Στηρίξτε μας

Η άγνοια της νομοθεσίας οδήγησε στην άρνηση εισόδου του σκύλου (συνοδού τυφλής) σε ταβέρνα

23 Μαρτίου 2015 14:55 | Επικαιρότητα
Η άγνοια της νομοθεσίας οδήγησε στην άρνηση εισόδου του σκύλου (συνοδού τυφλής) σε ταβέρνα

Με δελτίο Τύπου, που εξέδωσε σήμερα, η Σχολή Σκύλων - Οδηγών Τυφλών «Λάρα» και επιβεβαιώνει το περιστατικό άρνησης εισόδου σε ταβέρνα στη Νέα Σμύρνη της σκυλίτσας που συνόδευε την τυφλή Εύη Σταμάτη στις 8 Μαρτίου και εξηγεί τι ορίζει η νομοθεσία.

Η Σχολή Σκύλων - Οδηγών Τυφλών «Λάρα» επισημαίνει: «Η πρόσβαση των εκπαιδευμένων κι εκπαιδευόμενων σκύλων - οδηγών με τους χειριστές ή τους εκπαιδευτές τους σε καταστήματα, εστιατόρια, μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικότερα σε δημόσιες και ιδιωτικές εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις και υπηρεσίες, σε αρκετές περιπτώσεις έχει προκαλέσει λεκτικές αψιμαχίες, η πλειοψηφία των οποίων οφείλεται στην άγνοια επιχειρηματιών κι άλλων αρμοδίων για τις σχετικές ρυθμίσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Δυστυχώς, εξακολουθεί να μην είναι ευρέως γνωστό πως η Ελλάδα έχει εν ισχύ νομοθεσία που προβλέπει και προστατεύει την καθολική πρόσβαση των ομάδων σκύλων - οδηγών (σκύλος - οδηγός, τυφλός - χειριστής), καθώς και των ομάδων που εκπαιδεύονται (σκύλος - οδηγός, εκπαιδευτής ή εθελοντής).

StamatiEviCrystalΗ Εύη Σταμάτη και η Κρύσταλ.

Με αφορμή λοιπόν πρόσφατο περιστατικό αρχικής άρνησης εισόδου σε χειρίστρια της Σχολής "Λάρα" με τον πιστοποιημένο σκύλο - οδηγό της σε εστιατόριο, η οποία εν τέλει διευθετήθηκε αίσια, επιθυμούμε το περιστατικό αυτό να δράσει θετικά, βοηθώντας στην έγκυρη ενημέρωση όλων και κυρίως των επιχειρηματιών εστίασης.

Το περιστατικό αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει "οικονομική καταδίκη" ενός επιχειρηματία, που όπως καταδείχθηκε δεν είχε γνώση της συγκεκριμένης πρόνοιας του Νόμου, παρά μία ευκαιρία διάχυσης της έγκυρης ενημέρωσης σχετικά με το ότι και στη χώρα μας, όπως και σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες όπου γίνονται και καμπάνιες (π.χ., η εκστρατεία με τίτλο "Παντού με το σκύλο οδηγό μου", οι πιστοποιημένοι σκύλοι - οδηγοί επιτρέπονται παντού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Νόμο 3868/2010 και τις μετέπειτα τροποποιήσεις και διευκρινήσεις του (Ν. 4235/14, Ν. 4039/12), οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών επιτρέπονται σε όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και υπηρεσίες, στους χώρους συνάθροισης κοινού, στις επιχειρήσεις εστίασης και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο που ορίζει η κείμενη νομοθεσία, το δικαίωμα της καθολικής πρόσβασης δίδεται και στους εκπαιδευόμενους σκύλους - οδηγούς, ενώ διευκρινίζεται πως οι σκύλοι - οδηγοί μπορούν να εισέρχονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς δίχως φίμωτρο.

Η συγκεκριμένη πρόνοια του Νόμου, που σημειωτέων περιλαμβάνει και άλλες περιπτώσεις σκύλων - βοηθείας χειριστών με διάφορες αναπηρίες, δρα προς όφελος των ανθρώπων με αναπηρία που προσπαθούν καθημερινά σε ένα εξαιρετικά μη φιλικό περιβάλλον να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην αυτόνομη διαβίωση.

Στο πλαίσιο αυτό, η εγκαθίδρυση του θεσμού των σκύλων - οδηγών τυφλών στη χώρα μας συνεισφέρει ώστε να γίνει πραγματικότητα η ισότιμη μεταχείριση όλων των ανθρώπων, χωρίς εξαιρέσεις.

Για το λόγο αυτό η ενημέρωση όλων για το ότι η είσοδος και η παραμονή των σκύλων - οδηγών επιτρέπεται παντού είναι επιβεβλημένη, προσδοκώντας την εξάλειψη παρόμοιων περιπτώσεων στο μέλλον προς τις αυξανόμενες ελληνικές ομάδες σκύλων - οδηγών, αλλά και ωφέλιμη για την προώθηση της παιδείας, του τουρισμού και του πολιτισμού» καταλήγει η ανακοίνωση της Σχολής Σκύλων - Οδηγών Τυφλών «Λάρα».

Τι κατήγγειλε η  Εύη Σταμάτη

Στις 9 Μαρτίου στο προφίλ της στο facebook η Εύη Σταμάτη δημοσίευσε την εξής καταγγελία: «Ίσως ορισμένοι από εσάς να έχετε ακουστά ή να έχετε επισκεφθεί το εστιατόριο "Μυρτιά" στη Νέα Σμύρνη.

Σε εμένα είχε φτάσει εδώ και καιρό η καλή του φήμη κι έτυχε επιτέλους εχθές να πάω εκεί με δύο φίλες και τον σκύλο-οδηγό μου. Καιρός λοιπόν για λίγη αρνητική διαφήμιση όπως αξίζει σε κάθε επαγγελματία που συμπεριφέρεται με τον τρόπο που θα περιγράψω στη συνέχεια: αρχικά πρότειναν να αφήσω τον σκύλο μου δεμένο έξω από το μαγαζί και να με ...βοηθήσουν εκείνοι να μπω και να καθίσω. (ελπίζω να μην ήθελαν να με ταίσουν κιόλας γιατί δεν θα το άντεχα)!

TavernaMyrtia2015Η σχετική ανάρτηση...

Εδώ πρέπει να τονίσω ότι από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε μέσα τους αναφέραμε το σχετικό νόμο και τους εξηγήσαμε ότι οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών επιτρέπονται σε όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους βάσει εθνικής νομοθεσίας, η οποία υπερισχύει έναντι οποιουδήποτε κανονισμού, καταστατικού κλπ.

Περιττό να προσθέσω ότι δεν ήθελαν καν να ακούσουν κι επαναλάμβαναν απλώς "όχι όχι όχι όχι...", ενώ ένας απαράδεκτος υπάλληλος, που μάλλον είχε απωθημένο να γίνει ψυχολόγος, προσπάθησε να με πείσει με άκρως ειρωνικό τρόπο, ότι επιμένω επειδή το πρόβλημα όρασής μου με κάνει να νιώθω μειονεκτικά κι ότι άν μία εγκυμονούσα τρώει στο εστιατόριο, ο σκύλος μου θα της προξενήσει μία σειρά τρομακτικών προβλημάτων τα οποία ούτε ο ίδιος γνώριζε.

Πρότειναν επίσης να καθίσουμε κάπου μόνοι μας ώστε να μην βλέπει ο κόσμος το σκυλί γιατί, όπως είπαν "θα είχαν προβλήματα με το υγειονομικό". Παρά τις διαβεβαιώσεις μας περί εθνικής νομοθεσίας, απλώς δεν ήταν διατεθειμένοι να δεχτούν το σκύλο στο μαγαζί τους, οπότε ακούσαμε τα πιό απίθανα και γελοία επιχειρήματα που μπορεί κανείς να φανταστεί, με αποκορύφωμα το ότι θα μου επέτρεπαν να καθίσω κάπου διακριτικά επειδή έχω πρόβλημα.

Φυσικά μετά από όλον αυτόν τον παραλογισμό κάλέσαμε την αστυνομία και μόνο τότε, με την παρέμβαση των αστυνομικών και τη διαβεβαίωσή τους ότι μπορώ κι εγώ κι ο σκύλος-οδηγός μου να καθίσουμε όπου μας αρέσει, αποφάσισαν να συμμορφωθούν και να καταλάβουν πώς δεν έχουν επιλογή.

Υπήρξαν και μέλη του προσωπικού με άψογη συμπεριφορά από την αρχή, δυστυχώς όμως εκείνοι που μας δημιούργησαν το πρόβλημα ήταν ανένδοτοι. Ελπίζω να κατάλαβαν τουλάχιστον ότι ο σκύλος μου έχει πολύ καλύτερη και σίγουρα πιο κόσμια συμπεριφορά από τους ίδιους όταν τον είδαν να κάθεται καθ' όλη τη διάρκεια του γεύματος δίπλα μου χωρίς να κάνει την παραμικρή κίνηση που θα ενοχλούσε ακόμη και τον πιο ιδιότροπο από τους πελάτες τους.

Θα έλεγα πως ελπίζω ακόμη να ντρέπονται για την απαράδεκτη συμπεριφορά και τον ανύπαρκτο επαγγελματισμό τους, αλλά ο σεβασμός στα δικαιώματα των άλλων δυστυχώς δεν είναι αυτονόητος».

Η απάντηση της «Μυρτιάς» στο www.zoosos.gr

Στις 11 Μαρτίου λάβαμε μέσω email την απάντηση των υπεύθυνων της επιχείρησης την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια. Θυμίζουμε ότι στο δημοσίευμα μας τότε δεν αναφέραμε πουθενά το όνομα του εστιατορίου, ενώ ξεκαθαρίζαμε και τι ορίζει η νομοθεσία.

