Στηρίξτε μας

Τα λάθη της ΕΛ.ΑΣ. αφήνουν ατιμώρητους τους δράστες και στην Χίο

12 Απριλίου 2012 18:28 | Επικαιρότητα
Τα λάθη της ΕΛ.ΑΣ. αφήνουν ατιμώρητους τους δράστες και στην Χίο

Πυροβόλησε το ζώο μέσα σε κατοικημένη περιοχή

Το Σάββατο το πρωί 7 Απριλίου 2012 ένα δεσποζόμενο σκυλάκι βγήκε για να κάνει τη συνηθισμένη βόλτα του στη γειτονιά Χριστός Βαρβάσι στην πόλη της Χίου. Κάποιος – αν και όλοι στην περιοχή γνωρίζουν σε ποιον ανήκει αυτό το φιλικό και ήσυχο πλάσμα, ο Μπόμπος, ο οποίος έφερε και περιλαίμιο και ταυτότητα – τον περίμενε, και τελικά τον πυροβόλησε προφανώς δύο φορές και από δύο πλευρές και μπροστά και πίσω.

Xios%20(1)

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του υπεύθυνου κτηνιάτρου, το σκυλί πυροβολήθηκε από απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων. Το ζώο νοσηλεύεται σε κτηνιατρείο της περιοχής, αφού το κορμάκι του είναι γεμάτο σκάγια, όπως αποδεικνύεται από την ακτινογραφία. Τα σκάγια είναι διάσπαρτα στη σπονδυλική του στήλη και έχουν προκαλέσει βλάβες σε εσωτερικά όργανα και νευρολογικό πρόβλημα στο πίσω πόδι του.

Η ιδιοκτήτρια του ζώου Κατερίνα Δροσινού – Κουνέλη μαζί με την Ευθυμία Μαλαξού, που είναι αναπληρωματικό μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου πήγαν χθες στο Α.Τ. Χίου να καταγγείλουν το συμβάν και να ζητήσουν από την Αστυνομία να κινήσει αυτεπάγγελτα τις διαδικασίες.

Xios%20(2)

Αν και υποψιάζονται τον δράστη εντούτοις κανείς δεν είδε ποιος πυροβόλησε το μικρό αρσενικό ημίαιμο σκυλάκι. Οι δύο γυναίκες είχαν μαζί τους όλα τα στοιχεία, τη γνωμάτευση του κτηνιάτρου, φωτογραφίες, τον νέο νόμο 4039/2012, τη νέα διαταγή της ΕΛ.ΑΣ..

Έτσι ζήτησαν από το αξιωματικό υπηρεσίας, να κάνουν καταγγελία, και να καταγραφεί. Μάλιστα ζήτησαν, να κάνουν και ένορκη κατάθεση για την καταγγελία, αν αυτό χρειάζεται και προβλέπεται. Η Ευθυμία Μαλαξού ζήτησε από τον αστυνομικό υπηρεσίας, να κάνει αυτεπάγγελτα δίωξη κατ’ αναγνώστου η Αστυνομία, αφού πρόκειται για αδίκημα (απόπειρα θανάτωσης ζώου με χρήση πυροβόλου όπλου), που ο νόμος προβλέπει, ότι διώκεται αυτεπάγγελτα.

Ο αξιωματικός δεν γνώριζε, αν αυτό γίνεται αυτεπάγγελτα, και κάλεσε τον διοικητή του Α.Τ. για να τον ρωτήσει. Ο διοικητής είπε, ότι η διαδικασία της αυτεπάγγελτης δίωξης προβλέπεται μόνο, αν υπάρχει ζωοκτονία παραγωγικού ζώου ή ζωοκλοπή.

Αν και το μέλος του Φ.Σ.Χ. έδειξε στον εξαιρετικά πρόθυμο αξιωματικό υπηρεσίας, ότι στον νέο νόμο δεν γίνεται διαχωρισμός, σε κατηγορίες ζώων (παραγωγικά, συντροφιάς, αδέσποτα, ιδιόκτητα), αυτό δεν έγινε δεκτό.

Έτσι έκανε την καταγγελία μαζί με την ιδιοκτήτρια και στην συνέχεια οι δύο γυναίκες αποχώρησαν. Σήμερα το πρωί η Ευθυμία Μαλαξού πήγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου για να καταγγείλει το έγκλημα. Εκεί κράτησαν όλα τα στοιχεία της και της εξήγησαν σε ποιον αριθμό θα πρέπει να καλεί, ώστε να μαθαίνει την εξέλιξη της υπόθεσης.

