Στηρίξτε μας

Πολεμικό Ναυτικό: Φροντίζει τ’ αδέσποτα και δείχνει τον δρόμο στις Ένοπλες Δυνάμεις (βίντεο)

15 Ιουνίου 2012 21:42 | Επικαιρότητα
Πολεμικό Ναυτικό: Φροντίζει τ’ αδέσποτα και δείχνει τον δρόμο στις Ένοπλες Δυνάμεις (βίντεο)

Στο αμφιθέατρο του Κέντρου Εκπαίδευσης Παλάσκας μέσα στη Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά βρέθηκε το www.zoosos.gr, για να παρακολουθήσει την ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής παρουσία του αρχηγού του Γ.Ε.Ν., Κοσμά Χρηστίδη, αντιναυάρχου του Πολεμικού Ναυτικού, σχετικά με τ’ αδέσποτα ζώα.

Όσοι βρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα είχαν την ευκαιρία, να ακούσουν από εκείνους, που ασχολούνται συστηματικά με τη φροντίδα των αδέσποτα ζώων, αλήθειες και μύθους, που σχετίζονται με τα ζώα συντροφιάς και κυρίως με τα σκυλιά. Η ημερίδα διεξήχθη υπό την αιγίδα της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη Ζωοφιλική Ομάδα Εθελοντών Σαλαμίνας (Ζ.Ο.Ε.Σ.).

Ο διοικητής της Ναυτικής Βάσης Κανελλόπουλος, πλοίαρχος, Ευστάθιος Γρυπάρης, ήταν ο πρώτος, που μίλησε και αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στη Ζ.Ο.Ε.Σ. και την πρόεδρο της Νάντια Ζόμπολα, αφού εδώ και χρόνια έχουν κάνει μαζί σπουδαίο έργο φροντίζοντας τα ζώα και στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας αλλά και μέσα στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά.

Ο διοικητής εξήγησε, ότι το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) φροντίζει επιμελώς και την άγρια πανίδα και τα αδέσποτα ζώα, που διαβιούν στις περιοχές, στις οποίες βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του.

Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τα ζώα, που ζουν στα περίπου 8.500 στρέμματα του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά, καθώς εκτός από τα 80 στειρωμένα και εμβολιασμένα σκυλιά κανείς συναντά στην δασική έκταση ακόμα και φασιανούς, πέρδικες, λαγούς, χελώνες, αλεπούδες αλλά και ελάφια. Τα ζώα διαβιούν και αναπαράγονται στο φυσικό τους περιβάλλον αφού εκεί δεν επιτρέπεται το κυνήγι.

Τα τρία κόκκινα ελάφια έκαναν την εμφάνιση τους το καλοκαίρι του 2007 και έφτασαν εκεί κολυμπώντας από τη θάλασσα κυνηγημένα από τις φλόγες, που κατέκαψαν τεράστιο τμήμα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.

Ο κ. Γρυπάρης εξήγησε, ότι μέσα στο Ναυτικό Οχυρό υπήρχαν το 2000 περίπου 450 αδέσποτα και τώρα χάρη στους εθελοντές της Ζ.Ο.Ε.Σ., που φρόντισαν για στειρώσεις και υιοθεσίες ο αριθμός τους έχει περιοριστεί στα 80, ενώ άλλα 50 διαβούν εντός του Ναυστάθμου Σαλαμίνας.

Τα σκυλιά ταΐζονται και ποτίζονται καθημερινά, ενώ εκεί υπάρχει πια και κτηνιατρείο για τους εμβολιασμούς και άλλες κτηνιατρικές πράξεις. Μάλιστα εκτός από τα μέλη της Ζ.Ο.Ε.Σ. βοηθούν εθελοντικά στην φροντίδα των σκυλιών και οι ένστολοι, οι οποίοι διαθέτουν πτυχίο κτηνιάτρου, όταν υπηρετούν τη θητεία τους.

Μέσα στη δασική έκταση του οχυρού τοποθετούνται ποτίστρες και για τα άγρια ζώα, αφού φυσικές πηγές νερού εκεί δεν υπάρχουν, ώστε και αυτά να ξεδιψούν.

