Στηρίξτε μας

Εκτός νομιμότητας η σφαγή ζώων στην ύπαιθρο

5 Απριλίου 2012 14:55 | Επικαιρότητα
Εκτός νομιμότητας η σφαγή ζώων στην ύπαιθρο

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ.) εκφράζει την έντονη διαφωνία της για τη σφαγή ζώων εκτός των εγκεκριμένων σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων τονίζοντας, ότι η πράξη αυτή είναι παράνομη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα www.samotimes.gr, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανασύροντας το Προεδρικό Διάταγμα 568/1988 (βάσει του οποίου επιτρέπεται η κατά εξαίρεση σφαγή αμνοεριφίων στις εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων εφόσον δεν λειτουργεί σφαγείο στην περιοχή), έχει ζητήσει από τους κτηνοτρόφους, να υποδείξουν σημεία στην Ανατολική και Δυτική Σάμο, στην Ικαρία και τους Φούρνους, όπου θα δημιουργηθούν στέγαστρα για την σφαγή ζώων παρουσία των δημόσιων κτηνιάτρων της υπηρεσίας.

Το σφαγείο στη Σάμο είναι κλειστό, όμως η δημόσιοι κτηνίατροι δεν είναι διατεθειμένοι να πάρουν την ευθύνη για την υφιστάμενη κατάσταση, που οδήγησε στο κλείσιμο του σφαγείου.

Η Μήνα Μπόρη, πρόεδρος της Π.Ε.Κ.Δ.Υ. τονίζει μιλώντας στον δημοσιογράφο, Μάνο Στεφανάκη, και στο «Ράδιο Αρμονία» τονίζει ότι «στερείται νομιμότητας οποιοσδήποτε θα μπορούσε να επικαλεστεί και να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα για τη σφράγιση των σφάγιων αμνοεριφίων εκτός εγκεκριμένων σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων και με τις διαδικασίες, που προβλέπονται στην ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Από το 2004 και από την εφαρμογή των κανονισμών δεν προβλέπεται καμιά από αυτές τις διαδικασίες. Η χώρα μας είχε τη δυνατότητα, να ζητήσει παρεκκλίσεις με τη θέσπιση εθνικών μέτρων, που σημαίνει, ότι σε περιοχές με ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς ή ιδιαιτερότητες θα μπορούσαμε να έχουμε παρεκκλίσεις για κάποιο χρονικό διάστημα.

Όμως αυτό δεν έγινε, έτσι απαρέγκλιτα εφαρμόζεται η κοινοτική νομοθεσία. Μπορεί κάποιοι για πολιτικούς λόγους να ανασύρουν κάποια διατάγματα, όμως εμείς οι κτηνίατροι δημόσιοι υπάλληλοι ενεργούμε βάσει της νομιμότητας».

Ακούστε εδώ τι δήλωσε η κα Μπόρη στο «Ράδιο Αρμονία 103,2 FM».

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων με αφορμή αυτό το δημοσίευμα απευθύνθηκαν στον υπουργό και στον υφυπουργό Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, στην Εισαγγελέα Ζώων Αθηνών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή

Θέμα: Παράνομες σφαγές ζώων σε υπαίθριους χώρους


Κύριοι,

Ενημερωθήκαμε από δημοσίευμα (http://www.samostimes.gr/portal/koinonia/5102-q-q) ότι αποφασίσατε για την εφαρμογή του Π.Δ. 568/1988 με το οποίο επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση σφαγή αμνοεριφίων στις εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων, εφόσον δεν λειτουργεί σφαγείο στην περιοχή.

Επειδή η σφαγή των αμνοεριφίων σε υπαίθριους χώρους αποτελεί παράβαση των κείμενων διατάξεων περί υγειονομικού Κτηνιατρικού ελέγχου των σφαγίων ζώων και περί προστασίας ζώων και περιβάλλοντος, παρακαλούμε να ανακαλέσετε άμεσα την απόφασή σας.

Επίσης, είμαστε αντίθετοι με τη νομοθεσία της Ε.Ε. (Οδηγία του Συμβουλίου 93/119/ΕΚ της 22ας Δεκεμβρίου 1993 για την προστασία των ζώων κατά τη σφαγή ή/και τη θανάτωσή τους) που ενώ απαγορεύει τη σφαγή εκτός σφαγείου, την επιτρέπει μόνο για τη σφαγή ζώων από τον ιδιοκτήτη προς ιδία κατανάλωση.

Η σφαγή χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση είναι σε κάθε περίπτωση επώδυνη για όλα τα ζώα. Αντίκειτια, επομένως, στους κανόνες ευζωίας και προστασίας των ζώων και πρέπει να απαγορευθεί δια νόμου χωρίς καμία εξαίρεση. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων
email: [email protected]

Koιν/σεις:

1) Εισαγγελέα Ζώων Αθηνών
κα Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου
Fax: 210-8837983

2) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
Mr Carlo MULLER
European Parliament, DG ITEC
Fax: +352 4300-22848
email: [email protected]

3) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
General Secretariat of the Council of the European Union
DG F Publications
Office 00-HN-80
Rue de la Loi 175
1048 Bruxelles, BELGIQUE
Fax: +32 22818375
email: [email protected]

Διαβάστε επίσης:

Η σφαγή ζώων είναι παράνομη αν δεν προηγείται αναισθητοποίηση των σφάγιων
 

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.