Στηρίξτε μας

Κινδυνεύει η ζωή τους επειδή υπερασπίζονται τα κακοποιημένα ζώα στα Χανιά

13 Αυγούστου 2014 12:19 | Καταγγελίες
Κινδυνεύει η ζωή τους επειδή υπερασπίζονται τα κακοποιημένα ζώα στα Χανιά

Τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι λιγοστοί εθελοντές και τα μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» όταν καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης ζώων και όταν πασχίζουν για να σώσουν αδέσποτα και οικόσιτα ζώα που βασανίζονται από τους ιδιοκτήτες τους αναφέρουν σε μια λεπτομερή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι φιλόζωοι εθελοντές μάλιστα ζητούν και την προστασία της Αστυνομίας καθώς συχνά οι αστυνομικοί αντί να τους προφυλάξουν από τις αντιδράσεις των δραστών τους εκθέτουν περαιτέρω! Δεν είναι λίγες οι φορές που η πρόεδρος του συλλόγου Νατάσα Μπομπολάκη έχει μηνυθεί, της έχουν επιτεθεί και την έχουν απειλήσει επειδή κάνει το αυτονόητο. Δεν είναι λίγες οι φορές που εθελοντές έχουν θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο υπερασπιζόμενοι το αυτονόητο δηλαδή το μη βασανισμό ζώων.

Όλοι αυτοί άνθρωποι με δικά τους έξοδα και μέσα βγάζουν στην κυριολεξία το φίδι από την τρύπα κάτι που δεν κάνουν εκείνοι οι οποίοι διαπιστώνουν εγκληματικές συμπεριφορές, οι αρχές, ο Δήμος Χανίων και τελικά βρίσκουν και τον μπελά τους. Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων με αφορμή τα πολλά τέτοια περιστατικά τονίζει: «Η δράση των ενεργών πολιτών προκαλεί συχνά αντιδράσεις, τόσο άλλων πολιτών που διαφωνούν, όσο και των αρχών, οι οποίες λόγω της δράσης των ανωτέρω, είναι υπόλογες για την δική τους μη-δράση.

Στο πεδίο που δραστηριοποιούμαστε, δηλαδή στην εθελοντική προστασία των ζώων, ουκ ολίγες φορές έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον χλευασμό, τις προσβολές, τις απειλές και τις επιθέσεις ακόμα, λεκτικές και σωματικές, από ανθρώπους οι οποίοι “ενοχλούνται”, καθώς οι ίδιοι δεν τηρούν τους κανόνες ευζωίας των ζώων τους, τις περισσότερες φορές δυστυχώς, σε βαθμό κακοποίησης.

Είναι πολύ πρόσφατα το περιστατικό της βίαιης και χυδαίας επίθεσης κατά της Προέδρου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας  και του Συλλόγου μας στην περιοχή του Γαλατά και το περιστατικό της καταδίωξης εθελοντών του συλλόγου στο Ψυχρό Πηγάδι, όπου επιδιώχθηκε η εκτροπή του αυτοκινήτου τους από τον δρόμο. Πριν από λίγες βδομάδες, είχαμε άλλο ένα κρούσμα χυδαίας εξύβρισης μέλους του συλλόγου μας, από άτομα τα οποία στο παρελθόν έχουν διωχθεί ποινικά για παραβάσεις του νόμου για την προστασία των ζώων.

Αναρωτιόμαστε συχνά, γιατί τόσες επιθέσεις σε εθελοντές, οι οποίοι, θυσιάζοντας τον προσωπικό τους χρόνο, με τα δικά τους μέσα και με δικά τους χρήματα, βοηθούν τόσα ζώα στο νομό μας, βελτιώνοντας την ζωή τους και συμβάλλοντας στην ανατροπή της πολύ κακής εικόνας της χώρας μας και ιδιαίτερα του νησιού μας λόγω των φαινομένων κακοποίησης που βλέπουν οι επισκέπτες παντού, στις πόλεις και τα χωριά.

Ο φιλοζωικός σύλλογος κάνει εδώ και χρόνια μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, μέλη του συλλόγου έχουν έρθει σε επαφή με εκατοντάδες συμπολίτες μας οι οποίοι ζητούν την βοήθεια του συλλόγου, για να αντιμετωπίσουν φαινόμενα μη τήρησης των όρων ευζωίας και κακοποίησης των ζώων.

