Στηρίξτε μας

Πρόθεση του ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι να λειτουργήσει ο θεσμός των εθελοντών κτηνιάτρων

16 Νοεμβρίου 2012 09:17 | Επικαιρότητα
Πρόθεση του ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι να λειτουργήσει ο θεσμός των εθελοντών κτηνιάτρων

Την πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) να λειτουργήσει ο θεσμός των εθελοντών κτηνιάτρων στη χώρα μας, ώστε απρόσκοπτα και νόμιμα να πραγματοποιούνται στειρώσεις από εκείνους, που γνωρίζουν, και επιθυμούν να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες επιβεβαίωσε η Παναγιώτα Παπαδάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας.

Αυτά ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη 14/11 ενώπιον του ευρωβουλευτή, Γιώργου Χατζημαρκάκη, του Andrea Gavinelli, που είναι ο επικεφαλής του Τμήματος για την Ευζωία των Ζώων (Unit of Animal Welfare), και υπάγεται στον επίτροπο για θέματα Υγείας και Καταναλωτών, Tonio Borg, και των εκπροσώπων των φιλοζωικών σωματείων και των κτηνιάτρων.

Η κα Παπαδάκη σημείωσε, ότι η πρόθεση του ΥΠ.Α.Α.Τ. για τον θεσμό των εθελοντών είναι σαφής, γι’ αυτό και υπάρχει η συγκεκριμένη φράση στον νόμο 4039/2012.

Εξήγησε ότι το υπουργείο - επειδή το θέμα αυτό το έχει απασχολήσει πολύ - προσέφυγε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους καθώς έλαβε δύο αντικρουόμενες μεταξύ τους γνωμοδοτήσεις αυτή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), που θέτει εμπόδια στο νόμο, και αυτή του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία αποδεικνύει πως το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. «παρανομοθετεί» και δε δίνει άδεια στους εθελοντές κτηνιάτρους από το εξωτερικό να έρθουν και να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στη χώρα μας για το καλό των ζώων, άρα και του τόπου.

Η προσφυγή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γίνεται για να υπάρξει σαφής απάντηση για τις αλλαγές πάνω στον 4039/2012 που θα γίνουν μέσα σε νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η κα Παπαδάκη αναφέρθηκε στις αλλαγές, που δρομολογούνται, ώστε να είναι εφικτή η οικονομική ενίσχυση των δήμων καθώς επετεύχθη η επαναδέσμευση κονδυλίων της τάξης των 600.000 ευρώ, τα οποία αφορούν ανειλημμένες υποχρεώσεις (χρέη προς τους δήμους προηγούμενων ετών)  για δράσεις σχετικά με αδέσποτα.

Η εκπρόσωπος του ΥΠ.Α.Α.Τ. σημείωσε, ότι για να επισπευτούν αυτές οι διαδικασίες προωθείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης καθώς η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα ρυθμίζει τέτοια ζητήματα καθυστερεί σημαντικά.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται και η ανταποδοτικότητα των προστίμων που κόβει η Δημοτική Αστυνομία σ’ εκείνους, οι οποίοι κακοποιούν τα ζώα, ώστε τα χρήματα να επιστρέφουν στους δήμους, που εφαρμόζουν τη νομοθεσία.

Η κα Παπαδάκη μας εξήγησε ότι το ΥΠ.Α.Α.Τ. έστειλε επιστολή στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (Ε.Σ.Ρ.) ώστε αυτό να επιτρέπει την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων που προωθούν τις στειρώσεις των ζώων καθώς πρόκειται για απολύτως κοινωνικό μήνυμα.

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες το Ε.Σ.Ρ. θεώρησε ακατάλληλο το σποτ που δημιούργησε η ANIMAL ACTION. To βίντεο που απορρίφθηκε μπορείτε να το δείτε εδώ.

Κλείνοντας την τοποθέτηση της η κα Παπαδάκη εξήγησε ότι το υπουργείο μελετά φυλλάδια και εκπαιδευτικό υλικό ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης να διδάσκεται στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού η κουλτούρα της φιλοζωίας ώστε αυτή να αναπτυχθεί εγκαίρως για τη σωστή διαχείριση των ζώων δεσποζόμενων και μη.

Διαβάστε επίσης:

Η Ε.Ε. δεν απαγορεύει την εθελοντική εργασία των κτηνιάτρων

Σήμερα στην Ε.Ε. το θέμα των εθελοντών κτηνιάτρων

Στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν για τις στειρώσεις των αδέσποτων που ζουν εντός Ε.Ε.

Γιατί οι εθελοντές κτηνίατροι δεν χρειάζονται την έγκριση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Αν οι Έλληνες κτηνίατροι δεν μπορούν ας αφήσουν τους ξένους να το κάνουν!

Βάζουν παρανόμως εμπόδια στους εθελοντές κτηνιάτρους

Στειρώσεις γατιών και σκυλιών από εθελοντές κτηνιάτρους στη Βόρεια Ελλάδα

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ενοχλείται από τους εθελοντές που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στα αδέσποτα

Οι κτηνίατροι της Λέσβου εκβιάζουν τους φιλόζωους!

Κα Τραχήλη γιατί δεν προτείνετε Έλληνες κτηνίατρους ως εθελοντές;

Ευρωπαίοι κτηνίατροι και στη Λέσβο για δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Κατάλαβα !!!Η δόση θα πάει όλη στην φιλοζωία !!Παιδεία , στειρώσεις ,προηγούμενα λεφτά που θα δοθούν τώρα ,εθελοντές κτηνίατροι ......υπερπαραγωγή δηλαδή !!!Ημουν σίγουρος ότι οι θυσίες του Ελληνικού λαού θα αποδώσουν κάποια στιγμή!!!Απο την άλλη πλευρά ,καλό είναι να υπάρχουν και μερικά χαρτιά παραπάνω ,διότι όπως έλεγαν και οι ρωμαίοι "τα γραπτά μένουν" -στο συρτάρι ,θα συμπλήρωναν οι νεοέλληνες!!Καλή τύχη μας!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.