Στηρίξτε μας

Νεκρός από σκάγια κυνηγών σπάνιος Αργυροπελεκάνος στο Δέλτα του Έβρου

22 Ιανουαρίου 2015 09:41 | Καταγγελίες
Νεκρός από σκάγια κυνηγών σπάνιος Αργυροπελεκάνος στο Δέλτα του Έβρου

Ένας ενήλικος αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) βρέθηκε νεκρός από σκάγια την προηγούμενη εβδομάδα σε νησίδα κοντά στις εκβολές του ποταμού Έβρου. Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Έβρου ο Αχίλλειος, όπως είχαν ονομάσει οι επιστήμονες τον συγκεκριμένο αργυροπελεκάνο, έφερε πομπό στη ράχη του μέσω του οποίου παρακολουθούνταν οι μετακινήσεις του, εδώ και μερικούς μήνες, στο πλαίσιο προγράμματος τηλεμετρίας που εκπονεί η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών από το 2012.

Το πουλί είχε παγιδευτεί στη Μικρή Πρέσπα όπου και του τοποθετήθηκε ο πομπός και μετά από περιπλάνηση μερικών εβδομάδων σε διάφορους υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας επέλεξε το Δέλτα του Έβρου για να ξεχειμωνιάσει. Εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Έβρου κατευθύνθηκαν με βάρκα στο σημείο από το οποίο λάμβαναν τα τελευταία στίγματα του πομπού του, τα οποία μαρτυρούσαν πλήρη ακινησία, και συνέλεξαν τον νεκρό πελεκάνο. Οι ακτινογραφίες έδειξαν πληθώρα ψιλών σκαγιών στο θώρακα και την αριστερή φτερούγα, ένδειξη ότι ο πελεκάνος ήταν στόχος των λαθροκυνηγών.

AktinografiaArgyropelekanou

Το περιστατικό θεωρείται ιδιαιτέρως σοβαρό και για το γεγονός ότι πέρυσι την ίδια εποχή και άλλος ένας αργυροπελεκάνος με πομπό, είχε πυροβοληθεί στην ίδια περιοχή. Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών καταδικάζουν για άλλη μια φορά τη λαθροθηρία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κατά την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ο αργυροπελεκάνος είναι το σπανιότερο από τα επτά είδη πελεκάνων που υπάρχουν στον κόσμο και το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού στον πλανήτη (ύψος 1,20 μ., άνοιγμα φτερών έως 3,2 μ., βάρος 6-10 κιλά).

Ο αργυροπελεκάνος ήταν κάποτε ευρέως εξαπλωμένος στην Ευρώπη και στην Ασία, αλλά τα τελευταία εκατό χρόνια ο πληθυσμός του μειώθηκε δραματικά και η εξάπλωση του στην ευρωπαϊκή ήπειρο περιορίστηκε σε ορισμένους υγροτόπους των Βαλκανίων.

Ο αργυροπελεκάνος παραμένει ένα παγκόσμια απειλούμενο είδος με συνολικό πληθυσμό μεταξύ 10.400 και 13.900 ατόμων. Στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες του WWF Ελλάς, η Μικρή Πρέσπα αποτελεί το αγαπημένο μέρος φωλιάσματος για το είδος, ενώ μικρότερος αριθμός αργυροπελεκάνων ζουν στον Αμβρακικό, τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και στον ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλα.

Παλιότερα πετούσαν και φώλιαζαν σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, όμως η ελληνική Πολιτεία επικήρυξε το είδος ως ιδιαίτερα «επιβλαβές θήραμα», με συνέπεια τις δεκαετίες του 60 και του 70, να κυνηγηθούν και να αποδεκατιστούν.

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα απειλούμενο είδος για το οποίο η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς φιλοξενεί πάνω από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης:

Αργυροπελεκάνος παγκοσμίως απειλούμενο είδος βρέθηκε πυροβολημένος στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου

Πυροβολημένος Πετρίτης στη Σύρο: Άλλο ένα θύμα των κυνηγών!

Σύρος: Ενοχλήθηκε ο εκπρόσωπος των κυνηγών και κατηγορεί τον κτηνίατρο

Πέθανε το φλαμίνγκο που βρέθηκε πυροβολημένο στην παραλία της Περαίας

«Δράση για την άγρια ζωή»: Μάστιγα η λαθροθηρία

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.