Δεκάδες Έλληνες και Ελληνίδες επιστρέφουν στη χώρα μας απόψε με ειδική πτήση της Aegean και μαζί τους έχουν και τα κατοικίδια ζώα τους, τα οποία - φυσικά ως μέλη των οικογενειών τους - αρνούνταν να τα αφήσουν πίσω, ενώ ο πόλεμος και η επίθεση που εξαπέλυσαν Η.Π.Α. και Ισραήλ προς το Ιράν μαίνεται και απρόβλεπτες και ήδη θανάσιμες είναι οι συνέπειες και για τους λαούς γειτονικών χωρών.
Για τον επαναπατρισμό όσων επί μέρες ζητούσαν βοήθεια αρχικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - για να επιστρέψουν μαζί με τα ζώα τους - η Μ.Κ.Ο. «Dogs’ Voice» επισημαίνει τα εξής: «Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας την είδηση επαναπατρισμού 101 Ελλήνων πολιτών με τα 45 κατοικίδια ζώα τους από τα Ηνωμένα Εμιράτα που αναμένεται να προσγειωθούν το απόγευμα στην Αθήνα με ειδική πτήση της Aegean Airlines.
Είναι μια τεράστια στιγμή για την αντιμετώπιση των ζώων σε περιπτώσεις κρίσεων και αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στην κοινότητα των Ελλήνων που πάλεψαν, επέμειναν, πίεσαν και δεν εγκατέλειψαν τα ζώα τους, στο Υπουργείο Εξωτερικών Greek Ministry of Foreign Affairs | Η Ελλάδα στον Κόσμο που έκανε τα πάντα για να πραγματοποιηθεί αυτή η πτήση με ασφάλεια, στην Aegean Airlines και φυσικά στην ελληνική κοινωνία, τις οργανώσεις και τους ανθρώπους που ο καθένας μας έβαλε ένα μικρό λιθαράκι για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα.
Είναι μια ιστορική μέρα για το φιλοζωικό κίνημα διεθνώς καθώς η Ελλάδα έδειξε πώς τα ζώα μπορούν να αντιμετωπίζονται ως μέλη οικογένειας και όχι ως πρόβλημα για τους ανθρώπους που τα αγαπούν και τα προστατεύουν. Με παράδειγμα την Ελλάδα ανοίγει ο διάλογος για την εισαγωγή ελάχιστων μέτρων προστασίας των κατοικιδίων με κηδεμόνες πολίτες της ΕΕ που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες.».
Η Μάρσα Δημοπούλου, δικηγόρος και πρώην ειδική γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών για την Προστασία Ζώων Συντροφιάς, επισημαίνει τα εξής για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ώστε να γίνει δυνατός ο επαναπατρισμός ανθρώπων και ζώων:
«Η σημερινή ημέρα είναι μια πάρα πολύ συγκινητική και σημαντική ημέρα για τη χώρα μας και τα ζώα συντροφιάς. Είναι μια ημέρα που αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι οι κηδεμόνες ζώων συντροφιάς θεωρούν τα ζώα τους ισότιμα μέλη της οικογένεια τους. Αυτό μας απέδειξαν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι των ΗΑΕ που από την πρώτη στιγμή αρνήθηκαν να αφήσουν τα ζώα τους πίσω. Πάλεψαν, αγωνίστηκαν, διεκδίκησαν και κατάφεραν να επιστρέφουν αυτή τη στιγμή όλοι μαζί στην Ελλάδα. Δε δέχθηκαν για κανένα λόγο και με κανένα τρόπο να αποχωρήσουν μόνοι παρόλο που ο φόβος δεν τους άφηνε. Μας δίδαξαν τι σημαίνει ήθος και ανιδιοτελής αγάπη.Τους αξίζουν όλα τα συγχαρητήρια του κόσμου.