Όταν τους ρώτησε, αν η Αστυνομία έπρεπε αυτεπάγγελτα να κάνει τη δίωξη της απάντησαν σαφέστατα πως ναι. Τότε η Ευθυμία Μαλαξού ξαναπήγε στο Α.Τ. Χίου και ζήτησε από τον διοικητή να της εξηγήσει, γιατί ενώ είναι αρμόδιοι και από τον νόμο προβλέπεται, δεν κίνησαν, τις διαδικασίες.

Ο διοικητής, που γνώριζε τη νέα διαταγή της ΕΛ.ΑΣ. έδειξε στην κα Μαλαξού μια παλιότερη σχετική εγκύκλιο, όμως εκείνη του υπέδειξε, τι προβλέπει ο νέος νόμος, που ισχύει από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η ελλιπής γνώση οδηγεί σε πλημμελή άσκηση καθηκόντων

Πρόκειται για ένα ακόμη συμβάν, που αποδεικνύει όχι την απροθυμία – γιατί σε αυτή την περίπτωση οι αστυνομικοί έδειξαν ενδιαφέρον – αλλά την ελλιπή γνώση, που έχουν τα όργανα της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη νομοθεσία περί προστασίας των ζώων.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό στη Χίο και το χθεσινό στα Χανιά, καθώς εκεί η Αστυνομία πείστηκε από τις φτηνές δικαιολογίες του δράστη και δεν κάλεσε τους αυτόπτες μάρτυρες να καταθέσουν, τονίζουμε, ότι η ελλιπής γνώση της νομοθεσίας οδηγεί σε πλημμελή άσκηση των καθηκόντων, ειδικά στις περιπτώσεις των εγκλημάτων, που γίνονται εις βάρος των ζώων.

Αυτό δυστυχώς συμβαίνει συχνά με αποτέλεσμα οι δράστες να γλιτώνουν τη σύλληψη και τη τιμωρία και να συνεχίζουν τη δράση τους ανενόχλητοι, παίζονται «κρυφτούλι» με τα μέλη των φιλοζωικών οργανώσεων και συλλόγων, που επιδιώκουν την τήρηση των νόμων στα θέματα αυτά, ώστε να υπάρχει παραδειγματισμός.

Είναι απαραίτητο, να αντιληφθούν οι κάτοικοι αυτής της χώρας, ότι τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων εφ’ εξής δε θα μένουν ατιμώρητα.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο σκύλος που πυροβολήθηκε στην Χίο

Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου: Συστηματική εξόντωση ζώων με φόλες από τους κατοίκους του νησιού

Καταγγείλτε εκείνον που δολοφόνησε τα ζώα στο Βροντάδο Χίου

Βρήκαν δηλητηριασμένο το ένα σκυλί τους ενώ το δεύτερο αγνοείται στα Θυμιανά Χίου

Ετοίμασε φόλα με κριθαράκι και θρυμματισμένα γυαλιά για να εξοντώσει τα αδέσποτα στα Θυμιανά Χίου

Φασίστες στη Χίο προσπαθούν να κάψουν ανθρώπους & ζώα αλλά παρουσιάσουν ως δράστες πρόσφυγες & μετανάστες

Διαψεύδει ο αστυνομικός διευθυντής Χίου τα περί σουβλίσματος σκύλου από πρόσφυγες

Χίος: Τι απαντά ο διευθυντής της «Αλήθειας» για τα ψέματα στο δημοσίευμα τους

Έδεσε, εγκατέλειψε και ξεφορτώθηκε την ετοιμόγεννη σκυλίτσα στα Θυμιανά Χίου

Θυμιανά Χίου: Βρήκαν τον σκύλο πυροβολημένο έξω από το καταφύγιο «Η Κιβωτός του Θοδωρή»

Χίος: Βρήκαν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του σκύλου που βρέθηκε νεκρός δεμένος σε καλαμιές με σχοινί

Χίος: Συστηματικός βασανισμός εκατοντάδων ζώων στην φάρμα της φρίκης

Απομακρύνθηκαν οι πάπιες που ζούσαν κάτω από ακατάλληλες συνθήκες στον Δημοτικό Κήπο Χίου