Μάλιστα σε σχόλια κάτω από το σχετικό ρεπορτάζ οι υπεύθυνοι του εστιατορίου δημοσίευσαν μόνοι τους τα στοιχεία της επιχείρησης τους τα οποία και διαγράψαμε καθώς στόχος μας δεν ήταν η στοχοποίηση του εστιατορίου αλλά η ανάδειξη ενός ακόμα προβλήματος σχετικά με τα ζώα και τις συμπεριφορές των ανθρώπων.

«Προς διαχειριστή και κάθε υπεύθυνο, Δια της παρούσης θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι στην ιστοσελίδα σας έχουν αναρτηθεί σχόλια τα οποία αφορούν στην επιχείρηση που τηρούμε επί της οδού Αϊδινίου 55 με το όνομα "ΜΥΡΤΙΑ".

Οι εν λόγω αναφορές και τα σχετικά σχόλια σας ενημερώνουμε με την παρούσα ότι είναι αναληθή και ψευδή,  αλλά ακόμη δε και η εξιστόρηση του συγκεκριμένου συμβάντος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς  αποκρύβονται περιστατικά και στοιχεία, η έλλειψη των οποίων διαστρεβλώνει πλήρως την αλήθεια.

Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι οι εν λόγω κυρίες δείπνησαν κανονικά με το κατοικίδιο τους την επίμαχη βραδιά και μάλιστα αυτό μπορούμε να το αποδείξουμε μέσω από την καταγραφή  συστημάτων ασφαλείας του μαγαζιού.

Σημειωτέων δε,  στις ανωτέρω αναρτήσεις υπάρχουν δυσφημιστικοί χαρακτηρισμοί για την επιχείρηση μας που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση η στάση μας και η συμπεριφορά των υπαλλήλων μας είναι και ήταν η δέουσα και σύμφωνη με την ελληνική νομοθεσία.

Σε συνέχεια των ως άνω, όπως διαγράψετε από την ιστοσελίδα σας κάθε σχετική αναφορά, ως αναλύεται ανωτέρω, η οποία σχετίζεται τόσο με την ως άνω επιχείρηση μας όσο και με τους υπαλλήλους μας, καθώς θίγεται βάναυσα η τιμή και η υπόληψη της επιχείρησης μας. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία και διευκρίνιση.

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.

Με εκτίμηση, Ευθυμίου Μαρία».

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Απαγόρευσαν σε ταβέρνα την είσοδο σε σκύλο – συνοδό τυφλής

Ο πρώτος – σκύλος συνοδός τυφλής που βοηθάει ασθενείς στο Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης

Επέτρεψαν στον σκύλο να επιβιβαστεί μαζί της στο ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β.

Νέα Σμύρνη: Απαγόρευσαν σε ταβέρνα την είσοδο σε σκύλο – συνοδό τυφλής

Ποτέ τα ζώα στο χώρο των αποσκευών!

Και στα τρένα μπορούμε να ταξιδεύουμε με τα κατοικίδια μας!

Νέα εγκύκλιος για τη μεταφορά κατοικίδιων στα Κ.Τ.Ε.Λ. και στα αστικά λεωφορεία

Επιτρέπεται η μεταφορά των μικρόσωμων κατοικίδιων με το Κ.Τ.Ε.Λ.

Ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις στον οδηγό του Κ.Τ.Ε.Λ. Έβρου για την κακομεταχείριση του σκύλου

Πρόστιμο στον οδηγό του Κ.Τ.Ε.Λ. Τρικάλων που έβαλε σκύλο στις αποσκευές!

Το Κ.Τ.Ε.Λ. ΠΕΛΛΑΣ ενημερώνει επιβάτες και οδηγούς ότι επιτρέπεται η μεταφορά ζώων στην καμπίνα

Τον κατέβασε από τον Προαστιακό για να βάλει σε σακούλα τον σκύλο!

Θα επιτρέπονται στους συρμούς των τρένων για επιβάτες τα ζώα συντροφιάς

Κατέβασε από το λεωφορείο τους ανήλικους επειδή είχαν μαζί τους ένα κουταβάκι

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

  1. Ελένη

    Μου αρέσει η δηλωση του παπάρα του εστιάτορα. Αφού ήρθε η αστυνομία και έγινε φασαρία, τελικά η κυρία έφαγε το δείπνο της στο μαγαζί σας, τί ωραία. Μόλις μας διαβεβαίωσαν δηλαδή για το ανθρώπινο πρόσωπο της επιχείρησης - άμα τους φωνάξεις την αστυνομία, θα σε εξυπηρετήσουν. Τέλειο 🙂

  2. Αγγελικη

    ο αντρας μου ειχε επι 20 χρονια εστιατοριο στην βιεννη, σε πολυ καλη περιοχη α πεναντι απο την πρεσβεια μας. εκει πολλοι πελατες του ερχονταν με τα σκυλια τους. δεν υπηρχε κανενας περιορισμος ως προς τον αριθμο για την εισοδο τους στο εστιατοριο . βεβαι τα ζωα ηταν εκπαιδευμενα και δεν ειχαν ποτε δημιουργησει κανεαν προβλημα σε κανενα. ελπιζω καποτε να εφαρμοστει και στην ελλαδα αυτη η συνηθεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.