Στηρίξτε μας

Σούπερ μάρκετ εξωτικών ειδών και ζώων ράτσας το φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει»

7 Οκτωβρίου 2012 18:01 | Επικαιρότητα
Σούπερ μάρκετ εξωτικών ειδών και ζώων ράτσας το φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει»

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Μόνο τη φιλοζωία και τη φιλοζωική κουλτούρα δεν προάγει το τριήμερο φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εμπορικής έκθεσης στο E.K.E.Π. Μεταμόρφωσης «Pets Today 2012» και ολοκληρώνεται σήμερα. Πράγματι πλήθος κόσμου είδε από κοντά τα περίπτερα που φιλοξενούσαν δεκάδες είδη «εδώδιμα και αποικιακά».

Είναι όλα αυτά κατοικίδια;

Όχι μόνο γατιά και σκυλιά ράτσας αλλά πολλά φίδια, σαύρες, έντομα, ψάρια, νεροχελώνες, ιγκουάνα, κροκόδειλους, πουλιά κ.ο.κ. Εκτός από είδη διατροφής και καλλωπισμού ο επισκέπτης μπορούσε να βρει και να ενημερωθεί για το πώς να αγοράσει όποιο «προϊόν» του γυάλισε…

Μέσα στον συνωστισμό και στην φασαρία του πλήθους είδαμε Ροτβάιλερ από εκτροφέα να περιμένουν σαστισμένα από το βουητό τη σειρά τους για να εκτεθούν, γάτες μέσα σε γυάλινα κλουβιά να τρομάζουν από τα πιτσιρίκια, που κολλούσαν την μούρη τους στο τζάμι για να τις κοιτάξουν, καλλίγραμμες κοπέλες να αγκαλιάζουν με πάθος ζωάκια για να τα κάνουν ακόμα πιο ελκυστικά για την πελατεία…

Μάθαμε πώς να έρχεται ειδικό αυτοκίνητο να πλένει τον σκύλο μας, που να πάμε το ζώο μας για να ζευγαρώσει, ενώ όλοι γνωρίζουμε το τεράστιο πρόβλημα με τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις σκυλιών και γατιών, τα οποία καταλήγουν τελικά αδέσποτα… Πήραμε δείγματα για τροφές και με λύπη αντικρίσαμε τα γυάλινα κλουβιά και με τα εξωτικά είδη.

Μόνο θλίψη για το εμπόριο ψυχών…

 

Είδαμε τις γυάλες με τα πλάσματα, που εκτρέφονται για να καταλήξουν εκεί αιχμάλωτα, ώστε να πουλάμε εμείς μούρη σε γνωστούς και φίλους ακουμπώντας με «θάρρος» φίδια, ιγκουάνα, αλιγάτορες και τεράστιες αράχνες…

Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι ελάχιστοι από τους παρευρισκόμενους συμμερίζονται τους δικούς μας προβληματισμούς, αφού το θέαμα μας γέμιζε μόνο με θλίψη... Ουρές σχημάτιζαν εκείνοι που ήθελαν να φωτογραφίσουν και να φωτογραφηθούν με τον μεγάλο κίτρινο πύθωνα γύρω από τον λαιμό τους ή να πιάσουν τον αμερικάνικο μικρόσωμο κροκόδειλο Καϊμάν  ή τη νυφίτσα Ferret…

Πολλοί ήταν εκείνοι που ρωτούσαν να μάθουν για το γεράκι (Harris hawc), το οποίο αντί να πετάει στους ουρανούς ήταν δεμένο πάνω στο χέρι του εκπαιδευτή του μέσα στο πλήθος και εκείνος το περιέφερε ως ζωντανό έπαθλο στον εκθεσιακό χώρο.

Πως μπορεί να είναι φιλόζωος εκείνος που δέχεται να έχει σε μια σταλιά χώρο δηλαδή σε μια γυάλα μέσα σ’ ένα διαμέρισμα ένα τεράστιο φίδι; Πως είναι δυνατόν να είναι κατοικίδιο ο λευκός σκαντζόχοιρος ή μια οχιά;

Γιατί το ιγκουάνα από τα τροπικά δάση θα πρέπει να εγκλωβιστεί στο διαμέρισμα μας στα Κάτω Πατήσια; Και καλά οι γάτες και οι σκύλοι, που έχουν εξημερωθεί από τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια προσαρμόζονται στα μικρά μας σπίτια. Τα αδέσποτα γλυτώνουν από τους θανάσιμους κινδύνους των αφιλόξενων γι’ αυτά πόλεων και μπορούν να ζουν καλά μαζί μας.

Όμως αναρωτηθήκαμε γιατί ένας μεγαλόσωμος π.χ. παπαγάλος να περνάει όλη του τη ζωή σ' ένα κλουβί αντί να ζει πάνω σ' ένα δέντρο;  Ο εγκλεισμός του γίνεται για να χαιρόμαστε εμείς που ο «Κοκός» σκύβει και τον χαϊδέψουμε! Γιατί ο κροκόδειλος μικρός ή μεγάλος που εισήχθη στη χώρα μας νόμιμα ή παράνομα με ή χωρίς χαρτιά, είτε είναι «προϊόν» εκτροφής είτε «προϊόν» αιχμαλωσίας, να ζει όλο το βίο του σε μια στάλα ενυδρείο, ενώ θα έπρεπε να διανύει χιλιάδες μίλια σε λίμνες και ποτάμια;

Πόσο φιλόζωοι είμαστε;

Και τελικά πόσο φιλόζωοι είμαστε εμείς που χρησιμοποιούμε αυτά τα ζώα και έτσι; Η ελληνική νομοθεσία είναι βέβαιο ότι οφείλει να επανακαθορίσει, να επαναπροσδιορίσει ποια είδη μπορούν να είναι όντως συντροφιάς. Ο νομοθέτης θα πρέπει να εξετάσει αν είναι ηθικό άρα και νόμιμο αυτά τα ζώα να εκτρέφονται για να ζουν στα κλουβιά μας σε περιβάλλοντα τελείως ακατάλληλα και διαφορετικά από τον φυσικό τρόπο ζωής τους.

