Στηρίξτε μας

Αργοπεθαίνουν αβοήθητα τα σκυλιά στο Δημοτικό Κυνοκομείο καταγγέλλουν τα παραιτηθέντα μέλη της Φιλοζωικής Ρόδου

29 Απριλίου 2015 20:06 | Καταγγελίες
Αργοπεθαίνουν αβοήθητα τα σκυλιά στο Δημοτικό Κυνοκομείο καταγγέλλουν τα παραιτηθέντα μέλη της Φιλοζωικής Ρόδου

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Τις παραιτήσεις τους κατέθεσαν στις 24 Απριλίου 2015 τρία μέλη του Συλλόγου Φιλοζωική Ρόδου καταγγέλλοντας τόσο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών όσο και στον δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο Δημοτικό Κυνοκομείο με αποτέλεσμα δεκάδες σκυλιά να αργοπεθαίνουν από τις ασθένειες και την έλλειψη φροντίδας.

Στην αναφορά τους ο Γιώργος Κυπραίου γραμματέας, η Γεωργία Διμέλλη, αντιπρόεδρος και η Ζαφειρία Βασιλοπούλου ταμίας του Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλοζωική Ρόδου δηλώνουν ότι παραιτούνται από τις θέσεις του και εξηγούν τα όσα γίνονται εις βάρος των ζώων στο Δημοτικό Κυνοκομείο καθώς οι ίδιοι δύο χρόνια μετά την εκλογή τους αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση ενώ κάνουν λόγω και για οικονομικές ατασθαλίες.

DimotikoKynokomeioRodou (6)Στα σκυλιά δεν γίνεται αποπαρασίτωση με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από τα τσιμπούρια.

Εξηγούν μάλιστα στην προϊσταμένη της Εισαγγελία Πρωτοδικών Κυριακή Κλιάμπα ότι η πρόεδρος του συλλόγου η 79χρονη Αναστασία Σταματίου δεν επιτρέπει ουσιαστικά την φροντίδα των σκυλιών με αποτέλεσμα αυτά να πεθαίνουν αβοήθητα, μόνο μετά από εισαγγελική παρέμβαση παρέδωσε το ταμείο στην κα Βασιλοπούλου όπου μετά από έλεγχο παρατηρήθηκαν περίεργες εγγραφές εξόδων.

DimotikoKynokomeioRodou (4)300 σκυλιά έγκλειστα χωρίς υγειονομική περίθαλψη!

Μάλιστα στην αναφορά τους εξηγούν ότι παρά το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός σκυλιών αποστέλλεται για υιοθεσία στην Ολλανδία τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο αλλά ούτε και γίνεται επιμελής έλεγχος στις υιοθεσίες αυτές. Η κα Διμέλλη μιλώντας στο www.zoosos.gr εξήγησε ότι προσπάθησαν από τον Φεβρουάριο του 2013, που εξελέγησαν, να συμβάλλουν για να βοηθήσουν τα ζώα αλλά τελικά τα κατάφεραν. Μάλιστα δεκάδες ζώα πεθαίνουν είτε εντός είτε εκτός του Δημοτικού Κυνοκομείου Ρόδου.

Τα έγκλειστα αποδεκατίζονται από τις ασθένειες – αφού δεν γίνεται κανένας έλεγχος για την κατάσταση της υγείας τους – και όταν τελικά μεταφέρονται στον κτηνίατρο η κατάσταση τους είναι μη αναστρέψιμη. Ενώ έξω από το κυνοκομείο εγκαταλείπονται συστηματικά σκυλιά και κουτάβια, που τελικά σκοτώνονται από διερχόμενα οχήματα αφού πολλά από αυτά τα ζώα που βρίσκουν και φέρνουν ως εκεί ακόμα και τουρίστες δεν γίνονται δεκτά.

DimotikoKynokomeioRodou (5)Ζώα σκελετωμένα.

Όπως μας εξήγησε η κα Διμέλλη είναι άγνωστος ο αριθμός των σκυλιών που πέθαναν είτε από λεϊσμανίωση, είτε από ερλιχίωση είτε επειδή αλληλοσπαράχθηκαν, ενώ τα κουτάβια πεθαίνουν σωρηδόν. Αυτή την περίοδο στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου ζουν περίπου 300 σκυλιά.

