Στηρίξτε μας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης θα παραδώσει τις αρκούδες και τους λύκους στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ;

2 Απριλίου 2015 10:43 | Επικαιρότητα
Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης θα παραδώσει τις αρκούδες και τους λύκους στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ;

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 20 Απριλίου αναμένεται να τεθεί (στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση και ψήφιση) το θέμα της παραχώρησης των άγριων ζώων - των δύο αρκούδων και των δύο λύκων - που ζουν αιχμάλωτα στον Δημοτικό Ζωολογικό κήπο της πόλης εδώ και χρόνια.

Για το θέμα έχουν ασκηθεί πιέσεις ποικιλοτρόπως αλλά μέχρι σήμερα ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης – αν και ιδρυτής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ – δεν είχε καταφέρει να το επιτύχει αφού δεν είχε πείσει ούτε την δική του παράταξη για το ηθικό και το δίκαιο του αιτήματος.

Και αυτό γιατί τα τέσσερα άγρια ζώα (που είναι είδη υπό προστασία και υπό εξαφάνιση) αποτελούν μεγάλο «κράχτη» για όσους θεωρούν ότι η αιχμαλωσία των άλλων έμβιων όντων είναι φιλοζωία και πως αυτό το θέμα πλασμάτων που κακοποιούνται ζώντας σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις αντί για το φυσικό περιβάλλον τους έχει εκπαιδευτική αξία για τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.zoosos.gr υπάρχει πλάνο αναμόρφωσης του χώρου που θα κατατεθεί στην συγκεκριμένη συνεδρίαση μετά το Πάσχα και ο Δημοτικός Ζωολογικός Κήπος Θεσσαλονίκης θα μετατραπεί σε πάρκο μόνο με οικόσιτα ζώα (κότες, πάπιες κ.ά.).

Μένει να δούμε το αν το Δημοτικό Συμβούλιο – που παλιότερα είχε απορρίψει το αίτημα – θα αντιληφθεί την ηθική διάσταση του ζητήματος, αν θα αποδείξει ότι πραγματικά νοιάζεται γι’ αυτά τα πλάσματα και δεν τα αντιμετωπίζει ως αντικείμενα για χρήση.

Τι λέει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ;

Τον Οκτώβριο του 2014 είχαμε απευθυνθεί στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ για να πληροφορηθούμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται το αίτημα για την μεταφορά των αρκούδων και των λύκων που ζουν κάτω από ακατάλληλες συνθήκες στον Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης.

Τότε ο Πάνος Στεφάνου, υπεύθυνος του Γραφείο Τύπου της οργάνωσης, μας απάντησε: «Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συνεχίζει τη συλλογή υπογραφών με αίτημα τη μεταφορά των αρκούδων και των λύκων από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης στα πρότυπα καταφύγια που διατηρεί στο Νυμφαίο και την Αγραπιδιά Φλώρινας.

Περισσότεροι από 25.000 πολίτες έχουν συνυπογράψει ήδη το σχετικό αίτημα. Πριν από μερικές ημέρες ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την αλλαγή χρήσης του Ζωολογικού Κήπου ώστε να μετατραπεί σε πάρκο οικόσιτων ζώων.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί δικαίωση για των ΑΡΚΤΟΥΡΟ, ο οποίος με έρευνα που έκανε σε όλους τους ζωολογικούς κήπους της χώρας κατέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας, καθώς όλοι, πλην ενός, λειτουργούν εκτός νομοθετικού πλαισίου και ήδη από το 2011 έχει προτείνει την αλλαγή χρήσης του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης.

Περιμένουμε πλέον την άμεση υλοποίηση της δημόσιας δέσμευσης του Δημάρχου Θεσσαλονίκης από την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη μεταφορά όλων των ζώων σε κατάλληλους χώρους.

Διαφορετικά ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα καταθέσει τις υπογραφές στη Διεύθυνση του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, στη Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης και στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και θα κοινοποιηθούν στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής ζητώντας επισήμως τη μεταφορά των λύκων και των αρκούδων».

ArkoudaZoologikosThessalonikisΗ αιχμαλωσία είναι βία.

