Στηρίξτε μας

Καμπάνια ενημέρωσης για τον περιορισμό των αδέσποτων από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης

16 Μαρτίου 2015 19:19 | Επικαιρότητα
Καμπάνια ενημέρωσης για τον περιορισμό των αδέσποτων από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης

Σε καμπάνια ενημέρωσης προς τους κατόχους ζώων συντροφιάς ώστε αυτοί να συμμορφώνονται για να περιοριστούν οι εγκαταλείψεις και οι γεννήσεις κατοικίδιων που καταλήγουν αδέσποτα αλλά και για να ελεγχθεί και πληθυσμός των ήδη υπαρχόντων προχωράει ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης μετά από συνάντηση που είχε στις 16 Μαρτίου με εκπροσώπους φιλοζωικών φορέων και της ΕΛ.ΑΣ.

Στην ανακοίνωση του ο Δήμος Ηρακλείου επισημαίνει: «Βασικό χαρακτηριστικό της ευαισθητοποίησης φορέων και πολιτών στο σοβαρό αυτό ζήτημα της πόλης αποτελεί ο έλεγχος και η πρόληψη, προκειμένου να αντιμετωπισθεί και η αδιαφορία που επιδεικνύουν οι ιδιοκτήτες ζώων εγκαταλείποντάς τα στους δρόμους.

Για να προχωρήσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα και το πλαίσιο δράσεων του Δήμου προκειμένου να περιοριστούν τα αδέσποτα ζητήθηκε η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας στην εφαρμογή των νόμων 4039/2012 και 4235/2014 περί ελέγχου των δεσποζομένων.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λότζια ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός επανάλαβε τη βούληση της Δημοτικής Αρχής να λύσει οριστικά το πρόβλημα τονίζοντας ότι, η ιδιοκτησία σκύλου δεν αποτελεί μόνο προνόμιο αλλά και υποχρέωση ενώ κάλεσε τους δημότες να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Δήμου και να βοηθήσουν στον περιορισμού του φαινομένου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Πέτρος Ινωτάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ιωσήφ Κανακουσάκης, ο κ. Άρης Αθανασάκης, δημοτικός σύμβουλος μέλος της 5μελούς επιτροπής, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δημοτικός αστυνομικός που τώρα υπηρετεί στην ΕΛ.ΑΣ. κ. Γιάννης Ψαράς και η κ. Μαρία Χουστουλάκη πρόεδρος των Εθελοντών του Δήμου Ηρακλείου για τα αδέσποτα.

Όπως δήλωσε ο κ. Ινιωτάκης το πρόβλημα με τα 1.300 αδέσποτα σκυλιά είναι μεγάλο στο Ηράκλειο και για να περιοριστεί πρέπει να αντιμετωπισθεί ολοκληρωμένα. Η Αστυνομία, συνέχισε, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά κάνοντας ελέγχους για τσιπ πάνω στα ζώα ώστε να μπορεί να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες που τα εγκαταλείπουν.

"Είναι τεράστια η σημασία του ελέγχου και της πρόληψης και συμφωνήθηκε με την ΕΛ.ΑΣ. στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα ενημέρωσης  και πρόγραμμα ελέγχου και από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι θα μπορέσουμε να διαθέσουμε σκάνερ ώστε να γίνεται ο έλεγχος με τα τεχνικά μέσα που προβλέπει και ο νόμος".

Όταν κάποιος πολίτης εντοπιστεί από την αστυνομία  να παρανομεί υπάρχουν διοικητικά πρόστιμα που φτάνουν έως και τα 300 ευρώ και επιβάλλονται σύμφωνα με την νομοθεσία.

Το σύστημα εμφύτευσης μικροτσιπ  (ηλεκτρονικής ταυτότητας) στα συμπαθητικά τετράποδα είναι υποχρεωτικό ώστε να είναι εφικτή η συνεχής παρακολούθηση τους και να γνωρίζουν οι αρχές σε ποιον ανήκει το ζώο που ενδεχομένως εγκαταλειφθεί.

Ο Δήμος έχει δημιουργήσει ηλεκτρονική βάση στην οποία καταγράφονται τα δεσποζόμενα σκυλιά που υπάρχουν στο δήμο και όλοι οι πολίτες πρέπει να δηλώσουν στο γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης (τμήμα Κυνοκομείου)τον αριθμό του τσιπ του σκυλιού τους που είναι υποχρεωμένοι να τοποθετήσουν ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για τον πληθυσμό των σκυλιών .Εάν κάποιος πολίτης θέλει να τοποθετήσει το τσιπ μπορεί με ένα μικρό αντίτιμο να το κάνει στο κυνοκομείο» καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.