Όταν ρωτήσαμε με τι τρέφεται το γεράκι ο κύριος που το κρατούσε στο χέρι με περισσή ευκολία μας απάντησε «ό,τι κρέας έχετε στο ψυγείο σας» προκειμένου να δείξει πόσο εύκολη και χωρίς ουσιαστικό κόστος είναι η εκτροφή του αρπακτικού. Όμως κάτι τέτοιο, όπως πολύ καλά οι ειδικοί επί του θέματος γνωρίζουν, δεν ισχύει, καθώς π.χ. το χοιρινό κρέας είναι πολύ τοξικό γι’ αυτά τα πουλιά.

Κάτι παρόμοιο μας απάντησαν όταν ρωτήσαμε τι ταΐζουν τη νυφίτσα Ferret. Μας εξήγησαν ότι τις δίνουν ειδικές κροκέτες, ενώ το συγκεκριμένο ζώο για να τρέφεται σωστά έχει ανάγκη από πολύ περισσότερα είδη τροφής (φρούτα, λαχανικά κ.ά.). Όμως για τους εμπόρους τα ζώα είναι μόνο εμπόρευμα και οφείλουν όλα να τα παρουσιάζουν πολύ εύκολα, ώστε να μοσχοπουλήσουν αυτό που εισήγαγαν αδιαφορώντας για τι είδους ζωή θα ζήσει αυτό το πλάσμα.

Οι ίδιοι δεν έχουν καθόλου τύψεις ακόμα και αν τα ζώα πεθαίνουν σωρρηδόν από την ταλαιπωρία μετά από τέτοιες εμπορικές εκδηλώσεις. Σκέφτονται μόνο το κέρδος και τη ζημία που προκαλείται. Λες και πουλάνε πακέτα ζάχαρη και μακαρόνια στο σούπερ μάρκετ… Κάθε φορά που επισκέπτεστε κατάστημα, το οποίο πουλάει ζώα θυμηθείτε ότι ο έμπορος σκέφτεται μόνο το κέρδος και εκείνος που είναι ουσιαστικά φιλόζωος του θέτει εμπόδια για να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Το τριήμερο φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει» λειτούργησε και φέτος σαν ένα μεγάλο και πολύχρωμο σούπερ μάρκετ με ζωντανά δείγματα ζώων έτοιμα προς πώληση. Πλάσματα για κάθε καταναλωτή... ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες.

«Εντυπωσιακοί και μοναδικοί σκύλοι, agility, γνωστές και άγνωστες φυλές γάτας, εξωτικοί παπαγάλοι, μοναδικά προϊόντα για κατοικίδια και πολλές δραστηριότητες για την οικογένεια... Με δύο στίβους επιδείξεων, με επιδείξεις κομμωτικής, δραστηριότητες και πάνω από 100 εκθέτες...

Τρείς μέρες γεμάτες εκτροφείς και εκπαιδευτές σκύλων, ξενοδοχεία, ενυδρεία, ερπετά, διακοσμητικά πουλιά, καλλωπισμούς, σεμινάρια εκπαίδευσης... Τρεις μέρες γεμάτες ζωντανές επιδείξεις, ευκαιρίες, προϊόντα για κατοικίδια, τροφές, εορταστικές προσφορές…», όπως διαβάσαμε σε σχετικό φυλλάδιο.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ όμως είναι ο λάθος τρόπος για να διδάξετε στο παιδάκι σας τι σημαίνει αγαπώ τα ζώα και θέλω να ζω μαζί τους. Δεν απευθύνεται σε λάτρεις των ζώων συντροφιάς απευθύνεται μόνο σε καταναλωτές, που είναι βέβαιο ότι μόλις βαρεθούν, περάσει η μόδα ή το προϊόν δεν πληροί τις προσδοκίες τους θα εγκαταλείψουν στην τύχη του το πλάσμα που αγόρασαν.

Ή θα το πεθάνουν από την αδιαφορία τους εξαιτίας της μη κατάλληλης φροντίδας ή θα το παρατήσουν στη φύση δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική χλωρίδα και πανίδα. Θυμηθείτε την περίπτωση με τα αμερικανικά βατράχια που κάποιοι ξαμόλησαν στην Κρήτη ή με τα πιράνχας στον Έβρο ποταμό φέτος το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης:

Απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία το εμπόριο άγριας ζωής

Πριν αγοράσετε ένα εξωτικό ή άγριο ζώο ως κατοικίδιο σκεφτείτε!

Έσωσαν τα δύο εξωτικά φίδια που βρήκαν στο δρόμο σε Ελευσίνα & Νέο Κόσμο

Ψάρια της Βόρειας Αμερικής εντοπίστηκαν να ζουν στη λίμνη πηγών του Αώου

Πιράνχας στον ποταμό Έβρο!

Βρέθηκε ζωντανός Οξύρρυγχος Σιβηρίας στο Δέλτα του Έβρου

Ρέθυμνο: Πυροσβέστες είδαν δίμετρο κροκόδειλο στο Φράγμα Ποταμών (βίντεο)

Οικολόγοι Πράσινοι: Κακοποιούνται τα εξωτικά είδη που ζουν ως κατοικίδια

Εντόπισαν τραυματισμένο κροκοδειλάκι στην Αχαρνών στο κέντρο της Αθήνας!

