
Της Ελένης Ηλιοπούλου
Παρά τις ενέργειες των εργαζόμενων στη Μ.Κ.Ο. «Save a Greek Stray» και παρά τα αδιάσειστα στοιχεία για την κακοποίηση των 56 σκυλιών εντός χωραφιού στην Ηλεία κοντά στο Χάνι Γρύλλου όπου βρίσκεται το «καταφύγιο», ουσιαστικά το παράνομο Δημοτικό Κυνοκομείο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, μέχρι το πρωί σήμερα δεν είχαν απομακρυνθεί ούτε τα 10 από τα πιο ταλαιπωρημένα και άρρωστα, ώστε να τους παρασχεθεί βοήθεια και περίθαλψη. Αυτό έγινε κατορθωτό μετά από αρκετές ώρες προσπαθειών και πιέσεων αν και είναι κάτι εξαιρετικά απλό για να γίνει εφόσον υπάρχει διαθέσιμος φορές να τα αναλάβει.
Σκυλιά άρρωστα, υποσιτισμένα, χωρίς τροφή με σάπιο νερό μονίμως αλυσοδεμένα και εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες να ζουν στις λάσπες και στο κρύο μέσα στο νερό για όσο αντέξουν...
Τα ζώα εντοπίστηκαν και σήμερα να ζουν απολύτως εκτεθειμένα στη βροχή και στις καιρικές συνθήκες χωρίς κανείς από τους συναρμόδιους τουλάχιστον να ντρέπεται ή να παραδεχτεί ότι ευθύνεται αφού ο αντιδήμαρχος, που είχε την ευθύνη τους, κυριολεκτικά το έβαλε στα πόδια πριν από 48 ώρες για να διαφύγει της σύλληψης στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας μετά την καταγγελία του φιλοζωικού φορέα που κατατέθηκε στις 22 Δεκεμβρίου.
«Save a Greek Stray»: «Τα ζώα παραμένουν εκεί μέσα, εκτεθειμένα στη βροχή»
Μέσω facebook σήμερα το πρωί η Μ.Κ.Ο. επισήμανε τα εξής: «Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα βρισκόμαστε στην περιοχή. Η βροχή είναι έντονη και συνεχής. Στο λεγόμενο «καταφύγιο» έχει αλλαχθεί το λουκέτο και τα ζώα που βρίσκονταν μπροστά έχουν απομακρυνθεί, ώστε να μην είναι ορατά. Τα ζώα παραμένουν εκεί μέσα, εκτεθειμένα στη βροχή. Άνθρωποί μας βρίσκονται ταυτόχρονα στον χώρο, στην Εισαγγελία και στην Αστυνομία.».
«Save a Greek Stray»: «Καλούμε φιλοζωικές οργανώσεις να εμπλακούν και να διεκδικήσουν ζώα ώστε κανένα ζώο να μην μείνει πίσω»
Και πριν από λίγο η Μ.Κ.Ο. επισήμανε τα εξής για την απομάκρυνση των 10 σκυλιών: «Ύστερα από μεγάλες προσπάθειες, συνεχή πίεση και αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, καταφέραμε τελικά να απομακρύνουμε τα 10 πιο αδύναμα σκυλιά από τον χώρο του άτυπου καταφυγίου του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων. Τα ζώα αυτά βρίσκονται καθ´ οδόν προς ένα ασφαλές και ζεστό περιβάλλον για να λάβουν την απαραίτητη κτηνιατρική περίθαλψη και φροντίδα . Όλα τα ζώα είναι πολύ ταλαιπωρημένα και λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας τους θα έχουμε τις επόμενες μέρες.
Όλη αυτή η προσπάθεια δεν θα είχε επιτυχία χωρίς τη μαζική συμπαράσταση του κόσμου. Οι κοινοποιήσεις και η στήριξη σας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διάσωση τους και σας ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό το αποτέλεσμα.
Τα σκυλιά έτσι εντοπίστηκαν να ζουν, όπως φαίνεται στο βίντεο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η Άννα Μαρία Ζαφειριάδου...
Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε τη Γενική Γραμματεία η οποία και παρενέβη μόλις ενημερώθηκε, και τον Ειδικό Γραμματέα, κ. Νικόλαο Χρυσάκη, του οποίου η συμβολή συνέβαλε στην αποσαφήνιση των διαδικασιών των εκτελεστικών φορέων, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να απομακρυνθούν τα ζώα.
Στις φωτογραφίες βλέπετε τι είδους αξιοπρεπή διαβίωση προσφέρει η δημοτική αρχή στα αλυσοδεμένα σκυλιά... Άρρωστα χωρίς τροφή και νερό μέσα στα κόπρανα και διάσπαρτα οστά σκυλιών που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο εκεί μέσα...
