Η Μαντόνα είναι ο θηλυκός γάιδαρος τον οποίο κυριολεκτικά και με όλη τη σημασία της λέξης έσωσε η Κωνσταντίνα Κομιώτη, η οποία τον βρήκε στις 29 Μαΐου τυχαία να περιφέρεται σε άθλια κατάσταση και με τεράστια νύχια στην περιοχή της λίμνης Μουριάς στον Πύργο Ηλείας.
Έτσι είναι τώρα το ζώο...
Η γυναίκα όχι μόνο φρόντισε να δώσει στο ζώο τροφή, νερό και μια σκιά για να ξαποστάσει αλλά έκανε καταγγελία στην Αστυνομία, απομάκρυνε τον γάιδαρο από την περιοχή και φρόντισε να βρει πεταλωτή να περιποιηθεί τα άκρα του, ώστε να μπορέσει αυτό να ξαναπερπατήσει χωρίς να πονάει.
Έτσι βρήκε τον γάιδαρο...
Φυσικά ήρθε αντιμέτωπη με τον αδερφό του ιερέα ο οποίος ψευδώς ισχυρίστηκε ότι εκείνος έκοβε τα νύχια του ζώου αλλά ένα πρόσφατο πρόβλημα στο χέρι του δεν του επέτρεψε να το κάνει, αν και το μήκος των νυχιών του γαϊδουριού αποδεικνύει ότι κανείς δεν τον φρόντισε για χρόνια.
Η κα Κομιώτη ήρθε αντιμέτωπη με τις απειλές και τις ύβρεις και του ιερέα – βασανιστή του γαϊδουριού, εντούτοις δεν σιώπησε, κάλεσε την Αστυνομία και έτσι ο δράστης συνελήφθη.
Ο πεταλωτής Γιάννης Κουλέτης έκοψε τα νύχια του ζώου και το ανακούφισε...
Το να είδε μόνο η κα Κομιώτη το ζώο σε αυτήν την κατάσταση είναι από μόνο του παράδοξο. Προφανώς αρκετοί γνώριζαν και σιώπησαν και γιατί ζώο είναι, και γιατί ένας παπάς σε μια κλειστή κοινωνία αποτελεί παράγοντα, το οποίο όλοι οφείλουν (ανεξαρτήτως των πράξεων του) να σέβονται.
Το μήκος των νυχιών του ζώου αποδεικνύει ότι ήταν έτσι για πολλά χρόνια...
Η Μαντόνα μετά από χρόνια περπατάει και δεν υποφέρει, σε όσους νοιάστηκαν γι’ αυτό το πλάσμα αξίζει ένα τεράστιο μπράβο και ο σεβασμός μας. Αυτό που τώρα αναμένουμε είναι το πότε ο παπάς θα δικαστεί.
Υποφέρουν από τον μη εξονυχισμό...
Η τακτική περιποίηση των οπλών, των νυχιών των ιπποειδών γενικώς είναι απολύτως απαραίτητη (καθώς τα νύχια τους μεγαλώνουν όπως τα δικά μας), ώστε αυτά τα ζώα να μπορούν να κινούνται φυσιολογικά. Αν αυτό δεν γίνει προκαλούνται πολλά προβλήματα στην σπονδυλική του στήλη, στις αρθρώσεις αφού π.χ. το γαϊδούρι πατάει λάθος, με αποτέλεσμα να υποφέρει.
Σε όλα τα ιπποειδή προκαλούνται πόνοι όταν τα νύχια φτάσουν σε αυτό το μήκος...
Δυστυχώς αυτά και πολλά άλλα συμβαίνουν παντού στην Ελλάδα εις βάρος των ιπποειδών – παρά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας – και ελάχιστοι είναι αυτοί που καταγγέλλουν στις αρχές το δράμα των ζώων ή παλεύουν να σώσουν πλάσματα που υποφέρουν.
Η κακοποίηση ιπποειδών στη χώρα μας είναι εξαιρετικά συνηθισμένη πρακτική. Μέσα από τα άρθρα και τα ρεπορτάζ μας θα δείτε τι συμβαίνει στα ΑΛΟΓΑ, στα ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ και στα ΜΟΥΛΑΡΙΑ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου τα μέλη της εθελοντικής ομάδας «Ειδική Μονάδα Απεγκλωβισμού Ζώων» κατάφεραν να πιάσουν την σκυλίτσα, που εδώ και τρεις μήνες ζούσε στον χώρο στάθμευσης οχημάτων του καταστήματος ΙΚΕΑ στο Αιγάλεω. Στο ζώο έβαζαν τροφή οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση αλλά και φιλόζωη Γαλήνη Σκαρλάτου, που το εντόπισε μια μέρα τυχαία εκεί.
Η Κούκλα είναι το μικρόσωμο γέρικο άλογο – που βλέπετε στις φωτογραφίες και στα βίντεο – το οποίο εδώ και χρόνια κουβαλούσε καθημερινά τόνους παλιοσίδερα στους δρόμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Από χθες ξεκουράζεται στο ασφαλές περιβάλλον ενός στάβλου υπό την αιγίδα του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών.