Στηρίξτε μας

Οι αρμόδιοι έδωσαν την άδεια για τον κροκόδειλο! Γιατί φταίνε οι φιλόζωοι που αντιδρούν;

18 Ιουνίου 2012 11:38 | Επικαιρότητα
Οι αρμόδιοι έδωσαν την άδεια για τον κροκόδειλο! Γιατί φταίνε οι φιλόζωοι που αντιδρούν;

Η Γεωργία Στεφανάκη, πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «Ζωόφιλη Δράση», το οποίο δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο της Κρήτης και εκ μέρους του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων Κρήτης επικοινώνησε με το www.zoosos.gr προκειμένου, να επισημάνει σχετικά με το δημοσίευμα μας «Κροκόδειλος - ατραξιόν σε ταβέρνα στο Ηράκλειο Κρήτης», ότι δεν γίνεται, να ζητάμε την κατάσχεση ενός ζώου, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει, το που αυτό θα μεταφερθεί, ώστε οι συνθήκες διαβίωσης του να μοιάζουν όσο γίνεται με το φυσικό του περιβάλλον.

Θυμίζουμε, ότι μετά από σχετική καταγγελία η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Σ.Ε.Ζ.Σ.) ζητούν, να κατασχεθεί ο κροκόδειλος μήκους 4 μέτρων, που διαβιεί εντός μιας ακατάλληλης θερμαινόμενης πισίνας μήκους μόλις 6 μέτρων, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο μιας ταβέρνας στην περιοχή της Αμμουδάρας Ηρακλείου.

Την απάντηση στην κα Στεφανάκη την έδωσε ο Μάνθος Αρμπελιάς, μέλος της Π.Σ.Ε.Ζ.Σ., ο οποίος τονίζει σχετικά με αυτό το ζήτημα: «Το κράτος μας εδώ και χρόνια, έχει επαναπαυθεί στην προθυμία των εθελοντών.

Αυτοί ξεπαραδιάζονται, για να βρίσκουν λύση και για κάθε κατάσχεση ζώου, ενώ αφενός μεν για τα κατοικίδια, η κατάσχεση και η αποκατάσταση ευζωίας τους βαραίνει τον οικείο Δήμο, και αφετέρου για τα άγρια ζώα το Υ.ΠΕ.Κ.Α.!

Στην προκειμένη δε περίπτωση, αφού το Υ.ΠΕ.Κ.Α. επιτρέπει την εισαγωγή άγριων ζώων, που δεν έχουν καμία πιθανότητα διαβίωσης σε περιβάλλον προσαρμοσμένο στο φυσικό τρόπο διαβίωσης, είναι αποκλειστικά υπεύθυνο και αρμόδιο, να αποκαταστήσει την ευζωία του ζώου, και όχι οι εθελοντές, που έκαναν την καταγγελία για τις ανωτέρω παραβάσεις!

Ούτε την πείρα διαθέτουν (οι εθελοντές φιλόζωοι), ούτε τις εγκαταστάσεις, ούτε και οι ίδιοι έδωσαν ποτέ άδεια να εισαχθεί ένας κροκόδειλος, που θα ζούσε σε θερμαινόμενη πισίνα 6 μέτρων! Αυτά τα αναφέρουμε, για να ξεκαθαρίσουμε τον ρόλο του εθελοντή από αυτόν του κρατικού λειτουργού, γιατί μάλλον κάποιοι έχουν μπερδευτεί!».

Όμως ο κ. Αρμπελιάς τονίζει και κάτι ακόμα, που αποδεικνύει το χάος, το οποίο επικρατεί σε σχέση με την νομοθεσία και τη διαχείριση των άγριων ζώων στην Ελλάδα: «Η Διεθνής Σύμβαση CITES είναι η νομοθεσία, που καλύπτει την προστασία και την διαχείριση άγριων ζώων! Είναι μία πολύπλοκη νομοθεσία, που αποτελείται από 18 ξεχωριστά Φ.Ε.Κ., που ακολουθούνται από 27 εγκυκλίους.

Η εφαρμογή της σύμβασης, είναι αρμοδιότητα του Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υπάγεται στους ελέγχους των Δασαρχείων! Η διαχείριση των άγριων ζώων είναι αποκλειστική ευθύνη του Υ.ΠΕ.Κ.Α.».

