Στηρίξτε μας

Και ο Δήμος Π. Φαλήρου απαγορεύει παρανόμως την διέλευση σκυλιών από πλατείες και πάρκα

3 Ιουνίου 2015 08:50 | Καταγγελίες
Και ο Δήμος Π. Φαλήρου απαγορεύει παρανόμως την διέλευση σκυλιών από πλατείες και πάρκα

Μια παράνομη παράβαση κανονισμού καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος επικαλείται ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου ώστε να απαγορεύει την διέλευση σκυλιών από πλατείες και πάρκα. Στις πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί σ’ ένα παρκάκι που βρίσκεται στην Λεωφόρο Ποσειδώνος μεταξύ των οδών Ναϊάδων και Αφροδίτης αναφέρεται το εξής: «ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟ 20 – ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ».

PalaioFaliroPinakida3Το διοικητικό πρόστιμο για όποιον δεν μαζεύει τα κακά του σκύλου του είναι 100 ευρώ.

Οι φωτογραφίες που έστειλε στο www.zoosos.gr o Πάνος Καφφές αποδεικνύουν ότι και αυτός το δήμος της Αττικής παρανομεί και καθώς όλοι οι κηδεμόνες σκύλων δεν ενημερωμένοι έρχονται συχνά σε σύγκρουση με τους γονείς που θεωρούν ότι αυτή η απαγόρευση όχι μόνο είναι σωστή αλλά είναι και νόμιμη.

Ο νόμος λοιπόν για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους δεν απαγορεύει σε κανένα δημόσιο πάρκο ή πλατεία να κάνετε βόλτα με το σκύλο σας. Όμως επιβάλλει και ο νόμος και η κοινή λογική να μαζεύετε τα κόπρανα του κατοικίδιου σας και να το κρατάτε υποχρεωτικά από το λουρί.

Υποχρεώσεις των κηδεμόνων ζώων κατά τη διάρκεια της βόλτας

Ο νόμος 4039/2012 (άρθρο 9 παράγραφος 10) ορίζει ξεκάθαρα μόνο το σε ποια σημεία απαγορεύεται να επανατοποθετούνται αδέσποτα που π.χ. έχουν στειρωθεί, έχουν εμβολιαστεί κ.ο.κ. από τους δήμους αλλά από εκεί δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να περνάμε μαζί με το ζώο μας.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια και αρχαιολογικούς χώρους».

Συνεπώς όλες οι πινακίδες σε δημόσιους χώρους που απαγορεύουν την διέλευση αδέσποτων ζώων (που φυσικά δεν ξέρουν να διαβάζουν) ή δεσποζόμενων είναι παράνομες.

PalaioFaliroPinakida2Ο Δήμος Π. Φαλήρου πότε θα αντικαταστήσει τις παράνομες πινακίδες;

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν τα κόπρανα των τετράποδων τους όπως ο νόμος ορίζει - αφού η παράβαση αυτή τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ - αλλά και να τα κρατάνε από το λουρί.

Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 αναφέρει σχετικά με τις υποχρεώσεις κηδεμόνων ζώων: «γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του».

Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει στο www.zoosos.gr θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων δεν είναι ανώτερες της ισχύουσας εθνικής ή κοινοτικής νομοθεσίας. Γι’ αυτό και μπορείτε να καταγγείλετε ακόμα και τους ιδιώτες που σε δημόσιους χώρους τοποθετούν παράνομες πινακίδες.

Διαβάστε επίσης:

Πινακίδες που απαγορεύουν παρανόμως την διέλευση ζώων και στον Δήμο Καλλιθέας

Τοποθέτησε πινακίδες για την μη εγκατάλειψη ζώων το Νοσοκομείο Χανίων

Όταν ο Άρειος Πάγος «παρανομεί»… εις βάρος των ζώων

Παράνομες οι πινακίδες με τις απαγορεύσεις σχετικά με τα ζώα

«Απαγορεύεται η βόλτα με τα ζώα στα πάρκα;»

Οι νόμοι που προστατεύουν τα ζώα

Παράνομη πινακίδα απαγορεύει τους σκύλους σε παραλία της Σύρου

Θα κατεβάσουν την πινακίδα που παρανόμως απαγορεύει τα σκυλιά σε παραλία της Κύθνου

Παράνομη η πινακίδα που απαγορεύει το μπάνιο στους σκύλους σε παραλία της Κύθνου

Πάρος: Το Λιμεναρχείο ανάγκασε τον ταβερνιάρη να βγάλει την παράνομη πινακίδα

Σκυλιά στην παραλία; Φυσικά και επιτρέπεται! Αλλά...

Αντιαισθητικά χαρακτηρίζει τα ζώα στις παραλίες ο κτηνίατρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας!

Το μόνο «είδος» σκύλου που ο Νεοέλληνας ανέχεται στην παραλία!

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

14 Σχόλια

  1. ΒΙΚΗ ΛΟΥΚΗ

    ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΧΕΤΕ ΠΕΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΚΑΤΙ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΩΝΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΟΝΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΕΝΟΜΥΑΛΟΙ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΟΔΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΤΑΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΛΑΝΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΡΕΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΟΝΟΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΘΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΤΕΝΟΜΥΑΛΟΥΣ ΟΤΙ ΤΟ ΕΙΔΑ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΟΥ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΥΡΝΑΝΕ ΚΑΙ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΦΥΓΕ.ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΛΕΣ ΣΕ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΨΕΥΤΡΑ( ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΑΛΛΑ ΑΛΙΟΣ)ΤΡΕΧΑ ΓΥΡΕΥΕ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΟ ΚΑΡΤΕΡΑ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΥΝ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΚΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ? ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΜΗΝ ΚΟΛΗΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΜΕ?ΠΡΕΠΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΙΤΕΣ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΦΥΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ.ΕΧΩ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΒΓΑΖΩ ΒΟΛΤΑ.

  2. basilis kefalas

    Να μας συγχωρείτε, αλλά μιλάμε για ένα Δήμο που τις υγειονομικές παραμέτρους τις θυμάται μόνο στις πινακίδες που απαγορεύει τα σκυλιά; Υπάρχουν ολόκληρες γειτονιές ( προσοχή: γειτονιές, όχι κεντρικοί δρόμοι-βιτρίνες)που ποτέ δεν σκουπίζονται. Πλέον οι περισσότερες πολυκατοικίες πληρώνουν κάτι παραπάνω στα συνεργεία καθαρισμού κοινοχρήστων και σκουπίζουν ΚΑΙ το δρόμο απ'έξω. Έλεος!
    Επίσης από περιβαλλοντολογικής απόψεως είναι μακρυά νυχτωμένοι: Κάτι απίθανοι εργάτες που δεν επικοινωνούν ούτε μεταξύ τους κλαδεύουν-πετσοκόβουν όπως λάχει τα δέντρα στην καρδιά της άνοιξης με τις φωλιές επάνω.
    Επίσης επειδή καταλαβαίνω τον πόνο ψυχής του υπέροχου δημάρχου και των φανταστικών παρατρεχάμενών του, που τόσο μας αγαπούν και θέλουν να φροντίζουν την υγεία μας να ψεκάσουν για τα κουνούπια που κοντεύουν να γινουν σαν πτεροδάκτυλοι. Να ψεκάσουν όμως εγκαίρως, όχι όπως πέρσι που το θυμήθηκαν τον Ιούλιο, που για να πάμε πια στο νεκροταφείο σκεπαζόμασταν με κελεμπίες.

    1. Γιώργος

      Δυστυχώς όπως τα λέτε είναι τα πράγματα, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.. Αλλά έτσι είναι η κοινωνία μέσα στην υποκρισία... Αλλά ο νομος έτσι είναι και αν θέλουν μπορούν να τον επιβάλλουν... Όπως ακριβώς τα δημοτικά τέλη.. Τα πληρώνουμε και ακόμα στις λακουβες οδηγαμε, και στους δρόμους περπαταμε..

  3. Giorgos

    Αφού μάθαμε λοιπόν ότι τα ζώα δεν ξέρουν να διαβάζουν, πάμε παρακάτω. Σωστά αυτά που γράφεται ως ισχύουσες νομοθεσίες, αλλα εντελώς λάθος η εφαρμογή την οποία επικαλείστε. Εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά, τα πάρκα, πλατείες και χώροι κοινής συνάθροισης του εκάστοτε δήμου ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ. Η λειτουργία αυτών των χώρων καθορίζεται από τα δημοτικά συμβούλια. Επομένως οι πινακίδες δεν είναι παράνομες εαν και εφόσον έχει ψηφιστεί σχετικό άρθρο σε συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο. Ο νόμος που γράφεται εσείς αφορά χώρους που λειτουργούν και συντηρούνται από δημόσιους φορείς εκτός των δήμων. Δεν έχει ισχύ για την περιουσία που ανήκει στο δήμο. Πριν λοιπόν γράψετε τέτοια άρθρα καλό θα είναι να δείτε ποιος είναι υπεύθυνος για συντήρηση-λειτουργία κάθε χώρου (υπουργείο ή νομαρχία ή δήμος).

    1. kostas1789

      Επομένως εάν ο Δήμος βγάλει μια απόφαση να μην μπαίνουν στα πάρκα άτομα άνω των 60 ετών για παράδειγμα, δε θα μπαινουν οι ηλικιωμένοι δημότες στα πάρκα. Ή αντίστροφα αν ο δήμος δεν απαγορέψει τη χρήση ναρκωτικών στο πάρκο με απόφαση του, μπορεί να πάει οποιος δημότης θέλει με μία σύριγγα και να κάνει τις ενέσεις του. Κατανοείτε ελπίζω πόσο παράλογο είναι αυτό που γράφετε.
      Θα επρεπε να γνωρίζετε οτι το Σύνταγμα υπερισχύει των Νομων (για αυτο και κάποιοι νόμοι κρίνονται αντισυνταγματικοί) και οι νόμοι υπερισχύουν των Αποφάσεων Δήμων και Κοινοτήτων.
      Υ.Γ. Τα παραδείγματα είναι προφανώς ακραία για να φανεί το λάθος που διέπει τον συλλογισμό σας.

      1. Γιώργος

        Δεν είναι συλλογισμός μου αλλά ο νομος. Όσο για τα παραδείγματα σας είναι λάθος καθότι δεν λαμβάνουν υπόψη τις παραμέτρους ασφαλειας, υγειονομικά αιτια ή περιβαλλοντικά. Και για να σας το εξηγήσω: Μπορεί να υπάρχει απαγόρευση για είσοδο σε παιχνίδια παιδικών χαρων για άτομα μικρής ηλικία. Η απαγόρευση αυτή αφορά την ασφάλεια του. Είναι σα τα θεματικά πάρκα. Δεν μπορούν όλοι να μπουν σε όλα υπάρχουν περιορισμοί. Άλλοι μια απαγόρευση είναι η απαγορευση εισόδου σε δάσος αν έχεις εύφλεκτα υλικά.. Η είσοδος των σκυλιών στα πάρκα συνήθως αφορά λόγους ασφαλειας αλλά κυρίως είναι υγειονομικού χαρακτήρα. Αυτό που θέλω να καταλάβετε είναι ότι τα πάρκα είναι περιουσία του δήμου και οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις που σίγουρα δεν αντιβαίνουν το σύνταγμα αλλά εφαρμόζονται ως συμπληρωματικές. Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν και μάλιστα μια αιτιολογία την οποία σας ανέφερα.

        1. Θάνος

          «Μπορεί να υπάρχει απαγόρευση για είσοδο σε παιχνίδια παιδικών χαρων για άτομα μικρής ηλικία.»

          Και αν παραβιαστεί αυτή η απαγόρευση προβλέπεται ποινή;

          1. Γιώργος

            Μα για ποιο λόγο κύριε Θάνο να υπάρξει ποινή ; γιατί συγχέετε την έννοια της απαγόρευσης και του τρόπου εφαρμογής της; αυτό το οποίο ρωτάτε δεν έχει καμια σχέση με το αν οι πινακίδες του δήμου είναι παράνομες.. Και για να σας απαντήσω κι ολας ποινή μπορεί να υπάρξει σε αυτή την περίπτωση είτε γιατί έτσι έχει αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο σε περίπτωση παραβίασης της απαγόρευσης είτε κατά τον ποινικό κώδικα την ευθύνη δεν τη φέρει το παιδί αλλά ο γονεας επομένως μιλάμε για έκθεση ανηλικου σε κίνδυνο οποτε ναι υπάρχει ποινή.

          2. Θάνος

            Αν κάποιος έχει μια κατσίκα, μπορεί να την πάει όμως ε; Μόνο στα σκυλιά απαγορεύεται.

          3. Giorgos

            Ναι κύριε Θάνο μπορεί. Η πινακίδα λέει ότι απαγορεύονται τα σκυλιά. Πάρτε λοιπόν μια κατσικα και πηγαίνετε, θα σας κάνει και καλό αφού τον ίδιο δείκτη νοημοσύνης θα έχετε..

          4. Θάνος

            Τόσο πολύ σου κακοφαίνεται να συμπαθεί κάποιος τα ζώα ε; Σε βαρυστομαχιάζει.

  4. Vasilis

    Τίποτα πρέπει να αρχίσουν να πέφτουν οι μηνύσεις. Αλλά ας ενημερώσει κάποιος τον Χατζηδάκη να μην τολμήσει να πειράξει τα λεφτά του δήμου για να πληρώσει τα πρόστιμα. Ας τα πληρώσει από την τσέπη του ή αν μας πείσει ότι δεν ήξερε για την παρανομία ας τα πληρώσει ο όποιος υπεύθυνος αντιδήμαρχος και οι υπάλληλοι που αποφάσισαν να παρανομήσουν. Αλλά από την τσέπη τους! Να μάθουν επιτέλους να μην παρανομούν με τα λεφτά του δήμου. Και φυσικά να επιστραφούν τα δημοτικά χρήματα που ξοδεύτηκαν γι ατην εγκατάσταση των παράνομων πινακιδών.

    Έχουν βάλει και άρθρο νόμου που αντιβαίνει την εθνική νομοθεσία. Μιλάμε για παραχάραξη νομοθεσίας, άρα κακούργημα που επιφέρει και φυλάκιση αν δεν απατώμαι.

  5. Θάνος

    Όσοι έχουν μυαλά σκουπίδια, θεωρούν τα σκυλιά σκουπίδια. Και την παρουσία τους την θεωρούν ίδια με την ρίψη σκουπιδιών στο πάρκο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.