Στηρίξτε μας

Καταδίκη της Ελλάδας για την μη προστασία του βιότοπου της καρέτα στη Ζάκυνθο

18 Ιουλίου 2014 13:30 | Επικαιρότητα
Καταδίκη της Ελλάδας για την μη προστασία του βιότοπου της καρέτα στη Ζάκυνθο

Η καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) ανακοινώθηκε χθες σχετικά με την μη προστασία του βιότοπου της θαλάσσιας χελώνας καρέτα – καρέτα στο νησί της Ζακύνθου καθώς σ’ ένα μεγάλο μέρος της περιοχής που νομικά προστατεύεται  βρίσκεται ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) της Ζακύνθου ο οποίος αντί να κλείσει σταδιακά ακόμα λειτουργεί.

Η καταδίκη της χώρας μας σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, Aρχέλων, MEDASSET, MOm, WWF Ελλάς που ασχολούνται με την υπόθεση δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη αλλά τη λυπηρή κατάληξη της απαράμιλλης αδιαφορίας για μία από τις πιο σημαντικές οικολογικά και τουριστικά περιοχές της χώρας.

Όπως επισημαίνει το Δ.Ε.Ε. η Ελλάδα δεν έλαβε τα μέτρα για να κλείσει τον δυσλειτουργικό και κορεσμένο Χ.Υ.Τ.Α. που βρίσκεται εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

Αντίθετα διατήρησε τη λειτουργία του, χωρίς όμως τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτεί η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, μάλιστα για μεγάλο διάστημα ο Χ.Υ.Τ.Α. λειτουργούσε χωρίς περιβαλλοντικούς όρους.

Ενώ το 2011 οι αρμόδιες αρχές δεσμεύονταν για  εργασίες αντιστήριξης του Χ.Υ.Τ.Α. και αποκατάστασης και βελτίωσης του χώρου, τελικά ανανεώθηκαν οι όροι λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. μέχρι το 2015, αγνοώντας τις προστατευτικές διατάξεις που επιβάλλει το γεγονός ότι βρίσκεται εντός περιοχής Natura.

Η Ελλάδα αμέλησε να διασφαλίσει ότι ο Χ.Υ.Τ.Α. δεν θα αποτελεί πηγή ρύπανσης για το πολύτιμο οικοσύστημα και επέτρεψε τη συνεχιζόμενη διαρροή στραγγισμάτων και σκουπιδιών στην ευρύτερη περιοχή.

Η απόφαση τερματισμού λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. εκδόθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων λίγες ώρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης στο Δ.Ε.Ε. δηλαδή τον Μάρτιο του 2014.

Αποδεικνύεται όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι αυτό δεν αρκούσε για να αποτρέψει την καταδίκη μίας κατάστασης που διαιωνίζεται εδώ και χρόνια και για την οποία η ελληνική πλευρά είχε εγκληθεί πολλάκις.

Όπως καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις μέχρι και σήμερα, φορτηγά αδειάζουν τα σκουπίδια της Ζακύνθου στο συγκεκριμένο χώρο. Δεν έχει δοθεί δηλαδή καμία ουσιαστική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων από την κεντρική, περιφερειακή και τοπική διοίκηση. Με λίγα λόγια, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική μέριμνα για την πιο σημαντική παραλία ωοτοκίας της χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο.

Με τη στάση της, η Ελλάδα έθεσε σε κίνδυνο την επιβίωση ενός απειλούμενου είδους. Ταυτόχρονα, έθεσε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ολόκληρης της Ζακύνθου. Ο διεθνής διασυρμός της χώρας για την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις πιο βασικές της υποχρεώσεις, αποτελεί ένα μελανό σημείο όχι μόνο για την περιβαλλοντική πολιτική της Ελλάδας εν μέσω θέρους, αλλά και για το τουριστικό της προφίλ.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, Aρχέλων, MEDASSET, MOm  και WWF Ελλάς επιβεβαιώθηκαν για την καταδίκη της χώρας μας και τονίζουν πως «Σήμερα διατυπώνουμε για ακόμη μία φορά την έντονη ανησυχία μας για την απουσία μέτρων που θα αποτρέψουν την περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή, αν τυχόν καταρρεύσει ο Χ.Υ.Τ.Α..

Έστω και σε αυτή την ύστατη στιγμή, και πριν φτάσει η υπόθεση στο στάδιο της επιβολής προστίμου, η διοίκηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της. Η λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. πρέπει να παύσει οριστικά, πρέπει να ληφθούν αμέσως όλα τα μέτρα για την εξυγίανση και αποκατάσταση του χώρου του Χ.Υ.Τ.Α. και να προληφθεί περαιτέρω περιβαλλοντική ζημία στην περιοχή. Παράλληλα, πρέπει να βρεθεί άμεσα οριστική λύση για τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων της Ζακύνθου.

Τα μηνύματα είναι όμως δυσοίωνα. Το νομοσχέδιο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή των Ελλήνων καταργεί την κατεύθυνση που δίνει το νέο χωροταξικό του τουρισμού περί απαγόρευσης εγκατάστασης Χ.Υ.Τ.Α. σε προστατευόμενες περιοχές.

Συνεχίζει όμως να διατηρεί γενναιόδωρες ρυθμίσεις βάσει των οποίων απαγορεύεται η εγκατάσταση Χ.Υ.Τ.Α. σε απόσταση από 500 μέχρι 1000 μέτρα από τουριστικές κατοικίες και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Μάλλον η Πολιτεία θεωρεί ότι αντικείμενο προστασίας πρέπει να είναι οι τουριστικές εγκαταστάσεις και όχι τα μοναδικά στοιχεία της ελληνικής φύσης, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης τουριστών».

Ολόκληρη την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Σκουπιδότοπος ο βιότοπος της καρέτα στη Ζάκυνθο!

Ζάκυνθος: Ξαναλειτουργεί η παράνομη χωματερή που βρίσκεται δίπλα στον βιότοτο των caretta – caretta

Βρήκαν την καρέτα καρέτα χτυπημένη με τραύμα στο κεφάλι στο κεφάλι στο Κρυονέρι Ζακύνθου

Πέθανε η καρέττα που βρέθηκε χτυπημένη στο κεφάλι στο Κρυονέρι Ζακύνθου

Κινδύνευσε το «σπίτι της καρέτα» από την πρόσφατη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο

Απελευθέρωσαν αφού γιάτρεψαν την caretta caretta που βρέθηκε τραυματισμένη στη Ζάκυνθο

Σεκάνια Ζακύνθου: Το πρώτο χελωνάκι της σεζόν ξεκίνησε το επικίνδυνο ταξίδι της ζωής

Νωρίς ξεκίνησε η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.