Στηρίξτε μας

Στο Όλα για την Υγεία του MEGA το www.zoosos.gr (βίντεο)

23 Ιουνίου 2012 18:11 | Επικαιρότητα
Στο Όλα για την Υγεία του MEGA το www.zoosos.gr (βίντεο)

Στην εκπομπή του Μιχάλη Κεφαλογιάννη «Όλα για την υγεία μου», που προβλήθηκε σήμερα στο MEGA, παραβρέθηκε η δημοσιογράφος του www.zoosos.gr, Ελένη Ηλιοπούλου, προκειμένου να συζητήσει μαζί επιστήμονες και φιλόζωους, το πόσο ωφελούνται οι άνθρωποι, όταν συμβιώνουν με τα ζώα.

Στην εκπομπή μεταξύ άλλων τονίστηκε, ότι η απόκτηση ενός κατοικίδιου είναι μια πράξη ευθύνης, αφού τα ζώα ως συναισθανόμενα πλάσματα έχουν δεδομένες διαρκείς ανάγκες. Αν κάποιος δεν είναι βέβαιος, ότι θα μπορεί, να παρέχει στο ζώο αυτό, που του πρέπει, δηλαδή το φαγητό, το νερό, την κτηνιατρική φροντίδα και φυσικά την καθημερινή επαφή και συντροφιά, τότε δεν θα πρέπει να αποκτά σκύλο και γάτα.

Καλεσμένοι στο «Όλα για την υγεία μου» ήταν και ο παθολόγος Γεράσιμος Καρούσος και η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Νέλλη Θεοδοσίου και ο κτηνίατρος Στέλιος Καλογερόπουλος. Στην εκπομπή εκτός από την κα Ηλιοπούλου, που ήταν το κεντρικό πρόσωπο και περιέγραψε την εμπειρία της συμβίωσης της με κατοικίδια ζώα  από την παιδική της ηλικία, δεν παραβρέθηκαν μόνο γιατροί.

Συμμετείχαν η ηθοποιός Μαριάννα Τουμασάτου, η οποία εξήγησε, ότι είναι ελάχιστες οι φορές, που έζησε «χωρίς να βρίσκονται ουρές στα πόδια της». Περιέγραψε με αμεσότητα, πως τα τέσσερα σκυλιά της, που είναι ημίαιμα, και πρώην αδέσποτα τη συντροφεύουν, και είπε πως «σύστησε» την κόρη της στα σκυλιά της οικογένειας, όταν αυτή γεννήθηκε, και πως έμαθαν όλοι μαζί να συμβιώνουν. Βέβαια δεν παρέλειψε, να αναφερθεί και στην εγκληματική δράση εκείνων, που εξοντώνουν τα ζώα με φόλες, επειδή απλά δεν θέλουν, να τα βλέπουν!

Στην εκπομπή προβλήθηκαν βίντεο τόσο για την θεραπευτική ιππασία, για τους σκύλους, οι οποίοι είναι συνοδοί τυφλών, αλλά και για τα σκυλιά της SAPT Hellas με τα οποία γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά στα σχολεία, αφού τα παιδιά μαθαίνουν, πώς να τα πλησιάζουν, να τα αγαπούν, και πώς να μην τα φοβούνται.

Η αιχμαλωσία ζώων δεν είναι εκπαιδευτική

Τρομερή «παραφωνία» στο περιεχόμενο της εκπομπής αποτέλεσε το βίντεο, που προβλήθηκε από το Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα. Ακούσαμε έκπληκτοι την Ιφιγένεια Σκορδά, ωκεανολόγο και εκπαιδεύτρια δελφινιών, να μιλάει για τα δελφίνια με πάθος αλλά όχι για την σκλαβιά τους εκεί και τις συνθήκες αιχμαλωσίας αυτών των άγριων θαλάσσιων θηλαστικών.

