Στηρίξτε μας

Πρόστιμα χωρίς μπλοκάκια μπορεί να «κόβει» η Δημοτική Αστυνομία

20 Αυγούστου 2012 22:46 | Χρηστικά
Πρόστιμα χωρίς μπλοκάκια μπορεί να «κόβει» η Δημοτική Αστυνομία

Από το 2008 αρμόδια για τα ζώα και η Δημοτική Αστυνομία

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής  115  Ζωοφιλικών Σωματείων  είχε  πρόσφατα συνάντηση με αρμοδίους  κορυφαίους παράγοντες  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για διάφορα θέματα, που άπτονται του νόμου 4039/2012 και της εφαρμογής του. Στη συνάντηση αυτή τέθηκε και το θέμα των προστίμων του άρθρου  21, που αυτός ο νόμος ορίζει. Από πλευράς ΥΠ.Α.Α.Τ. δόθηκαν διευκρινήσεις ώστε γίνει κατανοητό πως τελικά η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα χωρίς να χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα μπλοκάκια.

Άλλωστε είναι γνωστό, ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι αρμόδια και για θέματα, που σχετίζονται με τα ζώα από το 2008 (Ν.3731/2008 - Άρθρο 1 – παρ. 1 περ. 24 "Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τα ζώα συντροφιάς"). Συνεπώς δεν πρόκειται μόνο για κωλυσιεργία αλλά και για άγνοια και για συστηματική αδιαφορία εκ μέρους των δήμων η μη εφαρμογή των νόμων, που και τα ζώα προστατεύουν και φέρνουν έσοδα στα δημοτικά ταμεία.

Στην επιστολή, την οποία στέλνουν στους δήμους όλης της χώρας οι εκπρόσωποι των προαναφερόμενων φιλοζωικών φορέων, τονίζουν: «Ενημερωθήκαμε λοιπόν αρμοδίως ότι  τα πρόστιμα του νόμου - πολλά εκ των οποίων υπήρχαν  και  προ αυτού και προβλεπόταν  η διαδικασία κοπής και είσπραξής τους - μπορούν, πρέπει και να επιβάλλεται να κόπτονται και να εισπράττονται με την διαδικασία που προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών  με αριθμό 7028/2004 (Φ.Ε.Κ. 253/09.02.04)

Πιο συγκεκριμένα  στην σελίδα 10  της ανωτέρω Υ.Α. προβλέπεται  ο κωδικός 1519, που αναφέρεται  στα έσοδα του Δήμου  από λοιπά  πρόστιμα από ειδικές διατάξεις και αρκεί μια βεβαίωση του Δημοτικού Αστυνόμου. Σαν Ομοσπονδία θεωρούμε, ότι η εφαρμογή του νόμου μαζί με την ενημέρωση και την παιδεία  είναι οι τρεις  σημαντικοί  παράμετροι  για την αλλαγή της φιλοζωικής κουλτούρας στην χώρα μας  και την εναρμόνισή της με την αντίστοιχη   ευρωπαϊκή. Για τους λόγους αυτούς ζητάμε  το συντομότερο δυνατόν να εκδώσετε  εγκύκλιο προς τους δημοτικούς αστυνομικούς για την εφαρμογή των ανωτέρω και να ζητήσετε  την πιστή  και αυτόβουλη εφαρμογή τους.

Η επιβολή του νόμου, άρα και των προστίμων, δεν είναι κάτι, που μας ευχαριστεί και ιδιαίτερα στις σημερινές οικονομικές συγκυρίες,  δυστυχώς όμως,  για την διαμορφωμένη κατάσταση της κοινωνίας μας, είναι λίαν απαραίτητη. Προτείνουμε  επίσης να ενημερώσετε  δια του τοπικού  Τύπου τους δημότες σας, ότι  ξεκινά εκστρατεία  ενημέρωσής τους κατ’ αρχάς  και στην συνέχεια η επιβολή των προστίμων του νόμου για τις παραβατικές καταστάσεις απέναντι στα ζώα..

Για διευκόλυνσή σας  σας παραθέτουμε τα  αναφερόμενα  πρόστιμα  του άρθρου 21 του 4039/12  και   ιδιαιτέρως θα θέλαμε να  σας επιστήσουμε  την προσοχή στα πρόστιμα εκείνα που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, την σήμανση και καταγραφή τους, την μη εγκατάλειψή τους και  την κτηνιατρική περίθαλψη και την ύπαρξη ενημερωμένου  βιβλιαρίου υγείας τους.

Πιστεύουμε ότι  θα  ανταποκριθείτε  άμεσα στο αίτημά μας  και  ότι  είστε  βέβαιοι,  ότι κατ' αυτόν τον τρόπο  θα συμβάλλετε στην αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών απέναντι στα ζώα, η οποία δυστυχώς  δεν μας τιμά ούτε ως ανθρώπους  ούτε ως Έλληνες. Παρακαλούμε  θερμά να μας επιβεβαιώσετε την λήψη της ανωτέρω  επιστολής καθώς και τον αριθμό  πρωτοκόλλου σας».

Η Δημοτική Αστυνομία Σητείας έκανε την αρχή

Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Σητείας μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας του είναι ο πρώτος δήμος, που επέβαλε χρηματικό πρόστιμο σε ιδιώτη κάτοχο σκύλων σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος 4039/2012.

Διαβάστε επίσης:

Στην ΕΛ.ΑΣ. οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας και για τα ζώα συντροφιάς

Π.Φ.Π.Ο.: Αναρμόδια η Δημοτική Αστυνομία για ελέγχους στα ζώα λόγω αλλαγής της νομοθεσίας

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.