Στηρίξτε μας

Τι κάνει ο Δήμος Αλμωπίας για την εξόντωση των ζώων με φόλες;

29 Μαΐου 2012 10:32 | Επικαιρότητα
Τι κάνει ο Δήμος Αλμωπίας για την εξόντωση των ζώων με φόλες;

Επιστολή στον δήμαρχο Αλμωπίας Πέλλας, Δημήτρη Πασόη, απέστειλε η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, μετά τις καταγγελίες του Συλλόγου Φίλων Ζώων «Η Ελπίδα» για τα συνεχόμενα κρούσματα δολοφονιών ζώων συντροφιάς, αδέσποτων αλλά και ιδιόκτητων, στις περιοχές της Όρμας, της Πιπεριάς, του Λουτρακίου και τελευταίως των Λουτρών Πόζαρ.

Με αυτή την παρέμβασή της η Π.Φ.Ο. ζητάει από τον Δήμο Αλμωπίας απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, επισημαίνοντας την παράνομη χρήση, αλλά και την επικινδυνότητα των δραστικών και ισχυρών δηλητηριωδών ουσιών, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της φόλας, θέτοντας ουσιαστικό θέμα για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας και του ιδιαίτερου κινδύνου που διατρέχουν τα μικρά παιδιά. Ανάλογες επιστολές απέστειλε η Π.Φ.Ο. στον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και στον διοικητή του Α.Τ. Αριδαίας.

Ολόκληρη η επιστολή

«Κύριε Δήμαρχε,
Εδώ και μερικούς μήνες, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία γίνεται συνεχώς αποδέκτης καταγγελιών ελλήνων πολιτών αλλά και ξένων επισκεπτών που έρχονται αντιμέτωποι με δηλητηριασμένα ζώα.

Η προκλητική συχνότητα των δηλητηριάσεων υποδεικνύει συντονισμένη πολιτική, και όχι πράξη μεμονωμένων ατόμων που εχθρεύονται τα ζώα. Είναι εξ’ άλλου κοινό μυστικό ότι η εξόντωση αδέσποτων ζώων με φόλα γίνεται συνήθως κατ’ εντολή ανεύθυνων δημοτικών αρχών.

Συγκεκριμένα, στα Λουτρά Πόζαρ στο χωριό Λουτράκι, στο χωριό Όρμα, στο χωριό Πιπεριά κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2012 έγινε χρήση δηλητηρίου ως μέθοδος εξόντωσης αδέσποτων ζώων. Τα περισσότερα ζώα έχριζαν της φροντίδας του Συλλόγου Φίλων Ζώων Αριδαίας «η Ελπίδα» καθώς και φιλόζωων κατοίκων οι οποίοι είχαν φροντίσει, όπως ακριβώς προβλέπει ο Νόμος, για την στείρωση, τον εμβολιασμό και την επανένταξη τους. Όλα ήταν υγιή.

Πέρα από την απόγνωση και τον σπαραγμό που προκαλεί στον φυσιολογικό άνθρωπο αυτή η εγκληματική πρακτική, αλλά και τον θυμό για την περιφρόνηση αυτονόητων αξιών, υπάρχει και η εύλογη ανησυχία όλων των καταγγελλόντων για τα δικά τους κατοικίδια και για τη δική τους υγειονομική ασφάλεια.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι, βάσει του νόμου 4039/2012, τα αδέσποτα ζώα αποτελούν άμεση αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η κακοποίηση ή θανάτωση τους διώκεται ποινικά. Η δε κάλυψη των δραστών ισοδυναμεί με ηθική αυτουργία. Εξασφαλίζει επιπλέον την επανάληψη στο μέλλον, παρόμοιων αποτρόπαιων πράξεων.

Η συχνότητα και η σοβαρότητα του φαινομένου έχουν διαδοθεί διαδικτυακά και εκτός των συνόρων μας, δυσφημίζοντας και ζημιώνοντας σε ανησυχητικό βαθμό τη χώρα μας στους ξένους επισκέπτες. Κυρίως όμως, η χρήση δηλητηριωδών ουσιών (ποντικοφάρμακων, φυτοφαρμάκων ή άλλων τοξικών ουσιών) απαγορεύεται ρητώς σε δημόσιους χώρους καθώς θέτει ουσιαστικό θέμα δημόσιας υγείας και βάζει σε ιδιαίτερο κίνδυνο τα μικρά παιδιά.

Θα θέλαμε, κατόπιν κοινού αιτήματος των καταγγελλόντων, σαφείς και επίσημες απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα. Σε τι ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος για την αποτροπή των φαινομένων δηλητηριάσεων και την προστασία των δημοτών του; Συγκεκριμένα:

1) Έχει ζητήσει εκτενή αστυνομική έρευνα (βάσει των οδηγιών που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον Αύγουστο του 2010, τον Φεβρουάριο του 2011 και ξανά τον Μάρτιο του 2012 προς όλα τα Α.Τ. της χώρας), ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στην Αστυνομία και να τιμωρηθούν; Έχει δώσει εντολές για συστηματικές τοξικολογικές αναλύσεις;

2) Έχει πάρει μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των κατοικίδιων τους; Ποιά είναι αυτά;

3) Έχει περιφράξει και απομονώσει τους χώρους όπου διαπιστώθηκε χρήση δηλητηρίων;

4) Έχει ενημερώσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες – έλληνες και αλλοδαπούς – για την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων χώρων;

Περιμένοντας την απάντησή σας, είμαστε στη διάθεση σας

Με τιμή,

Για την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία,

Η πρόεδρος, Ειρήνη Μολφέση

Η γραμματέας, Σοφία Τζονίκη».

Διαβάστε επίσης:

Δήμος Αλμωπίας: «Σηκώνει τα χέρια ψηλά» γιατί άλλοι δουλεύουν για να σώσουν τ’ αδέσποτα

Πτώματα ζώων, μπάζα και σκουπίδια «στολίζουν» την Αριδαία Πέλλας

Ο δήμαρχος Αλμωπίας καταδικάζει αυτούς τα δηλητηριάζουν αλλά πέραν τούτου τι;

Πέλλα: Ακτινολόγος - γιατρός σκότωσε τον σκύλο της γειτόνισσας του

Συνελήφθη ο γιατρός που εκτέλεσε τον σκύλο στην Αλμωπία Πέλλας

Ο αντιδήμαρχος Αριδαίας υιοθέτησε τ’ αδέσποτα που μάζεψε!

Πέλλα: Χτυπούσε ανηλεώς το μόλις δύο μηνών κουτάβι

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.