Ο δρόμος δεν τελείωσε εδώ. Καλούμε φιλοζωικές οργανώσεις να εμπλακούν και να διεκδικήσουν ζώα ώστε κανένα ζώο να μην μείνει πίσω. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την υπόθεση και να διεκδικούμε όσα ο νόμος επιβάλλει και η στοιχειώδης ανθρωπιά απαιτεί.».
«Στο επίκεντρο τ’ αδέσποτα ζώα συντροφιάς»
Στη σελίδα στο facebook της δημοτικής παράταξης «Ενωτική Δημιουργία Σάκης Μπαλιουκος» στις 30 Μαΐου 2025 διαβάσουμε τα εξής για όσα το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων αποφάσισε θέτοντας προφανώς μόνο στα λόγια «Στο επίκεντρο τ’ αδέσποτα ζώα συντροφιάς».
Συγκεκριμένα επισημαίνονται τα εξής:
«Δημοτικό Συμβούλιο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων
Σάκης Μπαλιούκος: «Θα είναι διαρκής ο αγώνας μας για το σοβαρό αυτό θέμα»
Η κατάρτιση επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων του Δήμου για τα έτη 2024 και 2025, συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Αθανασία Κουσκουρή αναφέρθηκε στο νέο Νόμο (4830/2021) για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - πρόγραμμα «AΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις, ο οποίος όπως τόνισε μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
- Σε 12μηνη βάση την περισυλλογή , την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, την ηλεκτρονική σήμανση, τη στείρωση, την εύρεση αναδόχου κ.α.
- Οι Δήμοι οφείλουν να διασφαλίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αποτελεσματική παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών.
-Κάθε Δήμος οφείλει να διαθέτει ένα όχημα περισυλλογής για το σκοπό αυτό.
-Τα ζώα που περισυλλέγονται ελέγχονται για ηλεκτρονική σήμανση, αν δεν έχουν θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα. Στην περίπτωση αυτή οδηγούνται στα δημοτικά κτηνιατρεία ή στα συνεργαζόμενα με το Δήμο κτηνιατρεία, υποβάλλονται σε εξέταση, στειρώνονται , εμβολιάζονται και καταγράφονται στο εθνικό μητρώο ζώων συντροφιάς ως αδέσποτα.
-Μετά την αναγκαία παροχή κτηνιατρικής φροντίδας τα περισυλλεγέντα ζώα αν δεν βρεθεί ανάδοχος οδηγούνται σε διαθέσιμα καταφύγια και σε κάποια φιλοζωικά σωματεία ή ακόμα σε ιδιώτες φιλόζωους. Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις σε καταφύγια το ζώο επιστρέφει στο οικείο του περιβάλλον.
-Ζώο που είναι σε καταφύγιο και δεν υιοθετείται μέσα σε διάστημα 3μηνης παραμονής σε αυτό, δύναται να επιστρέφεται στο οικείο περιβάλλον στις περιοχές που ορίζεται.
-Σε κάθε περίπτωση ζώο ηλικίας μικρότερο των 5 μηνών δεν επανεντάσσεται στο οικείο περιβάλλον.
-Αν έχουν σήμανση από την οποία προκύπτει ότι είναι κατοχυρωμένα στο Δήμο ως αδέσποτα, ενημερώνονται τα στοιχεία παρακολούθησης του ζώου, Εφόσον δεν παρουσιάζει γενικά προβλήματα, ελευθερώνεται στο ίδιο σημείο, εκτός αν υπάρχουν περιορισμοί του Νόμου.
-Αν υπάρχει εγκατάλειψη ενημερώνεται η Αστυνομία.
-Η παροχή νερού, τροφής και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε αδέσποτα ζώα επιτρέπεται να γίνεται και από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής για όλους.
Πρόγραμμα διαχείρισης
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της η κ. Κουσκουρή ανέφερε ότι βάσει εγκυκλίου που εστάλη το Δεκέμβριο του 2024, ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κατάρτισε το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων για τα έτη 2024 και 2025.
Όπως εξήγησε η Αντιδήμαρχος, το συνολικό κόστος για τη διαχείριση των αδέσποτων το 2024 ήταν 50.605 ευρώ, και η χρηματοδότηση που είχε ο Δήμος από το υπουργείο Εσωτερικών για το σκοπό αυτό ήταν 8.900 ευρώ (!), ενώ για το 2025 το κόστος θα ανέλθει σε 76.500 ευρώ.
