Στηρίξτε μας

Η περιέργεια μας μπορεί να στοιχίσει τη ζωή της φάλαινας που εντοπίστηκε στο Πόρτο Γερμενό (βίντεο)

17 Αυγούστου 2011 23:34 | Επικαιρότητα
Η περιέργεια μας μπορεί να στοιχίσει τη ζωή της φάλαινας που εντοπίστηκε στο Πόρτο Γερμενό (βίντεο)

Η εμφάνιση μιας νεαρής Πτεροφάλαινας στα νερά του Κορινθιακού Κόλπου στις αρχές Αυγούστου ξεσήκωσε λουόμενους, δαιμόνιους ρεπόρτερ παραλίας και αρχές. Το νεαρό κήτος - που έκανε τις βόλτες του στη θαλάσσια περιοχή στο Πόρτο Γερμενό - έγινε αντικείμενο ρεπορτάζ και πρωταγωνίστησε σε ερασιτεχνικά βίντεο και σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από ιδιώτες, οι οποίοι στην κυριολεξία το καταδίωκαν για να το απαθανατίσουν.

 

Αυτό το συμβάν θα πρέπει να μας θυμίσει ότι η Πτεροφάλαινα είναι προστατευόμενο είδος και από την ελληνική νομοθεσία και θα πρέπει να την αφήσουμε στη ησυχία της καθώς η παρουσία του ανθρώπου κοντά της μόνο προβλήματα της δημιουργεί.

Ο Αλέξανδρος Φραντζής, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» απευθυνόμενος στις λιμενικές αρχές της περιοχής δίνει οδηγίες προς «ναυτιλομένους» και εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει να κάνουμε ώστε αυτό το νεαρό κήτος να βρει το δρόμο του και να μην κινδυνεύσει από τη δική μας περιέργεια.

Διαβάστε προσεχτικά τα όσα περιγράφει και θα αντιληφθείτε ότι τα ζώα δεν είναι αντικείμενα προς παρατήρηση. Αν είμαστε ουσιαστικά φιλόζωοι οφείλουμε να τα προστατέψουμε. Η περιέργεια μας δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή!

Ο κ. Φραντζής απευθυνόμενος στον λιμενάρχη της περιοχής στις 11 Αυγούστου 2011 του εξηγεί – μεταξύ άλλων – πως η φάλαινα, είναι μόλις ενός έτους, ενώ το είδος της έχει προσδόκιμο χρόνο ζωής τα 100 χρόνια, κινδυνεύει από τους περίεργους παρατηρητές της! Τονίζει ότι το κήτος τρέφεται με πλακτοειδές γαριδάκι και αφρόψαρα και δεν ζημιώνει τις ψαριές των αλιέων, όπως οι φήμες διαδίδουν!

Ολόκληρη η επιστολή

«Όπως ήδη γνωρίζετε, εδώ και 12 ημέρες έχει εμφανιστεί κι εγκατασταθεί στην περιοχή Πόρτο Γερμενό μια φάλαινα. Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος με ομάδα ειδικών επιστημόνων επισκέφθηκε την περιοχή δύο φορές για να καταγράψει (αναγνώριση είδους, φωτοταυτοποίηση, εκτίμηση μεγέθους) και να μελετήσει τις πορείες, μετακινήσεις και συμπεριφορά της συγκεκριμένης φάλαινας.

Πρόκειται για μια νεαρή πτεροφάλαινα (Balaenopteraphysalus) μήκους περίπου 11 μέτρων και ηλικίας περίπου ενός έτους. Το είδος αυτό έχει προσδόκιμο χρόνο ζωής τα 100 έτη. Ζει μόνιμα στις ελληνικές θάλασσες και είναι είδος αυστηρά προστατευόμενο από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Μετά την επιτόπια έρευνα μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:

Ο Κορινθιακός κόλπος και ειδικότερα ο κόλπος Αλκυονιδών και το Πόρτο Γερμενό δεν είναι φυσιολογικό χώρος διαβίωσης πτεροφαλαινών. Το νεαρό αυτό ζώο μπήκε στον Κορινθιακό κόλπο στη φάση μιας εξερεύνησης και, λογικά, δεν μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκεί. Παρ’ όλα αυτά, η συμπεριφορά του είναι φυσιολογική και, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, εκτός από το ότι βρίσκεται μακριά από την περιοχή όπου φυσιολογικά διαβιεί.