Που θα καταλήξει ο κροκόδειλος του Νείλου που βρέθηκε στην Αχαρνών;

Κροκόδειλος - ατραξιόν σε ταβέρνα στο Ηράκλειο Κρήτης

Κατασχέθηκαν 11 ελληνικά φίδια από την παράνομη πολυδιαφημισμένη έκθεση «Snakes»

Έσωσαν τα φίδια και σταμάτησαν ένα έγκλημα που συνέβαινε επί 27 χρόνια…

Οικολόγοι Πράσινοι: Το οικονομικό συμφέρον υπερέχει της ευζωίας των ζώων

Αν δεν απαγορευτεί η πώληση ζώων σε καταστήματα οι στειρώσεις δεν θα είναι ποτέ αρκετές!

Ζητούν την κατάργηση πώλησης ζώων συντροφιάς από τα Pet Shops

Τεράστια η φοροδιαφυγή στο παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Είσαι για πάντα υπεύθυνος για ό,τι αλλοτριώσεις!

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

25 Σχόλια

  1. Kaki Primikiri

    Όλοι οι σοβαροί επιστήμονες, εδώ και κάμποσον καιρό, καλούν για μία πανευρωπαϊκή απαγόρευση πώλησης εξωτικών ειδών για την προστασία της ευζωίας των ζώων, της δημόσιας υγείας και της βιοποικιλότητας, καθώς επίσης και την πάταξη της παράνομης ή νομιμοφανούς εμπορίας.

    Και η κίνηση αυτή σε όλη την Ευρώπη συνεχίζεται, εμείς όμως ερχόμαστε πάντα τελευταίοι, κι' ας ήταν Έλληνας ο Ευρωβουλευτής που φιλοξένησε, την περασμένη εβδομάδα, την εκδήλωση για την απαγόρευση της εμπορίας των λεγόμενων "exotic pets" στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σε συνεργασία με την Born Free Foundation και το δίκτυο ΜΚΟ ENDCAP...

    Διαβάστε περισσότερα ανοίγοντας τους παρακάτω συνδέσμους: - http://kritonarsenis.gr/actions/view/wild-pets - http://www.bornfree.org.uk/news/news-article/?no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=1127 - http://on.fb.me/M7NvMi

    Σαν καταναλωτές και σαν ζωόφιλοι έχουμε τη δύναμη να αντιδράσουμε, απέχοντας από τέτοιου είδους εκθέσεις και εκδηλώσεις, δεν το κάνουμε όμως για πολλούς και διάφορους λόγους, ένας από τους οποίους είναι η έλλειψη παιδείας αλλά και ευαισθησίας.

    Δεν είναι δυνατόν από τη μια να υπερασπιζόμαστε τα αδέσποτα και να υπογράφουμε petitions για την απαγόρευση της εμπορίας κατοικιδίων στα pet shops (http://bit.ly/UwmTuS) και από την άλλη να μετέχουμε σε τέτοιες καθαρά εμπορικές και διαφημιστικές εκδηλώσεις με έμψυχα εμπορεύματα, στηρίζοντας όλα τα οικονομικά κυκλώματα που πλουτίζουν εις βάρος των ζώων συντροφιάς και όχι μόνον και που προάγουν τη σύγχιση και την παραπληροφόρηση ανθρώπων που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΖΩΟ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ"!!

    Σχετικά με το τελευταίο, παραπέμπω εδώ: https://www.zoosos.gr/horis-ousiastiko-elegho-eborio-zoon-sta-pet-shop/

    Και ακόμη, δεν είναι δυνατόν φιλοζωϊκά σωματεία να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αυτές, ακόμη κι' αν το κάνουν για καλό σκοπό γιατί, στην προκειμένη περίπτωση, η επικοινωνιακή ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη και είναι κρίμα...

    Παραθέτω ενδεικτικά αυτό, αλλά με λύπη διαπίστωσα ότι συμμετείχαν και άλλοι που, κατά την ταπεινή μου τουλάχιστον γνώμη, δεν θα έπρεπε... https://www.facebook.com/photo.php?fbid=441589509215562&set=a.158035237570992.25538.152602784780904&type=1&theater http://stray-life.gr/component/ohanah/katoikidia-en-drasei#.UHH01q5afio

    1. Kaki Primikiri

      ΥΓ. Την έκθεση της Born Free Foundation και του δικτύου ENDCAP, όπου επισημαίνονται οι κίνδυνοι για το περιβάλλον, για τη δημόσια υγεία και για την ευζωϊα των ζώων (τα οποία κατά κανόνα πεθαίνουν πρόωρα ή εγκαταλείπονται) καθώς επίσης και τις απόψεις των Ευρωβουλευτών που φιλοξένησαν την εκδήλωση εναντίον της εμπορίας εξωτικών ειδών στο Ευρωκοινοβούλιο, μπορείτε να τη διαβάσετε με λεπτομέρειες εδώ: http://bit.ly/EUExoticPetsReport

  2. xy

    Πρέπει να πω πως όντως κάποια ζώα δε ανήκουν εκεί που τα βρίσκουμε(όπως γεράκια, καϊμάν κτλ) αλλά αυτό που μου την σπάει είναι πως αυτοί που γράφουν αυτά τα άρθρα για το "εμπόριο ψυχών" δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για τις ανάγκες των ερπετών και των άλλων εξωτικών ζώων. Μπορεί κάποιοι να παίρνουν φίδια και σαύρες για μόστρα όμως υπάρχουν κάποιοι που όντως αγαπούν αυτά τα ζώα και χύνουν ίδρωτα κάθε μέρα για να τα φροντίσουν. Και όσο για το φεστιβάλ που αναφέρατε έχω πάει και έχω δει τα ζώα, για τα ερπετά τουλάχιστον που ξέρω κάτι παραπάνω βρίσκονταν σε μια χαρά κατάσταση και με όλα τα απαραίτητα και τα σκυλιά και τα φέρρετ ήταν από φιλόζωους ιδιώτες που ήθελαν να διδάξουν τα πιτσιρίκια αλλά και τους μεγάλους ένα, δυο πραγματάκια για το τι σημαίνει φιλοζωία.

    Για να τελειώνουμε φιλόζωος δεν είναι αυτός που κάνει κήρυγμα σε μας τους άψυχους δούλους της μόδας στα μπλογκ του, είναι αυτός που αφιερώνει ατελείωτες ώρες την ημέρα χωρίς να το παίζει μάγκας για να φροντίζει τις ψυχές που αγαπάει και άλλες τόσες τα σαββατοκύριακα για να το μάθει αυτό στην επόμενη γενιά. Και σίγουρα ο γαβιάλης δεν περίμενε τον ιντερνετάκια φιλόζωο του καναπέ να τον σώσει.

  3. gpyo

    Ελεος!!!!!!petflirt.com????????πανε καλα αυτοι?εδω καθονται και ξεσκιζονται οι φιλοζωοι για να μειωθουν τα αδεσποτα,δεν υπαρχει χρημα για τροφες και κτηνιατρους,και οι αλλοι εχουν ολοκληρο σαιτ για να ζευγαρωνουν τα σκυλια τους??και το χειροτερο ειναι οτι αν δεν υπαρχει ενημερωση δεν θα σταματησει ποτε αυτη η διαδικασια....και εγω ενα χρονο πριν ηθελα να ζευγαρωσω τον δικο μου γιατι θα ηθελα να κανει σκυλακια,μεχρι που ηρθα σε επαφη με τν σκληρη πραγματικοτητα..και τρ ακομα πολλοι μ εχουν προτεινει να ζευγαρωσουμε τα σκυλια μας π πετυχαινουμε στο δρομο,γιατι και εκεινοι δεν το θεωρουν λαθος μιας και τα σκυλακια θα πανε σε γνωστους,αγνοωντας οτι και με αυτον ακομα τον τροπο καποια αλλα ζωα μενουν στο δρομο!
    Πως μπορει να λυθει αυτο το προβλημα ενημερωσης?ουτε οι μισοι δεν θα ζευγαρωναν τς σκυλους τους αν ηξεραν το προβλημα

  4. Θεοφάνης Μπαλταγιάννης

    Χαιρετε.
    Ομολογω οτι πραγματικα εω εντυπωσιαστει απο τις αποψεις σας περια αγριας/εξωτικης αρμονιας πλασματων και συνηπαρξης με τον ανθρωπο στην Ελλαδα.

    Επισης , ειμαι σχετικα πεπεισμενος οτι αυτο το σχολιο δεν θα με βοηθησει στο να βρω αυτο που αναζητω.
    Ας αρχισω λοιπον...

    Γνωριζουμε οτι η Ελλαδα ειναι ενα σχετικα ευχαιρο περιβαλλον ως προς την συνηπαρξη ανθρωπου και εξωτικων πλασματων διοτι ναι απο προσωπικη εμπιρεια καταθετω οτι οντως εχω δει διαφορων ειδων ερπετα πχ(σαυρες,φιδια,ακομα κ λευκο σκατζοχοιρο που προαναφερθεικε) ως κατοικιδιο.

    Εγω εχω απολυτη αδυναμια σε ενα πλασμα και θα χρειαστω την βοηθεια σας προκειμενου να μπορεσω να βρω και να αναθρεψω ενα ειδος πηθικου ονομαζομενου ως "Μπαμπουίνος" ...

    Θα ημουν σε ιδιαιτερα ευχαριστη θεση αν επικοινωνουσε καποιος μαζι μου στην ηλεκτρονικη διευθηνση που θα παραδωσω παρακατω προκειμενου να επιτευχθει η επιθυμια μου.

    Με ευσεβεια προς την εξωτικη ζωη.

    Θεοφάνης Μπαλταγιάννης.

    Κατοικος θεσσαλονικης.

    E-mail 1: [email protected]

    E-mail 2: [email protected]

    1. xy

      Συγνώμη, αλλά που σκοπεύεις να βάλεις έναν μπαμπουίνο στην θεσσαλονικη ;
      Εξάλλου οι μπαμπουίνοι είναι κοινωνικά ζώα. Για να του εξασφαλίσεις μια καλή ζωή θα πρέπει να πάρεις αγέλη και να του εξασφαλίσεις τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης (που απαιτεί πολλή κούραση) κάτι που δεν είναι συνετό στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χωρά μας.

  5. K. I. KONSTANTINIDIS

    ...Όπως επίσης δεν έχω δει και κανένα σχόλιο για τους έξυπνους που αφενός κατηγορούν τους αγοραστές εξωτικών, αφεταίρου δε και στον αντίποδα φροντίζουν ο σκύλος να περνάει το 77% της ζωής του στο 1χ1 μπαλκόνι της κουζινας..

  6. Kosta Papadakis

    Θα συμφωνήσω απόλυτα, οτι πρέπει κάποια στιγμή το κράτος να μας ανακοινώσει ποιά είδη είναι ζώα συντροφιάς και στη δική μου περίπτωση (μιας και ο τομέας ενδιαφέροντος είναι τα πουλιά) ποιά είναι πουλιά συντροφιάς.

    Να ξεκαθαρίσουμε οτι υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι για συγκεκριμένα θέματα. Υπάρχει η συνθήκη CITES βάσει της οποίας γίνεται το εμπόριο πουλιών κλπ. όπου καθορίζονται τα είδη και προβλέπονται οι διαδικασίες. Τέτοια είδη υπήρχαν εκεί, έλεγξε κανένας εαν υπήρχαν τα χαρτιά? Ο κος με το γεράκι που αναφέρεστε είχε χαρτιά? Η έκθεση για να γίνει σίγουρα είχε χαρτιά. Ποιός είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο? Εγώ η εσείς? Με βάση το νόμο το δασαρχείο. Ηταν εκεί? Εγώ έπρεπε να τους πάρω απο το χέρι να τους πάω εκεί?