Ο Δήμος Ρόδου έχει υπογράψει σύμβαση με τον Σύλλογο Φιλοζωική Ρόδου για την διαχείριση του κυνοκομείου από το 2008 όμως είναι γνωστό εδώ και χρόνια πόσο προβληματική είναι η κατάσταση σε αυτό το «καταφύγιο», που λειτουργεί κυρίως ως χώρος μαρτυρίου για τα έγκλειστα ζώα.

DimotikoKynokomeioRodou(3)Σκελετωμένο στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου.

Τα τρία παραιτηθέντα μέλη κάνουν λόγω και για οικονομικές ατασθαλίες και για το γεγονός ότι ενώ υπάρχει προσφορά από κτηνιάτρους να βοηθήσουν εθελοντικά αυτό τελικά δεν ευδοκίμησε και παρά τις αντιρρήσεις του Δ.Σ. τα ζώα αποστέλλονται για περίθαλψη – όταν αυτό γίνεται – μόνο σε έναν κτηνίατρο!

Είναι βέβαιο ότι μετά από τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και είναι σε γνώση των αρχών ότι και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου πρέπει να δώσει εντολή για να γίνει έλεγχος οικονομικός και όχι μόνο, αλλά και η δημοτική αρχή να συμβάλλει ώστε το Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου να μην ντροπιάζει την τοπική κοινωνία.

DimotikoKynokomeioRodou (1)Άγνωστος ο αριθμός των ζώων που πεθαίνουν εκεί έγκλειστα κάθε χρόνο.

Άλλωστε ο νόμος 4039/2012 απαγορεύει τον διαρκή εγκλεισμό ζώων συντροφιάς σε κυνοκομεία και καταφύγια και επιβάλλει την επανατοποθέτηση τους και την δημιουργία χώρων σίτισής και ποτίσματος για τα αδέσποτα.

Οι καταγγελίες για το Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου επιβεβαιώνουν τον κανόνα ότι ειδικά στην Ελλάδα δημοτικά και ιδιωτικά καταφύγια και χώροι φιλοξενίας καταλήγουν να γίνονται χώροι βασανισμού γι’ αυτό και η νομοθεσία απαγορεύει το «μάντρωμα» εξηγώντας ότι οι δήμοι πρέπει να τα χρησιμοποιούν μόνο για την προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων που έχουν π.χ. στειρωθεί, εμβολιαστεί, τσιπαριστεί ή ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή.

Ολόκληρη η αναφορά - καταγγελία

ΠΡΟΣ ΤΗΝ  ΠΡΟΕΔΡΟ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΡΟΔΟΥ
ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΩΝ: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΥΠΡΑΙΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΙΜΕΛΛΗ, ΖΑΦΕΙΡΙΑΣ  (ΡΟΥΛΑ) ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ
ΣΤΟΝ  ΔΗΜΑΡΧΟ ΡΟΔΟΥ Κο ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟ
(Υπόψιν κου Πόκκια αντιδημάρχου, υπεύθυνου Πολιτισμού και Κυνοκομείου Ρόδου ΚΑΙ Κα ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ  ΠΛΗΜ/ΚΩΝ ΡΟΔΟΥ.

ΑΝΑΦΟΡΑ

1)    Γεωργίου Κυπραίου, Δικηγόρου υπό την ιδιότητά του ως γ. γραμματέα του Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλοζωικής Ρόδου.
2)    Γεωργίας Διμέλλη, Δικηγόρου, αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλοζωικής Ρόδου.
3)    Ζαφειρίας (Ρούλας) Βασιλοπούλου, ταμία του Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλοζωικής Ρόδου.

Κύρια Πρόεδρε και Κε Δήμαρχε, ως εκλεγέντα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλοζωικής Ρόδου, κατά τις εκλογές της 3/2/2013, ο οποίος διαχειρίζεται το Κυνοκομείο Ρόδου θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τα εξής:

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας ως μελών του Δ.Σ. να βελτιώσουμε κάποια κακώς κείμενα στο Κυνοκομείο Ρόδου εστάθη αδύνατον λόγω των συνεχών εντάσεων και αντιρρήσεων της προέδρου του Συλλόγου. Το Κυνοκομείο Ρόδου έχει κατά την άποψή μας τον ρόλο και τον σκοπό να περιθάλπει τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Ρόδου.

Σίγουρα οι εγκαταστάσεις δεν έχουν τις προδιαγραφές για περίθαλψη άπειρων ζώων και χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις. Παρόλα αυτά  δεν είναι δυνατόν να έρχεται ένας δημότης ή τουρίστας με ένα κουτάβι ή με ένα χαμένο σκυλί και με διάφορες δικαιολογίες  (π.χ. έχουμε τύφο, δεν έχουμε χώρο κ.τ.λ.) να μην δεχόμαστε αυτά τα ζώα και οι άνθρωποι να αποχωρούν απογοητευμένοι, απελπισμένοι ακόμη και κλαίγοντας κάποιες φορές χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν το ζώο.