Ο κ. Γρυπάρης με περηφάνια αναφέρθηκε σε δύο ακόμα ημερίδες, που είχαν οργανωθεί στο παρελθόν για το ίδιο θέμα, και επισήμανε, ότι το Π.Ν. πρωτοπορεί και δίνει το καλό παράδειγμα, αφού αντίστοιχες προσπάθειες για την διαχείριση των πληθυσμών των αδέσποτων ζώων γίνονται και στη Ναυτική Βάση της Κρήτης και σε αυτή του Νοτίου Ευβοϊκού.

Ο διοικητής της Ναυτικής Βάσης «Κανελλόπουλος» έκλεισε την τοποθέτηση του με μια φράση του συγγραφέα, Jon Wynne Tyson.

«Έως ότου συνειδητοποιήσουμε τη βαθιά συγγένειά μας με τα υπόλοιπα θνητά όντα που μοιράζονται μαζί μας τον ήλιο και τη σκιά της ζωής πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, δεν υπάρχει ελπίδα για κανένα είδος, δεν υπάρχει ελπίδα για το περιβάλλον, δεν υπάρχει ελπίδα για μας!».

Οι εθελοντές παλεύουν για να αλλάξουμε ριζικά στάση

Η Νάντια Ζόμπολα ως πρόεδρος της Ζ.Ο.Ε.Σ. και ως αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αττικής και Σαρωνικού με τη σειρά της αναφέρθηκε στη στενή και επιτυχή συνεργασία ανάμεσα στους εθελοντές φιλόζωους και το Π.Ν., μια αγαστή σχέση, που μόνο ευεργετική επίδραση έχει για τα ζώα εδώ και 12 χρόνια.

Αναφέρθηκε όμως στις δυσκολίες αλλά στις ευαισθησίες εκείνων, που παλεύουν, για να αλλάξει ριζικά η στάση μας απέναντι στα ζώα.

Εξήγησε, ότι οι εθελοντές των φιλοζωικών σωματείων είναι άνθρωποι, που πιστεύουν στην υγιή συνύπαρξη με τα άλλα όντα του πλανήτη και φυσικά δεν παρέλειψε, να τονίσει, ότι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τις κακοποιήσεις των ζώων, που στη χώρα μας είναι καθημερινό φαινόμενο. Γι’ αυτό και δεν αρκεί να μην βλάπτουμε τα ζώα, πρέπει και να τα προστατεύουμε.

H κα Ζόμπολα μίλησε για εγκλήματα αυτά, που δυσφημούν τη χώρα μας. Γι’ αυτό και προέτρεψε το κοινό, που την παρακολουθούσε, να βοηθήσει π.χ. ταΐζοντας και ποτίζοντας τα αδέσποτα της περιοχής, που μένει, και φυσικά να καταγγέλλει εκείνους, οι οποίοι τα κακοποιούν.

Η πρόεδρος της Ζ.Ο.Ε.Σ. δεν παρέλειψε, να τονίσει κλείνοντας την τοποθέτηση της, ότι «το μεγαλύτερο παράδειγμα εθελοντισμού, είναι οι άνθρωποι του Π.Ν., οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη σωτηρία των ζώων και δίνουν μαθήματα φιλοζωίας και ανθρωπιάς και σ’ εκείνους, που υπηρετούν την πατρίδα μας».

Δεν κινδυνεύουμε από τα ζώα

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κτηνίατρος Αχιλλέας Ακρίβος, ο οποίος είναι μέλος και επιστημονικός συνεργάτης του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ. Ο κ. Ακρίβος με αμεσότητα και απλά λόγια εξήγησε, ότι ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει, να νοσήσει από τα ζώα, αν τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής!

Εξήγησε, ότι στις σπάνιες περιπτώσεις, που αυτό μπορεί να συμβεί, όλες οι ασθένειες είναι θεραπεύσιμες. Σημείωσε, ότι εκείνοι, που θα πρέπει, να προσέχουν, είναι περιορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα οι ανοσοκατασταλμένοι (οι ασθενείς με AIDS).

O κτηνίατρος τόνισε, ότι τα παιδιά πρέπει, να έρχονται σε επαφή με τα ζώα και δεν κινδυνεύουν από αυτά.