Οι περισσότεροι από αυτούς που καταγγέλλουν, δεν επιθυμούν να “εκτεθούν”, να “χαλάσουν τις σχέσεις τους με τον γείτονα”, να “τρέχουν στην αστυνομία”, κλπ. Για τον λόγο αυτό, πάντοτε, οι λίγοι ενεργοί εθελοντές μπαίνουν μπροστά και “εκτίθενται” και τελικά είναι αυτοί που στοχοποιούνται και δέχονται επιθέσεις.

Πέραν του ότι οι εθελοντές μας έχουν το θάρρος να βγουν μπροστά και να καταγγείλουν φαινόμενα κακοποίησης, αρκετές φορές εκτίθενται σε κίνδυνο από ορισμένους αστυνομικούς, οι οποίοι, στα παράπονα των παραβατών του νόμου για την προστασία των ζώων, απαντούν με σχόλια του τύπου: “δεν φταίμε εμείς, ο φιλοζωικός σύλλογος φταίει” και άλλα συναφή.

Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι με τον τρόπο αυτό, οι αστυνομικοί μεταθέτουν στα μέλη του συλλόγου μας την ευθύνη για την δίωξη που ασκείται, επιτρέπουν η προσωπική τους άποψη για τους συγκεκριμένους νόμους να τους επηρεάσει ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους και εν τέλει, μειώνει και ευτελίζει το έργο τους παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως εκτελούντες εντολές του φιλοζωικού συλλόγου και όχι ως όργανα τήρησης και επιβολής του νόμου.

Υπάρχει βέβαια παράλληλα με τα ανωτέρω και μια διάχυτη παραπληροφόρηση σε σχέση με την φύση του συλλόγου και το πεδίο δράσης του.

Να τονίζουμε ότι ο ρόλος ενός ελληνικού φιλοζωικού σωματείου δεν είναι να σώζει αδέσποτα αλλά να συμβάλει ώστε να μην υπάρχουν αδέσποτα.

Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που πιστεύουν ότι ο σύλλογος είναι μια δημόσια υπηρεσία, ότι τα μέλη του πληρώνονται για να παρέχουν “υπηρεσίες”, ότι χρηματοδοτείται από το κράτος, τους δήμους, ότι είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση, κτλ.

Για μια φορά ακόμα λοιπόν, θέλουμε να αναφέρουμε ότι ο φιλοζωικός σύλλογος “Η Προστασία των Ζώων” είναι ένα σωματείο, τα μέλη του οποίου αγωνίζονται  εθελοντικά για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, στα θέματα της προστασίας των ζώων, κατοικίδιων, παραγωγικών αλλά και άγριων ζώων.

Η δράση μας είναι αποτέλεσμα καθαρά ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δεν έχουμε  νομική υποχρέωση απέναντι σε κανένα  να κάνουμε αυτά που κάνουμε.

Δίνουμε ιδιαίτερη βάση στην παιδεία και την ενημέρωση του κόσμου, καθώς μόνο μέσα από αυτές τις διόδους θα αλλάξει η κουλτούρα των Ελλήνων σε σχέση με τα ζώα.

Δεν συγκεντρώνουμε  αδέσποτα   αγωνιζόμαστε, ώστε αν μην υπάρχουν αυτά.

Παράλληλα βέβαια, ο σύλλογος επιδιώκει να ασκεί πίεση στις αρμόδιες αρχές για να αναλάβουν τις ευθύνες και τα καθήκοντά τους σε σχέση με την ευζωία των αδέσποτων αλλά και των δεσποζόμενων ζώων.

Έχουμε εξαντληθεί  από κάθε άποψη από την υπερπροσπάθεια για την περίθαλψη τραυματισμένων  ή άρρωστων ζώων  και πλέον οι δυνατότητες μας  σε αυτό το πεδίο έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Τονίζουμε ότι ο εθελοντισμός δεν είναι υπόθεση λίγων ατόμων αλλά όλων μας, η αρμονική  συνύπαρξη δε  με τα ζώα είναι απαραίτητη και υποχρεωτική.

Με αφορμή λοιπόν και τα πιο πρόσφατα περιστατικά, εκφράζουμε την αγωνία για την ασφάλεια των μελών του σωματείου μας και ζητάμε από τα αστυνομικά όργανα να μας προστατεύσουν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της δίωξης όσων παραβαίνουν τους νόμους και κυρίως όταν πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

Είναι όμως καιρός πλέον, και οι ίδιοι οι πολίτες, που έχουν ευαισθησία στο θέμα της προστασίας των ζώων, να πάψουν να φοβούνται και να αναθέτουν το βάρος κάθε καταγγελίας στον φιλοζωικό σύλλογο.