Η πτήση επαναπατρισμού αναμένεται να φτάσει στις 18:49 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και θα κουβαλάει στην αγκαλιά της 101 επιβάτες ανθρώπους και 45 κατοικίδια ζώα. 8 ζώα ταξιδεύουν cargo, λόγω μεγέθους και όλα τα άλλα ζώα, γάτες και σκύλοι στην καμπίνα μαζί με τους ιδιοκτήτες τους.
Οι στιγμές που ζήσαμε όλοι όσοι συμμετείχαμε σε αυτή την προσπάθεια είναι συγκινητικές. Δε θα το κρύψω ότι στο άκουσμα του νέου προγραμματισμού της πτήσης ένιωσα μια τεράστια ανακούφιση και δάκρυσα, ενώ όσο έρχονταν στα μηνύματα μου φωτογραφίες από το αεροδρόμιο και τα ζώα μέσα στο αεροπλάνο η χαρά μου μεγάλωνε.
Η χώρα μας για δεύτερη φορά αποδεικνύει ότι πολίτες και ζώα έχουν αξία. Για δεύτερη φορά, μετά τον πόλεμο στο Σουδάν, κατοικίδια ζώα επαναπατρίζονται μαζί με τις οικογένειές τους. Είμαι περήφανη που και στις δύο περιπτώσεις υπήρξα μέρος αυτής της υπερπροσπάθειας της Ελληνικής Κυβέρνησης που απαιτούσαι λεπτομερή σχεδιασμό και προσεκτικό χειρισμό λόγω του ιδιαίτερου φορτίου.
Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους τους ανθρώπους που με πλησίασαν και ζήτησαν τη βοήθεια μου, τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα σε αυτή την πτήση, που δεν το έβαλαν κάτω,
για τη συνεργασία που είχαμε. Να πούμε ότι τρεις κυρίες που ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή με το αεροπλανο έκαναν όλο το δύσκολο έργο της οργάνωσης και του συντονισμού από πλευράς των επιβατών. Δε θα αναφέρω τα ονόματά τους γιατί ακόμα δεν έχω την έγκριση τους.
Ευχαριστώ για άλλη μια φορά τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού και το Υπουργείο Εξωτερικών για την εξαιρετική συνεργασία. Τον Υπουργό Εξωτερικών, την Υφυπουργό και τη Γεν. Γραμματέα καθώς και τους συνεργάτες τους για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλλαν στο σχεδιασμό, την οργάνωση και το θετικό αποτέλεσμα του εγχειρήματος. Είμαστε η πρώτη χώρα που ένα ολόκληρο αεροπλάνο επιστρέφει γεμάτο ανθρώπους και ζώα λόγω της κρίσης που επικρατεί στα ΗΑΕ. Με το καλό να έρθουν» καταλήγει η κα Δημοπούλου.
Πρακτικές δουλοπρέπειας...
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η άρνηση των αεροπορικών εταιριών να επιβιβαστούν στις πτήσεις επαναπατρισμού από τα Η.Α.Ε. κατοικίδια είδαμε έναν «ανταγωνισμό» μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, δημοσιογράφων φιλικών προς τη Νέα Δημοκρατία και φορέων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον οι οποίοι προσπαθούσαν να αποδείξουν ποιος προσπάθησε περισσότερο με ή μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών για να φτάσουν με ασφάλεια ζώα και άνθρωποι στην Ελλάδα και είδαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα διαρκές λιβάνισμα προς την κυβέρνηση και τα στελέχη της. Πρακτικές δουλοπρέπειας.
Διαβάστε επίσης:
Απαγορεύουν τα κατοικίδια σε πτήσεις επαναπατρισμού προς την Ελλάδα από τα Εμιράτα – Σε απόγνωση οι φιλόζωοι
Κατ’ εξαίρεση αποδοχή εισόδου κατοικίδιων ζώων συντροφιάς από χώρες που πλήττονται λόγω του πολέμου ζητάει το ΥΠ.Α.Α.Τ.
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr