Στηρίξτε μας

Αν δείτε βαρελόσκυλο στην Πάρο ενημερώστε τους Φ.Ε.Π.

17 Μαΐου 2012 14:41 | Επικαιρότητα
Αν δείτε βαρελόσκυλο στην Πάρο ενημερώστε τους Φ.Ε.Π.

Οι Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου (Φ.Ε.Π.), μια ομάδα ευσυνείδητων κατοίκων του νησιού, αποφάσισαν να φτιάξουν μια βάση δεδομένων, ώστε να καταγγέλλονται εκείνοι, που καθηλώνουν τα σκυλιά τους και τα εξαναγκάζουν να ζουν μέσα σε βαρέλια χειμώνα – καλοκαίρι λες και είναι τσιμεντόλιθοι, δηλαδή αντικείμενα χωρίς ανάγκες!

Paros Barelo (2)

Όμως στόχος των Φ.Ε.Π. είναι φυσικά να βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των ίδιων των ζώων, που επιβιώνουν στην κυριολεξία μαρτυρικά και τα οποία υφίστανται άγρια εκμετάλλευση από τους ανθρώπους ως φύλακες, ως ζωντανοί συναγερμοί. «Βαρελόσκυλα» δυστυχώς υπάρχουν πολλά και στην Πάρο, γι’ αυτό και στο θέμα της κακομεταχείρισης των ζώων από τους κατοίκους του νησιού έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα από το www.zoosos.gr.

ParosMarathiΣκύλος στο Μαράθι της Πάρου.

Προτρέπουμε λοιπόν όποιον κάτοικο ή επισκέπτη του νησιού εντοπίζει ζώο, να ζει κάτω από άθλιες συνθήκες δηλαδή δεμένο και καθηλωμένο από την αλυσίδα του με κατάλυμα πρόχειρο και ακατάλληλο (τσίγκοι, βαρέλια, παλιά ψυγεία, κουζίνες, πόρτες και νοβοπάν που δεν προφυλάσσουν το ζώο από το κρύο και τη ζέστη) να τραβήξει φωτογραφίες.

Paros Barelo (1)Σκύλος στις Λεύκες της Πάρου.

Στη συνέχεια να σημειώσει, που το εντόπισε, και να στείλει αυτά τα στοιχεία στη Δέσποινα Καλογεροπούλου στο τηλέφωνο: 6944511160 και στο email: [email protected]. Αν εμείς δεν ενδιαφερθούμε οι άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες ζώα παντού στην Ελλάδα δε θα βελτιωθούν.

Το βαρελόσκυλο, που βλέπετε στη φωτογραφία, το εντόπισε πέρυσι το καλοκαίρι δημοσιογράφος του www.zoosos.gr έξω από τις εγκαταστάσεις ενός χοιροτροφείου κοντά στο χωριό Λεύκες. Οι συνθήκες διαβίωσης του είναι απλά απαράδεκτες!

Ο ιδιοκτήτης του προφανώς αγνοεί, ότι παρανομεί και φυσικά δεν γνωρίζει, ότι μπορεί, να διωχθεί και να πληρώσει βαρύ πρόστιμο σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012, αφού πρόκειται για κακοποίηση του ζώου, καθώς το εξαναγκάζει να ζει κάτω από άθλιες συνθήκες…

Η ιστορία και αυτού του «βαρελόσκυλου» όπως δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2011

Λίγο έξω από το χωριό Λεύκες στην Πάρο, στην περιοχή την οποία οι ντόπιοι γνωρίζουν ως Βρυσί, υπάρχει το χοιροτροφείο του ιδιοκτήτη της πολύ γνωστής ταβέρνας των Λευκών «Ο Κλαρίνος». Έξω από την είσοδο του χοιροτροφείου βρίσκεται και η σκυλίτσα, που βλέπετε, η οποία πρόσφατα πρέπει να γέννησε.

Βρίσκεται καθηλωμένη εκεί, αφού είναι διαρκώς δεμένη, και «προστατεύεται» από τον καυτό ήλιο, τον αέρα και το κρύο μέσα στο σιδερένιο βαρέλι, που οι «φιλεύσπλαχνοι» ιδιοκτήτες της έχουν τοποθετήσει εκεί. Το μπολ με το νεράκι, δεν έχει καθαριστεί ποτέ, αλλά τουλάχιστον, όπως είδαμε, νερό της βάζουν. Τρώει μόνο - πάλι καλά - τα αποφάγια της ταβέρνας, και αυτό είναι εμφανές από τα πεταμένα κόκκαλα, που είναι διάσπαρτα παντού τριγύρω.

Εκτός από τη ζέστη η σκυλίτσα κινδυνεύει και από τις εκατοντάδες σφίγγες, οι οποίες την περιτριγυρίζουν, καθώς τρέφονται και αυτές από τα πεταμένα αποφάγια και τις κοπριές. Το βαρέλι - φούρνος δεν το καίει ο ήλιος, μόνο όταν αρχίσει να πια να δύει, το απογευματάκι, και έτσι η σκιά της καλαμιάς πέφτει πάνω του και δροσίζει το ζώο!

Πλησιάζοντας την σκυλίτσα παρατηρήσαμε πως έτρεμε. Μετά από αρκετή ώρα κατάφεραμε να μας εμπιστευτεί και να βγει από το βαρέλι, ώστε να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται έστω και με μια πρώτη ματιά.

Οι μαστοί της, την ημέρα που πήγαμε για να τραβήξουμε τις φωτογραφίες (30 Αυγούστου 2011), ήταν φουσκωμένοι. Αυτό δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες του ζώου όχι μόνο το αφήνουν δεμένο έτσι, αλλά επιτρέπουν και να αναπαράγεται, εξαντλώντας το ακόμα περισσότερο!

Το τι απέγιναν τα κουτάβια, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Είναι όμως ευρέως γνωστή η τακτική των Παριανών, που είτε θάβουν ζωντανά, είτε σκοτώνουν με φτυάρι, τα κουτάβια και τα γατάκια για να τα ξεφορτωθούν… Η στείρωση στοιχίζει, ενώ φτυάρι έχει καθένας στο σπίτι του!

Προφανώς κανείς δεν έχει πει στον κ. «Κλαρίνο», ότι ένα ζώο, το οποίο είναι διαρκώς δεμένο και διαβιεί μέσα σε ένα σιδερένιο βαρέλι, υφίσταται κακοποίηση και σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και σύμφωνα με την κοινή λογική! Το σκυλί δεν είναι έπιπλο. Δεν είναι καρέκλα ταβέρνας, η οποία δεν πειράζει να μένει διαρκώς στον ήλιο.

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες και στο βίντεο στην είσοδο του χοιροτροφείου υπάρχουν και κάποιες παλιές ξύλινες παλέτες, που προφανώς χρησιμοποιούνταν ως «στέγαστρο» για άλλον σκύλο. Από τα διαλυμένα ξύλα κρέμονται αλυσίδες, με τις οποίες προφανώς δένεται κάποιο άλλο ζώο…

Όταν βγάζεις τόσα λεφτά, έχοντας ένα μαγαζί σ’ ένα τουριστικό νησί, τι σου στοιχίζει (οικονομικά) να δείξεις ανθρωπιά και στα ζώα, που σου ανήκουν; Αν η σκυλίτσα ήταν λυμένη εντός του χοιροτροφείου και οι κότες ήταν περιορισμένες σε άλλο σημείο, αφού χώρος υπάρχει, όλα θα ήταν καλύτερα!

Αναρωτιόμαστε τι θα έλεγαν οι τουρίστες ιδίως οι ξένοι (γιατί ελάχιστοι Έλληνες θα έδειχναν συμπόνια προς τον σκύλο), οι οποίοι επισκέπτονται τη συγκεκριμένη ταβέρνα, αν έβλεπαν τι υφίστανται τα ζώα, που έχει ο ιδιοκτήτης υπό την «φροντίδα» του; Θα την πρότειναν και στους φίλους τους;

Και κάτι τελευταίο. Τα παραγωγικά ζώα αξίζουν την αγάπη μας και την κατάλληλη φροντίδα, που τους πρέπει, αφού αυτά συμβάλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων, που εμείς βγάζουμε. Μέσα στο χοιροτροφείο του κ. «Κλαρίνου» δεν καταφέραμε να μπούμε, για να διαπιστώσουμε σε τι συνθήκες ζουν – μέχρι να σφαχτούν – τα γουρούνια.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι υπάρχει άδεια και για τις «εγκαταστάσεις» αλλά και ότι τα λύματα του χοιροτροφείου, δεν πετιούνται όπως – όπως, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και όχι την τσέπη του ιδιοκτήτη της επιχείρησης!

Διαβάστε επίσης:

Δεκάδες ζώα κακοποιούνται και στην Πάρο

Σκυλίτσα - ζωντανή μούμια στην τουριστική κατά τα άλλα Πάρο 

Παριανός επιχειρηματίας αντιμετωπίζει τα σκυλιά του ως αντικείμενα! 

«Βαρελόσκυλα» υπάρχουν και στην Πάρο (βίντεο)

Τα ζώα υποφέρουν και στην Πάρο

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.