    Με βάση το νόμο 865/2006 (αναφέρομαι κυρίως στα πουλιά που υπάρχουν στο νόμο) τα πουλιά πρέπει να φέρουν μεταλλικό ποδοδακτύλιο (κοινώς δακτυλίδι) κλειστού τύπου χωρίς συρραφή που να μην αφαιρείται. Σε αυτά τα πουλιά δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος, αρκεί να αποδεικνύεται οτι προέρχονται απο εκτροφή (αρα δεν έχουν αφαιρεθεί απο τη φύση). Εδώ ξεκινάνε μια σειρά απο ερωτήματα. Οταν λέμε εκτροφή τι εννοούμε? Ποιός είναι εκτροφέας? Ποιός νόμος ορίζει την ακριβή έννοια του όρου? Εαν πάς στη Διεύθυνση Δασών θα σου πούν οτι ο εκτροφέας πρέπει να έχει άδεια (τα περισσότερα πτηνά συντροφιάς δεν αναφέρονται πουθενά για εκτροφή). Εαν πας στην εφορία θα σου πεί οτι ο εκτροφέας πρέπει να κάνει έναρξη εργασιών.

    Ρωτάω πολύ απλά. Ενας ιδιώτης που έχει αγοράσει 2-3 ζευγάρια πουλιά και έχει πληρώσει ΦΠΑ για αυτά πχ καρδερίνες, φλώρους, σκαθάκια, πρέπει να ξέρει όλη τη Ελληνική νομοθεσία? Αυτός που τους τα πούλησε τα κατέχει νόμιμα (χρειάζεται άδεια εισαγωγής) διαφορετικά πρέπει να τον κυνηγήσει το δασαρχείο. Γίνεται έλεγχος στα μαγαζιά απο το Δασαρχείο? Ποιά μαγαζιά ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες για την εισαγωγή των πουλιών? Φταίει ο ιδιώτης που τα αγόρασε και πλήρωσε ΦΠΑ?

    Τα συγκεκριμένα ζευγάρια έδωσαν νέα πουλάκια. Ποιός θα βεβαιώσει οτι τα πουλάκια αυτά είναι απο αναπαραγωγή και οτι νόμιμα μπήκε μεταλλικός ποδοδακτύλιος (όπως προβλέπει ο νόμος)? Το Δασαρχείο πρέπει να το κάνει και η Κτηνιατρική. Έχουν υπαλλήλους να το κάνουν? Και εαν εγώ τους ειδοποιήσω και δεν έρθουν ποιός είναι ο παράνομος? Εγω που τους κάλεσα και δεν ήρθαν ή αυτοί που δεν ήρθαν? Εχουν άτομα να στείλουν για να γίνει παρουσία τους η δακτυλίωση? Υπάρχει επίσημος φορέας δακτυλίωσης του κράτους?

    Εαν για παράδειγμα αγοράσω μια τσίχλα (Turdus philomelos) ή ενα κοτσύφι είμαι παράνομος? Ο νόμος απαγορεύει τη σύλληψή τους, επιτρέπει όμως τη δολοφονία τους!!! Επιτρέπει στο κυνηγό να τα σκοτώσει και απαγορεύει στον ιδιώτη να τα αναπαράγει. Το βλέπετε λογικό αυτό? Προσωπικά, είμαι ενάντια στην αφαίρεση πουλιών απο τη φύση.

    Αντιλαμβανόμαστε όλοι οτι υπάρχει ενα μεγάλο κενό στη νομοθεσία (και στη νοοτροπία και τη γνώση) και θα πρέπει κάποτε επιτέλους να μπεί μια τάξη στο θέμα. Θέματα που στο εξωτερικό έχουν λυθεί εδώ τα αναμασάμε συνέχεια. Μιας και ο τομέας μου είναι τα πουλιά, ναί, όλα τα πουλιά να έχουν μεταλλικό δακτυλίδι, ναι, να έχει τις συνέπειες του νόμου όποιος δεν τον ακολουθεί, ναι στον έλεγχο των καταστημάτων, αλλά να ξεκαθαρίσει επιτέλους το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την ερασιτεχνική εκτροφή για χόμπυ. Δεν μπορεί ο κάθε οικολόγος (ο οποίος τις περισσότερες φορές χρηματοδοτείτε ακόμη και απο το κράτος) να κάνει ανω κάτω τις εκθέσεις. Ας γίνει πλέον ενα ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο που να είναι κατανοητό, βιώσιμο, για πάψουν οι αντιπαραθέσεις.

  7. Γιάννης

    Επειδή τυγχάνω να είμαι ο κάτοχος των 2 ferret ένα από τα οποία εικονίζεται στα χέρια του γιου μου θεώρησα καλό να απαντήσω σε κάποιες ανακρίβειες που παρατίθενται στο κομμάτι του κειμένου για το εμπόριο ψυχών.

    Τα ferret είναι το τρίτο κατά σειρά ζώο που εξημερώθηκε μετά τον σκύλο και την γάτα από τους ανθρώπους πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια. Οι Αιγύπτιοι και στη συνέχεια οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που τις χρησιμοποιούσαν περισσότερο ως κατοικίδια. Σήμερα είναι πολύ διαδεδομένα στο εξωτερικό. Ειδικότερα στη Μεγάλη Βρετανία όπου χρησιμοποιείται και στο κυνήγι αγριοκούνελου. Ανήκει στην οικογένεια των μουστελίδων (όπως το κουνάβι, ή νυφίτσα, ο ασβός) και δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση (όπως η γάτα ή ο σκύλος) αλλά είναι συγγενικό με αυτά. Είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΑΡΚΟΦΑΓΟ, δεν τρέφεται με φρούτα και λαχανικά όπως αναφέρεται στο κείμενο σας και η προσθήκη αυτών στο διαιτολόγιό τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Η κανονική δίαιτά τους πρέπει να περιλαμβάνει κρέας και λίπος ωμό αν είναι δυνατόν. Αντί αυτού, στο εμπόριο διατίθενται τροφές σε μορφή κροκέτας που προσφέρουν πλήρη διατροφή με όλα τα συστατικά που έχουν ανάγκη αυτά τα ζώα.

