Στηρίξτε μας

Ο Φ.Ο.Σ. καταγγέλλει επισήμως την εξόντωση των ζώων εντός Δημοτικού Κυνοκομείου Σερρών

11 Δεκεμβρίου 2013 10:52 | Καταγγελίες
Ο Φ.Ο.Σ. καταγγέλλει επισήμως την εξόντωση των ζώων εντός Δημοτικού Κυνοκομείου Σερρών

Στη Διεύθυνση Περιφερειακής Ενότητας Κτηνιατρικής Σερρών απευθύνθηκε με επιστολή του ο Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών (Φ.Ο.Σ.) μόλις διαπίστωσε την απουσία δεκάδων σκυλιών που ζούσαν εντός του Δημοτικού Κυνοκομείου Σερρών. Ο Φ.Ο.Σ. στην επιστολή του (με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου 2013) αυτή προς τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Σερρών Λεωνίδα Βαρούδη – την οποία κοινοποιεί στην αρμόδια Εισαγγελία, στον Δήμο Σερρών και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και Εφαρμογών του ΥΠ.Α.Α.Τ. – εξηγεί ότι ασθένειες, που εξελίσσονται σε επιδημία, έχουν οδηγήσει στο θάνατο δεκάδες σκυλιά.

Ο Φ.Ο.Σ. αναφέρει ότι αποδεδειγμένα – αφού υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων – το τελευταίο χρονικό διάστημα πέθαναν δεκάδες σκυλιά. Σύμφωνα πάντα με τον Φ.Ο.Σ. λίγο πριν τα τέλη Οκτωβρίου εκεί είχαν καταμετρηθεί περισσότερα από 300 ζώα. Πλέον περίπου 150 απουσιάζουν ενώ ούτε τόσα επανεντάχτηκαν ούτε τόσες υιοθεσίες έγιναν.

Στην επιστολή επισημαίνονται και οι ευθύνες των αρμοδίων, που έχουν επιφορτιστεί με τη λειτουργία του Δημοτικού Κυνοκομείου, αλλά η αδιαφορία που επέδειξε η Διεύθυνση Περιφερειακής Ενότητας Κτηνιατρικής Σερρών αν και είχε ενημερωθεί από το Σεπτέμβριο για όσα συμβαίνουν εκεί εις βάρος των ζώων.

Ο Φ.Ο.Σ. ζητάει την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του Κυνοκομείου ώστε να απολυμανθούν οι χώροι. Ζητάει επίσης να ανασταλεί κάθε διαδικασία περισυλλογής και επανένταξης ζώων, καθώς επίσης και αναστολή της άδειας λειτουργίας του, έως ότου υπάρξουν οι απαραίτητες προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις επαναλειτουργίας του.

Ολόκληρη η επιστολή του Φ.Ο.Σ.

«Αξιότιμε κ. Βαρούδη,

Με την παρούσα σας ενημερώνουμε εκ νέου για την έκρυθμη πλέον κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του δημοτικού κυνοκομείου Σερρών λόγω επιδημίας μόρβας, καθώς και άλλων θανατηφόρων ιώσεων όπως γαστρεντερίτιδας, ηπατίτιδας κτλ.

Η πρόταση του φορέα μας για μια ακόμη φορά, η οποία έχει επαναληφθεί πολλάκις στην υπηρεσία σας, και έχει μάλιστα κοινοποιηθεί και στο ΥΠΑΑΤ με σχετική επιστολή μας (12/9, αρ. πρωτ. 29), είναι η δημιουργία υποδομών καραντίνας και η λειτουργία αυτών, ώστε να μην καταλήγουν νεκρά στην συντριπτική τους πλειονότητα τα νεοεισερχόμενα ζώα, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστα, αλλά και εν δυνάμει φορείς μεταδοτικών ασθενειών.

Άλλωστε η ύπαρξη χώρου καραντίνας σε ενδιαίτημα ζώων αποτελεί προαπαιτούμενο για την χορήγηση άδειας ιδρύσεως (άρθρο 3 παρ. 1 περ. ε π.δ. 463/1978 σε συνδυασμό με ν. 4039/2012 άρθρο 9 παρ. 14) και εκφράζουμε την απορία μας πώς η Υπηρεσία σας αδειοδότησε τον χώρο χωρίς την πρόβλεψη αίθουσας απομονώσεως ασθενών ζώων ή - σε περίπτωση που προεβλέπετο τέτοιος χώρος - γιατί δεν ακολουθήσατε τη νόμιμη διαδικασία, αν και ήσασταν ενήμερος.

Δυστυχώς, η αμέλεια της Υπηρεσίας σας υπήρξε εγκληματική για τα ζώα. Το πρόγραμμα των μαζικών στειρώσεων, το οποίο είχαμε τη δυνατότητα, μέσω της συνεργασίας του φορέα μας με το Δήμο Σερρών, να πραγματοποιήσουμε στο χώρο του δημοτικού κυνοκομείου, μας έδωσε την ευκαιρία καταμέτρησης και καταγραφής όλων των φιλοξενούντων ζώων τις 21 αυτές ημέρες που καθημερινά επί 12ώρου βρισκόμασταν στις εγκαταστάσεις του και να διαπιστώσουμε την απαράδεκτα μεγάλη θνησιμότητα ζώων που εισέρχονται και φιλοξενούνται στο δημοτικό κυνοκομείο Σερρών.

