Στηρίξτε μας

Ο δήμαρχος Ζακύνθου καλύπτει τους κυνηγούς που διαπράττουν ένα διαρκές έγκλημα εξοντώνοντας τρυγόνια και την άνοιξη

17 Απριλίου 2015 06:08 | Καταγγελίες
Ο δήμαρχος Ζακύνθου καλύπτει τους κυνηγούς που διαπράττουν ένα διαρκές έγκλημα εξοντώνοντας τρυγόνια και την άνοιξη

Πλήθος φιλοζωικών φορέων παρατηρεί τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στη Ζάκυνθο, αφού εκεί οι κυνηγοί συνασπίστηκαν και προπηλάκισαν τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Ζακύνθου Διονύση Θωμόπουλο, επειδή δεν θέλουν ελέγχους για την πάταξη της λαθροθηρίας.

Όμως έμειναν σε αυτό αφού με απειλές, τσαμπουκά δεν επέτρεψαν αρχικά υπό τον φόβο πρόκλησης και νέων επεισοδίων – λόγω και ελλιπούς αστυνομικής δύναμης – σε 25 θηροφύλακες να αποβιβαστούν στο νησί αν και τη συνδρομή τους για τους σχετικούς ελέγχους είχε ζητήσει το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.).

Οι 25 θηροφύλακες (μέλη των κυνηγετικών ομοσπονδιών της Μακεδονίας – Θράκης, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου) – όπως είχαμε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ μας – περίμεναν για ώρες στο λιμάνι της Κυλλήνης αφού και η ναυτιλιακή εταιρεία αρνήθηκε την επιβίβαση τους στο πλοίο.

ZakynhtosKinigoiΑγανακτισμένοι κυνηγοί απείλησαν τον προϊστάμενο Διεύθυνσης Δασών και προκάλεσαν ζημιές στο αυτοκίνητο του.

Τελικά μόνο εκπρόσωποι τους έφτασαν στη Ζάκυνθο πολλές ώρες αργότερα για να πάρουν μέρος σε σύσκεψη που έγινε στο νησί με συναρμόδιους φορείς. Εκεί οι θηροφύλακες άκουσαν τον κ. Θωμόπουλο να τους λέει ότι τελικά δεν θα χρειαστεί τη συνδρομή τους και ότι η Διεύθυνση Δασών θα προχωρήσει μόνη της στους ελέγχους!

Είναι προφανές ότι η τοπική κοινωνία, που συγκαλύπτει αυτό το διαρκές έγκλημα άσκησε πιέσεις στον κ. Θωμόπουλο και εκείνος υποχώρησε. Ενώ σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ο δήμαρχος του νησιού Παύλος Κολοκοτσάς δήλωσε ότι δεν δέχεται τους ελέγχους!

Επί της ουσίας οι κάτοικοι της Ζακύνθου θέλουν να συνεχίζουν το παράνομο κυνήγι τρυγονιών επειδή κατ’ αυτούς η παράδοση και το έθιμο το απαιτεί. Τι και αν υπάρχουν ελληνικοί και κοινοτικοί νόμοι, που το απαγορεύουν, τι και αν είναι επιζήμιο για τον πληθυσμό των πουλιών, τι και αν είναι καταστροφικό για τον τόπο. Οι κυνηγοί θέλουν να εξοντώνουν ζώα οποτεδήποτε και φυσικά με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας συνεχίζουν να διαπράττουν ανενόχλητοι το έγκλημα…

Τι καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο λιμάνι της Ζακύνθου την περασμένη Τρίτη εξηγεί: «Οργανωμένος όχλος λαθροθήρων επιτέθηκε την Τρίτη 14 Απριλίου το πρωί στον Δασάρχη Ζακύνθου με αφορμή την έναρξη ελέγχων για την πάταξη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες αυτές, οι οποίες ακόμη παραμένει άγνωστο πώς οργανώθηκαν, πλην όμως στη «συγκέντρωση» συμμετείχαν περισσότερα από 700 άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, οι λαθροθήρες στη Ζάκυνθο απολαμβάνουν πλήρη ασυλία, με τον Δήμαρχο του νησιού, κ. Κολοκοτσά, να δηλώνει ότι «δεν δεχόμαστε να συμβεί σαν νησί» ο έλεγχος της λαθροθηρίας. Άραγε η παρανομία στη Ζάκυνθο εξαιρείται από τον έλεγχο της Πολιτείας;

