Στηρίξτε μας

Αθήνα: Ο υπεύθυνος του Επιγραφικού Μουσείου την απείλησε επειδή φροντίζει τις γάτες

25 Ιουλίου 2012 19:14 | Καταγγελίες
Αθήνα: Ο υπεύθυνος του Επιγραφικού Μουσείου την απείλησε επειδή φροντίζει τις γάτες

Η Αρετή Παπασταύρου ως μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλόζωων «Ο ΆΡΓΟΣ» δραστηριοποιείται καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας φροντίζοντας τ’ αδέσποτα, που συχνάζουν στους δρόμους της πρωτεύουσας. Σήμερα το μεσημέρι πήγε στην οδό Τοσίτσα και μπήκε στον κήπο του Επιγραφικού Μουσείου (που γειτνιάζει με τον Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και βρίσκεται δίπλα από το Πολυτεχνείο) για να πιάσει μια αδέσποτη γάτα, η οποία ζει στην γατοαποικία, που έχει δημιουργηθεί εκεί, προκειμένου να την μεταφέρει στον κτηνίατρο για στείρωση, καθώς ήδη το ζώο εγκυμονεί.

EpigrafikoMouseio

Εκεί η κα Παπασταύρου δέχτηκε την επίθεση ενός υπευθύνου του μουσείου, ο οποίος αντέδρασε και αρνήθηκε να της επιτρέψει να πιάσει το αδέσποτο ζώο. Μάλιστα την κατηγόρησε ότι ξύνει (!) τις αρχαιότητες. Είναι πραγματικά χρήσιμο να μας απαντήσει το αρμόδιο υπουργείο για την απολίτιστη πράξη του συγκεκριμένου δημοσίου υπαλλήλου, που αντιμετωπίζει τον χώρο δημόσιο χώρο εργασίας του, με τέτοιο τρόπο λες και είναι τσιφλίκι του, ενώ προφανώς αγνοεί πλήρως τη σχετική νομοθεσία.

Έτσι αντιδρούν οι πολιτισμένοι;

Η ίδια η κα Παπασταύρου εξήγησε στο www.zoosos.gr τι της συνέβη και την άδικη επίθεση που δέχτηκε: «Σήμερα το μεσημέρι πήγα στον κήπο του Επιγραφικού Μουσείου για να πιάσω μια αδέσποτη έγκυο γάτα. Στον κήπο υπάρχουν αρκετά αδέσποτα γατιά, που ταΐζουμε και φροντίζουμε μαζί με άλλους φιλόζωους, καθώς και την Φιλοζωική Κίνηση του Κέντρου της Αθήνας.

Το τελευταίο διάστημα έχω προσωπικά πιάσει περίπου 40 αδέσποτες γάτες στην ευρύτερη περιοχή και με δικά μου αποκλειστικά έξοδα τις έχω στειρώσει. Ο σκοπός της στείρωσης είναι η μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων. Κανείς δεν θέλει να βλέπει άρρωστα γατάκια, γατάκια πεθαμένα ή πατημένα στους δρόμους από τα αυτοκίνητα. Η στείρωση ζώσει ζωές. Τα στειρωμένα ζώα ζουν περισσότερο και δεν εξαντλούνται από τις ατελείωτες γέννες.

Ο προαύλιος χώρος του Επιγραφικού Μουσείου έχει περίφραξη, είναι δημόσιος χώρος και ανοικτός για το κοινό συγκεκριμένες ώρες. Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει την είσοδο πολιτών στον χώρο. Τα ζώα εκεί είναι αστείρωτα, δεν είναι εμβολιασμένα, δεν έχουν κάνει αποπαρασίτωση, ούτε φέρουν ηλεκτρονική σήμανση. Άρα μιλάμε για αδέσποτα ζώα. Τα σωματεία βάσει νόμου έχουν δικαίωμα να μεριμνούν για την υγεία, σίτιση, εμβολιασμό και προ πάντων την στείρωση τους.

