Στηρίξτε μας

Στον τηλεφωνικό αριθμό 10410 της ΕΛ.ΑΣ. μπορείτε να καλείτε για να καταγγείλετε κακοποίηση ζώου

4 Οκτωβρίου 2022 11:57 | Επικαιρότητα
Στον τηλεφωνικό αριθμό 10410 της ΕΛ.ΑΣ. μπορείτε να καλείτε για να καταγγείλετε κακοποίηση ζώου

Στον πενταψήφιο αριθμό 10410 που είναι η Γραμμή Προστασίας Ζώων της Ελληνικής Αστυνομίας μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν και τηλεφωνικά περιστατικά κακοποίησης  ζώων. Ο τηλεφωνικός αριθμός λειτουργεί καθημερινά από τις 07:00 έως τις 22:00 όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου.

Η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να εκδώσει σχετικό δελτίο Τύπου καθώς το 10410 (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων) άρχισε από χθες να λειτουργεί αλλά είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι καταγγελίες χωρίς στοιχεία και χωρίς την πρόθεση των αυτοπτών μαρτύρων να καταθέσουν αυτό που βλέπουν θα μένουν μετέωρες και τα ζώα θα παραμένουν εκτεθειμένα στα χέρια των βασανιστών τους.

Όσοι έχουν την εντύπωση ότι απλώς με ένα τηλεφώνημα στο 100 ή στο 10410 θα επεμβαίνει αμέσως η Ελληνική Αστυνομία το ζώο θα σώζεται και ο δράστης θα οδηγείται ενώπιον των δικαστών θα διαψευστούν οικτρά.

Άλλωστε καθημερινά σε περιστατικά εξόφθαλμης κακοποίησης ζώων με αυτόπτες μάρτυρες αποφασισμένους να καταθέσουν στις αρχές ώστε τα ζώα να σωθούν διαπιστώνουμε αστυνομικούς αδιάφορους με ολοκληρωτική άγνοια τις νομοθεσίας που αρκετά συχνά αποτρέπουν ή φοβερίζουν τους μάρτυρες, ειδικά στις κλειστές κοινωνίες.

Απαιτείται συχνά πολύ προσπάθεια και νοιάξιμο ώστε ένα πλάσμα που υποφέρει να σωθεί.

Τι επισημαίνει ο Βαγγέλης Δρίβας

Ο Βαγγέλης Δρίβας κλινικός ψυχολόγος και αστυνομικός, που εργάζεται στην ΕΛ.ΑΣ., επισημαίνει και αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν και ότι ένας πενταψήφιος αριθμός δεν θα λύσει το πρόβλημα.
Συγκεκριμένα με ανάρτηση του στο facebook τονίζει τα εξής:

«🔸Από σήμερα 04 Οκτωβρίου 2022 Παγκόσμια Ημέρα Ζώων λειτουργεί η Εθνική Γραμμή Καταγγελιών για την αναφορά περιστατικών κακοποίησης ζώων στον τηλεφωνικό αριθμό 📞10410*(ΜΕ ΧΡΕΩΣΗ έως σήμερα) από το Τμήμα Προστασίας Ζώων της Δ/νσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ.
*Δεν είναι γνωστό ακόμα και σε αυτούς, αν υπάρξουν κινήσεις για δωρεάν κλήση στον αριθμό αυτόν.
🔸Είναι ένα σημαντικό βήμα στη χώρα μας, ΑΛΛΑ δεν είναι πανάκεια στην κακοποίηση ζώων. Το Τμήμα αυτό έχει συντονιστικό και επιβλέποντα ρόλο προς τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας. Επομένως, ενημερώνει κι επιβλέπει την πορεία των καταγγελιών. Δε σχηματίζει δικογραφίες.
ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
🔸Η Γραμμή είναι ένα ακόμα εργαλείο για παροχή πληροφοριών σχετικά με την κακοποίηση ζώων.
🔸Δεν αφαιρείται η δυνατότητά σας για υποβολή καταγγελίας.
🔸Δεν αφαιρείται η υποχρέωση σας να υποβάλετε την καταγγελία, αλλά και να δώσετε ένορκη μαρτυρική κατάθεση για όσα είδατε, όταν κληθείτε από την ΕΛ.ΑΣ. Η υπηρεσία αυτή θα βοηθήσει στο να σχηματιστεί μία δικογραφία από το τοπικό Α.Τ. Αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν παρούσα, όταν συνέβη το αδίκημα. Άρα, η κατάθεσή σας είναι απαραίτητη.
🔸Η ύπαρξη της γραμμής δε σημαίνει μετάθεση ευθύνης. Το χειρότερο θα ήταν ο καθένας να κάνει ανώνυμα τηλεφωνήματα, να καταγγέλλει και να μη δίνει τα στοιχεία του. Οι υποθέσεις που θα αντιμετωπιστούν έτσι πιθανότατα δεν θα φτάσουν σε δίκη.
🔸Μπορείτε να συνεχίσετε να υποβάλετε γραπτώς καταγγελία μέσω e-mail σύμφωνα με τη "Διαδικασία καταγγελίας για μη τήρηση όρων ευζωίας ή εκμετάλλευσης ζώου μέσω email" https://reportanimalabusegreece.blogspot.com/.../email..., μέχρι να δημιουργηθεί και η ψηφιακή εφαρμογή. Το mail [email protected] που αναφέρεται εντός, θα οδηγεί την ηλεκτρονική επιστολή σας στο Τμήμα Προστασίας Ζώων.».

Διαβάστε επίσης:

Τι επισημαίνει το Υπ. Προστασίας του Πολίτη για τη λειτουργία του 10410 – Το φάουλ της Ειδικής Γραμματείας του Υπουργείου Εσωτερικών

 

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. Cristina

    Boa tarde! Estou escrevendo em português para que eu possa explicar melhor o que está acontecendo… moro em Petroupoli, exatamente em Digeni Akrita, 151 - Atenas. Todos os dias escuto um cão chorar na varanda da vizinha que mora em frente, na parte dos fundos da minha casa… Existe alguma coisa que possamos fazer para ajudar o pobre animal?? Ele chora o dia todo e muitas vezes durante à noite também…

    1. eleni

      Διαβάσαμε την καταγγελία σας. Θα πρέπει να πάτε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής για να γίνουν συστάσεις στον κάτοχο του ζώου > "Καλό απόγευμα! Γράφω στα Πορτογαλικά για να εξηγήσω καλύτερα τι συμβαίνει… Μένω στην Πετρούπολη, ακριβώς Διγενή Ακρίτα, 151 - Αθήνα. Κάθε μέρα ακούω ένα σκυλί να κλαίει στο μπαλκόνι του γείτονα που μένει απέναντι, στο πίσω μέρος του σπιτιού μου… Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε το καημένο το ζώο;; Κλαίει όλη μέρα και συχνά το βράδυ..."

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.