Στηρίξτε μας

Ιππόκαμπος: Το αρσενικό ψάρι που γεννάει τα μικρά του! (Βίντεο)

4 Μαΐου 2015 18:48 | Επικαιρότητα
Ιππόκαμπος: Το αρσενικό ψάρι που γεννάει τα μικρά του! (Βίντεο)

Ο ιππόκαμπος (Hippocampus ramulosus) είναι ένα προστατευόμενο είδος ψαριού που συνήθως συναντάται στα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας και πιο σπάνια τον βλέπουμε να κολυμπάει στα μεσόνερα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» ο ιππόκαμπος και στην Ελλάδα απειλείται από την καταστροφή των θαλάσσιων λιβαδιών, αλλά και γιατί σε κάποιες περιοχές γίνεται παρανόμως η αλίευση του αφού τον πωλούν ως σουβενίρ. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ιππόκαμπου είναι η ιδιόρρυθμη ζωοτοκία του. Τα αυγά του θηλυκού τα παραλαμβάνει ο αρσενικός και τα τοποθετεί σε ειδικό ασκό της κοιλιάς του όπου και εκεί εκκολάπτονται. Μετά δε την εκκόλαψη ο ασκός σχίζεται και εξέρχονται οι μικροί ιππόκαμποι.

Οι αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Πλίνιος, ο Διοσκουρίδης κ.ά. απέδιδαν στον ιππόκαμπο θεραπευτικές ιδιότητες. Αντίθετα ο Αιλιανός θεωρεί το κρέας του ιππόκαμπου δηλητηριώδες. Λόγω της σχεδόν όρθιας στάσης του και της ανατομίας της κεφαλής του που προσομοιάζει με εκείνη του αλόγου σε πολλές γλώσσες η κοινή του ονομασία είναι αλογάκι ή άλογο της θάλασσας.

IppokamposArchipelagosΔιαβάστε επίσης:

Ο αρσενικός ιππόκαμπος εκκολάπτει στην κοιλιά του τα μικρά του

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.