Στηρίξτε μας

Δεκάδες κατσίκες και κότες στην ταράτσα 16ώροφου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας!

1 Αυγούστου 2014 08:49 | Καταγγελίες
Δεκάδες κατσίκες και κότες στην ταράτσα 16ώροφου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας!

Στο κέντρο της Αθήνας και στην ταράτσα ενός 16ώροφου κτιρίου που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Λ. Κηφισίας και Μιλτ. Ιατρίδου στους Αμπελόκηπους εντοπίστηκαν μετά από καταγγελία μέσα σε κλουβιά δεκάδες ζώα όπως κατσίκες, κότες, κουνέλια. Ο ιδιοκτήτης των ζώων – που σύμφωνα με τις αρχές παραμένει άγνωστος – είχε μετατρέψει την ταράτσα του πολυώροφου κτιρίου σε στάνη.

Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία (Ε.Φ.Ε.) στην οποία έγινε η καταγγελία επικοινώνησε με την Περιφέρεια Αττικής στις 15 Ιουλίου 2014. Έτσι ένας κτηνίατρος μαζί με αστυνομικό από το Α.Τ. Αμπελοκήπων και τους υπαλλήλους του Τμήματος Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής πριν από μερικές μέρες μετά από έλεγχο βρήκαν μέσα σε 8 κλουβιά στην ταράτσα περισσότερες από 10 κατσίκες, 80 και κότες, κουνέλια, ακόμα και φραγκόκοτες.

KifisiasIatridouStani (2)Λ. Κηφισίας και Ιατρίδου η στάνη στην ταράτσα του κτιρίου.

Είναι παράδοξο πως σε αυτό το κτίριο στο οποίο στεγάζονται υπηρεσίες όπως η Ε.Υ.Δ.Α.Π. και ο Ε.Φ.Ε.Τ. και πολλά ακόμα καταστήματα και γραφεία κανείς δεν είχε αντιληφθεί τόσα ζώα και δεν είχε καταγγείλει νωρίτερα το γεγονός. Η Λιάνα Αλεξανδρή διευθύντρια της Ε.Φ.Ε. μιλώντας στο www.zoosos.gr αναρωτήθηκε πως ακόμα δεν έχει εντοπιστεί εκείνος στον οποίο ανήκουν.

Θα πρέπει να αναφέρουμε βάσει της νομοθεσίας απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων ζώων μέσα στον αστικό ιστό και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν τα ζώα όπως αναφέρει η σχετική έκθεση ήταν ιδιαίτερα προβληματικές.

Στην ταράτσα του συγκεκριμένου κτίριου – όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το www.zoosos.gr – είναι εγκατεστημένες και πολλές κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι όσοι τις συντηρούσαν σίγουρα τα είχαν δει τα κλουβιά με τα ζώα εδώ και αρκετό καιρό. Άλλωστε η μυρωδιά από την κοπριά και τα ούρα τους δεν είναι κάτι που περιορίζεται.

EFEkatageliaKifisias (1)Απόσπασμα της έκθεσης που συντάχθηκε μετά τον έλεγχο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Τμήματος Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής «οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούσαν στο σημείο ήταν ιδιαίτερα προβληματικές (οσμή ούρων κλπ)» γι’ αυτό και ζητείται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία, το Α.Τ. Αμπελοκήπων και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να συνδράμουν στην άμεση απομάκρυνση των οικόσιτων ζώων από το δώμα του κτιρίου και στη συνέχεια τον καθαρισμό και την απολύμανση του.

KathimeriniFarmaTaratsa«Φάρμα σε ταράτσα… στο κέντρο».

Μπορεί οι αρχές να μην βρήκαν σε ποιον ανήκουν τα ζώα όμως εμείς θυμίζουμε ότι στην ιστοσελίδα www.kathimerini.gr είχε δημοσιευθεί στις 27 Ιουλίου 2014 το ρεπορτάζ της Ιωάννας Φωτιάδη για μια «Φάρμα σε ταράτσα… στο κέντρο».

Το σχετικό δημοσίευμα

Η φάρμα; Να, εκεί ψηλά. Και πιο συγκεκριμένα στην ταράτσα μιας αθηναϊκής πολυκατοικίας, στην περιοχή Αμπελοκήπων, όπου συνυπάρχουν «αρμονικά» κότες, κουνέλια, φραγκόκοτες, μια κατσίκα και ένας τράγος ανάμεσα σε ντοματιές, ελιές, πορτοκαλιές, συκιές και αρωματικά φυτά.

«Η ιδέα γεννήθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια» λέει στην «Κ» o ιθύνων νους του επιτυχημένου πειράματος, αρχιτέκτονας κ. Κωνσταντίνος Ζαρμπής, που ορμώμενος από την πράσινη αρχιτεκτονική προσέγγισε «εμπράκτως» τις αρχές και τις προτάσεις της αστικής οικολογίας.

«Πολύ συχνά με προτρέπουν να αφήσω την πόλη και να κάνω ένα μεγάλο αγρόκτημα στην περιφέρεια, ωστόσο το ζητούμενο είναι ακριβώς αυτό: να κατορθώνει κανείς να ζει οικολογικά μέσα στον αστικό ιστό, οι άνθρωποι όσο εξαπλώνονται χωροταξικά αυξάνουν το οικολογικό τους αποτύπωμα μέσω της συνεχούς χρήσης μεταφορικών μέσων», τονίζει. Υπό αυτήν την έννοια, «η Νέα Υόρκη, όπου ο πληθυσμός της ζει τόσο “συμπυκνωμένα” είναι η πιο οικολογική πόλη».

Το πείραμα, που αποφάσισε να κάνει σε ιδιόκτητο χώρο του, είχε στόχο να φέρει τη φύση στην πόλη. Προτεραιότητά του, ωστόσο, δεν ήταν μόνο η δημιουργία ενός κήπου και η εκτροφή οικόσιτων ζώων, αλλά η ορθή διαχείριση αυτού του οικοσυστήματος. «Τα λαχανικά που το σούπερ μάρκετ κάθε μεσημέρι αφήνει στον κάδο, τα συλλέγουμε και τα δίνουμε στα ζώα μας ως ζωοτροφή» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Ζαρμπής, που δίνει δείγματα... αγροτικής γραφής καθημερινώς στη φάρμα αλλά την ευθύνη για τις καθημερινές εργασίες (πότισμα, κλάδεμα, άρμεγμα, καθάρισμα, συγκομιδή κ.ά.) έχει ένας στενός του συνεργάτης.

Ο λαχανόκηπος έχει φυτευθεί πάνω σε εγκιβωτισμένα παρτέρια, ενώ τα καρποφόρα δένδρα βρίσκονται σε μεγάλες γλάστρες. «Η μακροημέρευση των καρποφόρων απαιτεί γνώση και εμπειρία» διευκρινίζει, αλλά «με τον λαχανόκηπο είναι πιο εύκολα τα πράγματα». Ωστόσο, καθώς δεν χρησιμοποιεί καθόλου φυτοφάρμακα, οι απώλειες στην παραγωγή συχνά είναι μεγάλες.

«Πηγαίνω και εγώ στον μανάβη πού και πού», αλλά βεβαίως έχει ανέβει ο... πήχυς του στη γεύση. «Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην ντομάτα του κήπου μου και σε εκείνην της αγοράς» λέει. Ο τρόπος καλλιέργειας παίζει καταλυτικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. «Εγώ χρησιμοποιώ σπόρους από αυτόχθονες ποικιλίες και όχι υβρίδια». Ανοστο χαρακτηρίζει και το κοτόπουλο που δοκιμάζει σε εστιατόρια και ταχυφαγεία.

«Πολλοί φίλοι επισκέπτονται τη φάρμα μου μαζί με τα παιδιά τους, ενώ ακόμα περισσότεροι μου ζητούν οδηγίες για να στήσουν κάτι παρόμοιο» αποκαλύπτει στην «Κ» ο κ. Ζαρμπής.

Η συμβουλή του; Απλή και βιωματική: «Προχωράει κανείς βλέποντας και κάνοντας. Ο λαχανόκηπος, όπως και τα αρωματικά φυτά είναι το πιο εύκολο υλοποιήσιμο σχέδιο και μπορεί να γίνει ακόμα και στο μπαλκόνι». Αλλά και σε διαμέρισμα μπορεί να τοποθετηθεί ένα μικρό κοτέτσι με μια ή δύο κότες.

«Κυκλοφορούν πλέον στην αγορά τέτοιες ξύλινες κατασκευές και αν πάρει κανείς κότες που κάνουν ήδη αυγά, σε μικρό διάστημα θα έχει καθημερινά φρέσκα αυγά». Όποιος, πάντως, φλερτάρει με την ιδέα να αποκτήσει φάρμα για να εξοικονομήσει χρήματα, ο κ. Ζαρμπής μάλλον θα τον «προσγειώσει». «Δεδομένων των απωλειών η παραγωγή συχνά μου κοστίζει πάρα πολύ» διευκρινίζει αλλά καταλήγει τονίζοντας ότι «ουσιαστικά είναι ένα χόμπι που σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεις εν πολλοίς τι τρως».

Διαβάστε επίσης:

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Χωρίς περιορισμό τα κατοικίδια σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

17 Σχόλια

  1. konstantinos zarbis

    Έχω αποστείλει στη διαχειρήστρια της ιστοσελίδας την πράξη επιβολής διοικητικού προστίμου. όπου αποδεικνύεται το ορθό των ισχυρισμών μου ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τα οικόσιτα εντός των Αθηνών.

  2. lagos

    am mporousa tha to ekana kai egw. sthn ellada pou thn kanane etsi ta protipa ths favelas den apehoun katholou apo thn fantasia oson den ehoun oikonomikoi dieksodo. ohi mono farma tha evaza kai zwa alla oti mporousa oste na mporeso na zisw sthn ellada tou simera. kai h filozwhkh pou mas to paizei agia na paei na dei alla meri pou ehoun ontos provlima me vasanizmo zwon kai min mas to paizei thigmenh.episis to arthro to vrisko ipervoliko kai ama sas aresi

  3. εργαζομενη στην περιοχη

    Διατηρω μαγαζι παρα πολλα χρονια επι της οδου σεβαστουπολεως κ πεφτω απο τα συννεφα με τα παραπανω σχολια. Εμεις που εργαζομαστε καθημερινα, πρωι κ βραδυ, κατω απο την ταρατσα δεν ειχαμε αντιληφθει τιποτα. Ποτε οι ιδιοκτητες του κτιριου δεν δημιουργησαν προβλημα στην περιοχη. Γιατι να το κανουν τωρα...Με συγχωρειτε, αλλα η ιδεα περι σφαγμενων ζωων στο παρκινγκ μου ακουγεται επιστημονικης φαντασιας, ουτε μυρωδιες ζωων , ουτε πτωματα στα σκουπιδια. Οσο για τα λιμναζοντα θολα νερα ναι.ειναι ενα προβλημα το οποιο κρατα καλσ δεκαετιες μιας κ η περιοχη λεγοταν διαολορεμα παλιοτερα και ο δημος αθηναιων δεν ασχολειτε με τα λουκια των δρομων με αποτελεσμα να απειλουμαστε καθε φορα που βρεχει πολυ.και να γιατι και τα κουνουπια.γατες κ ποντικια ομως δεν εχω δει..ας σοβαρευτουμε! το αν το εν λογω εγχειρημα ειναι παρανομο , θα το κρινουν οι αρμοδιες υπηρεσιες και θα λαβουν τα μετρα τους. Αλλα ας μην ειμαστε υπερβολικοι στην προσπαθεια να δικασουμε χωρις να ειμαστε οι αρμοδιοι μια ιδεα που δεν μας ειναι αρεστη.

  4. zarbis konstantinos

    kalimera sas!
    parakalo na afairethei to sxolio pou ypovlithike apo
    Courier 2014-08-06 14:57 sto thema "dekades katsikes stin taratsa 16ou" 01.08.2014 - 11:49
    kathoti periexei anakriveis, avasimes kai sykofantikes diloseis.
    efxaristo

