Στηρίξτε μας

Πίτερ Σίνγκερ: Προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η ευημερία και των ζώων

23 Μαΐου 2015 17:15 | Επικαιρότητα
Πίτερ Σίνγκερ: Προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η ευημερία και των ζώων

Κριτική για το πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αλλά και η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. τα ζώα άσκησε ο Πίτερ Σίνγκερ ο κορυφαίος Αυστραλός αναλυτικός φιλόσοφος που από την δεκαετία του 1970 έθεσε το ηθικής τάξεως θέμα σχετικά με την εκμετάλλευση των ζώων από το είδος μας και τις εργαλειακές σχέσεις που αναπτύσσουμε εις βάρος τους.

Ο κ. Σίνγκερ, που βρίσκεται στην χώρα μας με αφορμή την απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προσκεκλημένος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Χαίρομαι που είμαι στην Ελλάδα, αλλά ανησυχώ για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα ζώα στη χώρα σας.

Πολλά ζώα βασανίζονται, ενώ θα μπορούσε αυτό να μειωθεί ή αποτραπεί. Νομίζω ότι η κυβέρνηση που έχετε τώρα στην Ελλάδα ενδιαφέρεται για την ευημερία των Ελλήνων πολιτών, αλλά θα πρέπει επίσης να ενδιαφέρεται για την ευημερία όλων των αισθανόμενων όντων, ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ζώων που ζουν στην Ελλάδα, και θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των ζώων που χρησιμοποιούνται για τροφή, για έρευνα… την άγρια ζωή, τα ζώα συντροφιάς. Είναι ένα θέμα που πραγματικά αξίζει την προσοχή μας. Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα το αναδείξει ως ένα από τα σημαντικά θέματα που θα την απασχολήσουν».

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την δήλωση του Πίτερ Σίνγκερ.

Ποιος είναι ο Πίτερ Σίνγκερ

Ο Πίτερ Σίνγκερ είναι Αυστραλός φιλόσοφος, καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Θεωρείται ένας από τους σύγχρονους διανοητές με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Έξω από του ακαδημαϊκούς κύκλους, ο Σίνγκερ είναι περισσότερο γνωστός για το βιβλίο του Animal Liberation, το οποίο ευρέως θεωρείται θεμέλιος λίθος για το Κίνημα της Απελευθέρωσης των Ζώων.

Η βασική του θέση είναι ο κοινωνικός ωφελιμισμός, πιστεύει δηλαδή ότι ηθικό κριτήριο μιας συμπεριφοράς είναι το κατά πόσο αυτή αποφέρει το μεγαλύτερο δυνατό καλό για το μεγαλύτερο δυνατό πλήθος. Δεδομένης της συγγένειας και της συνέχειας μεταξύ ζώων και ανθρώπων, ο Σίνγκερ διατείνεται ότι δεν υπάρχει δικαιολογία να μην επεκταθεί η αρχή αυτή και για τα άλλα ζώα, πέρα από τον άνθρωπο.

Χρησιμοποίησε και διέδωσε ευρέως την έννοια speciesism (στα ελληνικά αναφέρεται ως «σπισισμός»),  για να περιγράψει την πρακτική των διακρίσεων υπέρ του ανθρώπου και εις βάρος των άλλων ζώων.

Μαζί με τη φιλόσοφο Πάολα Καβαλιέρι ίδρυσε το 1993 το Πρόγραμμα Ανθρωποειδών Πιθήκων, υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και τον μη βασανισμό πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα μέλη της βιολογικής οικογένειας των ανθρωπειδών.

Διαβάστε επίσης:

Βραβεύουν τον φιλόσοφο Π. Σίνγκερ που μίλησε για την εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.