Αντιθέτως ο οργανισμός τους γίνεται πιο δυνατός, δεν αναπτύσσουν εύκολα αλλεργίες και τα οφέλη για την ψυχοσύνθεση τους είναι τόσα, που το ενδεχόμενο να κολλήσουν κάποιο τσιμπούρι ή ψήλους, επειδή ξεπερνιέται πολύ εύκολα, δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους γονείς.

Ειδικά αν φροντίζουμε το κατοικίδιο μας με τους απαραίτητους εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις και προσέχουμε την τροφή, που του δίνουμε, τότε είναι απολύτως ασφαλές για όλη την οικογένεια.

Ο κ. Ακρίβος εξήγησε στο ακροατήριο τον κύκλο της ζωής και του εχινόκοκκου και του τοξοπλάσματος, δύο ασθενειών τις οποίες η άγνοια μας, μας κάνει να τις φορτώνουμε στα ζώα, ενώ αν πλένουμε τα χέρια μας, τα λαχανικά, μαγειρεύουμε και ψήνουμε καλά το κρέας, που τρώμε, και δεν δίνουμε στα ζώα μας ωμή τροφή, δεν έχουμε τίποτα απολύτως να φοβηθούμε.

Οι άνεργοι βρίσκουν παρηγοριά βοηθώντας τα ζώα!

Σημείωσε κλείνοντας – και αφού έκανε και μια σύντομη αναφορά στο έργο της ΑΝΙΜΑ – ότι η εξέλιξη της κτηνιατρικής επιστήμης είναι εφάμιλλη με την εξέλιξη της ιατρικής.

Σχεδόν όλα αντιμετωπίζονται ανάλογα με τις ικανότητες του γιατρού, την ομάδα – που τον συμπληρώνει – τα μηχανήματα με τα οποία είναι εξοπλισμένος. Βέβαια δεν παρέλειψε να αναφέρει, ότι όλα αυτά έχουν και κόστος.

Ο κ. Ακρίβος μας εξέπληξε λέγοντας, ότι ειδικά αυτή την περίοδο έχει αυξηθεί ο αριθμός εκείνων, που εθελοντικά συμμετέχουν στη φροντίδα των ζώων, τα οποία φιλοξενούνται στην ΑΝΙΜΑ – μέχρι να επανενταχθούν – και πως οι ίδιοι δηλώνουν, ότι είναι παρήγορο, να μπορούν, να βοηθούν τα ζώα αντιμετωπίζοντας έτσι τις ψυχολογικές επιπτώσεις, που επιφέρει στους ίδιους η ανεργία.

Οι νόμοι δεν αρκούν χρειαζόμαστε κανόνες ηθικής

Η γραμματέας της Ομοσπονδίας Αττικής και Σαρωνικού και δικηγόρος στο επάγγελμα, Αμαλία Κατσούλα, αναφέρθηκε στη νομοθεσία, στο πως δηλαδή το ελληνικό δίκαιο αντιμετωπίζει τα ζώα, στο γιατί είναι κακούργημα, αν κάποιος σου σκοτώσει το κοπάδι, αλλά είναι πλημμέλημα, αν εσύ σκοτώσεις τον σκύλο σου ή το πρόβατο.

Αυτό συμβαίνει, γιατί στη μία περίπτωση ο νομοθέτης αντιμετωπίζει τα ζώα ως κέρδος και το θάνατο τους ως ζημία για τον ιδιοκτήτη, ενώ στην δεύτερη επειδή το έγκλημα αφορά μόνο τη ίδια τη ζωή του ζώου, οι ποινές είναι πολύ χαμηλές.

Εξήγησε πως μεγάλοι φιλόσοφοι και ιστορικοί στην αρχαιότητα είχαν θέσει από πολύ νωρίς το θέμα της ηθικής αντιμετώπισης των ζώων, τα οποία γεννήθηκαν για συμβιώνουν μαζί μας στον πλανήτη και όχι για να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.

Η κα Κατσούλα αναφέρθηκε στο ενιαίο της φύσης και τόνισε, ότι η νομοθεσία μπορεί, να βοηθήσει, να σταματήσουν τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων, αλλά αυτό το καταφέρνει ως ένα βαθμό.

