Στηρίξτε μας

Ε.Ε.: Επιδοτεί την περιβαλλοντική και οικονομική χρεοκοπία των θαλασσών μας!

12 Μαΐου 2012 12:52 | Επικαιρότητα
Ε.Ε.: Επιδοτεί την περιβαλλοντική και οικονομική χρεοκοπία των θαλασσών μας!

Οι υπουργοί αλιείας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 14 Μαΐου για να συζητήσουν τις αμφιλεγόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορούν στα βιώσιμα όρια αλιείας και τις μελλοντικές επιδοτήσεις για την αλιεία.

Το δίκτυο OCEAN 2012 δημοσιεύει σήμερα την τελευταία του αναφορά περιγράφοντας τους τρόπους με τους οποίους οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις επί της ουσίας τροφοδοτούν την υπεραλίευση και πώς η υπεραλίευση επιδρά στην καθημερινή μας ζωή.

Η αναφορά εκθέτει τους τρόπους με τους οποίους τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων τροφοδοτούν την υπεραλίευση. Στις θάλασσες των χωρών της Ε.Ε. έχει υπεραλιευθεί το 63% των εκτιμώμενων αποθεμάτων, του Ατλαντικού το 82% καθώς και στη Μεσόγειο αλλά και 4 από τα 6 αποθέματα της Βαλτικής.

Αυτό είναι, κυρίως, αποτέλεσμα ανεπαρκών αποφάσεων, που λήφθηκαν βασισμένες σε βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς. Κι ενώ τα ιχθυαποθέματα μειώνονται, οι επιδοτήσεις τροφοδοτούν την υπεραλίευση μειώνοντας το κόστος των αλιευμάτων και αυξάνοντας την αλιευτική ικανότητα του στόλου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών (Η.Ε.) υπολογίζουν, ότι η υπεραλίευση κοστίζει 50 δισ. δολάρια τον χρόνο παγκοσμίως. Το αντίστοιχο κόστος για την Ε.Ε. υπολογίζεται σε 3.2 δισ. ευρώ για μόλις 43 ιχθυοαποθέματα.

«Επιδοτώντας την υπεραλίευση σημαίνει, ότι επιδοτούμε την περιβαλλοντική και οικονομική χρεοκοπία των θαλασσών μας, την ίδια ώρα που υγιή ιχθυαποθέματα θα σήμαιναν περισσότερα ψάρια και περισσότερη δουλειά για τις παράκτιες κοινωνίες», αναφέρει σχετικά η Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγος, συντονίστρια επιστημονικής έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ».

«Αντιλαμβανόμαστε το γεγονός, ότι μετά από τόσα πολλά χρόνια κακοδιαχείρισης, δεν είναι εύκολο να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση όμως οι δημόσιοι πόροι πρέπει, να δαπανώνται με στόχο την αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων και όχι την τροφοδότηση της υπεραλίευσης».

Πώς πληρώνουμε ξανά και ξανά για τα ψάρια, που αγοράζουμε

- Μεταξύ 2000 και 2008, δημόσιες επιδοτήσεις ύψους 33,5 εκατομμυρίων ευρώ σπαταλήθηκαν για τον εκσυγχρονισμό του στόλου, που στοχεύει στον υπό εξαφάνιση ερυθρό τόνο.

- 850 εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών επιδοτήσεων ετησίως χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν διαρθρωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του εκσυγχρονισμού των σκαφών, την ίδια ώρα, που λιγότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των ελέγχων και την αστυνόμευση των αλιευτικών μέτρων και δαπανούνται λιγότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ για τη συλλογή των αλιευτικών επιστημονικών δεδομένων.

Αρκετοί φορείς, που ασχολούνται με παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες, συνεχίζουν να επωφελούνται από επιδοτήσεις της Ε.Ε.. Για να δείτε όλες τις αναφορές του Ocean2012 επισκεφθείτε τον ιστότοπο: http://ocean2012.eu/publications/63-how-overfishing-impacts-you

Για την αναφορά “Lost at sea”: 2.7 δισ. λίρες και 100.000 θέσεις εργασίας περιγράφουν το κόστος για την Ε.Ε της υπεραλίευσης 43 ιχθυαποθεμάτων επισκεφθείτε τον ιστότοπο: http://www.neweconomics.org/press-releases/lost-at-sea-27-billion-and-100000-jobs

Πληροφορίες για το δίκτυο OCEAN2012 και τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της ΚΑλΠ μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο: http://www.ocean2012.eu/

Το δίκτυο OCEAN2012

Το δίκτυο OCEAN2012 είναι μια συμμαχία οργανώσεων που εργάζονται εντατικά για την ουσιαστική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Αλιευτικής Πολιτικής, με στόχο να σταματήσει η υπεραλίευση των θαλασσών, να δοθεί ένα τέλος στις καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές και να εξασφαλισθεί η κοινωνική δίκαιη και ισότιμη χρήση των υγειών ιχθυαποθεμάτων.

Το δίκτυο OCEAN2012 ξεκίνησε και συντονίζεται, από τη ΜΚΟ Pew Environment Group, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εργάζεται για να σταματήσει η υπεραλίευση στους ωκεανούς παγκοσμίως.

Τα ιδρυτικά μέλη του δικτύου OCEAN2012 αποτελούν οι Μ.Κ.Ο.: Coalition for Fair Fisheries Arrangements (CFFA), Fisheries Secreteriat (FISH), nef (new economics foundation), Pew Environment Group, Seas at Risk (SAR). Environment Group, Seas at Risk.

Διαβάστε την αναφορά του OCEAN2012 πατώντας εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Μηχανότρατες εκφορτώνουν ανενόχλητα υπομεγέθη αλιεύματα στους Φούρνους

Δείτε τι προκαλεί η υπεραλίευση (βίντεο)

Μηχανότρατες εκφορτώνουν ανενόχλητα υπομεγέθη αλιεύματα στους Φούρνους

Ε.Ε.: Επιδοτεί την περιβαλλοντική και οικονομική χρεοκοπία των θαλασσών μας!

Ιογενής εγκεφαλοπάθεια σκότωσε τα ψάρια στο Ιόνιο Πέλαγος

Έρευνα αποκαλύπτει: 50% της θαλάσσιας ζωής έχει εξαφανιστεί!

WWF: Το 82% των ψαριών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται (βίντεο)

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.