Στηρίξτε μας

Από την Πάρνηθα έφτασε στον Παρνασσό ο λύκος που οι επιστήμονες ονόμασαν Σοφοκλή

7 Ιουνίου 2024 12:35 | Καταγγελίες
Από την Πάρνηθα έφτασε στον Παρνασσό ο λύκος που οι επιστήμονες ονόμασαν Σοφοκλή

Το μεγάλο ταξίδι του λύκου Σοφοκλή καταγράφουν οι επιστήμονες καθώς το ζώο που ζούσε στην Πάρνηθα στην Αττική έφτασε στον Παρνασσό αναζητώντας μια νέα αγέλη για να ενταχθεί.

Αυτή η πορεία, η κατεύθυνση που πήρε ο λύκος οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς που τον παρακολουθούν με σύστημα γεωεντοπισμού το οποίο φέρει στο κολάρο του, και γιατί το ζώο δεν κατάφερε να περάσει την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας.

Και αυτό αποδεικνύει πόσα εμπόδια αντιμετωπίζουν και τα άγρια ζώα καθώς οι δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας στην Ελλάδα κατασκευάστηκαν χωρίς να υπάρχει καμιά μέριμνα για τη δημιουργία ασφαλών περασμάτων για την πανίδα.

Ο συγκεκριμένος λύκος θυμίζουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχε εντοπιστεί εντός των εγκαταστάσεων της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα και κατά τον απεγκλωβισμό του οι ειδικοί κατάφεραν να του φορέσουν ειδικό περιλαίμιο, ώστε να παρατηρούν τις κινήσεις του.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ για τα κατορθώματα του Σοφοκλή από την Πάρνηθα στον Παρνασσό και ακόμα παραπέρα επισημαίνει τα εξής:

LykosAmygdalezaAxarnonHartis7 6 2024 2O χάρτης με την πορεία του λύκου Σοφοκλή...

«Η ραδιοτηλεμετρία του λύκου "Σοφοκλής", ο οποίος απεγκλωβίστηκε από την ομάδα άμεσης επέμβασης της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ και του Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ στις 8/2/2024 μέσα από τον περιφραγμένο χώρο της Αστυνομικής Ακαδημίας στην Αμυγδαλέζα Αχαρνών (Σ.Α.Ε.Α) στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος LIFE Wild Wolf, έχει εισέλθει σε μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο.

Ο λύκος πήρε αρχικά το όνομά του προς τιμήν της Σοφίας, επόπτριας της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου  που συμμετείχε στην επιχείρηση, αλλά σύντομα το κέρδισε με πιο άμεσο τρόπο, αφού, επιστρέφοντας μετά από λίγες ημέρες στην μητρική του αγέλη, κινούνταν στη ευρύτερη περιοχή γύρω από τον τύμβο του αρχαίου τραγικού ποιητή Σοφοκλή που βρίσκεται στη νότιο-ανατολική Πάρνηθα.

LykosAmygdalezaAxarnon19 3 2024 1

Με την βοήθεια του δορυφορικού κολάρου GPS που τοποθετήθηκε στον νεαρό λύκο την ημέρα της επιχείρησης απεγκλωβισμού και το οποίο δίνει με υψηλή ακρίβεια την θέση του ζώου, ανακαλύψαμε την κύρια αιτία προσέγγισης της αγέλης σε περιαστικές περιοχές, που είναι, η υψηλή διαθεσιμότητα πτωμάτων κτηνοτροφικών ζώων και σκύλων, ενώ χαρτογραφήθηκαν τα σημεία των τροφικών αυτών πηγών.

Ωστόσο, από τις αρχές Μαΐου ο λύκος άρχισε να απομακρύνεται σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα γνωστά όρια της επικράτειας της αγέλης του και αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να διασχίσει την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης προς τα βορειοανατολικά, στράφηκε προς τα δυτικά ξεκινώντας την αναζήτησή του για μια νέα κενή περιοχή εγκατάστασης ή ίσως εξεύρεσης άλλης αγέλης λύκων που θα τον δεχθεί.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2024 η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για τον Λύκο κατάφερε να πιάσει - μετά από πολυήμερες προσπάθειες - τον λύκο που περιφερόταν τις τελευταίες 15 ημέρες στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή της Αμυγδαλέζας στην Αττική.

 

Η διασπορά, όπως αποκαλείται η μετακίνηση μεγάλων αποστάσεων, των νεαρών κυρίως λύκων, εκτός των ορίων των επικρατειών τους, αποτελεί έναν μηχανισμό προσαρμογής που εξισορροπεί τις ανάγκες της αγέλης και των τροφικών διαθέσιμων, αφού έτσι οι αγέλες δεν αυξάνονται σε αριθμό μελών πάνω από ένα όριο. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η ροή γενετικού υλικού εντός του πληθυσμού και ο γρήγορος εποικισμός νέων περιοχών. Οι αποστάσεις διασποράς μπορεί να είναι τεράστιες και να φθάνουν τα πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα.

Προς το παρόν, ο Σοφοκλής βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού και είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα επιδιώξει να υιοθετήσει τον ίδιο «περιαστικό τρόπο ζωής» ή όχι και κυρίως πόσο μακριά μπορεί να φτάσει….

#wolf #coexistence #callisto #greece #lifewildwolf #callisto_campaign».

Διαβάστε επίσης:

Επιτυχημένη επιχείρηση απομάκρυνσης λύκου από την Αμυγδαλέζα Αχαρνών Αττικής

Τι απαντά η Καλλιστώ για όσα γράφονται σχετικά με τη θήρευση ελαφιών από λύκους στην Πάρνηθα

Επανεμφάνιση λύκων στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας μετά από 50 χρόνια

Πέθαναν οι δύο λύκοι που φιλοξενούσε εδώ και 15 χρόνια ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Ποιος «αμολάει» τα άγρια θηρία; Ένας ακόμα μύθος καταρρίπτεται!

Θεσσαλονίκη: Έσωσαν το υπέροχο ορφανό λυκάκι!

Μεγαλώνει το μικρό λυκάκι που βρέθηκε ορφανό στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης

Ένα ορφανό αρκουδάκι από την Π.Γ.Δ.Μ. & ένα λυκάκι στην αγκαλιά του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Ατιμώρητοι οι δράστες που σκότωσαν και κρέμασαν τον λύκο στους Στάβλους Ευρυτανίας

Κοζάνη: Λύκος νεκρός από πυροβόλο όπλο

Πόσο χαίρονται οι κυνηγοί όταν σκοτώνονται λύκοι; (Βίντεο)

Tagged: ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.