    1. Courier

      Δεν υπαρχει ουτε συκοφαντια ουτε καμια προσβολη στο προσωπο κανενος
      Αυτη ειναι η αληθεια για το κτηριο την οποια ξερει καθε ενας που μενει στην περιοχη ή το επισκεπτεται εστω και αραια.
      Το τηλεφωνο της εταιριας που εχει το κτηριο ειναι το 210-6912089,δεν ειναι καμια αποκαλυψη υπαρχει παντου στο διαδικτυο και μπορει οποιος θελει να ρωτησει τους προαναφερθεντες κυριους που δουλευουν εκει.
      Εδω ισχυει το "ο κοσμος το εχει τουμπανο" μα καλα τοσα καιρο δεν εχουμε καταλαβει νομιζετε τι συμβαινει ?
      Ποιος ειναι αυτος ο κατοικος που ρωτησατε και σας απαντησε αρνητικα ?
      Τι απο οτι εγραψε στην εκθεση του το Υγειονομικο ειναι ανακριβες ?
      Ποιος εχει περασει απο την Ιατριδου και δεν ειδε τα νερα δεν ή μυρισε την μποχα ?
      Υπαρχει αδεια για σφαγειο ? Η φωτο με τα κοτοπουλα ετοιμα για διακινηση ηταν photoshop ?
      Εκτος και εαν εν αγνοια σας καποιος ανεβηκε κρυφα εκει πανω και εκτισε αυτη την στανη αρα εσεις κυριε δεν γνωριζατε τιποτα για το περιεχομενο της,αυτο να πιστεψουμε ?

  5. Courier

    Κανενας δεν ειναι αρχιτεκτονας οπως τους παρουσιαζουν,για τα σχεδια και καθε κατασκευη στο κτηριο υπευθυνος ειναι ενας αρχιτεκτονας Μ.Ιωαννίδης ενω διαχειριστης στο κτηριο ειναι ενας Γ.Μπαλάς πρωην εμπορος της Λαχαναγορας Αθηνων. Γιος του Ζαρμπή ειναι ο Κων/νος και απορω πως γραφουν σε εκθεσεις κλπ οτι "δεν ξερουν ποιανου ειναι η στανη" ,μα καλα πως θα μπορουσε καποιος ξενος να ανεβει εκει πανω και να κτισει κατι τετοιο ? Καποιος ειχε την ιδεα,καποιος εκανε τα σχεδια,καποιος ειχε τις γνωσεις και ανελαβε την διαχειριση αυτης της στανης και σιγουρα δεν ειναι καποιος εξωγηϊνος. Ολοι οι κατοικοι στην περιοχη γνωριζουμε τι συμβαινει,απο τις υδροροες τρεχει θολο νερο που βρωμαει σκατιλα αρα ειναι απο πλυσιμο της στανης.Τρεχει στο παρτερι,στα σκαλια αλλα και μπροστα στα ταμεια της ΕΥΔΑΠ. Στους καδους πετιουνται μαζι με τα αλλα σκουπιδια για να ανακατευονται και ακαθαρσιες ζωων,ψοφια πουλια ή ζωα,απομειναρια απο το σφαγειο.Η μυρωδια ειναι χαρακτηριστικη και αργα το βραδυ οταν η κυκλοφορια ειναι μηδαμινη τοτε γατες-ποντικια κανουν παρτυ. Κοιταξτε αυτα τα κοτοπουλα: http://grekamag.gr/wp-content/uploads/2014/08/farama_taratsa_greka_pmaidis-5756-980x653.jpg?8809af Σκεφτειτε μοναχοι σας τις συνθηκες κατω υπο τις οποιες σφαχτηκαν-αποθηκευτηκαν και διοχετευθηκαν στην αγορα μιας και ολα οσα εχουν αναφερθει πως βρεθηκαν δεν ειναι για μια οικογενεια αλλα για εναν Λοχο. Εκτος απο την βρωμα στην περιοχη υπαρχει θεμα και με κατσαριδες-τρωκτικα συν τα κουνουπια που μαζευονται στα βρωμονερα που κατεβαινουν. Στο κτηριο μεσα ειναι ο ΕΦΕΤ και η ΕΥΔΑΠ αλλα παραδοξως κανενας ελεγχος δεν εχει γινει ουτε ενδιαφερθηκε κανενας υπευθυνος ενω ολα αυτα γινοντουσαν μπροστα στα ματια τους.Δεν μπορει οι περιξ γειτονες να ξερουμε και να μην ξερουν αυτοι εκει μεσα ! Υπαρχει αδεια για στανη και σφαγειο ? Που διοχετευονται ολα αυτα τα προϊοντα ? Ποιος δειχνει ανοχη σε αυτην την κερδοσκοπια εις βαρος της υγειας της δικης μας αλλα και των παιδιων μας ?