Είπε μεταξύ άλλων: «Μου υπενθυμίζουνε καθημερινά απλές αξίες, όπως είναι ο σεβασμός, η ειλικρίνεια και η απλότητα» και συνέχισε «Μου αρέσει, που είναι ξεκάθαρες οι σχέσεις μας μαζί τους». Συνέχισε λέγοντας: «Τα δελφίνια δεν υποκρίνονται ποτέ! Ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν και τι ζητάνε. Και αν τους το δώσεις θα σου το ανταποδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!».

Επί της ουσίας την ακούσαμε να λέει ένα σωρό ανοησίες. Να μιλάει για την παιχνιδιάρικη φύση τους, αν και τόνισε, ότι είναι άγρια ζώα, τα οποία όμως εκείνη βάζει να κάνουν κωλοτούμπες. Η εκπαιδεύτρια – ωκεανολόγος είπε πως τα δελφίνια βοηθούν στην καλύτερη διάθεση μας. Δεν είπε όμως αλήθειες.

Δεν εξήγησε στο κοινό του MEGA, που θα σπεύσει με τα παιδιά του στο δελφινάριο, για να δει αυτά τα άγρια θηλαστικά, να κάνουν κωλοτούμπες, πως τα δελφίνια, όταν αιχμαλωτίζονται από το φυσικό τους περιβάλλον, για να μάθουν, να υπακούουν στις εντολές των εκπαιδευτών, τα αφήνουν, να πεινάσουν, για να υποκύψουν τελικά εξαιτίας της πείνας! Τα δελφίνια στη φύση τρώνε ζωντανά ψάρια και όχι νεκρά, για να μάθουν, να καταναλώνουν νεκρά ψάρια, περνάνε πολλά μαρτύρια στα χέρια των ανθρώπων.

meg (4)Η σχέση με τα αιχμάλωτα ζώα δεν είναι ισότιμη και η κα Σκορδά ως επιστήμονας αυτό το έκρυψε.

Είναι τεράστιο ψεύδος μια επιστήμονας, μια ωκεανολόγος να ισχυρίζεται ότι «η σχέση μας μαζί τους είναι ξεκάθαρες». Εκτός αν πράγματι εννοεί, πως είναι όντως ξεκάθαρο και ολοφάνερο, ότι μπορούμε και τα εκμεταλλευόμαστε, επειδή εκείνα δεν μπορούν να αντιδράσουν. Η σχέση με τα αιχμάλωτα ζώα δεν είναι ισότιμη. Είναι σχέση ανάμεσα στον δυνάστη και στον δούλο. Ο δούλος κάνει ό,τι του πουν, για να επιβιώσει και για να μην πεθάνει της πείνας.

Όμως τα ζώα ελάχιστες φορές σπάνε τις αλυσίδες και επιτίθενται στους εκπαιδευτές – δυνάστες τους, που τα κακοποιούν. Στα δελφίνια συμβαίνει ό,τι και στα ζώα στο τσίρκο. Περνούν μαρτυρική ζωή μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον. Θα πρέπει να καταλάβουμε, ότι η αιχμαλωσία των ζώων δεν είναι διόλου εκπαιδευτική για τα παιδιά μας.

Γίνεται μόνο για εμπορικούς σκοπούς! Πολλοί από εμάς ηλιθιωδώς δεν αντιλαμβάνονται, ότι πηγαίνοντας τα παιδιά στον ζωολογικό κήπο ή στο δελφινάριο τους περνάμε λάθος μηνύματα. Οι εκπαιδευτικές κωλοτούμπες των δελφινιών γίνονται, για να βγάζει λεφτά ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης επιχείρησης για κανέναν άλλο λόγο. Το μόνο ορθό, που είπε η ωκεανολόγος και εκπαιδεύτρια δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ήταν ότι «εμείς αποτελούμε την μεγαλύτερη απειλή για τα ζώα αυτά…».

Εμείς ως www.zoosos.gr αναρωτιόμαστε, πως κάποιος κάνει μαθήματα φιλοζωίας από την τηλεόραση, όταν εργάζεται εκπαιδεύοντας έγκλειστα ζώα, στην συγκεκριμένη περίπτωση θηλαστικά του νερού;

Εμείς είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για τα ζώα!

