Στηρίξτε μας

Ικαρία: Τι απέγιναν όλα αυτά τα «βαρελόσκυλα»;

21 Μαΐου 2012 19:30 | Καταγγελίες
Ικαρία: Τι απέγιναν όλα αυτά τα «βαρελόσκυλα»;

Τα σκυλιά, που εντοπίζονται αλυσοδεμένα να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στην Ικαρία, καταγράφονται σε τακτική βάση από το Νοέμβριο του 2009 από εθελοντές φιλόζωους, οι οποίοι δεν αντέχουν, να μένουν αδιάφοροι στο δράμα των ζώων. Το φωτογραφικό υλικό - που δημοσιεύουμε* - είναι οι αποδείξεις, που έχουν συστηματικά συγκεντρωθεί, και αποδεικνύουν, ότι οι ντόπιοι συμπεριφέρονται στα σκυλιά τους με συγκλονιστικά φριχτό τρόπο.

Οι εικόνες της μαρτυρικής ζωής αυτών των πλασμάτων, που είναι συναισθανόμενα όντα, ταράζουν κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο και ειδικά για εκείνους, που πραγματικά, και ουσιαστικά αγαπούν τα ζώα. Οι ισχυρισμοί, ότι η Ικαρία είναι πλέον ένα νησί, το οποίο δεν έχει «βαρελόσκυλα» είναι δυστυχώς αναληθείς.

Έχουν γίνει όντως πολλές προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των σκυλιών και τιμωρίας των δραστών – ιδιοκτητών τους, οι οποίοι κυρίως είναι κτηνοτρόφοι. Όμως δυστυχώς ακόμα υπάρχουν πολλά σκυλιά, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και τα οποία βρίσκονται είτε σε δυσπρόσιτες περιοχές είτε είναι εγκλωβισμένα σε χώρους πολύ μακριά από τα μάτια των περαστικών (στο Πέζι και στο Στελί). Εκεί επιβιώνουν μαρτυρικά και ζουν κρυμμένα το σύντομο βίο τους.

Μέχρι τώρα εξαιτίας της δράσης των φιλοζωικών οργανώσεων έχουν επιβληθεί κυρώσεις, πρόστιμα, ποινές φυλάκισης με αναστολή σε ιδιοκτήτες βαρελόσκυλων, επειδή παρανομούσαν και βασάνιζαν συστηματικά τα σκυλιά – φύλακες των κοπαδιών τους. Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι ακόλουθες:

Για δύο σοβαρά υποσιτισμένα σκυλιά σε μια μάντρα στα Κοσοίκια ο ιδιοκτήτης κρίθηκε ένοχος για φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή. Την υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων - GAWF.

Για ένα σκυλί με πολλαπλά κατάγματα στα πίσω πόδια στην Ακαμάτρα η υπόθεση ακόμη εκδικάζεται. Το GAWF με το Dog Trust διέσωσαν τη σκυλίτσα και πλήρωσαν τα μεταφορικά και το κτηνιατρείο.

Για δύο σκυλιά κοντά στο Χρυσόστομο, που βρέθηκαν αλυσοδεμένα με ένα άθλιο μουχλιασμένο δοχείο για το νερό τους, η υπόθεση εκδικάζεται.

Για ένα υποσιτισμένο και αναιμικό σκυλί κρυμμένο και δεμένο σε ένα χωράφι μετά το Πέζι και μόλις πριν την πινακίδα της Αγίας Ισιδώρας η υπόθεση εκδικάζεται.

Για ένα λιμοκτονημένο και υποσιτισμένο σκυλί με βαθιά και μολυσμένα τραύματα στον περιφερειακό κοντά στην Ακαμάτρα η υπόθεση εκδικάζεται.

Φυσικά και είναι ευχάριστο, μετά από όλη τη δουλειά, που έχει γίνει, να διαπιστώνεις, ότι ένα αριθμός σκύλων, από τους οποίους αφαιρέθηκαν τα δεσμά, δεν έχουν αντικατασταθεί με νέα ζωντανά.

Από την άλλη, ωστόσο, είναι ανησυχητικό να βλέπεις πόσα σκυλιά «εξαφανίστηκαν», για να αντικατασταθούν τελικά από άλλα, νέα. Οι 21 φωτογραφίες, που δημοσιεύει και το www.zoosos.gr, απεικονίζουν όλα εκείνα τα σκυλιά, που εξαφανίστηκαν και αντικαταστάθηκαν με νέα.

Που βρίσκονται όμως τώρα όλα αυτά τα πλάσματα;

Ίσως είναι αλυσοδεμένα σε κάποια τοποθεσία, και δεν έχουν εντοπίσει ακόμη από τους φιλόζωους εθελοντές. Ίσως απολαμβάνουν παρέα με τον ιδιοκτήτη τους την περίοδο της «συνταξιοδότησης», για την οποία τόσο σκληρά δούλεψαν, ή άραγε έχει πιο δυσοίωνη ερμηνεία η απουσία τους;

Τα οκτώ κουτάβια, που βλέπετε στις φωτογραφίες, είναι όντως τώρα ευτυχισμένα με τις οικογένειές τους; Πέρυσι δόθηκε στους κτηνοτρόφους μια εναλλακτική λύση αντί για τη χρήση των «βαρελόσκυλων». Η αδιαφορία των βοσκών όμως οδήγησε τους χορηγούς σε παραίτηση από το πρόγραμμα και απόσυρση από το νησί.

Η υπόθεση των «βαρελόσκυλων» έχει συζητηθεί στη Βουλή και ο νόμος 4039/2012 ξεκάθαρα απαγορεύει αυτή τη χρήση των σκυλιών. Στη Σκύρο και στη Λέσβο έχει ήδη υπάρξει δράση, ώστε να λάβει τέλος αυτή η απαράδεκτη πρακτική της χρήσης των σκυλιών ως εργαλείων.

Οι φιλοζωικές ομάδες είναι πρόθυμες να βοηθήσουν την Ικαρία στο να γίνει ένα «φιλικό προς τα ζώα» νησί, είναι ωστόσο αναγκαίο να υπάρξει συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή τους κτηνοτρόφους, τις δημοτικές αρχές και την τοπική κοινωνία.

*Τις φωτογραφίες, που απεικονίζουν τους σκύλους, που βλέπετε, τράβηξε η Carol McBeth για λογαριασμό του Ελληνικού Ταμείο Μέριμνας Ζώων - GAWF στο πλαίσιο της πολυετούς εκστρατείας, που διεξάγει, για την εξάλειψη αυτής της μεθόδου βασανισμού των σκυλιών των κτηνοτρόφων.

Διαβάστε επίσης:

Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει η κακοποίηση των ζώων στην Ικαρία όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του νησιού

Βαρελόσκυλα παντού βλέπουν οι τουρίστες στην Ικαρία

Ικαρία: Αλυσόδεσαν ξανά βαρελόσκυλα δίπλα από τις σχάρες που τους χάρισαν την ελευθερία

Οι μεταλλικές σχάρες απελευθερώνουν τα βαρελόσκυλα της Ικαρίας

Γλύτωσαν τον σκύλο από τη μαρτυρική ζωή του στην Ικαρία

Ικαρία: Στείρωσαν 64 σκυλιά και γατιά

Καταδικάστηκε κτηνοτρόφος της Ικαρίας για την κακοποίηση των σκυλιών του

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

  1. Σωτηρία

    Για να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της ζωής των σκυλιών στην Ικαρία θα πρέπει στο νησί να μετοικίσουν άνθρωποι. Επιπλέον εφόσον υπάρχει φωτογραφικό υλικό γιατί δεν εμπλέκονται οι αστυνομικές αρχές να ζητήσουν από τους ιδιοκτήτες τους να τους υποδείξουν τι απέγιναν τα σκυλιά? Τέλος γιατί δεν λύνονται όταν οι φιλοζωικές επισκέπτονται το νησί και τα συναντούν σε απομονωμένα μέρη δίπλα στα βαρέλια τους ζωντανά σκιάχτρα ώστε να έχουν μια ελπίδα να επιβιώσουν παρα προσπαθούν να πείσουν αυτούς τους αμμόρφωτους να διορθώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους?

  2. markos dimitriadis

    Ti apeginan... ola avta ta bareloskila.. e.. basika oti simbainei kai ston volo.. stin nea ajchialos.. kai sta choria.. dimini.. fitokos.. kai melissatika...
    Ta skilia...pethanane.. arostisane...i ta skotosane oi ideioi opos sinithos kanoune.. me tin kinigetikin karampina. Kai.. oute kan tipseis niothoune !!!

    Echete na peiite tipota allo. ??...

  3. Ελένη

    Αυτές οι φωτογραφίες να σταλούν στον κ. Μαστροπαύλο που διατείνεται για το πόσο καλά περνούν τα ζώα στην επαρχία και γαι το ότι οι συστηματικές κακοποιήσεις τους (παντός είδους) βρίσκονται ΜΟΝΟ στο μυαλό των γραφικών φιλόζωων της πόλης!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.