Στηρίξτε μας

Η Ε.Ε. δεν απαγορεύει την εθελοντική εργασία των κτηνιάτρων

15 Νοεμβρίου 2012 21:45 | Επικαιρότητα
Η Ε.Ε. δεν απαγορεύει την εθελοντική εργασία των κτηνιάτρων

Ενώπιον του Andrea Gavinelli, που είναι ο επικεφαλής του Τμήματος για την Ευζωία των Ζώων (Unit of Animal Welfare), και υπάγεται στον επίτροπο για θέματα Υγείας και Καταναλωτών, Tonio Borg, οι εκπρόσωποι φιλοζωικών ομοσπονδιών, κτηνιάτρων και γιατρών ανέλυσαν το σοβαρό ζήτημα της κακοποίησης και της διαχείρισης του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα, που διαρκώς αυξάνεται δραματικά πλέον και λόγω κρίσης.

Οι φορείς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ευρωβουλευτή του κόμματος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Γιώργου Χατζημαρκάκη, έθεσαν υπ’ όψιν των αρμοδίων όλες τις πλευρές ενός ζητήματος με ηθικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Εξήγησαν επί της ουσίας, ότι η ανυπαρξία φιλοζωικής κουλτούρας και η έλλειψη πολιτικής βούλησης είναι η αιτία της ύπαρξης περίπου 2.000.000 αδέσποτων ζώων.

Τα πλάσματα αυτά πέφτουν πολύ συχνά θύματα των ορέξεων των ανθρώπων και ο μόνος πολιτισμένος τρόπος για να προστατευθούν και να περιοριστεί ο πληθυσμός τους είναι οι συστηματικές στειρώσεις.

Και εκεί εντοπίζεται ένα ακόμα κρίσιμο θέμα. Καθώς εν μέσω κρίσης οι δήμοι αδυνατούν να βρουν κονδύλια για να συνεργαστούν με κτηνιάτρους, ώστε να πραγματοποιούν επ’ αμοιβή και συστηματικά αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Από την άλλη αν και ο νόμος 4039/2012 προβλέπει την εθελοντική εργασία κτηνιάτρων από το εξωτερικό (και το εσωτερικό), οι οποίοι επιθυμούν αφιλοκερδώς να προσφέρουν υπηρεσίες βοηθώντας τα αδέσποτα άρα και τον τόπο μας, εντούτοις το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) εξαιτίας των πιέσεων, που ασκεί ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.) βάζει εμπόδια εφευρίσκοντας δικαιολογίες.

XatzimarkakisΗ Ε.Ε. δεν θέτει εμπόδια στον εθελοντισμό.

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της κακώς εννοούμενης συνδικαλιστικής αλληλεγγύης. Για να μην χάσουν δηλαδή την πελατεία τους οι κτηνίατροι στην Ελλάδα μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου πιέζουν, ώστε ο νόμος να μην εφαρμοστεί και δεν δίνουν άδειες στους εθελοντές.

Φανταστείτε για παράδειγμα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος να μην επιτρέπει σε γιατρούς από το εξωτερικό να έρθουν εθελοντικά να εμβολιάσουν παιδιά, που πλήττονται από τις ασθένειες, των οποίων οι γονείς τους δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για την περίθαλψη τους.

Όσο ακραίο και αν ακούγεται αυτό το παράδειγμα η κατάσταση που περιγράφεται σε αυτό έχει μια αντιστοιχία με τα όσα συμβαίνουν εις βάρος τα ζώων.

Οι κτηνίατροι στην Ελλάδα ανησυχούν, ότι θα χάσουν την πελατεία τους και προτιμούν τα ζώα να υποφέρουν και αργοπεθαίνουν, αντί να επιτρέψουν σε συναδέλφους τους, που θέλουν και αντέχουν οικονομικά να το κάνουν, να έρθουν και να προσφέρουν ουσιαστικό κοινωνικό έργο.

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και όσοι συντάσσονται με αυτό χρησιμοποιεί ως επιχείρημα τα επαγγελματικά δικαιώματα έτσι όπως κατοχυρώνονται από την ενωσιακή νομοθεσία, αν και μιλάμε για εθελοντισμό και όχι για μόνιμη εγκατάσταση των συγκεκριμένων επαγγελματιών.

Κάτι που όπως είπε χθες ο κ. Andrea Gavinelli, η νομοθεσία της Ε.Ε. δεν το προβλέπει, άρα και δεν το απαγορεύει, αφού δεν υπάρχει προηγούμενο.

Θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ για το τι ειπώθηκε χθες από τους ομιλητές  ενώπιον του αρμόδιου επιτρόπου. Οφείλουμε όμως να τονίσουμε πως αυτό κατέστη δυνατό επειδή για πρώτη φορά ένας ευρωβουλευτής, δηλαδή ο Γιώργος Χατζημαρκάκης νοιάστηκε να θέσει το ζήτημα ενώπιον τέτοιου ακροατηρίου.

Διαβάστε επίσης:

Αν δεν απαγορευτεί η πώληση ζώων σε καταστήματα οι στειρώσεις δεν θα είναι ποτέ αρκετές!

Δήμος Χανίων: Αναγκαιότητα ο πληθυσμιακός έλεγχος των αδέσποτων ζώων

Κοσμήτορας Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.: Η ανωτερότητα του ανθρώπινου είδους συνοδεύεται και από υποχρεώσεις!

Α. Τραχήλη: «Δεν υπάρχει ανάγκη για ξένους κτηνιάτρους στη χώρα μας» (βίντεο)

Δεν θέλουν τους εθελοντές κτηνιάτρους για να μη χάσουν την πελατεία τους…

Πρόθεση του ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι να λειτουργήσει ο θεσμός των εθελοντών κτηνιάτρων

Η εγκληματική δράση μας εις βάρος των ζώων εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς

Σήμερα στην Ε.Ε. το θέμα των εθελοντών κτηνιάτρων

Στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν για τις στειρώσεις των αδέσποτων που ζουν εντός Ε.Ε.

Γιατί οι εθελοντές κτηνίατροι δεν χρειάζονται την έγκριση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Αν οι Έλληνες κτηνίατροι δεν μπορούν ας αφήσουν τους ξένους να το κάνουν!

Βάζουν παρανόμως εμπόδια στους εθελοντές κτηνιάτρους

Στειρώσεις γατιών και σκυλιών από εθελοντές κτηνιάτρους στη Βόρεια Ελλάδα

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ενοχλείται από τους εθελοντές που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στα αδέσποτα

Οι κτηνίατροι της Λέσβου εκβιάζουν τους φιλόζωους!

Κα Τραχήλη γιατί δεν προτείνετε Έλληνες κτηνίατρους ως εθελοντές;

Ευρωπαίοι κτηνίατροι και στη Λέσβο για δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων

Tagged: ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.