Στον προαύλιο χώρο υπάρχει μια έγκυος γάτα, που πρέπει άμεσα να στειρωθεί, γιατί κάθε φορά γεννά 6-8 γατάκια. Τα οποία είτε δεν επιβιώνουν, είτε μεταφέρονται σε άλλη περιοχή. Στις 15:30 μπήκα στον χώρο (είναι ανοικτός μέχρι τις 16:00 για το κοινό). Ενημέρωσα τους φύλακες και τους κλητήρες στην κυρία είσοδο για την ιδιότητα μου, καθώς και για τον σκοπό μου.

Τους εξήγησα, ότι η γάτα δεν κινδυνεύει με την στείρωση και ότι θα την πιάσω με ένα κλουβί, που είχα μαζί μου. Συμφώνησαν και εγώ προχώρησα στην “επιχείρηση σύλληψης” της γάτας. Η γάτα, μια υπέροχη μαύρη είναι πολύ φιλική μαζί μου, αφού κάθε βράδυ εδώ και καιρό την ταΐζω και φροντίζω, προκειμένου να κερδίσω την εμπιστοσύνη της.

Απλά η δύστυχη έγκυος είναι πολύ φουσκωμένη και δεν χωράει να περάσει πλέον από τα κάγκελα της περίφραξης για να βγει έξω στον πεζόδρομο το βράδυ, που σιτίζουμε και τις άλλες γάτες. Θέλησα να δώσω προτεραιότητα σε αυτή την στείρωση δεδομένου, ότι το ζώο εγκυμονεί. Ενώ είχα σχεδόν πιάσει το ζώο και καθώς το έβαζα στο κλουβί, δέχτηκα επίθεση από έναν μαινόμενο “κύριο”, ο ποίος ισχυρίστηκε, ότι είναι ο υποδιευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου.

Του εξήγησα καλά τον νόμο 4039/2011 για τα αδέσποτα και ότι σύμφωνα με αυτόν οι γάτες έχουν ενταχτεί στο Πρόγραμμα Στείρωσης του Δήμου Αθηναίων. Ο “κύριος”, αφού πρώτα με “στόλισε”, με άρπαξε βίαια από το μπράτσο, μου έσφιγγε το χέρι και με έσερνε έξω από τον προαύλιο χώρο. Όπως ήταν επόμενο η γάτα βγήκε από το ειδικό κλουβί μεταφοράς και διέφυγε.

Αυτός ο τύπος κάλεσε μάλιστα και τους φύλακες και κλητήρες, αυτούς που προ ολίγου είχα ενημερώσει, να με εκδιώξουν άμεσα από τον χώρο και να μου απαγορεύσουν να ξαναπατήσω. Ουρλιάζανε όλοι μαζί να φύγω αμέσως. Φαίνεται, ότι ενδεχομένως οι κατώτεροι υπάλληλοι να φοβούνται τον υποδιευθυντή τους για πιθανές παύσεις, μετατάξεις ή απολύσεις.

Ακριβώς στην γωνία ήταν όπως πάντα μια διμοιρία της Αστυνομίας και του είπα να φωνάξει έναν αστυνομικό, αν νομίζει, ότι κάνω κάτι παράνομο. Δεν τόλμησε βέβαια, γιατί γνώριζε, ότι τίποτα παράνομο δεν υπήρχε στην συμπεριφορά μου. Η κατηγορία, που μου πρόσαψε, ήταν “ότι ξύνω τις αρχαίες πέτρες”.

Και όλα αυτά τα έλεγε ουρλιάζοντας για δημιουργήσει θέμα και εντυπώσεις. Μια γυναίκα υπάλληλος τον ακολουθούσε εν χωρώ, τράβαγε φωτογραφίες εμένα και το κλουβί, που είχε γραμμένα πάνω του τα στοιχεία μου. Ένας πρώην χρήστης, που βρίσκεται αυτή την στιγμή σε πρόγραμμα απεξάρτησης προσπάθησε να με σώσει από τα χέρια του, επειδή γνωρίζει το έργο μας εδώ και χρόνια. Φυσικά βρήκε τον μπελά του από τον υποδιευθυντή.

