Στηρίξτε μας

Αθηναίοι αποδείξτε τη φιλοζωία σας! Υιοθετήστε αδεσποτάκια!

28 Οκτωβρίου 2012 10:55 | Επικαιρότητα
Αθηναίοι αποδείξτε τη φιλοζωία σας! Υιοθετήστε αδεσποτάκια!

Τη «Στέγη Ζώων» στον Μαρκόπουλο Αττικής επισκέφθηκε στις 16/10 η Πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης Εφαρμογής του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων για την διαχείριση των αδέσποτων της πρωτεύουσας. Ο Δήμος Αθηναίων, όπως είναι γνωστό, έχει σύμβαση (που λήγει) με τη «Στέγη Ζώων» του κτηνίατρου Παναγιώτη Παπαϊωάννου και εκεί μεταφέρονται τα αδέσποτα της πρωτεύουσας, τα οποία χρήζουν νοσηλείας, περίθαλψης, στείρωσης κ.ο.κ.

Η 5μελης Επιτροπή – ακολουθώντας αυτό που ορίζει ο νόμος 4039/2012 – πραγματοποίησε αυτή την επίσκεψη για να βρεθεί μια λύση για τα δεκάδες ζώα, που φιλοξενούνται, και τα οποία πρέπει να προωθηθούν, ώστε να βρουν οικογένειες διαφορετικά θα επανατοποθετηθούν στους δρόμους της πόλης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα δημοτικά κυνοκομεία αποτελούν χώρο προσωρινής παραμονής. Ο Δήμος Αθηναίων ζητάει – προφανώς λόγω κόστους – να μπει ένα χρονικό όριο στο χρονικό διάστημα φιλοξενίας των ζώων, αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία, αποθεραπεία.

Είναι όμως απολύτως κατανοητό, ότι ο επ’ αόριστον εγκλεισμός είναι μια άλλη μορφή μη καλής μεταχείρισης, ειδικά για ζώα υγιή (και μη τα οποία παίρνουν φάρμακα), τα οποία μπορούν με εκπαίδευση να ενταχθούν απολύτως το περιβάλλον ενός σπιτιού.

Τα ζώα δεν είναι σωστό να παραμένουν επ’ αόριστον έγκλειστα όμως είναι βέβαιο, ότι και στους δρόμους κινδυνεύουν από θανάσιμες αιτίες (τροχαία, φόλες, ασιτία).

Στις αρχές Δεκεμβρίου – όπως πληροφορηθήκαμε – λήγει η σύμβαση του Δήμου Αθηναίων με το συγκεκριμένο κτηνιατρικό κέντρο και αν αυτή δεν ανανεωθεί, δεν θα υπάρχει χώρος στέγασης των ζώων, που τώρα φροντίζονται εκεί.

Η εθελόντρια Βίκυ Χρήστου, που είναι μέλος της 5μελούς Επιτροπής Παρακολούθησης της Εφαρμογής του Προγράμματος του Δήμου Αθηναίων και γνωστή μεταξύ των φιλόζωων για το έργο και τη βοήθεια την οποία προσφέρει στα ζώα της Αθήνας, τονίζει ποιες είναι οι ανάγκες και πόσα ζώα φιλοξενούνται τώρα «Στέγη Ζώων» στον Μαρκόπουλο Αττικής.

Η κα Χρήστου – που συμβάλλει εθελοντικά σε αυτό το πρόγραμμα –εξηγεί στο www.zoosos.gr: «Στη “Στέγη Ζώων” φιλοξενούνται - μεταξύ άλλων - 15 που έχουν περισυλλεχθεί λόγω καταγγελιών για επιθετική συμπεριφορά. Δυστυχώς πολλά από αυτά έχουν μείνει εδώ και χρόνια έγκλειστα.

Για τα περισσότερα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να εξεταστούν από εξειδικευμένο εκπαιδευτή, ούτε έχει γίνει προσπάθεια υιοθεσίας τους.

Δύο από αυτά υιοθετήθηκαν αλλά μετά από λίγο αναιρέθηκε η υιοθεσία ενός. Σύμφωνα με δηλώσεις μελών προηγούμενης 5μελους Επιτροπής, υπήρχε μεγαλύτερος αριθμός ζώων με επιθετική συμπεριφορά αλλά τελικά υιοθετήθηκαν.

Φιλοξενούνται εκεί και 5 τρίποδα ζώα (το ένα είναι ράτσας Πίτμπουλ). Όπως μας ενημέρωσε ο επιβλέπων κτηνίατρος τα ζώα προαυλίζονται μαζί και είναι αρκετά κοινωνικοποιημένα.

Ένα από τα σκυλιά έχει πάρεση στο πρόσθιο άκρο, όμως το πόδι του δεν έχει ακρωτηριαστεί.

Τα δύο ακόμα Πίτμπουλ (ένα είναι θηλυκό και το άλλο αρσενικό) που βρίσκονται στο καταφύγιο δεν μπορούν να επανατοποθετηθούν εξαιτίας της συμπεριφοράς της ράτσας τους.

Ακόμα δύο σκυλιά παίρνουν φάρμακα λόγω χρόνιου νοσήματος από το οποίο πάσχουν. Μια σκυλίτσα μεγάλης ηλικίας, η οποία αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, είναι και αυτή εκεί.

Ένα αρσενικό σκυλί βρίσκεται στο κυνοκομείο και παραμένει εκεί καθώς η ιδιοκτήτρια του είχε κάνει δωρεά στον Δήμο Αθηναίων μέχρι το ζώο να υιοθετηθεί.

Στο καταφύγιο διαμένουν και 8 σκυλιά με λεϊσμανίαση. Σε δύο από αυτά δεν έχει γίνει ακόμα θεραπεία και κάθε προσφορά για τα φάρμακα της θεραπείας τους είναι ευπρόσδεκτη.

Τα ζώα αυτά χρειάζονται τη βοήθεια μας. Κάνουμε θερμή παράκληση προς όλα τα σωματεία και μεμονωμένοuς φιλόζωους να βοηθήσουν ώστε τα ζώα να παραμείνουν στη ζωή και να βρουν επιτέλους σπίτι. Οποιαδήποτε βοήθεια είναι πολύτιμη είτε αφορά κανονική υιοθεσία είτε προσωρινή.

Επίσης σε περίπτωση που μπορείτε να υποδείξετε κάποιον επαγγελματία έμπειρο σε επιθετικά ζώα, σας παρακαλώ να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων στο τηλέφωνο 2103239201 ή στο προσωπικό μου email: [email protected].

Ακόμα και ζώα που έχουν πραγματικά εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά με κατάλληλη καθοδήγηση αλλά και υπεύθυνο ιδιοκτήτη μπορούν να υιοθετηθούν. Για όλες τις υιοθεσίες θα πρέπει να υπογράφουν τα έντυπα υιοθεσίας του Δήμου Αθηναίων.

Είναι κατανοητό ότι οι καιροί που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολοι όπως επίσης και το γεγονός το ότι οι περισσότεροι φιλόζωοι έχουν λυγίσει από το ψυχολογικό και το οικονομικό κόστος της περίθαλψης των αδέσποτων ζώων.

Αλλά μια συλλογική προσπάθεια ίσως επέφερε ένα σημαντικό αποτέλεσμα στην διαχείριση του προβλήματος και στην διάσωση όλων αυτών των ψυχών. Ευελπιστώ στη συνεργασία σας».

Διαβάστε επίσης:

Ζητούν εκπαιδευτές σκύλων για να βοηθήσουν τα 17 σκυλιά του Δήμου Αθηναίων

Είναι υγιής φιλικός και μόλις 7 μηνών!

Σκύλος - τριποδάκι με κέφι για ζωή

Η επιλεκτική φιλοζωία και η απελευθέρωση του Ρούμπη

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Χριστίνα Πινάτση

    Κι εγώ μπορώ να σας πω ότι τα ζωάκια αυτά δεν είναι όλα "επιθετικά". Μπορεί σε συνθήκες αδέσποτου να αγρίεψαν κάποτε, να γαύγισαν κ.λπ. Ορισμένα όμως είναι κανονικά τρυφερά σκυλιά. Βοηθήσετ να μη θανατωθούν!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.