Στηρίξτε μας

Φλώρινα: Ο ευαίσθητος οδηγός δεν αδιαφόρησε για το ζαρκάδι που χτύπησε!

10 Απριλίου 2012 17:27 | Επικαιρότητα
Φλώρινα: Ο ευαίσθητος οδηγός δεν αδιαφόρησε για το ζαρκάδι που χτύπησε!

Το βράδυ της 26ης Μαρτίου 2012 ένα νέο τροχαίο ατύχημα στο 10ο χιλιόμετρο Φλώρινας – Πρεσπών είχε θύμα ένα ακόμα νεαρό ζαρκάδι. Ο ευαίσθητος οδηγός δεν αδιαφόρησε και δεν εξαφανίστηκε. Αντιθέτως ειδοποίησε την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και εκείνη με τη σειρά της τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Ο οδηγός παρέμεινε με το τραυματισμένο ζαρκάδι ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες, που του δόθηκαν μέχρι να φτάσει στο σημείο η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Το ζαρκάδι μεταφέρθηκε στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριας Ζωής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στον Αετό της Φλώρινας. Εκεί διαπιστώθηκε, ότι το ζώο υπέστη διάσειση και βλάβες στο νευροφυσιολογικό του σύστημα. Ενδεχόμενα να έχει υποστεί βλάβη και στην όραση. Αρχικά το ζώο έδειχνε σοκαρισμένο, αλλά πλέον η κατάσταση της υγείας του έχει σταθεροποιηθεί και βελτιώνεται.

Το νεαρό αρσενικό ζαρκάδι που είναι περίπου 3 ετών παρακολουθείται από τους ειδικούς στη διαχείριση ειδών της άγριας πανίδας, φροντιστές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με την εποπτεία και της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. με στόχο την αποκατάσταση της υγείας του. Η βέλτιστη εξέλιξη θα ήταν η ασφαλής επανένταξή του στο φυσικό περιβάλλον.

Λίγα λόγια για το ζαρκάδι (Capreolus capreolus)

Το ζαρκάδι είναι ένα οπληφόρο θηλαστικό, που μπορεί να ζήσει σε μεγάλη ποικιλία βιοτόπων, από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πυκνά δάση έως και αλπικά λιβάδια. Το ζαρκάδι είναι φυτοφάγο και μηρυκαστικό ζώο. Το ίδιο αποτελεί φυσική λεία για τα σαρκοφάγα ζώα.

Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας το ζαρκάδι στη χώρα μας είναι είδος τρωτό, που σημαίνει, ότι αν συνεχίσει, να εξοντώνεται σύντομα θα απειλείται με εξαφάνιση.

Στην Ελλάδα απαντάται μόνο στην ηπειρωτική χώρα, με νοτιότερο άκρο εξάπλωσης τα βουνά Οίτη, Βαρδούσια, Γκιώνα και Παρνασσός. Παρόλο που για ορισμένες περιοχές υπάρχουν ενδείξεις για περιορισμένη διεύρυνση της εξάπλωσης ή τοπική αύξηση του πληθυσμού (π.χ. Ροδόπη και ορισμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας), το ζαρκάδι δεν είναι άφθονο και στην Ελλάδα έχει σημαντικά χαμηλότερες πληθυσμιακές πυκνότητες σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Βιολογικά χαρακτηριστικά

Το ζαρκάδι αποτελεί το πιο μικρόσωμο είδος της οικογένειας των ελαφοειδών (Cervidae), με ύψος μέχρι τον ώμο περίπου, στα 65 εκ., και βάρος 18-30 κιλά. Ζουν συνήθως 10-12 έτη και γεννούν μία φορά το χρόνο 1-2 μικρά (συνήθως μεταξύ Απριλίου και Μαΐου).

Απειλές

Η σημαντικότερη απειλή για το ζαρκάδι παραμένει το λαθραίο κυνήγι. Επίσης, απειλείται από την αλλοίωση των βιοτόπων του και από την ανθρωπογενής όχληση (αναψυχή-τουρισμός, πυρκαγιές από ανθρωπογενή αίτια, κίνηση τροχοφόρων).

Μέτρα διατήρησης που υπάρχουν

Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ήδη από το 1969 (Nομοθετικό Διάταγμα 86/69) απαγορεύεται το κυνήγι του ζαρκαδιού σε όλη την επικράτεια, εκτός από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές.

Μέτρα διατήρησης που απαιτούνται

Απαιτείται περισσότερη έρευνα της οικολογίας της εξάπλωσης και των ενδιαιτημάτων του ζαρκαδιού, αξιολόγηση των απειλών για τον πληθυσμό και το ενδιαίτημά του, ανάπτυξη και εφαρμογή εξειδικευμένου σχεδίου διαχείρισης, διερεύνηση επανεισαγωγής σε περιοχές όπου το είδος προϋπήρχε, καθώς και δράσεις κατάρτισης του προσωπικού των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείρισή του.

Διαβάστε επίσης:

Καστοριά: Ζαρκάδι νεκρό σε τροχαίο στην Εγνατία Οδό

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.