Στηρίξτε μας

Ικαρία: Το μωρό φωκάκι βγήκε στην ακτή να ξαποστάσει ή έχασε τη μαμά του;

11 Μαρτίου 2014 20:26 | Επικαιρότητα
Ικαρία: Το μωρό φωκάκι βγήκε στην ακτή να ξαποστάσει ή έχασε τη μαμά του;

Στο λιμανάκι του Μαγγανίτη της Ικαρίας την περασμένη εβδομάδα άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν ένα νεαρό φωκάκι το οποίο είχε βγει έξω από το νερό και στεκόταν με την κοιλιά του το τσιμέντο στο σημείο όπου οι βάρκες βγαίνουν από το νερό για εργασίες συντήρησης. Οι υπάλληλοι του Λιμεναρχείου Αγίου Κήρυκου επικοινώνησαν με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ όμως το νεαρό θηλαστικό δεν φαινόταν τραυματισμένο και έτσι οι επιστήμονες δεν πήγαν μέχρι την Ικαρία για να το δουν.

FokiaIkaria (2)Μωρό Μεσογειακή Φώκια...

Από τις φωτογραφίες συμπέραναν ότι πρόκειται για μία νεαρή μεσογειακή φώκια (Monachus monachus), περίπου 80 εκατοστών. Το μικρό φωκάκι σύμφωνα με τους επιστήμονες τους ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ είχε βγει στην παραλία πιθανότατα λόγω εξάντλησης, καθώς στην περιοχή επικρατούσαν εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ανησυχητικό όμως ήταν το γεγονός ότι το φωκάκι βρισκόταν εκεί χωρίς τη μητέρα του, πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο σε φυσιολογικές συνθήκες γι’ αυτή την ηλικία, καθώς ο θηλασμός είναι απολύτως απαραίτητος για την επιβίωση του μικρού.

Η παραμονή του μικρού στην περιοχή ήταν σύντομη αφού λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό της η νεαρή φώκια ξαναβούτηξε στη θάλασσα και δεν εμφανίστηκε ξανά στην ευρύτερη περιοχή. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό είναι καλό σημάδι ενδεχομένως ο μικρός μοναχός να επανασυνδέθηκε με τη μητέρα του.

Διαβάστε επίσης:

Βαρελόσκυλα παντού βλέπουν οι τουρίστες στην Ικαρία

Ικαρία: Αλυσόδεσαν ξανά βαρελόσκυλα δίπλα από τις σχάρες που τους χάρισαν την ελευθερία

Οι μεταλλικές σχάρες απελευθερώνουν τα βαρελόσκυλα της Ικαρίας (βίντεο)

Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει η κακοποίηση των ζώων στην Ικαρία όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του νησιού

Ικαρία: Τι απέγιναν όλα αυτά τα «βαρελόσκυλα»;

Γλύτωσαν τον σκύλο από τη μαρτυρική ζωή του στην Ικαρία

Ικαρία: Στείρωσαν 64 σκυλιά και γατιά

Καταδικάστηκε κτηνοτρόφος της Ικαρίας για την κακοποίηση των σκυλιών του

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. Foteini Kyzouli

    Οι υπάλληλοι του Λιμεναρχείου Αγίου Κήρυκου επικοινώνησαν με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ όμως το νεαρό θηλαστικό δεν φαινόταν τραυματισμένο και έτσι οι επιστήμονες δεν πήγαν μέχρι την Ικαρία για να το δούν.

    Από τις φωτογραφίες συμπέραναν ότι πρόκειται για μία νεαρή μεσογειακή φώκια (Monachus monachus), περίπου 80 εκατοστών. Το μικρό φωκάκι σύμφωνα με τους επιστήμονες τους ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ είχε βγει στην παραλία πιθανότατα λόγω εξάντλησης, καθώς στην περιοχή επικρατούσαν εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

    Με λίγα λόγια, κανείς από τους "αρμόδιους" δεν σκέφτηκε πως ίσως η μητέρα του μικρού να μην βρίσκεται στη ζωή από οποιαδήποτε αιτία, και ότι γι ΑΥΤΟ μπορεί να βρέθηκε το μικρό μόνο του έξω από το νερό.
    Και παρόλο που το γεγονός χαρακτηρίσθηκε ως "ανησυχητικό", δηλαδή το ότι το φωκάκι βρισκόταν εκεί χωρίς τη μητέρα του, "πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο σε φυσιολογικές συνθήκες γι’ αυτή την ηλικία", ειδικώτερα δε επειδή ο θηλασμός κρίνεται απολύτως απαραίτητος για την επιβίωση του μικρού, οι "αρμόδιοι" ένοιωσαν την συνείδησή τους αναπαυμένη, εκλαμβάνοντας ως "καλό σημάδι" το ότι "η νεαρή φώκια ξαναβούτηξε στη θάλασσα και δεν εμφανίστηκε ξανά στην ευρύτερη περιοχή", ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ότι το φωκάκι "επανασυνδέθηκε με τη μητέρα του".
    Α Ι Σ Χ Ο Σ !

    =

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.