Η μεταφορά του κροκόδειλου στο φυσικό περιβάλλον θα στοιχίσει 30.000 ευρώ

Η κα Στεφανάκη από την άλλη τονίζει, ότι «Από το 2010 η Νομοκτηνιατρική Υπηρεσία και ύστερα από επίσημη καταγγελία του Σωματείου Ζωόφιλη Δράση, τους επιτόπιους ελέγχους και τον έλεγχο όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής, έκρινε τη δυνατότητα κατάσχεσης του ζώου.

Κληθήκαμε με την ιδιότητα εκπροσώπησης του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και ερωτηθήκαμε για τη δυνατότητα φιλοξενίας του μεγάλου διαστάσεων κροκόδειλου στο κέντρο εις περίπτωση κατάσχεσης, έως τη τελεσίδικη κρίση των Δικαστηρίων.

Εκ μέρους του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. δήλωσα, ότι δεν δυνάμεθα να προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τις υπάρχουσες, καθώς δεν διαθέτουμε μεγαλύτερη των 6 μέτρων θερμαινόμενη κλειστή πισίνα στις εγκαταστάσεις μας.

Εν συνεχεία επικοινώνησα με εξειδικευμένα κέντρα στην Αίγυπτο και στη Μαλαισία. Ο συγκεκριμένος κροκόδειλος γίνεται δεκτός στο Μουσείο του Νείλου, εάν και εφόσον καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς σε ειδικό κιτίο, αεροπορική μεταφορά κ.τ.λ..

Το κόστος αποτιμήθηκε στο ποσό των 30.000 ευρώ και άνω στην καλύτερη των περιπτώσεων ύστερα από την έρευνα, που πραγματοποίησα. Το συγκεκριμένο κόστος δεν καλύπτεται από το Υπουργείο...

Όμως ακόμη και εάν μ’ έναν μαγικό τρόπο υπήρχαν τα χρήματα μεταφοράς θα έπρεπε να τελεσιδικίσει πρώτα η υπόθεση, που με το υφιστάμενο νομικό και ασαφές πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με τα υπάρχοντα νομιμοποιητικά έγγραφα cites είναι εξαιρετικά δύσκολο… Ο ιδιοκτήτης ετοιμάζει απ’ ό,τι πληροφορήθηκα πολύ μεγαλύτερες εγκαταστάσεις διαβίωσης του κροκόδειλου σε ιδιωτικό χώρο.

Τέλος τονίζω, ότι το να πιέζουμε σήμερα εκ νέου τις αρμόδιες αρχές να προβούν σε κατάσχεση είναι κατά την άποψή μου πολύ ανεύθυνο, γιατί θα πρέπει πρώτον – εάν πραγματικά μας ενδιαφέρει η ευζωία του ζώου – να δυνάμεθα, να προσφέρουμε βεβαιωμένα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ή προσωρινής φιλοξενίας, αλλά και να ελέγξουμε ποιό αδειοδοτημένο κέντρο νομιμοποιείται για τη φιλοξενία του μετά της κατασχέσεως και εάν πράγματι το κέντρο έχει τέτοια δυνατότητα! Παρεμπιπτόντως τέτοια άδεια κατάσχεσης διαθέτουμε!».

Γιατί πρέπει ένας κροκόδειλος να ζει στην Ελλάδα;

Εμείς ως www.zoosos.gr οφείλουμε, να θέσουμε το ερώτημα: Γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ελέγχουν αρχικά, αν υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις και συνθήκες για τη διαβίωση ενός τέτοιου ζώου και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην άδεια για την εισαγωγή του στη χώρα;

Οι άδειες που φέρουν τις σφραγίδες CITES δεν εγκρίνουν τις συνθήκες διαβίωσης του ζώου, αφορούν μόνο την νόμιμη εισαγωγή του ζώου στην χώρα μας!

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.zoosos.gr o γιός της οικογένειας αγόρασε από την Ολλανδία το κροδοδειλάκι, όταν ήταν μικρό και είχε μήκος 30 πόντους! Όπως ήταν επόμενο το κροκοδειλάκι μεγάλωσε και τώρα έφτασε τα 4 μέτρα...

