Στηρίξτε μας

Γιατί να υπάρχουν αιχμάλωτα Κρι - Κρι στον Εθνικό Κήπο στο κέντρο της Αθήνας; (Βίντεο)

22 Απριλίου 2014 10:49 | Καταγγελίες
Γιατί να υπάρχουν αιχμάλωτα Κρι - Κρι στον Εθνικό Κήπο στο κέντρο της Αθήνας; (Βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Μπορεί ο Εθνικός Κήπος να αποτελεί ουσιαστικά μια μικρή όαση στον αστικό ιστό, μια πράσινη ανάσα στο κέντρο της Αθήνας όμως το θέαμα των αιχμάλωτων άγριων ζώων – που ζουν σε κλουβιά – κόβει την ανάσα εκείνων οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό.

EthnikosKiposKriKri (4)Το θηλυκό μαζί με τα δύο νεογέννητα μικρά του στη σκιά του βράχου.

Στις 19 Απριλίου 2014 κάναμε μια μικρή βόλτα εκεί και επισκεφθήκαμε τη «Συλλογή Ζώων - Πτηνών» όπως αναφέρει και ο σχετικός χάρτης. Είδαμε δεκάδες πάπιες εγκλωβισμένες, πολλά παγώνια αιχμάλωτα σε κλουβιά πολύ μικρά, κουνέλια και φυσικά πέντε ενήλικα Κρι-Κρι, ένα νεαρό και δύο νεογέννητα μικρά μόλις μερικών ημερών.

Το θέαμα αποκαρδιωτικό, άγρια ζώα που θα έπρεπε να ζουν ελεύθερα στα βουνά της Κρήτης, αφού αυτά είναι το φυσικό τους περιβάλλον και να διασχίζουν το φαράγγι της Σαμαριάς, εξαναγκάζονται να επιβιώνουν σε μερικά τετραγωνικά γης για να τα βλέπουν έτσι αιχμάλωτα τα παιδιά μας και να τα χαζεύουν οι τουρίστες που περνούν από εκεί. Και τα ζώα αυτά όχι μόνο ζουν όλο τους το βίο αιχμάλωτα αλλά αναπαράγονται ώστε να μικρά τους να αποτελούν τους νέους τετράποδους σκλάβους του θεάματος.

EthnikosKiposPapies (1)Οι πάπιες.

Μικρή σημασία έχει αν ο Εθνικός Κήπος έχει άδεια να λειτουργεί και ως ζωολογικός κήπος. Άλλωστε δεκάδες είναι οι περιπτώσεις δημοτικών και ιδιωτικών χώρων στους οποίους ζουν παράνομα άγρια ζώα αιχμάλωτα κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου 4039/2012. Αφού επί της ουσίας κανείς δεν τιμωρείται. Σημασία έχει ότι στην Ελλάδα τον 21ο αιώνα αντιμετωπίζουμε όλα τα είδη των ζώων ως αντικείμενα, εργαλεία για κάθε χρήση. Και κρατώντας τα αιχμάλωτα διδάσκουμε στα παιδιά μας ότι ο ισχυρός μπορεί να συμπεριφέρεται στον ανίσχυρο όπως ακριβώς θέλει.

EthnikosKiposPagonia (2)Τα παγώνια μέσα στο κλουβί τους.

Το διαδίκτυο και τα εκπαιδευτικά τηλεοπτικά προγράμματα είναι αναντικατάστατα εργαλεία που μας βοηθούν να πληροφορηθούμε ό,τι μας ενδιαφέρει για κάθε είδος ζώου που ζει οπουδήποτε στον πλανήτη. Δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να φυλακίζουμε άγρια ζώα για να μπορούμε να τα δούμε από κοντά!

EthnikosKiposKounelia (1)Κουνέλια.

Ο μόνος λόγος που ζώα αιχμαλωτίζονται σε νόμιμους και παράνομους ζωολογικούς κήπους είναι γιατί έτσι κερδίζουν χρήματα οι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων και όχι γιατί έτσι ευαισθητοποιούμαστε για την προστασία των άλλων ειδών πάνω στον πλανήτη.

Ποιος είναι Κρητικός Αίγαγρος (Κρι-Κρι)

Ο Κρητικός Αίγαγρος με την επιστημονική ονομασία Capra aegagrus creticus, (γνωστός και ως Κρι - Κρι, αγρίμι ή κρητικό αγριοκάτσικο) είναι ένα ενδημικό υποείδος αγριοκάτσικου και η μοναδική μορφή αιγάγρου στην Ευρώπη. Ο πρόγονος του σύμφωνα με τους επιστήμονες εισήχθη στην Κρήτη σε άγρια μορφή από την Ασία. Στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με τα ήμερα κατσίκια του νησιού και από την αναπαραγωγή των δύο ειδών γεννήθηκε το Κρι – Κρι.

Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα το είδος εξαπλωνόταν και στις τρεις μεγάλες οροσειρές της Κρήτης (Λευκά Όρη, Ίδη και Δίκτη), αλλά ο πληθυσμός του πια περιορίζεται σε περίπου 700 άτομα που ζουν στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς, στα Λευκά Όρη, σε μια έκταση 150.000 στρεμμάτων.

Τα αγριοκάτσικα σχεδόν εξαφανίστηκαν από τα όλα βουνά της Κρήτης στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι αντάρτες δεν είχαν άλλη τροφή στα βουνά της Κρήτης πέρα από το κυνήγι. Η καταμέτρηση του 1960 έδειξε ότι είχαν απομείνει μόλις 200 Κρητικοί Αίγαγροι στα Λευκά Όρη και γι’ αυτό το είδος κηρύχτηκε προστατευόμενο.

Ακόμη και σήμερα ο Κρητικός Αίγαγρος απειλείται κυρίως από τους λαθροθήρες, τις περιορισμένες εκτάσεις βόσκησης και τις ασθένειες. Ένας ακόμα κίνδυνος που απειλεί τη διατήρηση του είδους είναι η αναπαραγωγή του με ήμερα κατσίκια, που βόσκουν ελεύθερα στα βουνά.

Για την διατήρηση του Κρητικού Αίγαγρου έχουν μεταφερθεί στην προστατευόμενη νησίδα Θοδωρού στα Χανιά κάποια ζεύγη ζώων, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και στο εξωτερικό (π.χ. Ισραήλ) και ζουν είτε ελεύθερα (π.χ. στην Πάρνηθα) είτε σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Ο Κρητικός Αίγαγρος τρέφεται με βλαστούς και φύλλα θάμνων και χαμηλών δέντρων, καθώς και με αγρωστώδη και πλατύφυλλες πόες. Προτιμάει βραχώδεις περιοχές με μεγάλη κλίση, αφού μπορεί να πηδήξει πάνω από 8 μέτρα. Το καλοκαίρι ανεβαίνει σε μεγαλύτερα υψόμετρα, ενώ το χειμώνα κατεβαίνει χαμηλότερα. Σε πολλές τοιχογραφίες απεικονίζεται ο Κρητικός Αίγαγρος γεγονός που υποδηλώνει ότι τα Κρι - Κρι λατρεύονταν στην Κρήτη κατά την αρχαιότητα.

Διαβάστε επίσης:

Χανιά: Διαμαρτυρία για τα αιχμάλωτα Κρι - Κρι και τις παράνομες απαγορεύσεις εις βάρος των ζώων

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Ζωολογικοί κήποι με ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Ορτύκια, παγώνια και φραγκόκοτες παράνομα αιχμάλωτα από τον Δήμο Ξάνθης!

Η αιχμαλωσία είναι φιλοζωία;

Άλογο πέθανε από ασιτία μέσα στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Βόλβης

Τι λέει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για το Δελφινάριο του!

Τσίρκο τέλος! Τι θα γίνει με το Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου;

Το Δελφινάριο, ο νόμος και οι «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες

Κάποιοι νόμοι ψηφίζονται! Εφαρμόζονται όμως;

Αναρμόδιο το δικαστήριο για την εκμετάλλευση των δελφινιών και τις πολεοδομικές παραβάσεις!

Συνεχίζουν παράνομα τις παραστάσεις στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Ένα δελφίνακι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. Αλέξανδρος

    Τα εκατοντάδες pet shop που φυλακίζουν ότι έχει χρήμα είναι εξίσου κατακριτέα αλλά δεν ασχολείται και κανείς ιδιαίτερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.