    Τα ferret που είδατε αλλά και τα περισσότερα από τα άλλα ζώα δεν άνηκαν στο κατάστημα και δεν ήταν προς πώληση. Αλλά μάλλον δεν μπήκατε στον κόπο να ρωτήσετε. Οι ιδιοκτήτες τους, όπως εγώ, τα έφεραν στην έκθεση όχι για να φωτογραφηθεί ο κόσμος μαζί τους αλλά γιά να έρθει σε επαφή με αυτά και να εξοικειωθεί. Βέβαια δεν είναι δυνατόν να εμποδίσεις κάποιον που θέλει να φωτογραφηθεί.

    Είμαι αρκετά φιλόζωος νομίζω και δεν υπέβαλα τα ζώα μου σε κανενός είδους ταλαιπωρία.

    Ευχαριστώ

    1. eleni

      Ευχαριστούμε για τις διευκρινήσεις. Ήταν αδύνατον μέσα σε αυτό το χάος να διακρίνουμε τι ήταν προς πώληση και τι όχι. Το παιδάκι που κρατούσε το ζωάκι φόραγε το μπλουζάκι με την φίρμα της επιχείρηση.

      Είναι σωστό οι ανακρίβειες να διορθώνονται. Καθώς δεν είμαστε εκτροφείς ή κτηνίατροι ρωτάμε και μαθαίνουμε.

      Μας το εξήγησαν λάθος και το μεταφέραμε λάθος.

      Όμως μάλλον μόνο αυτό είναι το σφάλμα μας…

      Για το http://www.zoosos.gr

      Ελένη Ηλιοπούλου

      1. Γιάννης

        Να διευκρινήσω επίσης τα εξής. Σχεδόν όλα τα ζώα που είδατε στό συγκεκριμένο περίπτερο τής έκθεσης ανοίκαν σε κάποιον και δεν προσφέρονταν πρός πώληση. Οι οχιές, ο κροκόδειλος καϋμάν, οι αλμπίνο σκαντζόχοιροι, τα αλμπίνο φίδια.... σχεδόν όλα.

        Επίσης όλοι μας φορούσαμε μπλούζες του καταστήματος διότι θέλουμε να βοηθήσουμε το συγκεκρίμένο κατάστημα. Ο φίλος μας που το έχει, αγαπάει πολύ αυτό που κάνει και προσέχει τα ζώα με ιδιαίτερη αγάπη. Καμμία σχέση με τα pet-shop που γνωρίζουμε.

        Τα αλφικά ζώα δεν επιζούν στην φύση, καθώς εντοπίζονται έυκολα από θηρευτές και δεν αντέχουν το φώς του ήλιου.

        Ευχαριστώ

        1. eleni

          Νομίζω ότι παραβλέπετε την ουσία. Το ζωντανό ντεκόρ, όλα αυτά τα ζώα, ήταν εκεί για προσελκύσουν πελάτες!

          Δεν είπαμε ότι η αγοραπωλησία γίνεται επί τόπου! Αλλά πήγαινες εκεί έβλεπες τι σου αρέσει και στην συνέχεια μάθαινες και που μπορείς να το αγοράσεις!

          Ο κύριος που είχε αγκαλιά το κροκοδειλάκι μας είπε όταν τον ρωτήσαμε ότι ο ίδιος θέλει να το πουλήσει!

          Αν αυτό το κάνει ιδιώτης ή κατάστημα μικρή σημασία έχει!

          Πως μπορεί να είναι ζώο συντροφιάς ένας κροκόδειλος;

          Γιατί τα αλφικά ζώα πρέπει να ζουν στα κλουβιά μας;

          Γιατί πρέπει να δημιουργούμε νέα είδη ζώων για να τα έχουμε ως ντεκόρ;

          Η αιχμαλωσία είναι φιλοζωία;

          Για το http://www.zoosos.gr

          Ελένη Ηλιοπούλου

          1. Γιάννης

            Συγνώμη αλλά δυστυχώς δεν καταλαβαίνω τους προβληματισμούς σας. Αν κάτι παράνομο και απάνθρωπο έγινε είμαι έτοιμος να το κατηγορήσω πρώτος. Όμως ποιό ακριβώς κριτήριο κάνει ένα ζώο κατοικίδιο γιά σας ? Οι ανθρωποι οι οποίοι είδατε φροντίζουν τα ζώα τους περισσότερο από πολλούς "φιλόζωους". Επίσης όλα τα ζώα που είδατε είναι ζώα που προέρχονται από εκτροφές και όχι από την φύση. Είναι όμως πολύ εύκολο να κρύβεσαι πίσω από μιά απλοϊκή κριτική και να βλέπεις και να σχολιάζεις μόνο τα αρνητικά.

            Δεν είδα θετικά σχόλια γιά τις φιλοζωικές που είχαν ζώα πρός υιοθεσίες. Η ακόμα και γιά την σχολή που εκπαίδευει και δωρίζει συνοδούς σκυλους σε τυφλούς.

            Οταν πρίν από χρόνια ανακάλυψα ότι ένα από τα δύο μου παιδιά έχει αλεργία στους σκύλους πρόσπάθησα να βρώ την καλύτερη εναλλακτική. Ετσι κατέληξα στα ferret. Η συντροφιά ενός ζώου δίνει πολλά σε εμάς τους ανθρώπους και επίσης κάνει τα παιδιά πιό υπέυθυνα και στοργικά.

