Στηρίξτε μας

Φυσητήρες μεταξύ Λευκάδας και Παξών (βίντεο)

17 Ιουνίου 2026 08:00 | Επικαιρότητα
Φυσητήρες μεταξύ Λευκάδας και Παξών (βίντεο)

Το βίντεο που δημοσίευσε στο tik tok η Σεμίνα Καρύδη και δείχνει πέντε φάλαινες φυσητήρες βόρεια της Λευκάδας προς τους Παξούς στο Ιόνιο Πέλαγος είναι ένα σπάνιο θέαμα για τους μη ειδικούς. Ταυτόχρονα αποδεικνύει το πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημα και της Μεσογείου παρά τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Οι φυσητήρες συχνά αποκαλούνται λανθασμένα φάλαινες λόγω του μεγέθους τους, αλλά στην πραγματικότητα είναι οδοντοκήτη και συγγενεύουν περισσότερο με τα δελφίνια.

Οι φυσητήρες (Physeter macrocephalus) καταδύονται σε μεγάλα βάθη για να αναζητήσουν την τροφή τους, συνήθως για 40 έως 60 λεπτά. Στη συνέχεια, ανεβαίνουν στην επιφάνεια για περίπου 8 με 10 λεπτά μόνο για να αναπνεύσουν και να ξεκουραστούν, επαναλαμβάνοντας αυτόν τον κύκλο αδιάκοπα όλο το 24ωρο. Οι καταδύσεις διαρκούν περίπου 45 λεπτά, με τον φυσητήρα να μπορεί να φτάσει σε βάθη από 500 έως και πάνω από 2.000 μέτρα, καθώς εκεί κυνηγά κυρίως καλαμάρια. Μετά από κάθε κατάδυση, το κήτος, παραμένει στην επιφάνεια για 8 με 10 λεπτά ώστε να οξυγονώσει το αίμα του και να αναπνέει 3 με 7 φορές το λεπτό.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ένας φυσητήρας μπορεί να κρατήσει την αναπνοή του έως και 90 λεπτά (ή και περισσότερο), φτάνοντας σε βάθη έως 3.000 μέτρα. Σε τέτοιες ακραίες περιπτώσεις, ο χρόνος ανάκαμψης στην επιφάνεια μπορεί να διαρκέσει ανάλογα έως και μία ώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φυσητήρες κοιμούνται παίρνοντας σύντομους κάθετους υπνάκους κοντά στην επιφάνεια, κατά τους οποίους ο μισός εγκέφαλός τους παραμένει σε εγρήγορση για να εξασφαλίζει την αναπνοή τους.

dogfestival.gr
Tagged:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.