Στηρίξτε μας

Πυλαία Θεσσαλονίκης: Κατάφεραν να σώσουν τον σκύλο που ζούσε μονίμως στο μπαλκόνι

5 Φεβρουαρίου 2012 18:14 | Τα καλά νέα
Πυλαία Θεσσαλονίκης: Κατάφεραν να σώσουν τον σκύλο που ζούσε μονίμως στο μπαλκόνι

Αυτός ο σκύλος (Γερμανικό Spitz) ζούσε μόνιμα σε μπαλκόνι 2ου ορόφου επί τουλάχιστον δύο χρόνια. Το τρίχωμα του ζώου από άσπρο είχε γίνει κίτρινο, παντού γύρω ακαθαρσίες, τα στόρια συνέχεια κατεβασμένα, το φαγητό του κάποια ξεροκόμματα ψωμιού πεταμένα γύρω του, για βόλτα ούτε λόγος... Το περιστατικό καταγγέλθηκε ανώνυμα στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων «Η ΑΓΑΠΗ» που δραστηριοποιείται στην Πυλαία Θεσσαλονίκης στις 25 Ιανουαρίου 2012.

Έτσι ζούσε ο σκύλος...

 

Οι καταγγέλλοντες είχαν απευθυνθεί σε φιλοζωικά σωματεία και στην Αστυνομία, αλλά προφανώς δεν είχαν κατάλληλη καθοδήγηση, γι’ αυτό και δεν κατάφεραν να δραστηριοποιήσουν την Αστυνομία. Εξάλλου για την κινητοποίηση της Αστυνομίας απαιτείται επώνυμη καταγγελία, στην οποία δύσκολα προβαίνει κάποιος, δεδομένης συνήθως της γειτνίασης με τον καταγγελλόμενο.

Για το περιστατικό κατατέθηκε μήνυση κατά του ιδιοκτήτη του σκύλου, καθώς η μόνιμη παραμονή ενός ζώου σε μπαλκόνι απαγορεύεται ρητά από το νόμο (Ν. 3170/2003 αρ. 6: «...με την προϋπόθεση ότι τα ζώα αυτά .... δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες του διαμερίσματος»).

Η μόνιμη εγκατάσταση σε μπαλκόνι/χώρο εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες με βάση τους νόμους: Ν. 1197/81, Ν. 2017/92 και Ν. 3170/2003 συνιστά βασανισμό, θεωρείται πλημμέλημα και τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μήνες ή με χρηματική ποινή από 300 ευρώ μέχρι 1.500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές.

Ο σκύλος μετά τη διάσωση...

 

Με την κατάθεση της μήνυσης, η οποία συνοδεύεται από αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία (π.χ. φωτογραφίες), σχηματίζεται δικογραφία εις βάρος του παραβάτη ιδιοκτήτη και ορίζεται δικάσιμος (τακτική διαδικασία).

Με βάση το άρθρο 12 παρ. 4 του Ν. 3170/2003, «Με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα, μπορεί να αφαιρεθεί προσωρινά (μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου που θα δικάσει τη μήνυση) το ζώο από την κατοχή του παραβάτη και να παραδοθεί σε ζωοφιλικό σωματείο ή σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς».

Στις 31.1.2012 εκδόθηκε η εισαγγελική διάταξη, η οποία επιδόθηκε στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων «Η ΑΓΑΠΗ» και στο αρμόδιο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα. Οι αστυνομικοί πήγαν στο επίμαχο διαμέρισμα για ταυτοποίηση των πραγματικών δεδομένων, κι έτσι οι ιδιοκτήτες λαμβάνοντας γνώση της όλης κινητοποίησης, αποπειράθηκαν να «διορθώσουν» τα κακώς κείμενα, πλένοντας για πρώτη φορά στα 2 χρόνια το μπαλκόνι, που έμενε το ζώο και κάνοντάς το μπάνιο. Το έβαλαν για 1-2 μέρες εντός σπιτιού και μετά πάλι έξω.

Χθες οι αστυνομικοί μετέβησαν εκεί με περιπολικό για να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες για την διάταξη, που έχουν από τον εισαγγελέα, προκειμένου να αφαιρέσουν το ζώο από την κατοχή τους.

Η κυρία του σπιτιού δέχτηκε να συνοδεύσει το σκυλάκι στο τμήμα, όπου περίμενε εθελόντρια της «Αγάπης» για να το παραλάβει και να το παραδώσει σε εκείνη που το υιοθέτησε.

Τότε η «φιλόζωη» ιδιοκτήτρια του σκύλου ενημερώθηκε από τον αξιωματικό υπηρεσίας για την παραβίαση, που διέπραττε επί δύο έτη τουλάχιστον κατ’ εξακολούθηση και για τα δικαιώματα, που έχει, προκειμένου να διεκδικήσει πίσω το ζώο, εφόσον το επιθυμεί.

Η εθελόντρια υπέγραψε χαρτί παραλαβής με περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης του ζώου και ανέλαβε να το παραδώσει με τη σειρά της με συμβόλαιο υιοθεσίας στη νέα του μαμά, που περίμενε αυτή τη στιγμή δύο ολόκληρα χρόνια!

Αξίζει να αναφερθεί ότι:

- Το σκυλάκι, όταν αποχώρησε από το τμήμα η ιδιοκτήτριά του, αφήνοντάς το πίσω, δεν έκανε την παραμικρή κίνηση να την ακολουθήσει, ούτε έκλαψε.

- Για τη μοναχική ζωή, που έχει περάσει, ο σκυλάκος (υπολογίζουμε ότι είναι 3 ετών περίπου) είναι πολύ φιλικός, χαδιάρης και όχι αντικοινωνικός. Τα πηγαίνει καλά με άλλα σκυλάκια. Δυσκολεύεται στο να δεχτεί λουράκι, φυσικά, όμως επιδέχεται εκπαίδευσης!

- Στο νέο του σπιτάκι προσαρμόστηκε αμέσως και δείχνει να μη χορταίνει χάδια και αγκαλιές, που του δίνονται πλέον απλόχερα!

- Είναι αρκετά υποσιτισμένος και η γούνα του αφρόντιστη (μαδάει υπερβολικά), όμως με κατάλληλη διατροφή και καλλωπισμό αναμένεται να γίνει κούκλος και να αναδείξει όλη την ομορφιά της ράτσας του!

- Όταν ακολουθήσουμε τα σωστά νομικά βήματα και απαιτήσουμε από τους αρμόδιους φορείς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, τότε όλα γίνονται γρήγορα, μεθοδευμένα και αποτελεσματικά προς το συμφέρον ενός απροστάτευτου πλάσματος.

- Δε χρειάζονται προσωπικές αντιπαραθέσεις και διαπληκτισμοί στην προσπάθεια υπεράσπισης των δικαιωμάτων ενός ζώου.

Όταν ένα αδίκημα είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο (όπως η κακοποίηση, βασανισμός ζώου), τότε η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να κάνει τη δουλειά της, ιδίως όταν αυτό της υποδεικνύεται είτε από ένα αρμόδιο νομικό πρόσωπο (φιλοζωικό σωματείο) είτε από ένα φυσικό πρόσωπο (πολίτης).

Η μήνυση στα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα δεν κοστίζει τίποτα.

Διαβάστε επίσης:

Ταξίδεψαν από Σέρρες στον Σοχό για να σώσουν σκύλο που βασάνιζε συστηματικά ο ιδιοκτήτης του

Θεσσαλονίκη: Έκκληση για την φιλοξενία του σκύλου με την σπασμένη λεκάνη που βρίσκεται στο χωριό Σοχός

Τουλάχιστον 40 αδέσποτα σκυλιά και γατιά νεκρά από φόλες σε Χορτιάτη & Αγία Παρασκευή Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Ο εισαγγελέας δεν «είδε» την κακοποίηση του σκυλιού που ζει στην μπαγκαζιέρα

Έγινε μεταμόσχευση δέρματος στο κεφάλι της γάτας που κάποιος έκαψε στα Μάλγαρα (βίντεο)

Αναρρώνει η γάτα που βρέθηκε με σοβαρά εγκαύματα στα Μάλγαρα (βίντεο)

Βρήκαν και τρίτη γάτα καμένη αλλά ζωντανή στα Μάλγαρα! Τι κάνει η ΕΛ.ΑΣ.;

Με σοβαρά εγκαύματα στο κεφάλι και στο σώμα νοσηλεύεται η γάτα που σαδιστής δράστης έκαψε στα Μάλγαρα

Έδεσε και έκαψε ζωντανές δύο γάτες στα Μάλγαρα αλλά επέζησαν

Τη θεσμοθέτηση Εισαγγελέα Ζώων & στη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε η αντεισαγγελέας Εφετών Ε. Χρυσόγιαννη

Επανομή Θεσσαλονίκης: Πυροβόλησε 3 & σκότωσε 2 σκυλιά γειτόνων του ενώ πέταξε τα πτώματα στα σκουπίδια για να τα εξαφανίσει

