Στηρίξτε μας

Υποφέρουν τα σκυλιά κατά τον ακρωτηριασμό αυτιών και ουράς

13 Ιανουαρίου 2014 06:58 | Επικαιρότητα
Υποφέρουν τα σκυλιά κατά τον ακρωτηριασμό αυτιών και ουράς

Και παράνομη και άσκοπη η επέμβαση!

Ο Λυσίμαχος Παπάζογλου, που είναι αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής του Τμήματος Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απαντώντας σε ερώτημα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) εξήγησε πως οι επεμβάσεις ακρωτηριασμού της ουράς και των αυτιών των σκυλιών όχι μόνο απαγορεύονται στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρώπη, Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία εδώ και μερικές δεκαετίες αλλά και ότι τα ζώα υποφέρουν από τους πόνους μετά την άχρηστη επέμβαση «αισθητικής», που είναι εξόφθαλμος ακρωτηριασμός, γι’ αυτό και από κτηνιατρικής άποψης αυτές οι «αισθητικές» επεμβάσεις αντενδείκνυται.

Η Π.Φ.Π.Ο. απευθύνθηκε στον κ. Παπάζογλου μετά τα όσα ακούστηκαν στη Βουλή από τον βουλευτή της Ν.Δ., Κώστα Κόλλια, ο οποίος προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των κυνηγών και των εκτροφέων ως εισηγητής του κόμματος του στις αλλαγές του νόμου 4039/2012, που συζητείται αυτές τις μέρες στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής Εμπορίου, υπεραμύνθηκε των παράνομων επεμβάσεων και είπε ότι τα ζώα που ακρωτηριάζονται – συχνά από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους χωρίς αναισθησίες με μαχαίρια και ψαλίδια –δεν πονάνε!

Ολόκληρη η απάντηση του καθηγητή κτηνιατρικής χειρουργικής

«Η αποκοπή των αυτιών και της ουράς που γίνεται για αισθητικούς λόγους απαγορεύεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία εδώ και μερικές δεκαετίες. Η επέμβαση αυτή επίσης δε γίνεται στην Ελλάδα με βάση την κοινοτική οδηγία από το 1990. Με τη διενέργεια της επέμβασης αυτής ο σκύλος υποβάλλεται σε άσκοπο χειρουργικό στρες και προκαλείται σοβαρός μετεγχειρητικός πόνος. Μετεγχειρητικά θα μπορούσε να προκληθεί λοίμωξη του τραύματος της ουράς και εποικισμός από μύγες με αποτέλεσμα τη χρόνια φλεγμονή στο σημείο εκείνο.

Συμπερασματικά η αισθητική αποκοπή των αυτιών και της ουράς αντενδείκνυται από κτηνιατρική άποψη γιατί προσκαλεί στα ζώα άσκοπη καταπόνηση και σοβαρές επιπλοκές. Την άποψη αυτή ενισχύουν και υποστηρίζουν τόσο η Αμερικανική Κτηνιατρική Εταιρεία (AVMA) όσο και η Βασιλική Βρετανική Κτηνιατρική Εταιρεία (RCVS) και Η Αυστραλιανή Κτηνιατρική Εταιρεία (AVA)».

Λυσίμαχος Γ. Παπάζογλου, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής, Αναπληρωτής Πρόεδρος, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τι απαντά η Π.Φ.Π.Ο.

Η Π.Φ.Π.Ο. απευθυνόμενη στα αρμόδια υπουργεία και στους εισηγητές των κομμάτων τονίζει: «Ελπίζουμε ΟΛΟΙ να αντιληφθείτε σε τι περιπέτειες και πόνους οδηγείτε τα ζώα χάριν διαφόρων οικονομικών συντεχνιών, όπως το πρωτοβάθμιο σωματείο Κ.Ο.Ε. και την Κυνηγετική Ομοσπονδία.

Αναρωτιόμαστε για μια ακόμη φορά, αν ψηφίζετε νόμο προστασίας και ευζωίας των ζώων ή νόμο για τα κυκλώματα γύρω από τα ζώα. Τέλος ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει έκπτωση, όπως φημολογείται, και της τροπολογίας για τους ερασιτέχνες εκτροφείς, κάτι που θα σημάνει το πλήρες παράνομο εμπόριο ζώων, μαύρα χρήματα και χιλιάδες νέα αδέσποτα».

Διαμαρτυρηθείτε!

Στείλτε email διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης στο: [email protected], και μέσω twitter στον πρωθυπουργό στο @PrimeministerGR

Στο ΥΠ.Α.Α.Τ. στις εξής διευθύνσεις: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected].

Τα email των βουλευτών που μετέχουν στην επιτροπή

Κώστας Κόλλιας Ν.Δ.: [email protected], [email protected]

Φωτεινή Πιπιλή Ν.Δ.: [email protected], [email protected]

Καφαντάρη Χαρά, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: [email protected]

Αποστόλου Βαγγέλης,  ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:   [email protected], [email protected]

Ψύρρας Θωμάς, ΔΗΜ.ΑΡ.: [email protected]

Κασσής Μιχάλης ΠΑ.ΣΟ.Κ.:  [email protected], [email protected]

Μακρή Ραχήλ ΑΝ.ΕΛ.: [email protected]

Γιοβανοπουλος Κώστας ΑΝ.ΕΛ.: [email protected]

Φωτογραφικές διατάξεις υπέρ κυνηγών, εκτροφέων, τσίρκο και κατά των ζώων

Θυμίζουμε μεταξύ άλλων ότι η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του ΥΠ.Α.Α.Τ.» συζητάει εκτός από την απαράδεκτη και α-φιλόζωη εισήγηση του κ.  Κόλλια και το ενδεχόμενο νομιμοποίησης των παραστάσεων με ζώα με μια φωτογραφική διάταξη, που θα λύσει τα χέρια του ιδιοκτήτη του παράνομου δελφινάριου, που λειτουργεί στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα.

Υπογραφές διαμαρτυρίας ώστε οι τροποποιήσεις να οδηγήσουν σ' έναν νόμο, που θα προστατεύει ουσιαστικά τα ζώα, συγκεντρώνονται εδώ:

https://secure.avaaz.org/en/petition/Prothypoyrgos_tis_ElladosElliniko_Koinovoylio_Zitame_enan_nomo_pio_veltiomeno_gia_tin_prostasia_ton_zoon/?cegLLcb

Διαβάστε επίσης:

Π.Φ.Π.Ο.: Κυκλώματα εμπόρων, κυνηγών και κτηνιάτρων θέλουν τον ακρωτηριασμό των σκυλιών

Διαμαρτυρηθείτε για τον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Κόλλια που θέλει τον ακρωτηριασμό των σκυλιών

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Φωτογραφική διάταξη για να εκμεταλλεύονται «νόμιμα» τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Καθολική απαγόρευση των ακρωτηριασμών χωρίς καμιά εξαίρεση!

Τροπολογία του ΥΠ.Α.Α.Τ. επιτρέπει τις παραστάσεις με ζώα. Θα ψηφιστεί ο νόμος;

Και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ λέει «όχι» στην επαναφορά των παραστάσεων και των θεαμάτων στους ζωολογικούς κήπους!

Ο ακρωτηριασμός δεν είναι καλλωπισμός! Τα πρότυπα είναι πρόφαση – δικαιολογία!

Ψεύδεται η πρόεδρος του Κ.Ο.Ε. εδώ και 20 χρόνια απαγορεύεται η κοπή αυτιών και ουράς!

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.