Ο εν λόγω “κύριος” με προειδοποίησε, να μην τολμήσω και πάρω την γάτα το βράδυ, γιατί θα μου “δείξει!”. Έλεγε μεταξύ άλλων: “Οι γάτες είναι δικές του, θέλει να γεννούν και να τις αφήσω ήσυχες”. Του ζήτησα βιβλιάριο υγείας - εμβολισμού και ηλεκτρονικής σήμανσης, αφού πρόκειται για ιδιόκτητα ζώα, που διαβιούν σε δημόσιο χώρο. “Ο χώρος και τα ζώα είναι δικά μου και ό,τι θέλω εγώ θα κάνω!” έλεγε. Και συνέχιζε: “Τα γατιά δεν τα θέλω στειρωμένα, θέλω να γεννούν!”, συνέχισε.

Καλούμε τον υπουργό Πολιτισμού, Κ. Αρβανιτόπουλο, να πάρει άμεσα θέση και να αποδείξει, ότι το ΥΠ.ΠΟ., που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πέρα στην οδό Μπουμπουλίνας, δεν πρόκειται για ένα Υπουργείο Α-Πολιτισμού, αλλά είναι όντως Πολιτισμού».

Αν δεν ξέρεις καλύτερα να ρωτάς!

Είναι απολύτως απαραίτητο, να γίνουν συστάσεις στον «κύριο» υποδιευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου, για να καταλάβει, ότι τα αδέσποτα ζώα χρειάζονται φροντίδα και δεν είναι στη δική του δικαιοδοσία αυτή η αρμοδιότητα καθώς η άγνοια του για θέματα φιλοζωίας τον καθιστά επικίνδυνο για αυτά τα ανυπεράσπιστα πλάσματα.

Άλλωστε αν ήταν ο ίδιος ουσιαστικά φιλόζωος, θα είχε φροντίσει, να στειρωθούν τα ζώα, για να μην αναπαράγονται ανεξέλεγκτα και να μην υποφέρουν. Η παρακώληση του φιλοζωικού έργου ανθρώπων, που πληρώνουν από την τσέπη τους, για να φροντίζουν τα ζώα - που περιφέρονται συνήθως σε κακή κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας - είναι μια πράξη χυδαία και απολίτιστη. Καλούμε τον Δήμο Αθηναίων, το Τμήμα Αστικής Πανίδας να εξηγήσει προσωπικά στον εν λόγω «κύριο» υποδιευθυντή, ότι τα αδέσποτα ζώα, που βρίσκουν καταφύγιο στον προαύλιο χώρο του Επιγραφικού Μουσείου επιβάλλεται να στειρωθούν σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012.

Περιμένουμε την κα Άννα Μακρή, υπεύθυνη στο Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων να προσέλθει στον χώρο και να κάνει συστάσεις στον συγκεκριμένο «κύριο» και στον διευθυντή του, όπως έχει κάνει και σε άλλες αντίστοιχες υποθέσεις, προκειμένου να βάλει τέλος στην άγνοια τους.

Απαιτούμε άμεσα να επιτραπεί η είσοδος στους εθελοντές φιλόζωους - για να συνεχίσουν το έργο τους - χωρίς να κινδυνεύει η προσωπική τους ακεραιότητα, ώστε σταδιακά να στειρώσουν τον αδέσποτο πληθυσμό των γατιών, που έχει καταφύγει στον προαύλιο χώρο του Επιγραφικού Μουσείου.

Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι υπόθεση όλων μας, αν θέλουμε ουσιαστικά, να τα βοηθήσουμε. Κανένα υπουργείο ή άλλη δημόσια υπηρεσία δεν επιτρέπεται, να εμποδίζει το έργο εκείνων, που ωφελούν τα ζώα.

Θυμίζουμε, ότι βάσει του νόμου 4039/2012 αρμόδιοι φορείς, γι’ αυτό το έργο είναι οι δήμοι και τα φιλοζωικά σωματεία.

Διαμαρτυρηθείτε για να μας παίρνουν στα σοβαρά

Επιγραφικό Μουσείο
Τοσίτσα 1, Τ.Κ. 10682, Αθήνα, email: [email protected], τηλέφωνο: (+30) 2108232950, 2108217637, φαξ: (+30) 2108225733.