Οι ξένοι αγανακτούν, οι δημότες επανέρχονται συνήθως μετά τις 1 μ.μ. (ώρα που κλείνει το Κυνοκομείο) και τα δένουν από έξω. Το αποτέλεσμα Οι ξένοι συνήθως ψάχνουν κάποιες πανσιόν ζώων ή  απευθύνονται σε άλλους συλλόγους για βοήθεια  (έχοντας σχηματίσει τη χείριστη εντύπωση), οι οποίοι λόγω του ότι δεν επιδοτούνται, συνεχώς αιμορραγούν οικονομικά.

Τα δεμένα ζώα πολλές φορές λύνονται και καταλήγουν σκοτωμένα στον κεντρικό δρόμο Ρόδου Τσαίρι. Επίσης παρά την σχετική απόφαση του Δ.Σ. (η οποία ενεγράφη στο βιβλίο πρακτικών) για αγορά τεστ για έλεγχο  των ζώων του Κυνοκομείου για ασθένειες (ερλίχεια- λεϊσμάνια) ουδέποτε πραγματοποιήθηκε αυτό, με αποτέλεσμα πολλά ζώα να χάνονται και να σβήνουν αβοήθητα από τις εν λόγω ασθένειες, χωρίς καμμιά περίθαλψη.

Υπ’ όψιν ότι οι επισκέψεις σε συγκεκριμένο πάντα κτηνίατρο (παρά τις αντιρρήσεις του Δ.Σ.) γίνονται όταν τα ζώα έχουν πολλές φορές κάτι μη αναστρέψιμο. Ζώα βρίσκονται σε πολλή κακή κατάσταση στον πίσω χώρο (όχι στη βιτρίνα), νεκρά κ.τ.λ. (παραθέτουμε φωτογραφικό υλικό).

Σημειώνουμε ότι αρκετοί κτηνίατροι θέτουν εαυτούς αφιλοκερδώς στην υπηρεσία του Κυνοκομείου για επισκέψεις αλλά και αυτό δεν ευδοκίμησε. Ακόμη παρά την  απόφαση του Δ.Σ. για πλαφόν στα έξοδα της βενζίνης του αυτοκινήτου του Συλλόγου  στο ποσό των 1000 ευρώ ετησίως, από την αρχή του έτους  έως Νοέμβριο του 2014 (που είχαμε εικόνα) πληρώθηκαν καύσιμα αυτοκινήτου 1211 ευρώ, μηχανικός αυτοκινήτου  386 ευρώ, ασφάλεια 346 ευρώ και ΚΤΕΟ 69 ευρώ.

Θεωρούμε ότι αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κάτι πιο εποικοδομητικό για τα ζώα του Κυνοκομείου. Το Κυνοκομείο λειτουργεί χωρίς χώρο απομόνωσης  καραντίνας, πράγμα που ευνοεί  την εξάπλωση συνεχώς ασθενειών. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας ουδέποτε δημιουργήθηκε κάποιος  τέτοιος ειδικός χώρος.

Όσον αφορά το θέμα των υιοθεσιών των ζώων τονίσαμε κατ’ επανάληψη την ανάγκη επιμελούς ελέγχου της συνεχούς αποστολής ζώων του Κυνοκομείου στην Ολλανδία (περί τα 200 ζώα σε διάστημα  1 ½ έτους) χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Γενικότερα ως μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλοζωικής ο πρώτος εξ ημών ουδέποτε είχε λάβει στα χέρια του τα βιβλία πρακτικών ως γραμματέας για να τα παρακολουθεί, η δεύτερη αδυνατούσε να έρθει σε συνεννόηση για οποιαδήποτε σοβαρό θέμα με την πρόεδρο του Συλλόγου η δε τρίτη παρέλαβε  το ταμείο του Συλλόγου (για ένα διάστημα) όχι τον 2ο του 2013 αλλά τον Δεκέμβριο του 2013 και μάλιστα μετά από Εισαγγελική παρέμβαση.

Κατά τον έλεγχο  από 1/1/2013 και μετέπειτα παρατηρήσαμε  κάποιες εγγραφές  εξόδων οι οποίες μας εξέπληξαν δυσάρεστα και καταθέσαμε σχετική αναφορά στην εισαγγελία, η οποία ήδη βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης.

