Λέσβος: Έριξε φόλες και δολοφόνησε σκυλιά στην Αγία Τριάδα
Τρία αδέσποτα σκυλιά και ένα οικόσιτο δολοφονήθηκαν στην Αγία Τριάδα Λέσβου στις 18 Φεβρουαρίου. Ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» στην ανακοίνωση του…
Τη δηλητηρίαση άγριων και αδέσποτων ζώων με φόλες πιθανότατα υδροκυανίου μέσα σε παραφίνη έκανε η Φιλοζωική Ένωση Εθελοντών Μονεμβασιάς καθώς τα πρώτα θύματα εντοπίστηκαν την Κυριακή 19 Μαρτίου.
Κάποια από τα θύματα...
Στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα φαίνονται δύο νεκρά ζώα μια αλεπού και μια γάτα καθώς και φόλες παραφίνης με υδροκυάνιο, οι οποίες προκαλούν ακαριαίο θάνατο και είναι δηλητήριο εξόντωσης κάθε έμβιου όντος.
Οι φόλες είναι κύλινδροι παραφίνης με υδροκυάνιο...
Ποιοι βάζουν τις φόλες;
Όπως πολλές φορές έχουμε πει αναφορικά με το προφίλ των δραστών τις φόλες στους οικισμούς σε πόλεις και χωριά τις βάζουν «νοικοκυραίοι», που δεν ανέχονται την παρουσία αδέσποτων ακόμα και οικόσιτων γατιών και σκυλιών στους δρόμους, στις αυλές τους και οπουδήποτε αλλού.
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι κτηνοτρόφοι που βάζουν φόλες για να εξοντώσουν σκυλιά, αλεπούδες, κουνάβια, ώστε να μην έχουν απώλειες από τα κοπάδια τους και η τρίτη κατηγορία είναι οι κυνηγοί οι οποίοι συστηματικά δηλητηριάζουν άγρια ζώα (συνήθως αλεπούδες, λύκους κ.ά.), τα οποία τρέφονται με τα θηράματα τους (π.χ. λαγούς). Τέταρτη κατηγορία είναι οι γεωργοί που συνήθως δηλητηριάζουν με καλαμπόκι - φόλα και άλλα είδη δολωμάτων από αγριογούρουνα έως αρκούδες και ελάφια, ώστε να εμποδίσουν τα άγρια φυτοφάγα ζώα να τραφούν με ό,τι καλλιεργούν στα χωράφια τους.
Ο εκπαιδευμένος σκύλος εντόπισε τις φόλες
Ο σύλλογος «Τουλίπα Γουλιμή» στην ανακοίνωση του στις 21 Μαρτίου επισήμανε τα εξής για τα ευρήματα (νεκρά ζώα και δηλητηριασμένα δολώματα) και την έρευνα που έκανε ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος: «Περιμέναμε πολύ καιρό για να έλθει αυτή η μέρα της επιβεβαίωσης.
Ένα τηλεφώνημα από την Χρυσούλα Καστανια ήταν αρκετό ότι στην περιοχή της Μονεμβασίας ευρέθηκαν νεκρά άγρια ζώα και οικόσιτα, μέλος του Συλλόγου μας ενημέρωσε εγγράφως το Δασαρχείο Μολάων και την Μονάδα Διαχείρισης.
Έτσι σήμερα η Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (Ε.Μ.Α.Δ.Δ.) του ΟΦΥΠΕΚΑ βρέθηκε στην περιοχή του Αγ Ιωάννη Μονεμβασίας και πραγματοποίησε την πρώτη της αποστολή αμέσως μετά από καταγγελία για ύπαρξη νεκρών άγριων ζώων και αδέσποτων σε αγροτική περιοχή (2 αλεπούδες και μια γάτα) από πιθανή χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Με μεγάλη επιτυχία η Brendy και ο συνεργάτης της εντόπισαν μια νεκρή αλεπού και 5 τεμάχια δηλητηριασμένων δολωμάτων (πιθανά δολώματα παραφίνης με Κυανιουχο αλας πολύ επικίνδυνα για την δημόσια υγεία).
Αυτή λοιπόν είναι η Brendy μαζί με τον χειριστή της και συνεργάτη της Γιάννη Δημητρακόπουλο , που αποτελούν την Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) που υπάγεται στην Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
Το έγκλημα της τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μια πληγή που μαστίζει την άγρια ζωή της χώρας και την βιοποικιλότητα της περιοχής μας και πρέπει να σταματήσει άμεσα, καθώς πέρα από τις βλάβες στο περιβάλλον αποτελεί και κίνδυνο για την δημόσια υγεία.».
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr