Στηρίξτε μας

Πάρτυ και αθλοπαιδιές εκεί που γεννούν οι θαλάσσιες χελώνες caretta caretta με την έγκριση του Δήμου Φαιστού

2 Αυγούστου 2012 18:56 | Καταγγελίες
Πάρτυ και αθλοπαιδιές εκεί που γεννούν οι θαλάσσιες χελώνες caretta caretta με την έγκριση του Δήμου Φαιστού

Με τη σφραγίδα του Δήμου Φαιστού

Στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που διέπει το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών, οι δημόσιοι φορείς, υποχρεούνται εκείνοι πρώτοι και κατά κύριο λόγο, να συμβάλλουν στη διατήρηση των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, τη διατήρηση του πληθυσμού των προστατευόμενων ειδών και την προφύλαξη των ακτών από ενέργειες που τη βλάπτουν. Είναι λοιπόν λυπηρό, να βλέπει κανείς τους δήμους να στηρίζουν και να ενθαρρύνουν δραστηριότητες σε ευαίσθητα οικοσυστήματα, που σίγουρα, δεν συνάδουν με τίποτα από τα παραπάνω.

Κάτι τέτοιο έγινε για άλλη μια φορά από τον Δήμο Φαιστού του Ηρακλείο Κρήτης στον κόλπο της Μεσσαράς, που αποτελεί περιοχή Natura 2000, καθώς και τον τρίτο σημαντικότερο βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Κρήτη. Όπως καταγγέλλει με σχετικό δελτίο Τύπου ο ΑΡΧΕΛΩΝ: «από τις 11 έως τις 14 Ιουλίου έλαβε χώρα το 2ο τουρνουά ποδοσφαίρου στη παραλία της Παχιάς Άμμου, στον κόλπο της Μεσσαράς, που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυμπακίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού.

Για τη διεξαγωγή του τουρνουά αυτού αποψιλώθηκε μέρος των αμμοθινών για την τοποθέτηση εξέδρας με καθίσματα, ποδοσφαιρικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων προβολέων και ήχου.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα beach party, για το οποίο, εκτός από τις προαναφερθείσες εγκαταστάσεις του γηπέδου, τοποθετήθηκαν επιπλέον μουσική εξέδρα πάνω στο δρόμο και κατασκευή bar εντός του αιγιαλού.

Οι κατασκευές αυτές εντείνουν τα έντονα προβλήματα διάβρωσης που παρατηρούνται στις παραλίες της Κρήτης, ενώ η αδειοδότηση τέτοιου είδους δραστηριοτήτων δεν προβλέπεται εντός προστατευόμενων περιοχών.

Οι αγώνες αυτοί και κυρίως το beach party έκαναν χρήση δυνατού φωτισμού και εκκωφαντικής μουσικής, γεγονός που απέτρεψε την ωοτοκία θαλασσίων χελωνών τουλάχιστον για τις μέρες αυτές.

Επίσης, στη παραλία της Παχιάς Άμμου έχουν ήδη καταγραφεί από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ 7 φωλιές, εκ των οποίων οι 3 βρίσκονταν επικίνδυνα κοντά στο σημείο διεξαγωγής του πάρτι και κινδύνευαν ανά πάσα στιγμή από ποδοπάτηση, λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών και την παραμονή τους στη παραλία.

Τέλος, την επόμενη ημέρα κατά την πρωινή περιπολία των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ, καταγράφηκε εκτεταμένη ρύπανση του αιγιαλού από σκουπίδια που άφησαν οι επισκέπτες του beach party.

Την τελευταία μέρα των εκδηλώσεων, πριν το beach party, η Δήμαρχος Φαιστού έκανε απονομή βραβείων στις ομάδες ποδοσφαίρου που συμμετείχαν στο 4 ήμερο τουρνουά και έδωσε συγχαρητήρια για την εξαιρετική διοργάνωση που έγινε πάνω σε προστατευόμενη περιοχή στην καρδιά της περιόδου ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών, ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Το εξαιρετικό αυτό δείγμα πολιτισμού, αθλοπαιδιάς και γενικότερης περιβαλλοντικής παιδείας το απόλαυσαν και οι ξένοι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, οι οποίοι για άλλη μια φορά απόρησαν για το τρόπο που ορισμένοι δημόσιοι φορείς ασελγούν στο περιβάλλον και στην περιβαλλοντική νομοθεσία εν γένει».

Διαμαρτυρηθείτε στον Δήμο Φαιστού

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία παρακινεί τους φιλόζωους να διαμαρτυρηθούν στον Δήμο Φαιστού γι’ αυτήν του την στάση στέλνοντας email στο [email protected].

Η Μάριζα Χριστοδούλου εκ μέρους της Π.Φ.Π.Ο. τονίζει: «Μετά από πληροφορίες, δημοσιεύματα, διαμαρτυρίες και καταγγελίες τις οποίες πληροφορηθήκαμε παρακαλούμε τον Δήμο Φαιστού να σταματήσει τη διοργάνωση δραστηριοτήτων για οποιονδήποτε λόγο στις παραλίες ωοτοκίας του προστατευόμενου είδους καρέτα καρέτα».

Οι φωτογραφίες από την εξέδρα και το πάρτυ, που ακολούθησε, μιλούν από μόνες τους και αποδεικνύουν την ευαισθησία, την οποία έδειξε για το θέμα η αρμόδια δημοτική αρχή.

Διαβάστε επίσης:

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου καταστρέφει τις φωλιές της καρέττα!

Άλλη μια θαλάσσια χελώνα σφυροκοπημένη στο κεφάλι βρέθηκε στο Άκτιο

Βρήκαν τη θαλάσσια χελώνα με σπασμένο το κρανίο και την γνάθο στο Άκτιο

Άλλη μια καρέττα χτυπημένη στο κεφάλι με καμάκι στην Αιτωλοακαρνανία

Οι ψαράδες αποκεφαλίζουν τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό!

Λιμεναρχείο Πρέβεζας: Μόνες τους αποκεφαλίζονται οι θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό

Βρήκαν την καρέττα – καρέττα σφαγμένη στο λαιμό στην Γρόττα της Νάξου

Βρήκαν την καρέττα χτυπημένη στο κεφάλι στο Κρυονέρι Ζακύνθου

Πρέβεζα: Σκόπιμα σφυροκοπούν στο κεφάλι τις θαλάσσιες χελώνες

4 νεκρές θαλάσσιες χελώνες στην Πρέβεζα

Μια καρέτα πήγε να γεννήσει στη Λούτσα!

Θαλάσσια χελώνα νεκρή από παραγάδι στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο

Γιάτρεψαν και θ’ απελευθερώσουν την καρέττα που δάγκωσαν σκυλιά στην Κυλλήνη

Κινδύνευσε το «σπίτι της καρέτα» από την πρόσφατη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο

Συστηματική η εξόντωση των καρέττα – καρέττα και στην Νάξο

Άλλη μια θαλάσσια χελώνα βρέθηκε σκοτωμένη στην παραλία Πλάκα της Νάξου

Και στην Νάξο σκοτώνουν τις χελώνες Caretta – caretta

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.