Στηρίξτε μας

Οι μεταλλικές σχάρες απελευθερώνουν τα βαρελόσκυλα της Ικαρίας (βίντεο)

14 Μαρτίου 2014 11:09 | Τα καλά νέα
Οι μεταλλικές σχάρες απελευθερώνουν τα βαρελόσκυλα της Ικαρίας (βίντεο)

«Σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ» από την Π.Φ.Ο.

Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Ο.), χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από την αγγλική φιλοζωική εταιρεία «Dogs Trust» και μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας εγκαταστάθηκε τον Φεβρουάριο στο νησί  και στην περιοχή Πέζι - στη διασταύρωση με τον Άγιο Ισίδωρο - ειδική σχάρα, η οποία αποτρέπει τα αιγοπρόβατα (cattle grid), που βόσκουν ελεύθερα, να καταστρέφουν περιοχές με καλλιέργειες.

IkariaMpares

Η Π.Φ.Ο. πρωτοπορεί για τα ελληνικά δεδομένα αφού για πρώτη φορά στη χώρα μας εφαρμόζεται αυτή η πρακτική της τοποθέτησης των μεταλλικών σωλήνων τις οποίες δεν μπορούν να προσπελάσουν τα αιγοπρόβατα εξαιτίας της μορφολογίας της οπλής των ποδιών τους.

IkariaMpares (4)Ένα «τυπικό» βαρελόσκυλο!

Η Π.Φ.Ο. τονίζει ότι έτσι συνδέεται η προστασία των ζώων με την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό, το Σχέδιο Ίκαρος της Π.Φ.Ο. σηματοδοτεί το τέλος των βαρελόσκυλων.

IkariaMpares (5)Ο Ίκαρος είναι πια ένα πρώην βαρελόσκυλο!

Η Π.Φ.Ο. στην ανακοίνωση της γι’ αυτό το πραγματικά σπουδαίο έργο επισημαίνει: «Τα βαρελόσκυλα, γνωστά και ως σκυλιά-σκιάχτρα είναι μόνιμα δεμένα στο δρόμο. Με τα γαυγίσματά τους αποτρέπουν την είσοδο αποίμενων κατσικιών στις καλλιέργειες.

IkariaMpares (16)

Η πρακτική αυτή συνηθίζεται σε αρκετά ελληνικά νησιά και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ικαρία. Όσοι αντικρίζουν αυτά τα σκυλιά δεν τα ξεχνούν. Ολομόναχα, εκτεθειμένα, με εμφανή τα σημάδια αφυδάτωσης και υποσιτισμού, πεθαίνουν σύντομα και αντικαθίστανται».

IkariaMpares (18)Η Πέζι είναι ένα ακόμα βαρελόσκυλο που σώθηκε!

Η Π.Φ.Ο. εργάζεται εντατικά στο σχέδιο απομάκρυνσης των βαρελόσκυλων της Ικαρίας από τα μέσα του 2012. Η ομάδα της επισκέπτεται τακτικά το νησί καταγράφοντας συστηματικά τα σκυλιά-σκιάχτρα, με στόχο να βρει μια λύση αποτελεσματική, αποδεκτή απ’ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και κυρίως οριστική.

IkariaMpares (2)

Το «Σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ» προβλέπει την αντικατάσταση των σκύλων-σκιάχτρων με σχάρες και την εξασφάλιση φυσιολογικής ζωής στα διασωθέντα σκυλιά. H σχάρα της Ικαρίας είναι η πρώτη που τοποθετείται στην Ελλάδα. Σχάρες αποτροπής βοοειδών και αιγοπροβάτων χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ευρώπη, στις Η.Π.Α. και Αυστραλία, όμως στην Ελλάδα ήταν άγνωστες.

Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στήριξε την πρωτοβουλία της Π.Φ.Ο. και θα προχωρήσει, βάσει της εμπειρίας της Ικαρίας, στην έκδοση Εθνικής Οδηγίας ώστε να καθιερωθεί η χρήση σχαρών σε όλη την Ελλάδα.

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία θα τοποθετήσει σχάρες και σε άλλα σημεία της Ικαρίας, αντικαθιστώντας έτσι τα δεμένα σκυλιά - σκιάχτρα, που αποτελούν και όχι άδικα, και τη βασική αιτία δυσφήμισης του νησιού.

Με την ολοκλήρωση του “Σχεδίου ΙΚΑΡΟΣ”, καταργείται οριστικά μια βάναυση όσο και παράνομη πρακτική, ενώ παράλληλα προστατεύεται το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον της Ικαρίας».

Τα εγκαίνια της τοποθέτησης και λειτουργίας πρώτης σχάρας έγιναν στις 21 Φεβρουαρίου έγιναν παρουσία της γενικής γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, του γενικού διευθυντή Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Νίκου Θεοδωρίδη, του δημάρχου Ικαρίας Χριστόδουλου Σταυρινάδη, του αντιδημάρχου Ραχών Νίκου Καλαμάρα, του προέδρου και μελών του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ικαρίας, εκπροσώπων των Τουριστικών επαγγελμάτων, των παραγωγικών τάξεων του νησιού, των τοπικών Μ.Μ.Ε., καθώς και μαθητών.

Οι φωτογραφίες είναι από τα εγκαίνια της ειδικής σχάρας στα βουνά των Ραχών. Φυσικά και πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία όμως αν δεν συνδυαστεί με αλλαγή νοοτροπίας ελάχιστα σκυλιά θα σωθούν. Ας μη ξεχνάμε ότι στην Κρήτη βαρελόσκυλα υπάρχουν εκατοντάδες σε κάθε γωνιά του νησιού και το κόστος για την τοποθέτηση τέτοιων σχαρών κανείς δήμος ακόμα και να ήθελε δε νομίζουμε ότι θα μπορούσε να το καλύψει.

IkariaMpares (17)

Η βοήθεια από το εξωτερικό για τέτοιες δράσεις είναι καλοδεχούμενη όμως η κακοποίηση των ζώων που χρησιμοποιούνται ως ζωντανά σκιάχτρα είναι εξαιρετικά εκτεταμένη και συμβαίνουν παντού στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει η κακοποίηση των ζώων στην Ικαρία όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του νησιού

Βαρελόσκυλα παντού βλέπουν οι τουρίστες στην Ικαρία

Ικαρία: Αλυσόδεσαν ξανά βαρελόσκυλα δίπλα από τις σχάρες που τους χάρισαν την ελευθερία

Ικαρία: Τι απέγιναν όλα αυτά τα «βαρελόσκυλα»;

Γλύτωσαν τον σκύλο από τη μαρτυρική ζωή του στην Ικαρία

Ικαρία: Στείρωσαν 64 σκυλιά και γατιά

Καταδικάστηκε κτηνοτρόφος της Ικαρίας για την κακοποίηση των σκυλιών του

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Παναγιώτα

    Δυστυχώς δεν είναι το μόνο νησί. Στη Λήμνο υπάρχουν πολλά τέτοια βαρελόσκυλα και άλλα δεμένα μονίμως σκυλιά που δεν εξυπηρετούν καμία ανάγκη προστασίας καλλιέργειας....Σε καταγγελίες η αστυνομία δεν επιλαμβάνεται καν...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.