Η Λιθουανία δεν αρνείται ότι τα τρία άγρια δελφίνια του δημόσιου δελφιναρίου της, που τώρα βρίσκονται στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, είναι τα μόνα που επιβίωσαν από τα 10, που είχαν εισαχθεί από τη Ρωσία κατά το διάστημα 1993 - 2000.

Όμως στην ιστοσελίδα www.atticapark.com διαβάζουμε, ότι αυτά τα δελφίνια γεννήθηκαν στο δελφινάριο του Εθνικού Θαλάσσιου Μουσείου της Λιθουανίας και «δε μπορούν να επιβιώσουν στην ανοιχτή θάλασσα καθώς δεν έχουν τα απαραίτητα για επιβίωση αντανακλαστικά και γνώσεις εξ εμπειρίας».

Τότε γιατί ο ιδιοκτήτης της επιχείρηση Zαν Ζακ Λεσουέρ επέτρεψε αυτά τα δελφίνια – που εκείνος έσωσε από την εγκατάλειψη – αναπαραχθούν και δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτά που διέσωσε;

Φυσικά το επέτρεψε, γιατί τα μωρά των ζώων είναι η καλύτερη διαφήμιση, για να αυξηθούν οι πωλήσεις εισιτηρίων… Γιατί πρέπει να εκπαιδευτεί ήδη η γενιά, που θα διαδεχτεί τα ήδη ενήλικα δελφίνια…

Θυμίζουμε, ότι είναι τέτοιο το σοκ, που υφίστανται τα δελφίνια, που ζουν αιχμάλωτα στα δελφινάρια, γι’ αυτό και η εκπαίδευση για την επανένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον και για να μάθουν να κυνηγούν ζωντανά ψάρια ώστε να επιβιώσουν στη θάλασσα κοστίζει χιλιάδες ευρώ.

Όπως κάποιοι στη γειτονική Τουρκία θυμίζουμε, ότι το κατάφεραν. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γι’ αυτόν τον άθλο εδώ.

Τουρκία: Έμαθαν στα δελφίνια να επιβιώνουν στο φυσικό περιβάλλον και τα απελευθέρωσαν!

Ένα μήνυμα για όλο τον κόσμο από Τομ και τον Μίσα, τα δελφίνια που απελευθερώθηκαν στην Τουρκία

Είναι πράγματι λυπηρό, όπως μας επισήμανε ένας αναγνώστης του www.zoosos.gr, να αναφέρεται μόνο το πόσο ωφέλιμα είναι τα ζώα για τον άνθρωπο. Είναι απαράδεκτο, να «επιτρέπουμε» στα ζώα, να ζουν μαζί μας μόνο και μόνο, επειδή μας συμφέρει, επειδή ρίχνει τη χοληστερίνη μας ή κάνει τα παιδιά μας, να μην έχουν αλλεργίες! Τα ζώα έχουν δικαιώματα ως γήινα πλάσματα και ως συναισθανόμενα όντα.

Διαβάστε επίσης:

Το www.zoosos.gr στο «Όλα για την υγεία μου» του MEGA

Είσαι για πάντα υπεύθυνος για ό,τι αλλοτριώσεις!

Είναι εκπαιδευτική η εκμετάλλευση και η παρανομία;

Τι λέει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για το Δελφινάριο του!

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Τσίρκο τέλος! Τι θα γίνει με το Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου;

Το Δελφινάριο, ο νόμος και οι «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες

Κάποιοι νόμοι ψηφίζονται! Εφαρμόζονται όμως;

Αναρμόδιο το δικαστήριο για την εκμετάλλευση των δελφινιών και τις πολεοδομικές παραβάσεις!

Συνεχίζουν παράνομα τις παραστάσεις στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Ένα δελφινάκι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

14 Σχόλια

  1. Kaki Primikiri

    Το Ιαπωνικό Ταϊτζί αποτελεί μία σημαντική πηγή διακίνησης αιχμαλώτων δελφινιών, προς την Ασία και τη Μέση Ανατολή, κάποια "φορτία" όμως έχουν φτάσει κατά καιρούς μέχρι την Αμερική, καθώς επίσης και την Τουρκία. Δεν είναι όμως η μόνη. Η Λιθουανία δεν αρνείται ότι τα τρία άγρια δελφίνια του δημόσιου δελφιναρίου της, που τώρα βρίσκονται στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, είναι τα μόνα που επιβίωσαν από τα 10 που είχαν εισαχθεί από τη Ρωσσία, κατά το διάστημα 1993 - 2000. Μία από τις πιο αξιόπιστες πηγές της πληροφορίας είναι αυτή: http://de.whales.org:80/ Όποιος ενδιαφέρεται να πάρει μια ιδέα για τα σκοτεινά αυτά κυκλώματα, μπορεί να παρακολουθήσει online το περσινό ντοκιμαντέρ "A Fall From Freedom" εδώ: https://topdocumentaryfilms.com/fall-from-freedom/

  2. Θάνος

    Τόσες φορές που έχω δει να αποδίδεται ο χαρακτηρισμός ΄΄υποκριτής΄΄, έχω ξεχάσει πλέον τι σημαίνει η λέξη. Όλοι αποδίδουν τον χαρακτηρισμό αλλά κανένας δεν εξηγεί γιατί το κάνει. Γιατί θεωρείτε κάποιον υποκριτή ρε παιδιά εξηγήστε κιόλας… ή την χρησιμοποιείτε γιατί σας γοητεύει το άκουσμα της λέξης;

  3. maria kalabouzou

    γιατι δεν δημοσιευετε τα σχολια μου? το ξερω οτι δεν θα σας συμφερουν αλλα αμα θελετε να το παιζετε διαχειριστες πρεπει να ειστε δικαιοι με ολους.. Το να αφηνετε μονο τα σχολια που σας συμφερουν αυτο δειχνει ποσο υποκριτες ειστε...

    1. eleni

      Μαρία Καλαμπούζου, σε όλα τα σχόλια σου βρίζεις. Αν μάθεις να γράφεις χωρίς να βρίζεις όλα τα σχόλια σου θα δημοσιεύονται! Και επειδή δεν είχα άλλο τρόπο για να επικοινωνήσω μαζί σου δημοσίευσα αυτό το σχόλιο αφού αφαίρεσα την βρισιά!

      Είναι απλά τα πράγματα! Πες τη γνώμη σου, χωρίς να βρίζεις!

      Για το http://www.zoosos.gr

      Ελένη Ηλιοπούλου

    2. Θάνος

      Πώς προκύπτει ότι κάποιος είναι υποκριτής όταν δεν δημοσιεύει τα σχόλιά μας; Μπορείς να μας εξηγήσεις να ξέρουμε κι εμείς;

  4. κωστας

    εκει στη ταιτζι πριν ξεκινησει η σφαγη τους " εκπαιδευτες - βασανιστες" σα τη κυρια σκορδα πηγαινουν και διαλεγουν τα ρινοδελφινα που θα μεταφερθουν σε διαφορα θαλασσια παρκα του κοσμου . ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΣΦΑΓΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ . τετοια ποιοτητα ανθρωπου εχουν οι εκπαιδευτες των δελφινιων . ΓΝΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ , ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΤΑΙΤΖΙ ΑΠ ΟΠΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ . και φυσικα για να κρατουν την ακριβοπληρωμενη δουλιτσα τους κανουν μοκο ! ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΟΛΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΔΕΛΦΙΝΙΟΥ ΑΠΟ ΠΑΝΩ . καλυτερα να μη βγαινετε στις οθονες της τηλεορασης μας φατσα καρτα κυρια σκορδα , εσεις και οι ομοιοι σας . ΓΙΑΤΙ ΟΣΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΕΞΟΡΓΙΖΟΜΑΣΤΕ ! και εξοργιζομαστε πραγματικα πολυ ....

  5. κωστας

    τις κουτες με τα ενεσιμα μαλοξ που προσπερνας για να πας να κακοποιησεις καθημερινα τα δελφινια δε τις προσεξες ποτε κυρια ιφιγενεια σκορδα ? ( τα δελφινια απ το αγχος του παραφυσιν και σαδιστικου εγκλησμου τους εχουν συσπασεις και στρεψεις στομαχου πολυ συχνα και τα πλακωνουν στα μαλοξ ) ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ θα μπορουσε κανεις να μιλαει για ωρες για την αιχμαλωσια αυτων των πλασματων ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΡΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥΣ , ΤΗ ΤΑΙΤΖΙ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ .

  6. Kaki Primikiri

    Το δε γεγονός ότι μια εκπαιδεύτρια που ανήκει στο υπαλληλικό προσωπικό ενός Ζωολογικού Πάρκου κλήθηκε να μιλήσει για τα δελφίνια, ως η πλέον αρμόδια, αποδεικνύει ότι η εκπομπή έχει καθαρά διαφημιστικό χαρακτήρα και όχι ενημερωτικό.

    1. Θάνος

      Από το προφίλ fb πάντως αφαίρεσε την πληροφορία ότι τα γυρίσματα για τα δελφίνια έγιναν στο Αττικό, μετά από σχόλιο πληροφορίες για το ποια είναι η αλήθεια για τα δελφινάρια.
      Ήταν ακριβώς επάνω από το Μάθετε τι είναι η θεραπευτική ιππασία!
      https://www.facebook.com/pages/%CE%9F%CE%9B%CE%91-%CE%93%CE%99%CE%91-%CE%A4%CE%97%CE%9D-%CE%A5%CE%93%CE%95%CE%99%CE%91-mou/159126610806325

        1. Θάνος

          Δεν το βρίσκω, το έβγαλαν πάλι; Μήπως επειδή βάζω ως σχόλιο το ΄΄Η αλήθεια για τα δελφινάρια΄΄ το βγάζουν;

  7. Kaki Primikiri

    Μην μπερδεύουμε περισσότερο τα πράγματα. Αυτό που έγινε στην Τουρκία ΔΕΝ μπορεί να γίνει με τα δελφίνια του Αττικού πάρκου, τα περισσότερα από τα οποία έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία. Τα περισσότερα έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία και ΟΧΙ ΟΛΑ, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση για μια άλλη μέρα.

    Τα δελφίνια του Αττικού Πάρκου ΔΕΝ μπορούν να απελευθερωθούν όπως ο Τομ και ο Μίσα απελευθερώθηκαν στην Τουρκία.

    Ένα από τα πιο κοινά (και τα πιο κουτά) επιχειρήματα των δελφιναρίων είναι ότι, αν τα δελφίνια τους αφεθούν στη θάλασσα, δεν θα επιβιώσουν. Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία σε καμία περίπτωση. Γιατί αν αυτό το επιχείρημα είχε βάση, τότε οι μη απελευθερώσιμες αρκούδες θα έπρεπε να είναι με το χαλκά στη μύτη και να χορεύουν ακόμα...

  8. Θάνος

    Δυστυχώς τα ΜΜΕ ελάχιστες φορές αναφέρονται στα ζώα και τις ανάγκες τους.

    Η εκπομπή αυτή είναι εκπομπή καθαρά για την ανθρώπινη υγεία, και σ’ αυτό το επεισόδιο αναφέρονταν στους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να βοηθηθούν από τα ζώα. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που της πρόσφερε η εκπομπή πολύ καλά τα είπε η Ελένη, και πολύ καλώς δέχτηκε να εμφανιστεί για να πει μερικά πράγματα γιατί και τα ζώα είναι έμψυχα όντα και έχουν ανάγκες, έχουν τα ΄΄θέλω΄΄ και τα ΄΄δεν θέλω΄΄ τους. Ελπίζω το σημείο που είπε για κάτι χελωνάκια να μην γίνει αιτία να ενισχυθεί η αντίληψη ότι δεν είναι κακό να παίρνουμε στον κήπο μας χελώνες. (στη ιστοσελίδα ΕΚΠΑΖ υπάρχουν οδηγίας σχετικές με την διαβίωση των χελωνών)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.