«Εμείς θα πρέπει να βελτιώσουμε το επίπεδο της ηθικής μας. Και μέτρο της ηθικής μας είναι και η συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον και στα ζώα» τόνισε.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία της Αμαλίας Κατσούλα πατήστε εδώ.

Οδηγίες προσέγγισης σκύλων

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση της Χριστίνας Οικονόμου, η οποία ως θετική εκπαιδεύτρια ζώων και αντιπρόσωπος της SAPT Hellas δεν εξήγησε μόνο τι προσφέρουν οι σκύλοι θεραπευτικής επαφής στα παιδιά των σχολείων και των ιδρυμάτων, τα οποία επισκέπτονται πάντα με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης.

Η κα Οικονόμου εξήγησε λεπτομερώς, πως προσεγγίζουμε έναν αδέσποτο σκύλο και τι κάνουμε, όταν αυτός κυνηγάει το μηχανάκι, που οδηγούμε, ή και εμάς τους ίδιους, αν είμαστε πεζοί.

Επειδή τέθηκε από το ακροατήριο το θέμα των «επιθέσεων» προς μηχανάκια, οχήματα και πεζούς εντός Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά και με την προτροπή του αρχηγού του Γ.Ε.Ν.,  Κοσμά Χρηστίδη, η κα Οικονόμου εξήγησε, πως σκέφτονται οι σκύλοι, πως αντιδρούν, πως μας το δείχνουν με το σώμα τους και πως πρέπει εμείς, να τους προσεγγίζουμε.

Ανέφερε λεπτομερώς, ότι δεν υπάρχουν «μαγικές» λύσεις, μόνο οδηγίες και αυτή είναι η εναλλακτική μας. Προέτρεψε όσους έχουν απορίες και αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με αδέσποτα ζώα να επικοινωνήσουν μαζί της και μέσω της SAPT Hellas.

Όμως από την πρόεδρο της Ζ.Ο.Ε.Σ., Νάντια Ζόμπολα, διευκρινίστηκε, ότι όσα ζώα χαρακτηρίστηκαν κατά το παρελθόν επιθετικά έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Η κα Οικονόμου τόνισε τις διαφορές ανάμεσα σε ένα ουσιαστικά επιθετικό ζώο και σε ένα φοβικό. Εξήγησε, ότι οι σκύλοι συχνά κυνηγούν οχήματα, είτε για να σπάσουν την ανία τους, είτε γιατί κάνουν ασκήσεις θάρρους, είτε γιατί ελέγχουν την περιοχή τους.

Βέβαια δεν παρέλειψε, να τονίσει, ότι είναι άλλο η κοινωνικότητα του σκύλου, που είναι μέσα στη φύση του, και άλλο η κακώς εννοούμενη υποταγή, που επιδιώκει ο άνθρωπος να του δείχνει το ζώο.

Γι’ αυτό άλλωστε και πολλά ζώα επιτίθενται, γιατί το ανθρώπινο είδος τα έχει κακοποιήσει.

Ακάθαρτα τα ζώα για τους Έλληνες

Με θερμά λόγια αναφέρθηκε στο έργο, που κάνει το Πολεμικό Ναυτικό, και η Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, η οποία επισήμανε, πως οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας παλεύουν καθημερινά γι’ αυτά τα ζητήματα.

Η κα Μολφέση αναφέρθηκε στον εκπαιδευτικό ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο χαρακτήρισε ως την «αριστοκρατία» των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, και σημείωσε με έμφαση, ότι το παράδειγμα της πρέπει, να οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης του ζητήματος, αφού εκατοντάδες ζώα διαβιούν στα στρατόπεδα όλης της χώρας.

Αναφέρθηκε στο πρόσφατο έγκλημα στον Αυλώνα, αφού εκεί κατ’ εντολή ενός διοικητή θανατώθηκε μια σκυλίτσα, και εξήγησε πως μια τέτοια είδηση φτάνει, για να αμαυρώσει τις προσπάθειες των υπολοίπων.

Σημείωσε και τις διαπιστώσεις, που κάνουν  συχνά οι επισκέπτες, οι ξένοι, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα, και βλέπουν παντού ακραία παραμέληση και κακοποίηση των ζώων.