            Τα "εξωτικά" ferrets μου όπως προείπα δέν είναι είδος που απαντάται στήν φύση.

            Ευχαριστώ γιά την φιλοξενία της άποψης μου.

            Γιάννης

          2. eleni

            Γιατί θα πρέπει να δημιουργούμε είδη ζώων που δεν υπάρχουν στη φύση; Μόνο και μόνο για να τα κλείνουμε στα διαμερίσματα και να μας κάνουν παρέα;

            Τα ζώα μέσα στις γυάλες και στα ενυδρεία ως ζωντανό ντεκόρ προάγουν τη φιλοζωία; Ή μήπως τα ζώα που είναι εγκλωβισμένα στα κλουβιά μας κάνουν να νιώθουμε φιλόζωοι; Είναι φυσιολογικό να ζει έτσι ένα πλάσμα;

            Ο κύριος που κρατάει αγκαλιά το κροκοδειλάκι μας είπε ότι θέλει να το πουλήσει γιατί μεγάλωσε και φυσικά μας εξήγησε ότι το ταΐζει με λαβίδα αφού το πιάσει με πετσέτα… προφανώς για να μη του φάει και το χέρι.

            Η παρουσία των σκύλων - οδηγών τυφλών, του σωματείου strayή και του περιπτέρου του Δήμου Μεταμόρφωσης ήταν μια από τις απειροελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτό το φεστιβάλ.

            Σταγόνα στον ωκεανό…

            Έχετε την εντύπωση ότι αυτό το εμπορικό φεστιβάλ οργανώθηκε για να προωθήσει τις υιοθεσίες αδέσποτων;

            Για το http://www.zoosos.gr

            Ελένη Ηλιοπούλου

          3. Γιάννης

            Σε σχέση με τα κλουβιά να ξεκαθαρίσω ότι τα ferrets μου δεν ζούν σε κλουβί αλλά ελευθερα μέσα στο σπίτι. Έχουν την συνήθεια να λερώνουν σε συγκεκριμένο σημείο όπως οι γάτες.

            Επειδή όμως καταλαβαίνω ότι τα σχόλια σας δέν είναι προσωπικά αλλά προβληματίζεστε με τις συνθήκες διαβίωσης τέτοιων ζώων γενικότερα, θα ήθελα να πώ ότι αυτό εξαρτάται από τον ιδιοκτήτη. Στήν πλειοψηφία των περιστάσεων που έχω δει οι ιδιοκτήτες τέτοιων ζώων συμεριφέρονται καλύτερα και πιό υπέυθυνα στα ζώα τους τα οποία συντηρούν στίς καλύτερες συνθήκες.

  8. maria

    ego pantos ida ke pagko gia ta adespota pos esis en to idate den xero!ontos ixe polla apadakteta prgamata opos ke oti poulagan 12e kounelakia 1os mina pou kanonika prepi na feugoun apo ti mama tous 2 minon!episis eki pou ixa se mia perifraxi kati kounelakia kati pedaki ta enoxlousan sinexia,tous petagan prgamata k.a ke eno itan dipla oi ipeuthinoi ke oi gonis ta kitagan ke gelagan!ke ontos auto me tous skilous gia tiflous itan apisteuto to ida ke ego auto to soou ke itan eklpliktiko ke enas apo autous tous skilous itan ke sto festivan sto ilion tetrapodi zoi!

  9. Spirit Katerina

    Το ΣΚ ειχε συνεχώς επιδειξεις ντροπής με σκυλους φυλαξης. Την Κυριακή το απόγευμα γυρω στις 6 σε μια επίδειξη εκπαίδευσης σκύλων, τα σκυλιά (ντόμπερμαν), τα χτυπούσαν με καμτσίκια κι εκείνα αλυχτούσαν.. Το κοινό βέβαια, διψάει για τέτοια αφού για αυτούς ο σκύλος όσο περισσότερο ξύλο φάει, τόσο καλύτερος φύλακας θα γίνει. Κανενας δεν αντιδρασε μπροστά σε αυτή την ντροπή. Τα ντομπερμαν και ροντβαιλερ φυλαξης ηταν συνεχως κλεισμένα στα κλουβιά. Αισχος.

    Το μόνο αξιόλογο που είδα ήταν το περίπτερο και οι επιδείξεις της σχολής σκύλων οδηγών Λάρα (www.laraguidedogs.gr) που ειναι ΜΚΟ. Τα σκυλιά τους τα είχαν συνεχώς ελεύθερα και οι εθελοντές τα έβγαζαν βόλτα, τα επαιζαν και τους έβαζαν νερό. Στις επιδείξεις ήταν πολύ χαρούμενα και φάνηκε η αγάπη που τους έχουν.

    1. Κατερίνα

      Ενας από τους λόγους που δεν επισκέφτηκα αυτή την έκθεση, ήταν και αυτός, δηλ. αυτές οι επιδείξεις. Ομως, δεν καταλαβαίνω γιατί παραπονιόμαστε για αυτού τους είδους αισχρής εκπαίδευσης, τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι τη ζητάμε και την πληρώνουμε για να γίνει. Και τάχα δεν ξέρουμε περί τινος πρόκειται. Οποιος θέλει "φύλαξη", ας βάλει συναγερμό.

      Οσο για τα σκυλιά βοηθούς, μόνο σεβασμός τους αξίζει.

      Αντε να δούμε πότε κάποιοι θα βάλουν στην άκρη το κέρδος και θα κάνουν μια έκθεση ΜΟΝΟ για φιλοζωϊκά σωματεία, όπου ο χώρος θα είναι γεμάτος με αφίσες ζώων που ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ. Τότε, θα μπορεί να πάει ο κάθε φιλόζωος να δει την έκθεση. Γιατί έτσι, θα μπορώ να δω τα σκυλιά βοηθούς, αλλά όχι το αίσχος των σκύλων φύλαξης, θα μπορώ να πάω να δω τα ζώα που χαρίζονται και όχι τα ζώα που πωλούνται σε απάνθρωπες συνθήκες από pet shops.

