Στηρίξτε μας

Θα στειρώσουν δεκάδες αδέσποτες γάτες στη Σύρο

28 Σεπτεμβρίου 2012 07:20 | Επικαιρότητα
Θα στειρώσουν δεκάδες αδέσποτες γάτες στη Σύρο

Δύο εξαιρετικά ευαίσθητοι κτηνίατροι, που μένουν και εργάζονται στη Σύρο, δεν περιορίζονται μόνο στη φροντίδα των κατοικιδίων των πελατών τους. Δύο φορές τον χρόνο στειρώνουν με χαμηλό κόστος εκατοντάδες αδέσποτες γατούλες συμβάλλοντας έτσι δραστικά στον έλεγχο του πληθυσμού τους. Από τις 22 έως τις 26 Οκτωβρίου 2012 θα πραγματοποιηθούν στο νησί της Σύρου αυτές οι στειρώσεις χαμηλού κόστους. Πρόκειται για την τέταρτη εβδομάδα που πραγματοποιείται αυτό το πρόγραμμα μέσα σε δύο χρόνια.

Όταν ο κτηνίατρος πραγματικά αγαπάει τα ζώα…

Ο Γιώργος Μαραγκός και ο Μανώλης Βορρίσης έχοντας αντιληφθεί το τεράστιο πρόβλημα, που δημιουργείται, από τον υπερπληθυσμό των αδέσποτων ζώων, τα οποία πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, αποφάσισαν δύο εβδομάδες τον χρόνο να προσφέρουν κτηνιατρικές υπηρεσίες στείρωσης με χαμηλό κόστος στα γατιά του νησιού, αφού οι ίδιοι δεν εισπράττουν αμοιβή γι' αυτό. Έτσι σε συνεργασία με τους φιλόζωους εθελοντές του νησιού, οι οποίοι συγκεντρώνουν από δωρεές το κόστος των φαρμάκων (για την αναισθησία, την ανάνηψη, τα ράμματα κ.ο.κ.) προχωρούν στις επεμβάσεις!

Οι εθελοντές επισκέπτονται τις αποικίες γατιών συγκεντρώνουν σε κλουβάκια τα ζώα και τις μεταφέρουν στην Κτηνιατρική Κλινική Κυκλάδων στην Ερμούπολη. Μετά από μία ημέρα νοσηλείας οι εθελοντές επιστρέφουν και πάλι τα ζώα στον τόπο όπου ζούσαν. Μάλιστα ένα μικρό σημαδάκι στο αυτί τους είναι η απόδειξη, που φαίνεται και εξ αποστάσεως, ότι δηλαδή το ζώο έχει στειρωθεί. Το κόστος των υλικών της κάθε στείρωσης είναι 35 ευρώ.

Εκατοντάδες αδέσποτες γάτες περιφέρονται σε άσχημη κατάσταση και στη Σύρο αλλά και σε όλα νησιά της χώρας, αφού ακόμη και όσοι δήμοι εφαρμόζουν πρόγραμμα στειρώσεων δεν στειρώνουν γάτες… Δεν τις στειρώνουν γιατί δυστυχώς γι’ αυτές, δεν γαυγίζουν και δεν επιτίθενται, όπως τα σκυλιά! Τρανό παράδειγμα ο Δήμος Αθηναίων, ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, ο οποίος ακόμα δεν έχει ξεκινήσει σχετικό πρόγραμμα γι’ αυτό και επιβαρύνει τα φιλοζωικά σωματεία!

Είναι αθόρυβες γι’ αυτό και δεν στειρώνονται συστηματικά

Το καλοκαίρι, όταν αυξάνεται ο πληθυσμός των ανθρώπων στα νησιά λόγω του τουρισμού και όλες οι ταβέρνες είναι ανοικτές τα ζώα βρίσκουν φαγητό, αλλά το χειμώνα βρίσκουν τροφή στα σκουπίδια και αυτό με δυσκολία.

Μερικές τυχερές εντάσσονται σε διάφορες αποικίες γατιών και ταΐζονται από τους κατοίκους, αλλά οι περισσότερες πεθαίνουν από αρρώστιες, την πείνα και ατυχήματα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, όταν πια τα γατάκια γεννηθούν, αφού εξοντώνονται από τους κατοίκους ποικιλοτρόπως.

Φαινόμενα κακοποίησης των ζώων (π.χ. φόλες, πέταμα ζωντανών γατιών και σκυλιών στα σκουπίδια) βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας και ειδικά μέσω του ίντερνετ φτάνουν αμέσως στο εξωτερικό, και τελικά αποθαρρύνουν τους τουρίστες να επισκεφτούν τη χώρα μας.

Πολλοί κάτοικοι της Σύρου, μετά και από τις επισημάνσεις των ξένων τουριστών, συνειδητοποίησαν, ότι η στείρωση είναι η μόνη πολιτισμένη μέθοδος για τον περιορισμό και τη διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων.

Έρευνες άλλωστε έχουν αποδείξει, ότι μια στειρωμένη αδέσποτη γάτα μπορεί να ζήσει μέχρι και 12 χρόνια ενώ μια μη στειρωμένη ζει μόλις 2 χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα Syros Cats ενώ για να κάνετε δωρεά για τις στειρώσεις των γατιών του νησιού πατήστε εδώ.

Οι κτηνίατροι της Κτηνιατρικής Κλινικής Κυκλάδων τονίζουν ότι «Το πρόγραμμα αφορούσε αρχικά άστεγα γατιά αλλά δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθούν χρήματα για να στειρωθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός άστεγων γατιών το πρόγραμμα “άνοιξε” και σε ιδιοκτήτες που έχουν αρκετές γάτες, η στείρωση των οποίων θα ήταν οικονομικά επίπονη.

Θα είμαστε σε θέση να στειρώσουμε και μεμονωμένες γάτες εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι. Για την  4η “εβδομάδα στειρώσεων” έχουμε 150 θέσεις για γατιά ιδιοκτητών και 50 για αδέσποτα. Το κόστος είναι 35 ευρώ ανά γάτα.

Η στείρωση είναι ο μόνος ενδεδειγμένος και πολιτισμένος τρόπος ελέγχου των γεννήσεων οι οποίες όταν γίνονται ανεξέλεγκτες έχουν σα συνέπεια την "παραγωγή" χιλιάδων μικρών γατιών των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία πεθαίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις Συριανές Γάτες στο syroscats.blogspot.gr. Εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας στο τηλέφωνο 2281079439».

Την προσπάθεια υποστηρίζει ενεργά με την οργάνωση των εθελοντών και η κτηνίατρος του Δήμου Σύρου Μαρία Πανταζή.

Διαβάστε επίσης:

Σύρος: Στείρωσαν μέσα σε 14 μέρες 511 γάτες

Υπέροχες ταΐστρες και ποτίστρες για τις αδέσποτες γάτες θα στολίσουν την Ερμούπολη της Σύρου σύντομα

Βρήκε τον γάτο της πυροβολημένο στα πλευρά με αεροβόλο στην Ποσειδωνία της Σύρου

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.