Στηρίξτε μας

Επιστρέφει στη δωρήτρια του το Καταφύγιο Ζώων στα Μέγαρα ο Δήμος Αθηναίων!

29 Οκτωβρίου 2014 16:18 | Επικαιρότητα
Επιστρέφει στη δωρήτρια του το Καταφύγιο Ζώων στα Μέγαρα ο Δήμος Αθηναίων!

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας θα συνεδριάσει αύριο το μεσημέρι για να αποφασίσει οριστικά - μεταξύ άλλων - το αν θα επιστρέψει το Καταφύγιο Ζώων στην ιδιοκτήτρια του Ελένη Ανδρέου Γουίν (H.G. Wynne). Η απόφαση αυτή, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί, βρίσκει σύμφωνη τη διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Αθηναίων, που έχει ασχοληθεί με το θέμα εδώ και καιρό, μετά βέβαια και την πίεση την οποία άσκησε η κα Γουίν, αφού έβλεπε τα σκυλιά του καταφυγίου να ζουν κάτω από κακές συνθήκες.

Θυμίζουμε ότι η ιδιοκτήτρια του καταφυγίου, που βρίσκεται στην περιοχή «Καλογήρου Μελίσσια» Μεγάρων, το δώρισε τον Νοέμβριο του 2012 στη δημοτική αρχή, όμως εκ των πραγμάτων ο Δήμος Αθηναίων αποδείχτηκε ανίκανος να διαχειριστεί σωστά τα σκυλιά που μεταφέρθηκαν ή προϋπήρχαν εκεί, των οποίων ήταν τριπλάσιος από εκείνα τα οποία μπορούσαν να φιλοξενηθούν.

Τα περιστατικά αλληλοσπαραγμού σκυλιών τον Σεπτέμβριο του 2013 δεν ήταν λίγα, ούτε λίγες είναι οι κατηγορίες που εξαπολύει κατά καιρούς η κα Γουίν προς την εταιρία «ΕΚΑΤΗ», η οποία συστάθηκε για την φροντίδα των σκυλιών αλλά απέτυχε παταγωδώς και αν δεν υπήρχε η εθελοντική εργασία φιλόζωων που συνεισέφεραν η κατάσταση θα ήταν ακόμα πιο τραγική.

Με αφορμή την επικείμενη απόφαση και την ανάθεση του έργου της κτηνιατρικής περίθαλψης των αδέσποτων στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.), που όμως αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δεχτεί νέα περιστατικά από τους 18 δήμους που είναι συμβεβλημένοι μαζί του, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) αντιδρά.

Η Ρεγγίνα Αργυράκη καθηγήτρια στο Α.Π.Θ. και συντονίστρια των πανεπιστημιακών που στηρίζουν την Π.Φ.Π.Ο. με επιστολή της στις 27 Οκτωβρίου 2014 προς την Πενταμελή Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Αθηναίων εξηγεί ότι θα ήταν ολέθρια για τα ζώα η απόφαση για συνεργασία με το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ., το οποίο έχει γονατίσει οικονομικά, όπως συχνά τονίζει ο πρόεδρος του με αποτέλεσμα και συνωστισμός σκυλιών να υπάρχει και νέα περιστατικά για στειρώσεις, επεμβάσεις άλλους είδους, και νοσηλείες (για λεϊσμανίωση κ.ά. ασθένειες) να μην γίνονται δεκτά.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη πρόσφατη δήλωση του Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, που επανεξελέγη πρόσφατα πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.) στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ., ο κ. Γουρδομιχάλης ξεκάθαρα τονίζει τον κίνδυνο να μπει λουκέτο στο κέντρο λόγω έλλειψης χρημάτων, αφού το ΥΠ.Α.Α.Τ. δεν καταβάλει αυτά που οφείλει τους Δήμους.

Και εδώ μπορείτε να μάθετε τα όσα δήλωνε το Ιούνιο του 2014 ο Δημοσθένης Σταματάτος, τότε αντιπρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. στο www.zoosos.gr σχετικά με την μη παραλαβή νέων περιστατικών.

Ποιοι οι κίνδυνοι από την επικείμενη συνεργασία με τον ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.

Η κα Αργυράκη επισημαίνει απευθυνόμενη στην Πενταμελή Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων που είναι αρμόδια για το θέμα: «… Ως Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και από της θέσεως την συντονίστριας ικανώτατου αριθμού πανεπιστημιακών διαφόρων γνωστικών πεδίων από τα περισσότερα Α.Ε.Ι. της χώρας που στηρίζουν την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έχω την δυνατότητα να συμβουλεύωμαι μία ιδιαιτέρως εμπεριστατωμένη δεξαμενή σκέψης.

Εν προκειμένω συμβουλεύθηκα τους αρμόδιους Καθηγητές Επιδημιολογίας και Παρασιτολογίας κ. Ν. Διάκου και Χειρουργικής Μαλακών Μορίων κ. Μ. Παπάζογλου, της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ, της μόνης σφαιρικής και αρχαιότερης σχολής του είδους στην επικράτεια.

Εξάλλου συμβουλεύθηκα και την Καθηγήτρια Περιβαλλοντικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Γλυκερία Σιούτη. Αδρομερώς τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξα μετά τις ως άνω συζητήσεις είναι τα ακόλουθα:

Α) Η οποιαδήποτε υπερσυνώθηση ζώων σε νοσούσα ή μετεγχειρητική κατάσταση μπορεί σε μηδέν χρόνο να καταλήξει σε υγειονομική βόμβα.

Β) Η οποιαδήποτε διακοπή της χρηματοδοτικής ροής ενός τέτοιου προγράμματος, που προϋποθέτει εκ των προτέρων εμπεριστατωμένη δημοσιονομική μελέτη, μπορεί να καταλήξει σε πογκρόμ των φιλοξενούμενων αδέσποτων ή εσωτερική αλληλοεξόντωση.

Γ) Ο τρέχων Νόμος αποθαρρύνει καθέτως τον ιδρυματισμό των αδέσποτων.

Στα προηγούμενα συμπεράσματα επιτρέψτε μου να προσθέσω κάποιες πληροφορίες εξ ιδίας εμπειρίας. Έχω επανειλημμένα συνυπάρξει με τον κ. Γουρδομιχάλη – και δευτερευόντως με τον κ. Σταματάτο – σε στρογγυλά τραπέζια και δημόσιες συζητήσεις στην Δημόσια Τηλεόραση και αλλού.

Η μόνιμη επωδός των καθ' όλα υπεραπασχολούμενων και αγωνιούντων αυτών κυρίων αφορούσε αφ' ενός στην συνώθηση ζώων από πάρα πολλούς Δήμους, και δή και Καλλικρατείους, στο μοναδικό αυτό Διαδημοτικό Κέντρο, αφ' ετέρου στην έως και επί τριετίες διακοπτόμενη χρηματοδότηση που κατέληγε να εξουθενώνει την επάρκεια επιστημονικού προσωπικού.

Έτσι λοιπόν μου είναι ακατανόητη πλήρως η περαιτέρω επιβάρυνση του Κέντρου αυτού και με τον μείζονα Δήμο της χώρας, εκτός εάν

α) κάποιος θα ήθελε με την πρόφαση των λοιμωδών ασθενειών να εξοντώσει τα αδέσποτα, δολιότητα που δεν θα διενοούμην να καταλογίσω στην Δημοτική Αρχή

β) κάποιος θα ήθελε με την πρόφαση του τεράστιου προστιθέμενου αριθμού των ζώων της Αθήνας να πιέσει για άπλετη χρηματοδότηση, σκοπιμότητα που δεν θα διενοούμην να καταλογίσω στην Διοίκηση του ΔΙΚΕΠΑΖ

γ) ή κάποιος θα προσπαθούσε να ιδρυματοποιήσει αναφανδόν αδέσποτα, ικανοποιώντας το αίτημα κάποιων κατοίκων για <<καθάρισμα>> της πόλης, αντί να τους εκπαιδεύσει στην συμβίωση με τους βιολογικούς μας εταίρους, πρόθεση που δεν  θα διενοούμην να διαγνώσω στούς Δημοτικούς Συμβούλους.

Έτσι καταλήγω να σας συστήσω να αποφύγετε να υιοθετήσετε άλλη μία λύση παραλογισμού και μπαλώματος, όπως οι περισσότερες που διέπουν τον καθ' ημέραν βίον μας σήμερα ειδικά και εν ονόματι της κρίσης. Επειδή μάλιστα περιήλθε εις γνώσιν μου προτεινόμενη μελέτη για Δημοτικό Καταφύγιο σε κτίριο του Ασπροπύργου που ανήκει στην Περιφέρεια, το οποίο έχω επισκεφθή προσωπικώς και διεπίστωσα πως χρειάζεται ελάχιστες αλλαγές όντας ιδανικό για την υποδοχή ζώων, θα σας συνιστούσα να το δείτε αφ' ενός ώς μια νέα αρχή δίχως πρότερες επιβαρύνσεις, αφ' ετέρου ως καλή ευκαιρία για στενότερη συνεργασία με την Περιφέρεια. Οπωσδήποτε παραμένω στη διάθεσή σας για οποιανδήποτε άλλη πληροφορία ή συμβουλή» καταλήγει η επιστολή της κα Αργυράκη.

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς ουσιαστική κτηνιατρική περίθαλψη τα αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων

Ο Καμίνης θυμήθηκε τ’ αδέσποτα λόγω των εκλογών

Επιδεινώνονται τα προβλήματα στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Αθηναίων στα Μέγαρα

Τα έγκλειστα σκυλιά αλληλοσπαράσσονται και ο Δήμος Αθηναίων αδιαφορεί!

Προσφέρει το καταφύγιο της για τ’ αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. penny damianou

    Μα το ΔΙΚΕΠΑΖ δεν πληρώνεται από τους Δήμους που συμβάλλονται μαζί του; Πώς δημιουργήθηκαν τα οικονομικά προβλήματα; Και αν κλείσει το Καταφύγιο των Μέγάρων πού θα βρεθούν τα ζωάκια;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.