Συγκεκριμένα, από τα 300 και πλέον ζώα που καταμετρήθηκαν τις πρώτες ημέρες του προγράμματος στειρώσεων στο χώρο του κυνοκομείου, (η πρώτη καταμέτρηση έγινε στις 27-10-13, όπου ο ακριβής αριθμός των κουταβιών ήταν αδύνατο να καταμετρηθεί, καθώς ήταν πάνω από 50 και διάσπαρτα χύμα μέσα και έξω στους προαύλιους χώρους του κυνοκομείου και μετακινούνταν συνεχώς), έχουν μείνει στο κυνοκομείο σύμφωνα με καταμέτρηση μας στις 4-11, ακριβώς 154 ζώα!

Σύμφωνα με μαρτυρία υπαλλήλου του κυνοκομείου στα μέλη του συλλόγου μας, κάθε πρωί φορτώνονται σε καρότσια 4-5 νεκρά ζώα, χωρίς να προηγηθεί έκδοση πιστοποιητικού θανάτου από τον υπεύθυνο κτηνίατρο.

Από τα δε 58 κουτάβια που είχαμε την ευκαιρία να καταγράψουμε και να φωτογραφίσουμε στην αρχή του προγράμματος στειρώσεων πριν καν το τέλος του, δηλ. πριν από τις 15/11, σε λιγότερο από 3 εβδομάδες, είχανε μείνει μόνο 7! Στη χθεσινή μας επίσκεψη δεν βρήκαμε δε ούτε αυτά, αλλά 11 καινούρια και νεαρότερα από τα προηγούμενα, πιθανότατα από γέννες εγκύων ζώων του κυνοκομείου.

Επειδή θέτουμε στην διάθεσή σας όλα τα στοιχεία εκείνα που πιστοποιούν θανάτους από μόρβα και κατά συνέπεια την ύπαρξη σχετικής επιδημίας στον χώρο του κυνοκομείου.

Επειδή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί ενδιαιτημάτων ζώων, το δημοτικό κυνοκομείο Σερρών όφειλε, προκειμένου να αδειοδοτηθεί, να έχει τις απαιτούμενες υποδομές, μεταξύ των οποίων χώροι καραντίνας για τα νεοσειρχόμενα και τα άρρωστα ζώα.

Επειδή επιβάλλεται εκ του νόμου να τηρούνται αρχεία για τα εισερχόμενα και εξερχόμενα ζώα και να υπάρχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά θανάτου για τα νεκρά ή οι δηλώσεις υιοθεσίας αυτών.

Επειδή καμιά επανένταξη ζώων από τα φιλοξενούμενα 300 και πλέον δεν πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα του τελευταίου μήνα, γεγονός που ενδεχομένως θα δικαιολογούσε την αιφνίδια μείωση του αριθμού τους.

Επειδή κατ’ επανάληψη ζητήσαμε ως φορέας την παύση περισυλλογής και εισαγωγής νεαρών και ανεμβολίαστων ζώων στο χώρο του κυνοκομείου, εφόσον δεν τηρούνται τα ανωτέρω.

Ζητούμε να διατάξετε άμεσα την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του δημοτικού κυνοκομείου Σερρών κατ’ άρθρο 8 ν. 604/1977, να τεθεί ο χώρος σε καραντίνα μέχρις ότου απολυμανθεί και εξυγιανθεί πλήρως και να ανασταλεί κάθε διαδικασία περισυλλογής και επανένταξης, καθώς επίσης και αναστολή της άδειας λειτουργίας του, έως ότου υπάρξουν οι απαραίτητες προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις επαναλειτουργίας του.

Παρακαλούμε όπως προβείτε άμεσα σε αντιμετώπιση αυτής της επονείδιστης κατάστασης για την πόλη και το Δήμο μας, η οποία μας εκθέτει ανεπίτρεπτα και υποτιμά τη δουλειά και την προσπάθεια όλων μας στους κοινούς στόχους της προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, της ευζωίας τους αλλά και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας».

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Δήμος Σερρών: Αναγκάστηκε να συμμορφωθεί ενώπιον του εισαγγελέα για το Κυνοκομείο

Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών: 150 σκυλιά νεκρά από ασθένειες μέσα σε 45 μέρες

Αθώωσαν τον πρώην αντιδήμαρχο παρά τις άθλιες συνθήκες στο Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών

Ο δήμαρχος Σερρών καλύπτει την ανικανότητα του και την αλλεργική συνάδελφο του

Σέρρες: Ο κτηνίατρος δήμαρχος αποφάσισε να «καθαρίσει» τον τόπο απ’ τα αδέσποτα

Κρεματόριο ζώων το Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών

Αντίθετος με τις ευθανασίες αδέσποτων ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης που ουσιαστικά εκθέτει τον δήμαρχο Σερρών

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.