  10. Stef

    Καθε ανθρωπος ενηλικος ειναι υπευθυνος των πραξεων του και μπορει να αναλογιστει την ευθυνη του για το αν καταπιεζει ενα ζωο η οχι. Επειδη τυχαινει να κατεχω μεσα σε αλλα ζωα και ερπετα, επιλεγω το καταλληλου μεγεθους terrarium οχι επειδη θελω να βλεπω το ζωο μεσα σε μια γυαλα, αλλα γιατι ετσι μπορω να ρυθμισω τις θερμοκρασιες και υγρασιες που χρειαζεται το εκαστοτε ερπετο. Επιλεγω παντα ερπετα γεννημενα στην αιχμαλωσια που προερχονται απο ανθρωπους ειτε απο Ελλαδα ειτε απο μεγαλες σχολες οπως η γερμανικη και η αμερικανικη και φροντιζω αν τα ζωα μου ανηκουν σε CITES παραρτηματος 1 η 2, να φερω τα καταλληλα εγγραφα. Ποτε δεν κατεχουμε ζωα απο τη φυση ουτε red list. Καλο θα ηταν, συμβουλευτικα, να μην ανεβαζετε φωτο με προσωπα ανθρωπων. Θα ηταν το λιγοτερο ευγενικο αφου σας αφηνουν να βγαζετε φωτογραφιες. Επισης οντως ο εμπορος θελει τα χρηματα σας, αλλα πρεπει να υπαρξει διαχωρισμος μεταξυ αυτων που πραγματικα βοηθανε και συμβουλευουν ως προς τη διατηρηση του εκαστοτε ζωου, και αυτων που θελουν μονο τα χρηματα σας και θα σας φορτωσουν με περιττα αξεσουαρ απλα για να σας χρεωσουν ακομη περισσοτερο. Παροτι βεβαια ειστε πολυ ευαισθητοι οσον αφορα το εμποριο ζωων, ζωοτροφων κλπ, μου προκαλει εντυπωση να βλεπω διαφημησεις που αφορουν εμπορια ρατσων γατιων η μαρκες ζωοτροφων στο συγκεκριμενο blog.
    Ευχαριστω

    1. eleni

      Αγαπητή Stef,

      Όλα τα πρόσωπα που απεικονίζονται στις φωτογραφίες με εξαίρεση την κοπελιά που κρατάει την γατούλα και προφανώς είναι μοντέλο, φαίνονται μισά ή καθόλου ή είναι στραμμένα προς άλλη κατεύθυνση.

      Βιάστηκες όμως και βγάζεις λανθασμένα συμπεράσματα.

      Οι διαφημίσεις που εμφανίζει η google δεν επιλέγονται από εμάς. Εμφανίζει το σύστημα της αυτό που υποθέτει ότι θέλει ο αναγνώστης να δει. Εξαρτάται δηλαδή από τι έχεις αναζητήσει εσύ στον υπολογιστή σου, τι σάιτ σε ενδιαφέρουν.

      Γι' αυτό και όταν μπαίνουν διαφορετικοί χρήστες στο zoosos.gr ή σε κάθε άλλο σάιτ που έχει διαφημιστικό χώρο της google, βλέπουν διαφορετικές διαφημίσεις.

      Για το http://www.zoosos.gr

      Ελένη Ηλιοπούλου

  11. Victoria

    Συγχαρητήρια για το κείμενο του συντάκτη
    Και για την ειλικρινή φιλοζωια σας,
    Που δυστυχώς ομωσ αγγίζει το μικρό ποσοστό
    Ολων αυτών που αυτοχαρακτηριζονται
    "Φιλοζωοι". Αυτά ένιωσα να σας πω και
    Να σας εκφράσω την συμπαράσταση μου
    Να στε καλά, βικτωρια

  12. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Μάλλον τα Φιλοζωικά Σωματεια θα πρέπει να ενεργούν ώστε οι Δασικές υπηρεσίες να κάνουν ελέγχους για το αν τηρούν τα pet shop τους όρους της διεθνούς συνθήκης CITES. Πάντα σε τοπικό επίπεδο . Ο εχθρός της φιλοζωίας είναι το εμπόριο και τα διεθνή λόμπι του παράνομου εμπορίου.
    Το να στέλνουμε χαρτιά στο υπουργείο είναι σαν να στέλνουμε έγγραφα για να σταματήσουν τα ναρκωτικά στην χώρα. Είναι γελοίο και χωρίς αποτέλεσμα να πιστεύουμε ότι μ ενα έγγραφο να τα βάλουμε με όλο το σύστημα.
    Αντιθέτως οι τοπικες επεμβάσεις είναι αποτελεσματικές και στοχευμένες.
    Η τεχνική νομίζω ότι πρέπει να είναι αυτή . Ολα τα άλλα είναι φιγούρα για τις φιλοζωικές σελίδες .Στην Θεσπρωτία που ζω εγώ ,γίνονται τακτικοί έλεγχοι γι αυτό με παρέμβαση του Φιλ. Σωμ. Ν. Θεσπρωτίας δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους εμπόρους της ζωής.

  13. serafina. tsouflidou

    Δεν είδα πουθενά ενα σχόλιο για τα αδέσποτα να δω κάτι το οποίο θα προάγει. τη φιλοζωικη. Ενα εμπόριο..Σκυλιά σε κλουβιά σχολές που μας έδειχναν πως εκπαιδεύονταν οι φύλακες...με γλοπ.Τίποτα για φιλοζωια τίποτα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.