Στην ερώτηση του www.zoosos.gr γιατί ο Γιάννης Μπουτάρης που είναι και πρόεδρος και ιδρυτής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αλλά και δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν έχει προχωρήσει τις διαδικασίες εδώ και τόσα χρόνια μας επισημάνθηκε ότι «Ο κ. Μπουτάρης τόσο ως πρόεδρος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ τόσο και ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει ταχθεί υπέρ της αλλαγής χρήσης του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης σε πάρκο που θα φιλοξενεί οικόσιτα ζώα και θα προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες και κυρίως τα παιδιά τη δυνατότητα να μάθουν και να δουν ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ωστόσο ο Ζωολογικός Κήπος έχει τη δική του διοίκηση που μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι τα άγρια ζώα πρέπει να παραμείνουν στο χώρο. Εκτός όμως από την απαραίτητη βούληση για την έναρξη των διαδικασιών απαιτείται και η υποστήριξη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία ελπίζουμε ότι θα έχουμε».

Φωτογραφίες: Γιώργος Μουτάφης

Διαβάστε επίσης:

Καρέ – καρέ η μεταφορά των αρκούδων και των λύκων από τον Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Σήμερα η συνεδρίαση για την μεταφορά αρκούδων και λύκων στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Συγκέντρωση υπογραφών για να σωθούν τα ζώα του Δημοτικού Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης

Δημοτικός ζωολογικός κήπος - φυλακή για άγρια ζώα στη Θεσσαλονίκη

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

6 Σχόλια

  1. Βασίλης

    Πρέπει να γίνει διεθνώς γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στον ζωολογικό κήπο της Θεσ/νίκης και να γίνουν γνωστά δημοσίως τα ονόματα των εκλεγμένων που δεν επιτρέπουν την απελευθέρωση των σκλαβωμένων ζώων. Να μάθουν οι Θεσσαλονικείς ποιοι εκλεγμένοι διασύρουν την πόλη τους διεθνώς και ποιες παρατάξεις τους στηρίζουν και δεν τους έχουν διαγράψει ακόμα.

    Λέει ο Μπουτάρης ότι αυτός θέλει να θέσει τέρμα στο μαρτύριο αυτό αλλά δεν τον στηρίζουν μέλη της παραταξής του. Ποιοί είναι αυτοί κε Μπουτάρη; Ονόματα δεν έχουν; Αν αύριο κάποιος από την παράταξή σας δηλώσει πως είναι ναζιστής δεν θα τον διώξετε; Γιατί κρατάτε τέτοια φασισταριά στην παράταξή σας. Επίσης ποιές άλλες παρατάξεις στο δήμο είναι υποστηρικτές αυτού του ντροπιαστικού εγκλήματος;

    Ας βγούν όλα τα ονόματα στη φόρα να τους φτύσει το πανελλήνιο και πάνω απ'όλα να τους φτύσουν οι κάτοικοι της Θεσ/νίκης. Ας πάρουν θέση όλες οι δημοτικές παρατάξεις αλλά και τα κόμματα που τις στήριξαν. Να ξέρουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί εχθροί των ανθρώπων, των ζώων και της φύσης αυτής της χώρας.

  2. Θάνος

    «Ωστόσο ο Ζωολογικός Κήπος έχει τη δική του διοίκηση που μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι τα άγρια ζώα πρέπει να παραμείνουν στο χώρο.»

    Η διοίκηση του κήπου καθώς και οι του διοικητικού συμβουλίου να κλειστούν μέσα στον κήπο αφού τον θεωρούν κήπο.
    https://youtu.be/f59IujjSltA

  3. δημήτρης

    Θεωρίες ανακατασκευών... οι κότες στο φυσικό τους χώρο... τα αυγά να υποθέσω θα τα κάνουν δωρεά σε συσσίτια πχ και φυσικά τα οικόσιτα ζώα εκεί μέσα θα ζήσουν ευτυχισμένα μέχρι να πεθάνουν από γηρατειά;;

  4. MARIA

    Όλα για το χρήμα.
    'Αραγε άμα δεν υπήρχε το χρήμα, θα επικρατούσαν οι ίδιες απόψεις?

    Η υποκρισία στο μεγαλείο της.

    Τα πράγματα είναι απλά & ξεκάθαρα: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
    γι΄αυτό παλεύουν οι λαοί.
    Αν το πετύχεις με τα αιχμάλωτα ζώα,
    τότε θα μπορείς να το πετύχεις & για σένα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.