«Με τη συγκεκριμένη διαδικασία ο Δήμος μας θα διαχειριστεί με γνώση, σεβασμό και ευαισθησία το χρόνιο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, για το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου αλλά και την ευζωία των απροστάτευτων ζώων που βρέθηκαν στο δρόμο. Απαιτείται η υπεύθυνη στάση των πολιτών, η συνεργασία για να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα και η συνύπαρξη των ζώων με τους ανθρώπους θα πρέπει να είναι ουσιαστική και ασφαλής» τόνισε στην εισήγησή της η κ. Κουσκουρή.
«Διαρκής ο αγώνας μας»
Εξάλλου ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος σε τοποθέτησή του επεσήμανε πως καθοριστικό ρόλο έχει η κοινωνία για το σοβαρό αυτό ζήτημα, την ώρα που όπως είπε από τους Δήμους λείπουν πόροι, εξειδικευμένο προσωπικό και κτηνίατροι, ενώ θα μπορούσε να συμβάλλει και η Περιφέρεια με τα κτηνιατρεία της.
«Χωρίς τη συμβολή των προέδρων των Τ.Κ. και των πολιτών δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Θα είναι διαρκής ο αγώνας μας, οι περιποιήσεις μας, ο προγραμματισμός μας και οι παρεμβάσεις μας κυρίως στους φορείς που έρχονται εδώ, στους οποίους θα πρέπει να θέτουμε το θέμα.
Ο Δήμος μας είναι στη διαδικασία δημιουργίας καταφυγίου προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, που όμως συνολικά θα φιλοξενήσει 20 ζώα…» κατέληξε ο κ. Μπαλιούκος.».
Η ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματείας
Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών για την κακοποίηση δεκάδων σκυλιών από τον Δήμο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων επισημαίνει τα εξής:
«Στο Δημοτικό καταφύγιο Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων εντοπίστηκαν από την οργάνωση Save a Greek Stray ζώα σε συνθήκες ξεκάθαρης παθητικής κακοποίησης: σκελετωμένα, δεμένα με πολύ κοντές αλυσίδες, χωρίς φαγητό και καθαρό νερό. Ο χώρος ήταν γεμάτος περιττώματα, υπολείμματα νεκρών ζώων και οστά.
Η Ειδική Γραμματεία από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε το τραγικό συμβάν, συνέβαλε καθοριστικά στην εφαρμογή του Νόμου 4830/21 με γνώμονα το συμφέρον και την προστασία των ζώων. Εξ αρχής απέστειλε έγγραφα προς τις αρμόδιες αρχές προς παροχή συνδρομής για την αποτελεσματική επίλυση του ζητήματος.
Πιο συγκεκριμένα, από χθες τις απογευματινές ώρες και μέχρι σήμερα το πρωί η καθοριστική και καίρια παρέμβασή της σε υψηλά επίπεδα φορέων, είχε ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διαδικασίας αφαίρεσης των 56 ζώων συντροφιάς από το Δημοτικό καταφύγιο και παράδοσης στο φιλοζωικό σωματείο SGS. Δέκα ζώα που χρήζουν άμεσης παροχής φροντίδας παραδόθηκαν σήμερα στο σωματείο. Θα ακολουθήσει σταδιακή αφαίρεση των υπολοίπων ζώων και παράδοση τους προς φιλοξενία σε συνεργαζόμενα φιλοζωικά σωματεία.
Η Ειδική Γραμματεία συστάθηκε από την πολιτεία με μοναδικό γνώμονα την προστασία της ευζωίας των ζώων συντροφιάς. Παράλληλα, βασικός της στόχος είναι να ενεργοποιήσει αλλά και να υποστηρίξει τους Δήμους με θεσμικά εργαλεία και οικονομικούς πόρους για να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους για τη βέλτιστη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην περιοχή τους.
Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε την πρόθεση να καλύψουμε ή να ανεχτούμε ολιγωρίες, πλημμέλειες και πόσο μάλλον εγκλήματα σε βάρος των ζώων, ούτε βέβαια να αδικήσουμε τους Δήμους που κάνουν βήματα και αλλάζουν τη ζοφερή εικόνα των ζώων στην περιοχή τους.
Η ευζωία των ζώων δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι υποχρέωση. Μια πολιτεία που παρεμβαίνει και όχι που ανέχεται!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο SGS καθώς και στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές για την αποτελεσματική διαχείριση της όλης υπόθεσης που είναι μια κρίση σε εξέλιξη.».
Διαβάστε επίσης:
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

















