Στηρίξτε μας

Π.Φ.Ο.: Εφαρμόστε δοκιμασμένους κανόνες πλαισιώστε τον εθελοντισμό για την προστασία των ζώων

24 Ιανουαρίου 2012 16:02 | Επικαιρότητα
Π.Φ.Ο.: Εφαρμόστε δοκιμασμένους κανόνες πλαισιώστε τον εθελοντισμό για την προστασία των ζώων

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία με αφορμή το υπό ψήφιση νομοσχέδιο «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» τονίζει ότι: «Η φιλοζωία είναι στάση ζωής. Δεν γνωρίζει σύνορα, δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένη κοινωνική τάξη ή κατηγορία εισοδημάτων και δεν χρειάζεται πανεπιστημιακό τίτλο για να ασκηθεί. Στην Ελλάδα όμως που δεν υπάρχουν πρότυπα ούτε μακρόχρονη παράδοση φιλοζωική, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για το ίδιο πάντα θέμα.

Γύρω από το νομοσχέδιο διατυπώθηκαν διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία στηρίζει οποιαδήποτε φωνή έχει σαν αφετηρία και στόχο την αρμονική σχέση ανθρώπων και ζώων προς όφελος αμφότερων. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που διαλέγει ο καθένας να εκφραστεί και να προσεγγίσει επιμέρους θέματα που άπτονται της φιλοζωίας, όταν αυτό γίνεται κάτω από το πρίσμα της προστασίας των ζώων δεν μπορεί παρά να είναι θεμιτό.

Έτσι, είναι επιθυμητή κάθε συζήτηση και διαβούλευση που θα έχει ως σκοπό την θέσπιση κανόνων και την εφαρμογή καλών πρακτικών που θα οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα. Όσο λανθασμένες και προβληματικές και αν είναι η βάση και η οπτική του νέου νομοσχεδίου, έχει δημιουργήσει μια δυναμική στην κοινωνία και στην πολιτική, που δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Σε ένα πράγμα συμφώνησαν όλοι. Στην ανάγκη πληρέστερης νομοθεσίας. Το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση πετυχημένου μοντέλου ώστε να σταματήσουν οι προχειρότητες και οι πειραματισμοί. Αυτή την στιγμή, οι βέλτιστες πρακτικές για την προστασία των ζώων, δεσποζόμενων και μη, εφαρμόζονται στην Γερμανία, την Αυστρία και την Σλοβενία, και αυτές τις πρακτικές προτείνουμε να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα , τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και για να πλαισιώσουν τον εθελοντισμό.

Αυτοί οι δοκιμασμένοι κανόνες και πρακτικές αποτελούν ένα νομοθετικό πλαίσιο - ασπίδα για την προστασία των ζώων, ρυθμίζοντας εμπορία, εκτροφή, υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, αλλά και την λειτουργία των καταφυγίων και των σωματείων. Όσο για την διαμάχη για τον καλύτερο τρόπο προστασίας των αδέσποτων που έχει προκαλέσει διχασμό, η πάγια, αμετάκλητη και κοινή θέση όλων στην Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, είναι ότι η μόνη αποτελεσματική προστασία των αδέσποτων ζώων είναι η υιοθεσία».

Διαβάστε επίσης:

Φιλοζωικό νομοσχέδιο με αντιφιλοζωικές διατάξεις; Ναι συμβαίνει και αυτό στην Ελλάδα

Πιπιλή: Τι έκαναν τόσα χρόνια και οι κτηνίατροι για τις κακοποιήσεις των ζώων;

Κ. Καρτάλης: Σε θετική κατεύθυνση το νομοσχέδιο πρέπει να επενδύσουμε στους νέους ανθρώπους

Ζ.Ο.Σ.Α.Σ.: Νομοθέτημα ασαφές ελαστικό για τους επαγγελματίες εκμεταλλευτές αυστηρό για τους φιλόζωους

Kατάλαβε ο Γιουματζίδης ότι και οι φιλόζωοι «σταυρώνουν» τους υποψήφιους της αρεσκείας τους;

Τρέχει και δε φτάνει ο βουλευτής Β. Γιουματζίδης μετά το ξεμπρόστιασμα του από τα φιλοζωικά σωματεία Πέλλας

Τα φιλοζωικά σωματεία Πέλλας διαμαρτύρονται για τις ασυναρτησίες του Γιουματζίδη

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.