Στηρίξτε μας

Από παρασιτοκτόνα δηλητηριάστηκαν μέσα σε 3 μήνες εκατοντάδες άγρια & σπάνια πτηνά στη λίμνη Κάρλα (βίντεο)

12 Δεκεμβρίου 2016 18:43 | Καταγγελίες
Από παρασιτοκτόνα δηλητηριάστηκαν μέσα σε 3 μήνες εκατοντάδες άγρια & σπάνια πτηνά στη λίμνη Κάρλα (βίντεο)

Τα παρασιτοκτόνα (φυτοφάρμακα) ήταν τελικά η αιτία της μαζικής θανάτωσης εκατοντάδων άγριων πτηνών στη λίμνη Κάρλα, που βρίσκεται στα όρια των νομών Λάρισας και Μαγνησίας, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2016 σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου, Κεφαλόβρυσου, Βελεστίνου ο οποίος ενημερώθηκε για τα εργαστηριακά ευρήματα από το Τμήμα Τοξικολογίας, Καταλοίπων και Περιβαλλοντικών Ρυπαντών του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων από τους αγρότες έχει αυτά τα αποτελέσματα στην ορνιθοπανίδα και ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου, Κεφαλόβρυσου, Βελεστίνου με σημερινό δελτίο Τύπου επισημαίνει: «Σε συνέχεια της διαδικασίας διερεύνησης του φαινομένου των θανάτων ειδών άγριας ορνιθοπανίδας στον Ταμιευτήρα της Κάρλας που έλαβε χώρα το χρονικό διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2016, κοινοποιήθηκαν στο Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου - Βελεστίνου τα αποτελέσματα γενικών τοξικολογικών εξετάσεων δειγμάτων άγριας ορνιθοπανίδας που διενήργησε το Τμήμα Τοξικολογίας, Καταλοίπων και Περιβαλλοντικών Ρυπαντών του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

KarlaLimniNekraPoulia 4

Σύμφωνα με τα ευρήματα στο πεπτικό σύστημα διαφορετικών ειδών πτηνών ανιχνεύθηκαν υπολείμματα καρβαμιδικών εστέρων,  ουσίες που σχετίζονται με την παρουσία παρασιτοκτόνων φυτοφαρμάκων ενώ δεν ανιχνεύθηκε κανενός είδους άλλη τοξική ουσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εν λόγω ουσίες βρέθηκαν σε συγκεκριμένα είδη πτεροπανίδας, που χρησιμοποιούν  το ευρύτερο αγρο-οικοσύστημα της περιοχής,  για τη  διατροφή τους.

KarlaLimniNekraPoulia 1Ένας από τους νεκρούς πελεκάνους.

Ο ΦΔ έχει επανειλημμένα συστήσει τόσο αρμοδίως όσο και στα πλαίσια ενημερωτικών δράσεων για τους κινδύνους που εγκυμονούν η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων στην γεωργική περιοχή καθώς η απόθεση σχετικών συσκευασιών. Για τον λόγο αυτό έχει πραγματοποιήσει επίσης συμβολικούς καθαρισμούς για την απομάκρυνση άδειων συσκευασιών. Ελπίζουμε οι αρμόδιες αρχές να εντείνουν  τους περιβ/κούς ελέγχους, οι αγρότες να σκεφτούν τις ανεπανόρθωτες βλάβες από την χρήση χημικών σκευασμάτων και οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν περαιτέρω» καταλήγει η ανακοίνωση του.

KarlaLimniNekraPoulia 2Λευκοτσικνιάς νεκρός.

Θυμίζουμε ότι μέχρι και τις 9 Αυγούστου 2016 (και η καταγραφή των πτωμάτων δεν σταμάτησε εκεί) είχαν εντοπιστεί νεκρά τουλάχιστον 167 πουλιά: 47 Αργυροπελεκάνοι, 4 Ροδοπελεκάνοι, 50 Λευκοτσικνιάδες, 2 Χουλιαρομύτες, 4 Καλαμοκανάδες, 35 Ασημόγλαροι, 2 Σφυριχτάρια, 10 Καστανοκέφαλοι γλάροι, 10 Κορμοράνοι και 3 Πρασινοκέφαλες Πάπιες.

Θυμίζουμε ότι με κοινή ανακοίνωση τους η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και οι σύλλογοι περίθαλψης άγριας ζωής «ΑΝΙΜΑ» και «Δράση για την Άγρια Ζωή» τον περασμένο Αύγουστο έκαναν λόγο για ύπαρξη κυανοτοξινών στο νερό (τα κυανοβακτήρια -είδη φυτοπλαγκτού- αναπτύσσονται στο νερό της λίμνης εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας και της μικρής ποσότητας ύδατος) στο νερό που οδήγησαν στο θάνατο ή σε λήθαργο τα πτηνά κάτι που διέψευσε επανειλημμένα ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου, Κεφαλόβρυσου, Βελεστίνου

KarlaLimniNekraPoulia 6Λευκοτσικνιάς νεκρός. Πολλά πτηνά βρέθηκαν σε ημιθανή κατάσταση με νευρολογικά προβλήματα.

KarlaLimniNekraPoulia 7Σφυριχτάρι.

LimniKarlaNekraPoulia 14Ένας από τους νεκρούς πελεκάνους.

LimniKarlaNekraPoulia 11Ένας από τους νεκρούς πελεκάνους.

KarlaLimniNekraPoulia 5...

LimniKarlaNekraPoulia 13

Διαβάστε επίσης:

Εκατοντάδες νεκρά πουλιά (αργυροπελεκάνοι, ροδοπελεκάνοι, κ.ά. υδρόβια) από δηλητηρίαση στη Λίμνη Κάρλα (βίντεο)

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κάρλας διαψεύδει ότι τα εκατοντάδες νεκρά πουλιά δηλητηριάστηκαν από κυανοτοξίνες

Δεν εντοπίστηκε ειδικός παθογόνος μικροοργανισμός στα νεκρά πουλιά στην Λίμνη Κάρλα σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.