Επειδή  ο μόνος λόγος για τον οποίο ασχοληθήκαμε  με τον εν λόγω σύλλογο είναι  η αγάπη μας και η συνεχής μας διάθεση για προσφορά  στα αδέσποτα ζώα, υπερβαίνοντας πολλές τις δυνάμεις μας, με εξαντλητικά  ωράρια, άπειρη υπομονή και καλή διάθεση αλλά ουδέποτε μπορέσαμε  να λειτουργήσουμε  πραγματικά ως Διοικητικό Συμβούλιο, διότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν ετηρούντο από την πρόεδρο, θεωρούμε ότι δεν έχουμε πλέον καμμία δυνατότητα  να προσφέρουμε υπό τις παρούσες συνθήκες κάτι ουσιαστικό στη λειτουργία του Κυνοκομείου Ρόδου.

Γι’ αυτό τον  λόγο αναφέροντας τα παραπάνω υποβάλλουμε συγχρόνως  την παραίτησή μας από μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλοζωικής Ρόδου και ευελπιστούμε στην βελτίωση των συνθηκών του Κυνοκομείου με τις σχετικές παρεμβάσεις του Κου Δημάρχου και του αρμοδίου αντιδημάρχου.

Συνημμένα υποβάλλουμε φωτ/κό  υλικό και διάφορα λογιστικά έγγραφα μαζί με το πρακτικό του Δ.Σ., περί της εκλογής μας ως μελών.

ΡΟΔΟΣ 24/4/2015
Μετά τιμής».

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Βρήκαν σε σπίτι 72χρονου κρανία και κρέας ελαφιών, κέρατα, ξόβεργες και δόκανο

Ρόδος: Βρήκαν αποκεφαλισμένο ελάφι και ισχυρά απαγορευμένα δηλητήρια σε μάντρα βοσκών

Ρόδος: Αποκεφάλισαν το ελάφι για να κρατήσουν το κρανίο ως τρόπαιο!

Άλλο ένα ελάφι στη Ρόδο θύμα τροχαίου

Ρόδος: Έσωσαν το ελάφι που βρέθηκε να σέρνει με τα κέρατα ένα νεκρό Dama – dama

Ρόδος: Δολοφόνησε το ελάφι με εννιάβολα φυσίγγια

Ρόδος: Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να κυνηγάει παρανόμως με δόκανο

Ρόδος: Έκκληση για τον παράλυτο σκύλο που βρέθηκε πεταμένος σε ρέμα χτυπημένος από αυτοκίνητο

Ρόδος: Συνελήφθη κυνηγός με 169 ωδικά πτηνά αιχμάλωτα και 920 ξόβεργες

Ρόδος: Κυνηγοί φοράνε ακόμα και περούκες για να μην αναγνωριστούν επειδή κυνηγούν παράνομα

Ρόδος: Συνελήφθη ο βοσκός που παραδέχτηκε ότι εξοντώνει με φόλες άγρια και κατοικίδια ζώα

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

  1. fafaseda

    MA KALA TI KANOUN OI EISAGGELEIS? KINITOPOOUNTAI MONO GIA TA ANADROMIKA TOU KATHE PIKRAMENOU? AYTA TA PLASMATA DEN EXOUN PSYXI? TI DIALO GINETAI RE GAMOTO SE AYTH TI SKATOXORA? POSO PIO KATO THA PESOUME? MONO TA FRAGKA - TA DANEIKA KAI AGYRISTA - MAS NOIAZOUN? GIA NA SYNEXISOUME NA TO PAIZOUME ELLHNARADES STA MPOUZOUKLERI KAI NA KANOUME TO KOMMATI MAS ME TIS CAYENNE KAI TIS XAZOGKOMENES HMIGYMNES PANO STA TRAPEZIA?
    AYTH TI XORA THELOUME? AYTO THELOUME GIA TA PAIDIA MAS? KRATISTE THN. DEN AKSIZEI OUTE NA TH FTYSOUME. KSEFTILISMENOI.

  2. ΕΛΠΙΔΑ ΒΑΠΤΙΣΜΑ

    ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ. ΜΗΝΥΣΕΙΣ. ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΩΕ ΕΠΙΣΗΜΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ?
    ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ "ΚΥΡΙΑ" ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ. ΔΕΝ ΤΑ ΛΥΠΑΣΤΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ? ΤΟ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ! ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ, ΤΩΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ!!!! ΟΥΣΙΑ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.