Δεν υπάρχει τρόπος (σε ρεαλιστικά πλαίσια) να απομακρυνθεί από το Πόρτο Γερμενό και τον Κορινθιακό κόλπο με ανθρώπινη παρέμβαση. Μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να έχει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, ολέθρια αποτελέσματα για το ζώο. Ελπίζουμε ότι η φάλαινα θα καταφέρει να φύγει όταν κι εφόσον το θελήσει και προσπαθήσει μόνη της.

Το είδος αυτό της φάλαινας τρέφεται κυρίως με πλαγκτονικά γαριδάκια (κριλ) κι ενίοτε με μικρά αφρόψαρα και όχι με είδη ψαριών που ψαρεύουν οι παράκτιοι αλιείς. Συνεπώς δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα γι’ αυτούς, σε αντίθεση με τυχόν φήμες που μπορεί να ακουστούν.

Το σοβαρότερο πρόβλημα για τη φάλαινα αυτή τη στιγμή είναι τα πολλά σκάφη που επιδιώκουν να την πλησιάσουν σε πολύ μικρή απόσταση και να τη δουν ή και να τη φωτογραφήσουν. Το πρόβλημα αυτό είναι μείζονος σημασίας, τόσο για την ίδια τη φάλαινα όσο και για την ασφάλεια και τη ζωή των ανθρώπων. Χθες γίναμε μάρτυρες της παρουσίας 7 σκαφών αναψυχής, ταυτόχρονα και σε πολύ μικρή απόσταση από τη φάλαινα. Από τη στιγμή που τα σκάφη από ένα (το σκάφος που επιβαίναμε) έγιναν δύο και όσο αυξάνονταν, η συμπεριφορά της φάλαινας άλλαξε δραματικά , με απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, απότομες επιταχύνσεις κι αλλαγή των χρόνων κατάδυσης της.

Έχει παρατηρηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου ότι η πίεση κι απειλή σκαφών μπορεί να τα οδηγήσει σε απόγνωση ή ακόμα και σε μαζικούς εκβρασμούς. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι τα μεγάλα κητώδη έχουν προκαλέσει το θάνατο ανθρώπων που τα πλησίασαν ή θέλησαν να τα βοηθήσουν με ακατάλληλο τρόπο. Με βάση τα παραπάνω θα θέλαμε να ζητήσουμε τη συμβολή και τη βοήθεια σας στα ακόλουθα:

1. Να μεριμνήσετε με παρουσία πλωτού μέσου στη περιοχή, τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα και την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, για την κατά το δυνατόν αποτροπή προσέγγισης της φάλαινας από σκάφη αναψυχής, τόσο για το καλό της φάλαινας, όσο και για την ασφάλεια των επιβαινόντων.

2. Παρακαλούμε για την ενημέρωση των χειριστών σκαφών ότι δεν επιτρέπεται να βρίσκονται κοντά στη φάλαινα περισσότερα από ένα σκάφη. Η απόσταση προσέγγισης πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 100 μέτρα και ιδανικά μεγαλύτερη από 200 μέτρα. Η προσέγγιση πρέπει να γίνεται πάντοτε από πίσω και ελαφρά πλάγια και πάντα παράλληλα με την πορεία του ζώου.

Ποτέ δεν προσεγγίζουμε από μπροστά και δεν κλείνουμε την πορεία της φάλαινας. Απαγορεύεται αυστηρά σκάφη να περικυκλώνουν τη φάλαινα. Σε περίπτωση που βρίσκονται περισσότερα του ενός σκάφη στην περιοχή της, μόνο το ένα μπορεί να πλησιάσει έως 100 μέτρα κι όλα τα άλλα να βρίσκονται τουλάχιστον 200 μέτρα πιο πίσω από το πρώτο σκάφος. Ποτέ δεν πρέπει να σχηματίζεται κλοιός από σκάφη γύρω από τη φάλαινα...».

Διαβάστε επίσης:

Νεκρή φάλαινα Φυσητήρας τραυματισμένη από προπέλα ξεβράστηκε στον Αυλόσπηλο Λακωνίας (βίντεο)

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.