Οι συνθήκες πλέον είναι ώριμες και ο σύλλογός μας έχει συντελέσει τα μέγιστα σε αυτό,  ούτως ώστε κάθε πολίτης που είναι γνώστης περιστατικού κακοποίησης ζώου να το αναφέρει στις αρχές και οι αρχές να κάνουν το έργο τους.

Σκοπός του σωματείου μας είναι να μην υπάρχει πλέον ανάγκη να υπάρχει το σωματείο, με την έννοια ότι οι πολίτες θα σέβονται τα ζώα, θα στειρώνουν τα κατοικίδιά τους ούτως ώστε ο αριθμός τους να μην υπερβαίνει τις δυνατότητες απορρόφησής τους μέσω υιοθεσιών, θα γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα και παράλληλα οι αρχές θα κάνουν σωστά το έργο τους ώστε να εφαρμόζονται οι νόμοι και  αυτά να ευζωούν».

Διαβάστε επίσης:

Χανιά: Χτύπησαν άγρια την πρόεδρο της Π.Φ.Π.Ο. επειδή υπερασπίζεται τα ζώα

Χανιά: Η Νατάσα Μπομπολάκη κινδυνεύει εξαιτίας της φιλοζωικής της δράσης

Χανιά: Τους καταδίωξαν οι βοσκοί επειδή έσωσαν το βαρελόσκυλο

Νατάσα Μπομπολάκη: «Η φιλοζωία είναι στάση ζωής»

Χανιά: Άφαντοι οι «λεβέντες» που ξυλοκόπησαν τους φιλόζωους

Ο γιος του βοσκού που απειλούσε την Μπομπολάκη δολοφόνησε εν ψυχρώ έναν 25χρονο

Βρήκε τον σκύλο κρεμασμένο μέσα σε φρεάτιο στη Σούδα Χανίων

Βρήκαν δύο σκυλιά νεκρά πνιγμένα σε γούρνα στην Αγία Κυριακή Χανίων

Το σκυλί «έδειξε» ποιος το είχε εγκαταλείψει στο Νοσοκομείο Χανίων

Δεν τα κατάφερε ο σκύλος που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και βρέθηκε πεταμένος στον δρόμο στα Κεραμειά Χανίων

Βρήκαν τον άνδρα που εγκατάλειψε τα 6 κουτάβια του στην Χρυσή Ακτή Χανίων και τον κατήγγειλαν στην Αστυνομία

Βρήκαν εγκαταλελειμμένη την σκυλίτσα με τον τεράστιο όγκο στην κοιλιά στον Γαλατά Χανίων

Σκότωσε σκόπιμα τον σκύλο που ήταν στο πεζοδρόμιο με το αυτοκίνητο του στο Πάνω Δαράτσο Χανίων

Κατήγγειλε τον ηλικιωμένο που προσπάθησε να πετάξει κουτάβια στις Βρύσες Χανίων

Σκότωσε τον σκύλο συνθλίβοντας το κεφάλι του μ’ ένα βράχο στο Θέρισο Χανίων

Χανιά: Έκοψαν και κρέμασαν κεφάλι σκύλου σε τουριστική περιοχή

Τι είδε η Φινλανδή στην Κρήτη και αγανάκτησε;

Χανιά: Κρέμασε τρία αρνιά για να εκδικηθεί τον γείτονα του

Χανιά: Κοπάναγε συστηματικά τα σκυλιά του με σιδερολοστό

Χανιά: Αλυσόδεσε νέα θύματα ο βασανιστής των σκυλιών

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

    1. Θάνος

      Όσο θα υπάρχουν παλιάνθρωποι που κάνουν κακό στα ζώα και μια κοινωνία αδιάφορη απέναντι σ’ αυτούς, θα υπάρχουν και αυτοί που προσπαθώντας να βοηθήσουν κάνουν κακό άθελά τους.

      Θα υπάρχουν επίσης και άλλοι παλιάνθρωποι, που θα εκμεταλλεύονται την κατάσταση που δημιουργούν οι πρώτοι.

  1. penny damianou

    Αυτοί που τους προστατεύουν και τους φοβούνται, ή θα φέρονται με τον ίδιο στα ζώα, ή θα φερθούν και σ αυτούς όπως φέρονται στα ζώα!!! Επιτέλους πότε θα καταλάβουμε ότι ο διεστραμμένος νους και ο κακός άνθρωπος είναι επικίνδυνος για όλους μας;;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.