Κρέμασε σε μια ελιά και έπνιξε τον σκύλο στο Πυργί Χίου

Χίος: Έδεσαν τον φαλλό του σκύλου για να τον βασανίσουν

Γεμάτη «βαρελόσκυλα» και η Χίος

Αγοράκι στη Χίο εγκλώβισε δύο γατιά και το ένα το σκότωσε

Χίος: Έκαψε ζωντανό με υδροχλωρικό οξύ τον σκύλο

Χίος: Ξεκοίλιασε τη γάτα με την τσουγκράνα μπροστά στα παιδιά

Χίος: Συνέλαβαν 25χρονο γιατί κακοποίησε με την αδιαφορία του μέχρι θανάτου τον σκύλο του

Χίος: Πυροβόλησε τον σκύλο μόλις βγήκε από την αυλή

Δικογραφία εις βάρος του ιερέα που παγιδεύει πουλιά στη Χίο

Χίος: Πυροβόλησαν ακόμα έναν σκύλο

Χίος: Μαχαίρωσαν την φώκια και την πέταξαν στα σκουπίδια

Χίος: Πέρασε θηλιά με σύρμα στον σκύλο για να τον πνίξει

Χίος: Πέταξαν στη ρεματιά τα κουτάβια μέσα στο τσουβάλι

Χίος: Συστηματική εξόντωση άγριων και κατοικίδιων ζώων με φόλες

Και στη Χίο αιχμαλωτίζουν και εξοντώνουν τα άγρια πουλιά με ξόβεργες

Χίος: Συνεχίζονται τα εγκλήματα εις βάρος των αδέσποτων που βρίσκονται στα στρατόπεδα

Κατήγγειλαν τον άνδρα που κακοποιεί συστηματικά τα άλογα του στην Χίο

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

  1. ΜΑΛΑΞΟΥ ΕΦΗ

    Με μεγάλη λύπη σας πληροφορώ ότι ο Μπόμπος (ο πυροβολημένος σκυλάκος) έφυγε απο τη ζωή τη Μ. Παρασκευή.
    R.I.P. ψυχούλα μου

  2. ΜΑΛΑΞΟΥ ΕΦΗ

    ...Ακόμη, όταν πήγα στην Εισαγγελία δε μίλησα απευθείας με αρμόδιο Εισαγγελέα, αλλά με άλλον υπάλληλο στον οποίο κατέθεσα την καταγγελία και τα σχετικά δικαιολογητικά , ο οποίος με ρώτησε για ποιο λόγο η ΕΛ.ΑΣ. δεν επιλήφθηκε του θέματος. Ωστόσο, κράτησε μια επιφύλαξη για το αυτεπάγγελτο εως ότου ο/η Εισαγγελέας που θα αναλάβει την υπόθεση θεωρήσει ότι πρέπει να ανοίξει δικογραφία για την υπόθεση.
    Η αστυνομία στη Χίο πιστεύω(ευελπιστώ) ότι έχει κάθε πρόθεση να βοηθήσει σε περιστατικά κακοποίησης (τα οποίο καταδίκασε χωρίς δεύτερη σκέψη ο Διοικητής προφορικά), αλλά χρειάζονται ίσως περισσότερες διευκρινίσεις για να μη ταλαιπωρούμαστε ούτε εμείς οι φιλόζωοι, ούτε τα αρμόδια όργανα και κυρίως για να αποδίδεται δικαιοσύνη στα κακοποιημένα ζώα.

    Με εκτίμηση,
    Μαλαξού Ευθυμία

  3. ΜΑΛΑΞΟΥ ΕΦΗ

    Θα ήθελα να επισημάνω δυο-τρια πράγματα απο το άρθρο, προς αποφυγή παρανοήσεων και παρεξηγήσεων:
    ο Διοικητής κρατούσε τη νέο εγκύκλιο της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία όμως δεν αναφερόταν ρητά αν είναι αυτεπάγγελτη η δίωξη απο πλευράς αστυνομίας (όπως μου είπε). Επίσης, ομολογώ οτι ήταν πρόθυμος (τόσο εκείνος οσο και ο χτεσινος Αξιωματικός Υπηρεσίας) να βοηθήσει -όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και ο πρώην Πρόεδρος του Φιλοζωικού Χίου τον έχει ευχαριστήσει δημοσίως πολλάκις- αλλά υπήρχε μια ασάφεια ως προς το πού και πώς έπρεπε να απευθυνθώ για να βρεθεί λύση στο περιστατικό με το πυροβολημένο ζώο και να κινηθούν οι προβλεπόμενες απο το νομο διαδικασίες για να αποδοθεί δικαιοσύνη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.