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να μεριμνήσει για την εφαρμογή του νόμου, έτσι ώστε η τακτική του τραμπουκισμού να μην επικρατήσει ως νόμος του ισχυρότερου. Για δεκαετίες στη Ζάκυνθο επικρατεί η ασυδοσία και το περιβαλλοντικό έγκλημα, εντελώς ανεξέλεγκτο από τις τοπικές αρχές. Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει την έως σήμερα πλήρη απουσία ελεγκτικού μηχανισμού των παρανομιών και την πλήρη απουσία πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Από το 2011, η Ορνιθολογική, μαζί με τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, μέλη του δικτύου της BirdLife International, υλοποιεί ενημερωτική εκστρατεία (LIFE+11 INF/IT/000253 Αλλάζοντας τις κοινωνικές αντιλήψεις για τη λαθροθηρία στη βόρεια Μεσόγειο με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής Βιοποικιλότητας) στη Μεσόγειο για τη μετανάστευση των πουλιών και τα προβλήματα που δημιουργεί η λαθροθηρία. Η ενημερωτική αυτή εκστρατεία προειδοποιεί για τη ραγδαία μείωση του Τρυγονιού (70% από το 1980) και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα μεταναστευτικά περάσματα που δεν είναι ασφαλή για τη στάθμευση των πουλιών την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Τι καταγγέλλει η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου

«Επειδή στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης γράφονται αρκετά τα οποία δεν έχουν δόση αλήθειας και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου κάνει γνωστά τα εξής:

Με τα έγγραφα 123325/1104/1-4-2015 και 124044/1283/7-4-2015 το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μας ζήτησε να συνδράμουμε τις δασικές αρχές της Ζακύνθου στην προσπάθεια πρόληψης της όποιας τυχόν λαθροθηρίας λάβει χώρα στην Ζάκυνθο.

Όπως ήταν φυσικό, τόσο η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και οι άλλες Ομοσπονδίες, όσο και εμείς, ανταποκριθήκαμε σε αυτό το κάλεσμα για βοήθεια θέτοντας στην διάθεση των δασικών υπηρεσιών 25 θηροφύλακες των κυνηγετικών ομοσπονδιών και αρκετά τζιπ αυτοκίνητα.

Συνεπείς λοιπόν στην δέσμευσή μας χτες Τρίτη 14 Απριλίου στις 11:00 συγκεντρώθηκαν στην Κυλλήνη η ανωτέρω δύναμη θηροφυλάκων και ο Πρόεδρος της Κ.Σ.Ε. κος Παπαδόδημας Νικόλαος, ο Πρόεδρος της Γ΄Κ.Ο.Π. κος Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος και το μέλος του Δ.Σ. της Δ΄Κ.Ο.Σ.Ε. κος Σταθόπουλος Νικόλαος.

Εκεί διαπιστώσαμε ότι οι λιμενικές αρχές απαγόρευσαν την επιβίβαση των τζιπ και των θηροφυλάκων στο πλοίο φοβούμενοι προφανώς ενδεχόμενα επεισόδια δεδομένου ότι στο λιμάνι της Ζακύνθου ευρίσκοντο συγκεντρωμένοι αρκετές εκατοντάδες Ζακυνθινοί κυνηγοί οι οποίοι μάλιστα το πρωί προπηλάκισαν τον Διευθυντή Δασών Ζακύνθου κο Θωμόπουλο κατά την αποβίβασή του στο νησί.

Αποφασίστηκε μετά από μαραθώνιες επικοινωνίες με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς να πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη στην Ζάκυνθο προκειμένου να εξεταστούν τα δεδομένα..

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ναυτιλιακό πρακτορείο αρνήθηκε να εκδώσει ατομικά εισιτήρια τόσο στον πρόεδρο της Γ΄Κ.Ο.Π. όσο και στον πρόεδρο της Κ.Σ.Ε. και τον εκπρόσωπο της Δ΄Κ.Ο.Σ.Ε. Μετά από σχετική φασαρία το πρόβλημα ξεπεράστηκε και οι ανωτέρω έφτασαν στην Ζάκυνθο περίπου στις 13:30. Πράγματι στο νησί ήταν συγκεντρωμένοι αρκετοί κυνηγοί.