Διαβάστε επίσης:

Επιγραφικό Μουσείο: Παράνομη και απάνθρωπη πράξη η έκτρωση εμβρύων ζώων!

Σκότωσαν με φόλες αδέσποτες γάτες στην Πλάκα, στην πιο τουριστική περιοχή της Αθήνας

Αθήνα: Δεν είδε ποιος χτύπησε με σιδηροσωλήνα την γάτα σε ταβέρνα της Πλάκα

Έκκληση για τον εντοπισμό του δράστη που κρέμασε γάτα στο Κολωνάκι στο κέντρο της Αθήνας

Κατήγγειλαν στην Αστυνομία την δολοφονία 2 γατιών και την εξαφάνιση πολλών άλλων από τους Αμπελόκηπους της Αθήνας

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ: Να μαζεύετε τα κακά του σκύλου σας!

Αντιπολεμικό δρώμενο με κομμένα κεφάλια ζώων στο Κολωνάκι

Απαγχόνισε την γάτα και την κρέμασε σε δέντρο στο κέντρο της Αθήνας

Βρήκε τον σοβαρά τραυματισμένο σκύλο τυλιγμένο με σεντόνι να αργοπεθαίνει πεταμένος σε κάδο στην Κυψέλη

Βρήκε την γάτα που φρόντιζε απαγχονισμένη πάνω στα κάγκελα μπαλκονιού στα Άνω Πατήσια της Αθήνας

Κυψέλη: Εγκατέλειψε το σκυλί μέσα στο διαμέρισμα που άφησε μετά την έξωση

Έπνιξε την γάτα και την κρέμασε έξω από τα κάγκελα Νηπιαγωγείου στα Κάτω Πατήσια

Κατάσχεσαν τα 3 σκυλιά που κακοποιούσε η ιδιοκτήτρια τους στο κέντρο της Αθήνας (βίντεο)

Καταγγέλλουν την εξαφάνιση των γατιών από τον περίβολο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα

Βρήκε την γάτα που φρόντιζε απαγχονισμένη πάνω στα κάγκελα μπαλκονιού στα Άνω Πατήσια της Αθήνας

Έκκληση για την σωτηρία των άρρωστων κουνελιών που ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες σε οικόπεδο στα Πατήσια της Αθήνας

Πατήσια: Κρατούσε αιχμάλωτα μέσα στο συνεργείο δεκάδες άγρια πουλιά

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

9 Σχόλια

  1. Celia

    Η στείρωση μιας ΕΤΟΙΜΟΓΕΝΝΗΣ γάτας είναι μια πράξη ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ! Συγχαρητήρια στον κύριο του μουσείου που με το θάρρος και την ευαισθησία του, κατάφερε να σώσει το ζώο από τα χέρια μιάς προφανώς αρρωστημένης και αργόσχολης γυναίκας, που σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπει το νομο.

  2. Theresa Tzitzira

    isws tha prepei na syntaxthei mia epistoli-diamartyria & na ypografei apo pollous anagnwstes & na stalei se olous tous armodious, etsi wste na apoktisei to thema megalytero varos. Merikoi dimosioi ypalliloi exoun mia thesi & tin exoun dei "theoi" sto "tsifiliki" tous, afou vriskontai sto apyroblito & kaneis den tous thymizei tous kanones stoixeiwdos politismenis symperiforas!!

  3. Manos

    Δεν χρειαζοντε πολλα πολλα...παει καποιος στο μουσειο...πιανει τον "κυριο" αυτον...τον τραβαει εξω...και μετα του τα ξαναλεει τα πραγματα στην "γλωσσα" που καταλαβενουν κατι τετιοι ΜΑ...ΚΕ.
    Και φυσικα...του κανει κανεις και καταγγελεια στον ανωτερο του...και απο την επομενη μερα...θα ψαχνει το κοντινοτερο ΟΑΕΔ.
    Αυτο θελουν τα καθαρματα αυτα

  4. ΡΚ

    Απαράδεκτο!
    Να απευθυνθείτε οπωσδήποτε και στον Υπουργό Πολιτισμού, αλλά και στο Δήμο. Πρέπει να τους κάνουν παρατήρηση και από πάνω για να συμμαζευτούν.