  6. Theresa Tzitzira

    AYTOS O LAXANOKHPOS STHN TARATSA THS ATHINAS MOU THYMIZEI TON KHPO POU EIXE STHSEI H MHTERA MOU STHN TARATSA THS DIKHS MAS POLYKATOIKIAS SE PROASTEIO THS THESSALONIKHS, ME DENTRA, DIAFORA LAXANIKA, DIAFORA LOULOUDIA, BOTANA KAI AMPELI, KOUNIES GIA PAIDIA KAI PSATHINH TENTA. TA FYTA AFTA (KAI TO AMPELI) TA KALLIERGOUSE SE MEGALA KSYLINA KIBWTIA, EIXAME WS KAI 2 MEGALA KIBWTIA ME AMMO, GIA NA PAIZOUME....

  7. zarbis konstantinos

    Οσον αφορα την Αττικη, ο νομαρχης εχει παραλειψει να εκδοσει τη σχετικη αποφαση που καθοριζει το θεσμικο πλαισιο για τα οικοσιτα στην αθηνα. Οι υπηρεσιες της νομαρχιας δεν θελουν να το παραδεχτουν δημοσια οποτε εφαρμοζουν το θεσμικο πλαισιο των επαγγελματικων πτηνο-κτηνοτροφικων εγκαταστασεων. Οπως και να χει το θεσμικο πλαισιο ακολουθει παντα την προοδο και την εξελιξη με σημαντικη υστερηση. Μεχρι προσφατα ηταν απαγορευμενη η φυτευση στα δωματα των κτιριων για παραδειγμα

  8. zarbis konstantinos

    Η πρωτοποριακη για την Ελλαδα αστικη φαρμα των αμπελοκηπων δεν ειναι μυστικο. Πρωτοπαρουσιαστηκε στην εκθεση "οικολογια και συγχρονο design 2011" στην πινακοθηκη του δημου Αθηναιων και εκτοτε εχει παρουσιαστει σε εφημεριδες και περιοδικα. Το γεγονος πως οι γειτονες δεν ειχαν ποτε το παραμικρο προβλημα οχλησης ειναι η απολυτη επιβραβευση του ενχειρηματος.

    1. eleni

      Κε Ζαρμπή, πρωτοποριακή ιδέα για την Ελλάδα η φάρμα αλλά απολύτως παράνομη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Εκτός και αν το έγγραφο της Περιφέρειας είναι πλαστό, ψευδές κ.ο.κ.

      Για το http://www.zoosos.gr

      Ελένη Ηλιοπούλου

  9. Marianne

    ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΧΥΠΟΠΤΗ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΛΙΓΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΙΟΠΗ ΠΟΛΛΩΝ ΕΙΝΑΙ, ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙ ΄ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΚΑΘΕ ΛΟΓΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΄΄ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ΄΄. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΥ ΠΟΙΟ ΧΕΙΡΩΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΥΘΗΝΕΤΑΙ: Η ΑΡΩΣΤΙΜΕΝΗ ΤΑΣΗ ΝΑ ΜΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΙΠΟΤΕ ΕΚΤΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε Α Υ Τ Ο ΜΑΣ.

  10. Θάνος

    Γι αυτό διάλεξε κτήριο με υπηρεσίες και γραφεία, για να μην είναι κανείς μετά το μεσημέρι.
    Μήπως τα έκανε αυτός που έχει επιφορτιστεί με την διαχείριση του κτιρίου;

    1. vaggmann

      Μένω στη περιοχή και δουλεύω από την ακριβώς απέναντι μεριά της Κηφισίας.Η περιοχή είναι τόσο πολυσύχναστη με σπίτια,σούπερ μάρκετ,καφετέριες και μαγαζιά που μόνο στις 4 το πρωί δεν κυκλοφορεί άνθρωπος.Βέβαια στο κτίριο από την μεριά της οδού Σεβαστουπόλεως λειτουργεί ιδιωτικό υπόγειο πάρκινγκ και φαντάζομαι ότι μόνο από εκεί θα μπορούσε να γίνει κάποια μεταφορά χωρίς να γίνει αντιληπτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.