Στις 14:00 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την αιγίδα του Δ/ντή Δασών κου Θωμόπουλου ο οποίος δήλωσε ότι τελικά η υπηρεσία του θα αναλάβει το έργο της φύλαξης του νησιού και ότι προς το παρόν δεν θα χρειαστεί την βοήθεια και την συνδρομή των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων.

Μετά τα πιο πάνω, οι δυνάμεις της θηροφυλακής που ευρίσκοντο στην Κυλλήνη αναμένοντας περαιτέρω οδηγίες επέστρεψαν στην βάση τους αφού μετά τις ανακοινώσεις της δασικής υπηρεσίας δεν υπήρχε κανένας λόγος συνδρομής.

Σημειώνουμε τέλος ότι οι θηροφύλακες της Γ΄Κ.Ο.Π. και δασικός υπάλληλος αναχώρησαν κανονικά από την Ζάκυνθο για την φύλαξη των νήσων Στροφάδων όπως γίνεται τα τελευταία 14 χρόνια. Αυτή και μόνο αυτή είναι η πραγματικότητα…!!!».

Διαβάστε επίσης:

Δασοφύλακες, Δασολόγοι, Δασονόμοι: Οι λαθροθήρες εκθέτουν το σύνολο της ζακυνθινής κοινωνίας

Επεισόδια στην Ζάκυνθο από κυνηγούς που απειλούν τους θηροφύλακες

Κυνηγοί απ’ την Ζάκυνθο ζητούν από τον υπουργό να κάνει τα στραβά μάτια για να εξοντώνουν πουλιά ανενόχλητοι!

«Δράση για την Άγρια Ζωή»: Μάστιγα η λαθροθηρία

Νευροκόπι: Κυνηγοί επιτέθηκαν με όπλο και τσάπα σε θηροφύλακα και δασοφύλακα

Βέροια: Μικρές ποινές για τους κυνηγούς που εξόντωσαν 60 αγριόπαπιες σε προστατευόμενη περιοχή

 

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

6 Σχόλια

  1. MARIA

    Για να αρχίσουν να πληρώνουν για κάθε νεκρό τρυγόνι & τότε θα δούμε αν είναι σύμφωνοι όλοι μ΄αυτή την κατάσταση & αν καλύβουν ο ένας τον άλλο.

    Ως πότε θα πληρώνουμε μαλάκες να μας καταστρέφουν?

  2. ginger

    ο δήμαρχος μάλλον κάνει τον τσιλιαδορο κ τον αβανταδορο των άλλων αρχιμαλακιδων προκειμένου να του πετάξουν κανα μεζέ από τα άμοιρα πουλάκια να βάλει στη σαπιοκοιλια του ως φαινεται κ από τα μούτρα..... ε τουλάχιστον αυτά τρώγονται πράγμα που τα κατατάσσει χρήσιμα ενώ εσυυυυ ουτε τρώγεσαι αλλα ούτε κ βλεπεσαι!!!!!!

  3. ginger

    τα πλήθη στη Ζάκυνθο γίνανε ρωμαϊκή αρένα κ ανυπομονούν για μια τόσο άνιση μαχη για να πνιγούν μες το αίμα των τρυγονιων??? κ απειλούν τους θηροφυλακες με τις ευχές του δημάρχου... η αστυνομία τι κάνει??? Έχουν κατά νου ότι αυτοί οι ουγκ οι νεατερνταλ που αυτοαποκαλουνται κυνηγοί αν μπει κάνας χριστιανός στο δρόμο τους θα φάνε κ αυτόν προκειμένου να αποδείξουν την κλανια τους σκοτώνοντας αθώα μικρά πλασματακια του θεού? ? α ρε κωλλαδα πρώτη κ με διαφορά στους αρχιμαλακες κ στους υπεραμορφωτους!!!!!

  4. Vasilis

    Ούτε ένας τουρίστας φέτος στη Ζάκυνθο. Ξεφτίλισαν το νησί παγκοσμίως. Να τους χαίρεστε τους κηνυγούς σας και τον δήμαρχό σας, αλλά τα ευρώ μας θα τα βλέπετε με κυάλι πλέον δολοφόνοι!

    Ακόμα και βίντεο με τα έκτροπα των κηνυγών τους και της δημοτικής τους αρχής κυκλοφορεί σε όλη την Ευρώπη.

    Στα τσακίδια Ζακυνθινοί για πάντα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.