Επανομή: Κτηνίατρος δεν ήθελε να χορηγήσει γνωμάτευση που αποδεικνύει το έγκλημα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο σκύλος που χτυπήθηκε από άνδρα μάλλον με τσεκούρι στην είσοδο του Αριστοτέλειου Παν. Θεσσαλονίκης

Δίνουν αμοιβή σε όποιον αποκαλύψει ποιος εκτέλεσε τον σκύλο τους στην Κυδωνιά Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Ζητούν βοήθεια για τις 40 γάτες που βρέθηκαν μέσα σε διαμέρισμα

Θεσσαλονίκη: Συνέλαβαν τον άνδρα που με αυτοσχέδιες παγίδες αιχμαλώτιζε και εξαφάνιζε αδέσποτες γάτες (βίντεο)

Παγιδεύει γάτες με συρμάτινες θηλιές στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Έσπασε στο ξύλο και σκότωσε τον μόλις 3 μηνών σκύλο του αλλά συνελήφθη (βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Έσωσαν τον σκύλο που περιφερόταν εξαθλιωμένος από την ασιτία και την ασθένεια

Θεσσαλονίκη: Χτύπησε τον σκύλο με την εφημερίδα για να τον διώξει από την στάση

Τούμπα Θεσσαλονίκης: Βρήκε 4 γατάκια πεταμένα ζωντανά μέσα στον κάδο της ανακύκλωσης

Με σπασμένες επιγονατίδες τα 3 σκυλιά που εγκαταλείφθηκαν στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης 

Σκότωσε ξυλοκοπώντας τον σκύλο που μόλις είχε υιοθετήσει στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης

 

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

10 Σχόλια

  1. Κωνσταντινα

    Γεια σας,απο χθες ενα σκυλακι μαλλον μωρο στην απεναντυ σχεδον πολυκατοικια κλαιει γοερα αυτος που το πηρε μαλλον προσφατα το εχει μονημα εξω εχει καλαμωτη μαλλον απ τη μερια που ειμαι εγω δεν εχω πολυ οπτικη επαφη με το μπαλκονι που ειναι το ζωο.Τι μπορω να κανω?
    Πηρα τηλεφωνο την αστυνομια εδωσα οτι στοιχεια ηξερα,δεν εχει ερθει ακομα κανεις.Μενω καλιθεα.

  2. Δ

    Εδώ και λίγο καιρό, απέναντί μου έχει 'υιοθετηθεί' ένα σκυλάκι. Η οικογένεια που το έχει το κρατάει συνέχεια σε ένα στενό μπαλκόνι, δεν έχω δει ποτέ να το βάζουν μέσα, ενώ τα μεσημέρια το χτυπάει ο ήλιος και ουρλιάζει να το βάλουν μέσα (έχω μάθει ότι και άλλοι γείτονες έχουν αρχίσει να παραπονιούνται). Σε χθεσινό περιστατικό, γύρω στις 16.30, και αφού το φτωχό ζώο ούρλιαζε επί μισή ώρα (τουλάχιστον - τόσο το άκουσα εγώ αφού γύρισα στο σπίτι), επέστρεψε η γιαγιά με ένα από τα δύο μικρά παιδιά και το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να του φωνάζουν να σταματήσει ("σους"). Στη συνέχεια ο μικρός γιος βγήκε μαζί με την ακόμα μικρότερη αδερφή του και στην αρχή το χτύπησε (υποθέτω γιατί είναι κακό σκυλί και έπρεπε να σταματήσει να ουρλιάζει). Έπειτα, άρχισαν να 'παίζουν' μαζί του τραβολογώντας το από το περιλαίμιο και κάποιες φορές σέρνοντάς το. Νομίζω, κάποια στιγμή έπεσαν και κάποιες κλωτσιές... Σήμερα, και πάλι το ζωάκι είναι στο μπαλκόνι, λίγο πιο ήσυχο τώρα γιατί έχει πέσει ο ήλιος. Δεν παρακολουθώ συνέχεια τι συμβαίνει (δουλεύω), αλλά έχω την εντύπωση ότι κανείς δεν το βγάζει βόλτα. Υπάρχει ένας χώρος στο μπαλκόνι όπου μπορεί να κρυφτεί (αλλά αυτό υποθέτω δε βοηθάει όταν το μπαλκόνι το χτυπάει ο ήλιος) και θέλω να ελπίζω ότι έχει φαγητό και νερό.
    Είμαι καινούριος σε όλα αυτά, φροντίζω 6 γάτες (οι 5 ανεβοκατεβαίνουν στο σπίτι μου) και έχω λόγο να φοβάμαι αντεκδικήσεις, ειδικά για τα ζωάκια που φροντίζω άμεσα και που τις νύχτες την κοπανάνε και γυρνάνε στη γειτονιά. Έχετε να μου προτείνετε κάτι να κάνω; Ο Δήμος σήκωσε τα χέρια ψηλά. Υπάρχει αστυνομικό τμήμα στα δύο τετράγωνα από εδώ και υπάρχει κατάστημα με ψιλικά ακριβώς κάτω από το μπαλκόνι του άτυχου ζώου, από το οποίο έχω δει αξιωματικούς να ψωνίζουν τακτικά.
    Ιδανικά δε θα ήθελα να φανώ, καθώς εκτός όλων των άλλων δεν έχω και καμία επαφή με τη συγκεκριμένη οικογένεια και έχω λόγους να υποψιάζομαι ότι μάλλον δεν πρόκειται για συνεννοήσιμους ανθρώπους. Περιμένω κάποια πρόταση.
    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

    1. Δ

      Tο πρόβλημα που περιγράφω στο προηγούμενο post μου/αμέσως παραπάνω (: 'εδώ και λίγο καιρό, απέναντί') δρομολογήθηκε προς επίλυση. Οι υποψίες μου προς το τέλος του post δεν ήταν βάσιμες.
      Ευχαριστώ πολύ.

  3. Μαργαρίτα

    Θέλω να καταγγείλω παρόμοιο περιστατικό. Εδώ και δυο εβδομάδες έχω προσέξει πως στην απέναντι πολυκατοικία από αυτήν που μένω κάποιοι κρατάνε δύο κουταβάκια συνέχεια κλεισμένα έξω στο μπαλκόνι. Ένα συνιθισμένο στενό και μικρό μπαλκόνι. Δεν τα βάζουν ποτέ μέσα στο διαμέρισμα και ούτε τα βγάζουν ποτέ βόλτα. Έχω προσέξει ότι έχουν μπολάκια για φαγητό και νερό, ένα καλό δηλαδή! Τις προάλλες που χιόνιζε, φύσαγε και έκανε πάραπ πολύ κρύο πάλι δεν τα είχαν βάλει μέσα ούτε για τη νύχτα! Αυτό είναι απαράδεκτο! Δεν μπορώ άλλο να τα βλέπω και να τα ακούω να κλαίνε χωρίς να τα βοηθάει κανείς. Μένω Αθήνα, περιοχή Γκύζη. Θα απευθυνθώ στην κυρία Μαρίνα Τελή όπως συστήσατε και στην προηγούμενη κοπέλα γιατί εδώ και μια βδομάδα ψάχνω κάποιον που θα μπορούσε να σταματήσει αυτό το μαρτύριο!

  4. Γιώτα

    Έχω ακριβώς την ίδια περίπτωση στην γειτονιά μου. Απέναντί μου ακριβώς, είναι ένα διαμέρισμα, στο οποίο κρατάνε έναν σκυλάκο, μόνιμα στο μπαλκόνι ή την ταράτσα. Από τον πολύ εγκλεισμό το σκυλί έχει πάθει παράκρουση. Γαυγίζει σαν λυσσασμένο και πάει πάνω κάτω σαν τρελό. Το λυπάται η ψυχή μου το έρημο. Θέλω να κάνω καταγγελία αλλά δεν ξέρω που να απευθυνθώ. Μπορώ να βγάλω φωτογραφίες και να ηχογραφήσω το σκυλί που αλυχτάει. Αν μπορείτε δώστε μου κατευθύνσεις. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    1. eleni

      Αρχικά βγάλτε φωτογραφίες και στείλτε τις σε μας στο [email protected], η Μαρίνα Τελή, μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Ρέντη, (τηλέφωνα: 6948257095, 6971767421 watch up) θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει και να σας βοηθήσει με την καταγγελία.

      1. Γιώτα

        Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Σήμερα έμαθα πως παραπονέθηκαν κι άλλοι στη γειτονιά και όλως "περιέργως", από το πρωί ο σκύλος βρίσκεται εντός του διαμερίσματος. Παρόλα αυτά, εγώ ξέρω πως σύντομα θα βρει την παλιά του θέση η έρημη η ψυχούλα και τότε θα τραβήξω φωτογραφίες και βίντεο και θα σας τα στείλω. Δεν θα τον αφήσω έτσι. Και πάλι ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.