Ποιος υπάλληλος π.χ. του τελωνείου, του Υ.ΠΕ.Κ.Α., του ΥΠ.Α.Α.Τ., επέτρεψε αυτό το ζωντανό, να φτάσει τελικά στη χώρα μας, αφού δεν γνώριζε που αυτό το πλάσμα θα ζήσει και θα μεγαλώσει;

Και πραγματικά γιατί πρέπει, να εισάγονται ζώα, όπως είναι οι κροκόδειλοι, στην Ελλάδα ακόμα και αν είναι πλάσματα - προϊόντα εκτροφής;

Η φωτογραφία του κροκόδειλου είναι από την ιστοσελίδα της ταβέρνας στην Αμμουδάρα Ηρακλείου.

Διαβάστε επίσης:

Κροκόδειλος - ατραξιόν σε ταβέρνα στο Ηράκλειο Κρήτης

Εντόπισαν τραυματισμένο κροκοδειλάκι στην Αχαρνών στο κέντρο της Αθήνας!

Από φυσικά αίτια νεκρός ο κροκόδειλος στο Ρέθυμνο

Που θα καταλήξει ο κροκόδειλος του Νείλου που βρέθηκε στην Αχαρνών;

Σούπερ μάρκετ εξωτικών ειδών και ζώων ράτσας το φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει»

Πριν αγοράσετε ένα εξωτικό ή άγριο ζώο ως κατοικίδιο σκεφτείτε!

Και αδέσποτα ιγκουάνα στους δρόμους των πόλεων

Απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία το εμπόριο άγριας ζωής

Πιράνχας στον ποταμό Έβρο!

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

5 Σχόλια

  1. EUGENIA

    ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΣΗΦΗ ΤΟΝ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟ!!!!!ΘΑ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΣΕ ΛΙΜΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΘΑΝΑΤΩΘΕΙ .....ΓΙΑΤΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΗΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ................ΠΟΙΟ ΚΡΥΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ???ΚΑΙ ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΚΡΥΟ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΟΝ ΒΑΡΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ????ΔΟΛΩΜΑ ΦΑΡΜΑΚΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΙΞΑΝ ,ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ !!!!! ΠΑΣΧΑ.............Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΦΑΓΗΣ !!!!!!!!!!!

  2. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Σε αυτήν την χώρα που καταστρέφεται μέρα με την μέρα ,το κράτος αποκλείεται ν ασχοληθεί με ένα κροκόδειλο. Ας χρεώσουν τον ιδιοκτήτη όπως λεει και η νινετα .¨οταν θέλουν να εισπράξουν πρόστιμα απο την εφορεία πως βρίσκουν τρόπο να χρεώσουν όποιον να ναι;

  3. Kaki Primikiri

    Η κυρία Στεφανάκη (πολύ καλώς) ενδιαφέρεται για την ευζωϊα του ζώου. Μήπως όμως κάποιος σε αυτόν τον τόπο θα έπρεπε να ενδιαφερθεί και για την ευζωϊα των ανθρώπων που διαβάζουν αυτήν την τόσο αποκρουστική είδηση και βλέπουν τον απόλυτο ηθικό και αισθητικό ξεπεσμό πίσω από τη διατήρηση ενός τέτοιου ζώου σαν "ατραξιόν"; Και μήπως κάποιος θα έπρεπε να ενδιαφερθεί και για την ευζωϊα των παιδιών που γεννήθηκαν από γονείς τόσο ανεύθυνους και ανόητους που κάθονται και πίνουν το ποτό τους δίπλα σε μια τέτοια πισίνα, σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει την κάθε μορφή ζωής χωρίς κανένα άλλο κριτήριο και καμία άλλη παιδεία εκτός από αυτήν που ορίζει η τσέπη του κάθε κακόγουστου, αμόρφωτου και ανήθικου επιχειρηματία;

  4. ninetta

    Προτείνω, οι 30.000 να χρεωθούν (με ΟΠΟΙΟ) τρόπο στον ιδιοκτήτη του ζώου.
    Αλλωστε...γι' αυτό συντηρεί τον κροκόδειλο = για να του "τα φέρνει" (μέσω της...ατραξιόν που προσφέρει στους πελάτες που τρώνε στο μαγαζί του).

  5. Θάνος

    Γιατί δεν ξέρουν οι επιχειρηματίες ότι αν κατέχουν τέτοια ζώα θα κατάσχεται η επιχείρησή τους για 20 χρόνια;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.