Τόνισε δε, ότι το Π.Ν. παραλαμβάνει την νεολαία του τόπου και είναι η τελευταία ευκαιρία αυτών των ανθρώπων, που υπηρετούν τη θητεία τους, να διδαχτούν και την αγάπη για τα ζώα, πριν βγουν στην κοινωνία.

Όχι άδικα η κα Μολφέση κλείνοντας συνέκρινε την Ελλάδα με το Ιράν. Είπε ότι αντιμετωπίζουμε τα σκυλιά ως «ακάθαρτα», όπως ακριβώς γίνεται και στο Ιράν.

Η εγωπαθής μας υπόσταση μας απομακρύνει από τα ζώα

Την ημερίδα έκλεισε με τον χαιρετισμό του ο αρχηγός του Γ.Ε.Ν.,  Κοσμάς Χρηστίδης, ο οποίος την χαρακτήρισε «σύναξη για τη βελτίωση του πολιτιστικού μας γίγνεσθαι», και πραγματικά μας εξέπληξε.

Η έκπληξη μας αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν συναντάμε συχνά επικεφαλής φορέων, υπηρεσιών, ή αρμόδιους, οι οποίοι να αντιλαμβάνονται, ότι και τα ζώα έχουν δικαιώματα και απαιτείται, να τα φροντίζουμε.

Ο αρχηγό επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι «η συμβίωση με τα ζώα, δηλαδή έμμεσα, η αναγνώριση του δικαιώματος της ύπαρξης, σε άλλα έμβια όντα αλλά και η κατανόηση, ότι πρόκειται για έμψυχες οντότητες με συναισθήματα και ανάγκες, είναι προϊόν πολιτιστικής εξέλιξης και απομείωσης της εγωπαθούς υπόστασης που από φύση χαρακτηρίζει τον άνθρωπο.

Είναι αδιανόητο στην κοινωνία του 2012 να υπάρχουν άνθρωποι, που νομίζουν, ότι τα ζώα είναι ένα είδος διακοσμητικού με το οποίο θα ομορφύνουν το σαλόνι τους ή ένα ευχάριστο παιχνίδι για τις ελεύθερες ώρες τους.

Τα κατοικίδια είναι όντα με ψυχή, ανάγκες και συναισθηματικό κόσμο, και όσοι επιλέγουν να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο και δεν έχουν, εξ’ αρχής, λάβει σοβαρά υπόψη τους, αυτή τους τη φύση, καταλήγουν να τα εγκαταλείπουν με τις γνωστές συνέπειες, επιτείνοντας το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων μέσα στα ναυτικά οχυρά μας».

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του αρχηγού πατήστε εδώ.

Ήταν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που έδινε ερεθίσματα και στον πλέον ανίδεο, ώστε να δει και μια άλλη οπτική των πραγμάτων. Να αντικρίσει λίγο διαφορετικά αυτό, που ενδεχομένως μέχρι χθες χαρακτήριζε ως «κοπρόσκυλο».

Οι ομιλητές, που συμμετείχαν, μίλησαν από καρδιάς για όλα αυτά με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι, προκειμένου να βοηθήσουν τα ανυπεράσπιστα ζώα. Επειδή τα ζώα δεν επιλέγουν παρά μόνο υφίστανται, θέλουμε να ελπίζουμε, ότι τις πρωτοβουλίες του Π.Ν. θα υιοθετήσουν και ο Στρατός Ξηράς και η Αεροπορία.

Τη βιντεοσκόπηση της ημερίδας έκανε η Τίνα Κασιδόκωστα, πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Βουλιαγμένης «Άργος».

Διαβάστε επίσης:

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας η αιτία εξόντωσης των ζιφιών (βίντεο)

Μοιραία τα σόναρ για τα κητοειδή! Το παραδέχονται και οι Η.Π.Α. (βίντεο)

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Vasos

    Δεν πιστεύω αυτά που διάβασα! Έγινε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα? Και όχι μόνο λόγια αλλά και πράξεις, μπράβο στους ανθρώπους στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας αλλά και στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά (και στους άλλους εμπλεκόμενους φιλόζωους βέβαια).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.