Στηρίξτε μας

Χανιά: Απελευθέρωσαν την θαλάσσια χελώνα με δάκρυα στα μάτια μετά από 6 χρόνια περίθαλψης

24 Ιουλίου 2013 09:10 | Τα καλά νέα
Χανιά: Απελευθέρωσαν την θαλάσσια χελώνα με δάκρυα στα μάτια μετά από 6 χρόνια περίθαλψης

Στις 19 Ιουλίου, η Μαρίνα, μία πολύ σοβαρά τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα που έμεινε 6 χρόνια στο Κέντρο Διάσωσης θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφέθηκε ελεύθερη, υγιής πλέον, στη θάλασσα του Πύργου Ψηλονέρου, του νομού Χανίων. Στην πανηγυρική εκδήλωση της απελευθέρωσης, που έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά, παρευρέθηκε μεγάλος αριθμός τουριστών και ντόπιων από όλο τον νομό και όχι μόνο, που έσπευσαν να δουν από κοντά το σπάνιο αυτό ζώο και να το αποχαιρετήσουν στο ταξίδι του στο φυσικό του περιβάλλον, μετά από τόσα χρόνια θεραπείας.

Όλα αυτά τα χρόνια η Μαρίνα χρειάστηκε να υποβληθεί σε ειδική αγωγή, για να ξεπεράσει τα προβλήματα που της άφησε το σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι και το αγκίστρι που είχε καταπιεί. Παρέμεινε στο Κέντρο Διάσωσης του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, στη Γλυφάδα για 6 χρόνια και η θεραπεία της κόστισε περίπου 10.000 ευρώ!

MarinaXelonaXania

Παρόντες στην απελευθέρωση της ήταν και ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, ο αντιδήμαρχος Νίκος Δασκαλάκης, και ο εντεταλμένος σύμβουλος στη καθαριότητα Παναγιώτης Μαυρογέννης, με τους οποίους ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται στενά σε θέματα που αφορούν στην διαχείριση της ακτής και την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Φέτος ο Δήμος Πλατανιά έβαψε τα δημοτικά φώτα από τη μεριά της θάλασσας στον Πύργο Ψηλονέρου, για τη μείωση της φωτορύπανσης που αποπροσανατολίζει τους νεοσσούς και πραγματοποιεί χειρονακτικούς καθαρισμούς παραλιών κατά την περίοδο ωοτοκίας.

Επιπλέον, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε στα στελέχη του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ και στους δημοσιογράφους που παρευρέθηκαν στην απελευθέρωση, πως θα εντάξει το μάζεμα των ξαπλωστρών μετά τη δύση του ηλίου, στη σύμβαση για την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, γεγονός πολύ σημαντικό για τον υπό εξαφάνιση πληθυσμό των θαλάσσιων χελωνών του κόλπου Χανίων.

Σημαντική ήταν και η προσφορά του Γιώργου Πρεκατσάκη, προέδρου της κοινότητας Κοντομαρίου - Πύργου Ψηλονέρου, που μοίρασε ντόπια γλυκά στους επισκέπτες, που πήγαν εκεί για να αποχαιρετίσουν την Μαρίνα.

Η απελευθέρωση της Μαρίνας ήταν ιδιαίτερα επιτυχής, μιας και το ζώο δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να κατευθυνθεί στη θάλασσα. Το έντονο κύμα που είχε τη μέρα της απελευθέρωσης, δεν δυσκόλεψε καθόλου τη θαλάσσια χελώνα να ταξιδέψει μακριά από την ακτή, αφήνοντας πίσω της τους συγκινημένους παρατηρητές της, οι οποίοι χειροκροτούσαν για αρκετή ώρα, μέχρι να χαθεί τελείως από το οπτικό τους πεδίο.

Διαβάστε επίσης:

Χανιά: Απελευθερώνουν την θαλάσσια χελώνα καρέτα - καρέτα μετά από 6 χρόνια περίθαλψης!

Πρέβεζα: Σκόπιμα σφυροκοπούν στο κεφάλι τις θαλάσσιες χελώνες

Οι ψαράδες αποκεφαλίζουν τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό!

Λιμεναρχείο Πρέβεζας: Μόνες τους αποκεφαλίζονται οι θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό

4 νεκρές θαλάσσιες χελώνες στην Πρέβεζα

Μια καρέτα πήγε να γεννήσει στη Λούτσα!

Θαλάσσια χελώνα νεκρή από παραγάδι στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.