Στηρίξτε μας

Ηράκλειο Κρήτης: Σεμινάριο στους δημοτικούς αστυνόμους για τον 4039/2012

29 Ιουνίου 2012 09:43 | Επικαιρότητα
Ηράκλειο Κρήτης: Σεμινάριο στους δημοτικούς αστυνόμους για τον 4039/2012

Απολύτως αποφασισμένη να σταματήσει τις κακοποιήσεις των ζώων στην Ελλάδα και στην Κρήτη είναι η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.), η οποία αντέχει, να έρχεται σε σύγκρουση με την κακή νοοτροπία των Ελλήνων, οι οποίοι δεν αγαπούν τα ζώα και τα καταδυναστεύουν με κάθε τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας για την εξάλειψη αυτών των εγκλημάτων, που είναι και κοινωνικό πρόβλημα με ηθικές προεκτάσεις η Π.Φ.Π.Ο. συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία, τους αρμόδιους της Δημοτικής Αστυνομίας (σε όποιους Δήμους υπάρχει) και φυσικά με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού προσεχώς θα γίνει και ημερίδα με τη συμμετοχή των μελών της Ε.Δ.Ε..

Η αρχή γίνεται στην Κρήτη, αφού το πρόβλημα και εκεί είναι μεγάλο. Χθες η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. και νομικός, στο σεμινάριο που έγινε για την επιμόρφωση των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου Κρήτης, ενημέρωσε τους δημοτικούς αστυνόμους, τι ορίζει ο νόμος 4039/2012, και πως οι ίδιοι οφείλουν, να παρεμβαίνουν και να αντιμετωπίζουν την κακοποίηση ενός ζώου, είτε από μόνοι τους, είτε όταν καλούνται από πολίτες να διαπιστώσουν, τι συμβαίνει.

Τόσο η Νατάσα Μπομπολάκη, που είναι και πρόεδρος του φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ», η Μαρία Χουστουλάκη, εκ μέρους της Μ.Κ.Ο. «Ζωφόρος», που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο, αλλά και οι εκπρόσωποι της Φιλοζωικής Κρήτης είχαν την δυνατότητα χθες, να συνομιλήσουν με τους δημοτικούς αστυνόμους, να εξηγήσουν λεπτομερώς τι ορίζει ο νόμος 4039/2012 και να απαντήσουν στις απορίες τους.

Πολλές οι απορίες

Τα θέματα στα οποία δόθηκε έμφαση ήταν τα εξής:

- Τι σημαίνει ο όρος ευζωία ενός ζώου (συνθήκες διαβίωσης, φαγητό, νερό, εμβόλια, περίθαλψη).
- Ποινικές Κυρώσεις ( τις επιβάλλει η ΕΛ.ΑΣ. και η Δημοτική Αστυνομία - Άρθρο 16).
- Διοικητικές Κυρώσει (τις επιβάλλει η Δημοτική Αστυνομία - Άρθρο 21).
- Τι σημαίνει ζώο επικίνδυνο και επιθετικό (βεβαιώσεις από Κρατικά Νοσοκομεία για τα θύματα που δαγκώθηκαν).
- Αρμόδια Όργανα Κυρώσεων.
- Τι ορίζει ο νόμος για τις λαϊκές παραστάσεις και τα θεάματα με ζώα.
- Μόνιμη αλυσόδεση, ζώα με σπίτι - βαρέλι, τσίγκους (μη ευζωία - ακατάλληλες συνθήκες ζωής).
- Τι ισχύει για τον αριθμό των κατοικίδιων σε πολυκατοικίες - μονοκατοικίες.

kritilogos

Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων τόνισαν μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου ότι: «Στην αίθουσα του Δήμου Ηρακλείου στο κτίριο της Παλιάς Λαχαναγοράς από τις 12:00 έως 16:30 πέρασαν κατά βάρδιες οι δημοτικοί αστυνομικοί, για να ενημερωθούν.

Η συνεργασία ήταν άψογη, τα ερωτήματα, που απαντήθηκαν πολλά καταδεικνύοντας πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα της εφαρμογής ενός νέου καθεστώτος στα θέματα της ευζωίας των ζώων και της ενημέρωσης των πολιτών.

Ευχαριστούμε τους αρμόδιους αντιδημάρχους για τη διοργάνωση του σεμιναρίου, τον κ. Ευστράτιο Δαγκωνάκη και τον κ. Γιώργο Αεράκη αλλά και την ηγεσία της Δημοτικής Αστυνομίας εν γένει».

Αναγκαία η συνεργασία

Είναι εξαιρετικά σημαντικό, να γίνει απολύτως κατανοητό, ότι οι συναρμόδιες αρχές πρέπει, να συνεργάζονται στενά και να εφαρμόζουν αυτό, που ορίζει ο νόμος, και για τη διάσωση των ζώων – το οποίο είναι πάντα προτεραιότητα – αλλά και για να τιμωρούνται και να διώκονται ποινικά οι δράστες.

Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός του παραδειγματισμού και το πόσο αυτό λειτουργεί «εκπαιδευτικά», αφού η φιλοζωική κουλτούρα δεν έχει καλλιεργηθεί στον τόπο μας.

IrakleioKritisSeminarioDimotikAstynomia 2Είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει κατανοητό, ότι οι κακοποιήσεις των ζώων, δεν περνούν πλέον απαρατήρητες. Οι ένοχοι αναζητούνται και οι δράστες καταδικάζονται.

Δεν έχει κανείς το δικαίωμα, να αντιμετωπίζει με βαρβαρότητα τα ζώα, που είναι συναισθανόμενα πλάσματα με δεδομένες ανάγκες, τις οποίες οφείλουμε, να σεβόμαστε.

Δεν θα βαρεθούμε, να γράφουμε ξανά και ξανά, ότι πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως τα μόνα γήινα πλάσματα, τα μόνα έμβια όντα, που έχουν δικαιώματα.

Την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012 το ίδιο σεμινάριο θα επαναληφθεί στο Μέγαρο Πάνθεον με τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας Χανίων.

Διαβάστε επίσης:

Στην ΕΛ.ΑΣ. οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας και για τα ζώα συντροφιάς

Π.Φ.Π.Ο.: Αναρμόδια η Δημοτική Αστυνομία για ελέγχους στα ζώα λόγω αλλαγής της νομοθεσίας

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.