Στηρίξτε μας

Ο Δήμος Χερσονήσου αρνείται τις κατηγορίες για την εξόντωση των ζώων με φόλες

4 Φεβρουαρίου 2013 11:34 | Επικαιρότητα
Ο Δήμος Χερσονήσου αρνείται τις κατηγορίες για την εξόντωση των ζώων με φόλες

Στον δήμαρχο Χερσονήσου, Ζαχαρία Δοξαστάκη, απευθύνθηκε στις 25 Ιανουαρίου η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) επισημαίνοντας τη συστηματική εξόντωση των αδέσποτων της περιοχής, που επαναλαμβάνεται συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κάθε έτος λίγο πριν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν.

Οι εκπρόσωποι της Π.Φ.Π.Ο. τόνιζαν  ότι μεταξύ των δημοτών – που νοιάζονται γι’ αυτά που συμβαίνουν στα ζώα – υπάρχει διάχυτη η αντίληψη και από ορισμένους η σιγουριά, ότι «όπου να ‘ναι, μέσα στο Φλεβάρη θα πέσουν πάλι φόλες» και πως μάλιστα αυτές μπαίνουν από υπαλλήλους του συγκεκριμένου δήμου.

Στην επιστολή ανέφεραν μεταξύ άλλων πως: «…οι δημότες  σας είναι πεπεισμένοι ότι  τις φόλες τις τοποθετεί ο Δήμος, εννοώντας βεβαίως υπαλλήλους της καθαριότητας και της συγκομιδής απορριμμάτων.

Θεωρούμε ότι  αυτή η αντίληψη δεν είναι  και τόσο παράλογη  καθώς κάθε χρόνο  παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο. Πέρσι πάνω από 20 δεσποζόμενα ζώα έχασαν τη ζωή τους, και άγνωστο  πόσα αδέσποτα, από το φονικό χέρι κάποιου.

Αντιλαμβάνεστε, πως αυτές οι πράξεις δείχνουν παντελή έλλειψη σεβασμού στην κοινωνία ενώ προσβάλλουν τον πολιτισμό μας και τα ανθρώπινα συναισθήματα. Ειδικά σε έναν τόσο δημοφιλή παγκοσμίως δήμο, δεν αρμόζουν εικόνες ντροπής νεκρών ζώων από φόλα, οι οποίες σίγουρα θα κάνουν το γύρο του κόσμου.

Επισημαίνουμε ότι τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλοι & γάτες) προστατεύονται από το Νόμο 4039/2-2-2012 και σύμφωνα με τις διατάξεις του, οι δράστες κακοποίησής τους (δηλητηριάσεις κ.λ.π.), τιμωρούνται με  υψηλές ποινές φυλάκισης και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Ζητάμε λοιπόν, κατόπιν έντονης ανησυχίας συνδημοτών σας, να μεριμνήσετε και να  εκδώσετε  ανακοίνωση αποτροπής τέτοιου εγκλήματος, υπενθυμίζοντας στους δράστες τις ποινικές και διοικητικές  κυρώσεις  τους, λαμβάνοντας υπόψη πως οι συμπολίτες σας επαγρυπνούν, και θα αναζητήσουν ευθύνες.

Βοηθήστε με πρόληψη του κακού, διαφορετικά η σιωπή σημαίνει συνενοχή σ ένα ήδη προμελετημένο έγκλημα.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε πως ο δήμος Αίγινας, πήρε δραστική θέση, και ενεργοποίησε τους συμπολίτες του ενάντια στην απάνθρωπη δολοφονική ενέργεια της φόλας.

ΟΙ ΦΟΛΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ, ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΟΡΙΖΕΙ !!! ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΛΑ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΣΑΣ. ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΚΑΙ ΜΗ».

Τι απαντάει ο Δήμος Χερσονήσου

«Με ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη διαπιστώσαμε σε επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας προς το Δήμαρχο Χερσονήσου, η οποία δημοσιοποιήθηκε σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, να εκτοξεύονται με περισσή ευκολία ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον του Δήμου Χερσονήσου.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται επί λέξει τα ακόλουθα «Δεν σας κρύβουμε ότι οι δημότες σας είναι πεπεισμένοι ότι τις φόλες τις τοποθετεί ο Δήμος, εννοώντας βέβαια υπαλλήλους της καθαριότητας και της συγκομιδής απορριμμάτων».

Οι συντάκτες της επιστολής όφειλαν να γνωρίζουν την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζει ο Δήμος Χερσονήσου τα ζητήματα που αφορούν τα ζώα συντροφιάς (δεσποζόμενα και αδέσποτα).

Έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος του Δήμου για το θέμα των αδεσπότων σκύλων αποτελεί η διενέργεια εκ μέρους του δυο διαδοχικών προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων σκύλων, το πρώτο από τα οποία εκτελέστηκε το έτος 2012, ενώ αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την εκτέλεση του προγράμματος που θα καλύψει το έτος 2013.

Στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνεται η εκτέλεση ιατρικών πράξεων που αφορούν τους αδέσποτους σκύλους της περιοχής (εξέταση, εμβολιασμός, στείρωση, κ.ά.). Παράλληλα πρόκειται να υλοποιηθεί εντός του έτους 2013 σειρά ενεργειών εκ μέρους του Δήμου Χερσονήσου, οι οποίες αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και επιμόρφωση μαθητών και ενηλίκων σε θέματα που αφορούν τη σχέση του ανθρώπου με τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς».

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Τρύπησε το πόδι του σκύλου με ορειβατικό γάντζο για να τον βασανίσει στο Σαραντάρι Χερσονήσου

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.