  5. Vasso Hatzimanoli

    Προς M&L
    Τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν με σένα ή ζεις σε άλλη χώρα ή είσαι φιλόζωος μαιμού ή σε ενοχλεί η αποτελεσματική δραστηριότητα του εν λόγω σωματείου και της άξιας Προέδρου του που ΝΑΙ κάνει πολλά από αυτά που έπρεπε κανονικά να κάνει ένα σωστό κράτος.

  6. M&L

    Επιβάλλεται η στείρωση ενός ετοιμόγενννου ζώου; Με ποιά κριτήρια για την επικινδυνότητα της επέμβασης; Ποιός κτηνίατρος το εξέτασε και πήρε την ευθύνη; Από πότε η ευθύνη που το κράτος έδωσε στους Δήμους δόθηκε ατομικά σε κάθε εθελοντή; Μπορεί ο κάθε φιλόζωος να φανταστεί τι θα συμβεί αν σε ένα χώρο που σιτίζονται ή περιθάλπτονται ζώα μπορεί να εισβάλλει κάποιος και να επιβάλλει τη δικιά του διαχείριση γιατί αυτός ξέρει καλύτερα. Και μια ερώτηση προς το zoosos. Οι καταγγελίες διασταυρώνονται προτού δημοσιευθούν;

    1. eleni

      Ναι διασταυρώνονται! Περιμένουμε και επισήμως την απάντηση του Επιγραφικού Μουσείου στο οποίο απευθυνθήκαμε!

      Αν το ζώο δεν το πας στον κτηνίατρο, πως θα διαπιστωθεί η κατάσταση του; Μέσα από γυάλινη σφαίρα; Και με τις μαντικές ικανότητες του κτηνίατρου;

      Για το http://www.zoosos.gr

      Ελένη Ηλιοπούλου

      Υ.Γ. H καταγγέλουσα και το σωματείο της κάνουν σημαντικό έργο στο κέντρο της πόλης!

  7. Markos Dimitriadis

    Oi ekei ergazomenoi mallon echoune alles diaforetikes antilipseis. Mallon apo oti fainetai.. megalosane oloi tous se choria.. kai en sinecheias stis ftochogeitoneies tis athinas...
    Etsi mathane apo tous goneis tous totes.. ta ekeina chronia tou 1965...kai tou 80...merikoi ontos einai polli opisthodromikoi ston chrono.......ean kai zoume eidi sto 2012....foliazei akomi se pollous o choriatikos charaktiras.....ton palion.. kathos kai i nootropia to pos epoikoinonoune me tous allous anthropous.Ftaiine oloi oi anthropoi kai eidikotera sta choria.. ekei pano stin arta....kathos se olin tin ipeiros.. kai.. se polla alla choria kai komopoleis tis makedoneias.. pou.diamorfonounte san anthropoi kai os atoma mesa stin koinoneias me lanthasmenes.. apopseis....alla kai sfalmata stin idia tin zoi tous...me apotelesma.. na ksespane pano sta adespota i kai sta oikosita zoa.Pairnoune ta patimata.. tou pappou.. kai olon ton agroton...pano tous san anthropoi.. kai mesa stin psichi tous..mesa stis kleistes koinoneies opou zoune.

  8. Eirini Androulidaki

    O πολιτισμός μας φαίνεται μεταξύ άλλων και από τον τρόπο που φερόμαστε στα ζώα & όχι από τις άτακτες πέτρες ,ριγμένες εδώ κι εκεί που οι υπεύθυνες υπηρεσίες του κράτους δε μερίμνησαν να μην αφαιρούνται κάθε καλοκαίρι από τουρίστες ή από ντόπιους αρχαιοκάπηλους! Αφού δεν είμαστε ικανοί να τα προστατέψουμε, ας τα αφήσουμε θαμμένα μπας & βγάλουν τη κρίση. οι γάτες τους πείραξαν τώρα! & τούτα τα γράφει κάποια που αγάπησε& σπούδασε αρχαιολογία... Μην το βάζετε κάτω, φτάσετε το θέμα στο αρμόδιο υπουργείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.